Προγεννητικό μασάζ: Τα 4 οφέλη που θα έχετε

Όπως και κάθε άλλο μασάζ, το προγεννητικό μασάζ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους και στη μείωση του πόνου στην πλάτη και στα πόδια. Ωστόσο, δεν συνιστάται σε όλες τις περιπτώσεις.
Προγεννητικό μασάζ: Τα 4 οφέλη που θα έχετε
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Virginia Martínez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όπως και κάθε άλλο μασάζ, το προγεννητικό μασάζ στοχεύει στη χαλάρωση του μυαλού και του σώματος, στην ανακούφιση του πόνου και στο να κάνει τις εγκύους να αισθάνονται καλύτερα. Ωστόσο, γνωρίζετε τα οφέλη του;

Προγεννητικό μασάζ

Η μόνη διαφορά μεταξύ ενός κανονικού και του προγεννητικού μασάζ είναι ότι το δεύτερο είναι ιδανικό για εγκύους. Ωστόσο, αυτός ο τύπος μασάζ λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις αλλαγές που συμβαίνουν σε έγκυες γυναίκες. Ως εκ τούτου, ο επαγγελματίας προσαρμόζει τις τεχνικές του ανάλογα. Αυτό σημαίνει ότι ο προγεννητικός μασέρ λαμβάνει υπόψη ότι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το κέντρο βάρους αλλάζει, με αποτέλεσμα να δέχονται ο αυχένας, η πλάτη και οι ώμοι το μεγαλύτερο φορτίο. Το ίδιο ισχύει και για το κάτω μέρος της πλάτης, το οποίο υποφέρει περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών λόγω αύξησης βάρους.

Συνολικά, ο σκοπός του προγεννητικού μασάζ είναι η ανακούφιση αυτών των μυών και του σώματος για τη μείωση της δυσφορίας και του πόνου. Επίσης, όπως σε κάθε άλλο μασάζ, σκοπός είναι επίσης να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, να χαλαρώσετε και να απελευθερώσετε το άγχος και την ένταση.

Τα οφέλη από το προγεννητικό μασάζ

1. Μειώνει τα επίπεδα άγχους και άγχους.

έγκυος ξαπλωμένη σε κρεβάτι
Μετά από μια προγεννητική συνεδρία μασάζ, οι έγκυες γυναίκες αισθάνονται χαμηλότερα επίπεδα στρες και απολαμβάνουν έναν πιο ξεκούραστο ύπνο.

Διάφορες μελέτες κατάφεραν να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα του προγεννητικού μασάζ όσον αφορά στη μείωση του στρες και των επιπέδων άγχους σε έγκυες γυναίκες. Πράγματι, οι έγκυες εθελοντές που έλαβαν προγεννητικό μασάζ 20 λεπτών για πέντε εβδομάδες ανέφεραν λιγότερο άγχος από την πρώτη συνεδρία.

Η ομάδα των εγκύων που συμμετείχε στην μελέτη ανέφερε ότι η διάθεσή τους είχε βελτιωθεί, ότι τα επίπεδα άγχους τους ήταν χαμηλότερα και ότι απολάμβαναν έναν πιο ξεκούραστο ύπνο. Επιπλέον, αυτά τα οφέλη σχετίζονται επίσης με χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης μετά τον τοκετό.

2. Μειώνει τον πόνο στην πλάτη

Ένα από τα πιο κοινά παράπονα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ο πόνος στην πλάτη και στη μέση. Πράγματι, η αύξηση βάρους και η πίεση του μωρού μπορούν να τεντώσουν τους μυς, κάνοντας τις έγκυες γυναίκες να υποφέρουν από πόνους και δυσφορία. Επίσης, η ανάπτυξη του μωρού κάνει τη μήτρα να αυξάνει το μέγεθός της και το κέντρο βάρους αλλάζει. Έτσι, η στάση των εγκύων αλλάζει. Κατά συνέπεια, οι μύες της πλάτης και του κάτω μέρους δουλεύουν περισσότερο.

Υπό αυτήν την έννοια, τα προγεννητικά μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υπερβολικής πίεσης σε αυτούς τους μυς και να τους χαλαρώσουν. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η εφαρμογή αυτού του τύπου μασάζ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στην πλάτη.

3. Μειώνει τον πόνο στα πόδια και στις πατούσες

προγεννητικό μασάζ στα πόδια
Ένα μασάζ ποδιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης σε αυτήν την περιοχή λόγω της αύξησης βάρους και της κατακράτησης υγρών.

Όπως ο πόνος στην πλάτη, πολλές έγκυες γυναίκες πάσχουν επίσης από πόνο στα πόδια και τις πατούσες. Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό κατά το τελευταίο τρίμηνο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ροή του αίματος αυξάνεται και η αύξηση βάρους συστέλλει τις φλέβες και τις αρτηρίες. Στη συνέχεια, αυτό επηρεάζει τη ροή του αίματος. Εάν προσθέσετε την κατακράτηση υγρών και την κόπωση της εγκυμοσύνης, είναι φυσιολογικό οι έγκυες γυναίκες να υποφέρουν από κουρασμένα πόδια και ακόμη και κράμπες.

Για να αποφύγετε αυτήν την ταλαιπωρία, είναι καλύτερο να διατηρήσετε τα φυσιολογικά επίπεδα ενυδάτωσης και να περπατάτε για να αποφύγετε την καθιστική ζωή. Επίσης, οι γιατροί προτείνουν να υιοθετήσετε τεχνικές χαλάρωσης και να τεντώσετε τους μυς που υποφέρουν. Υπό αυτήν την έννοια, τα προγεννητικά μασάζ βοηθούν στη μείωση των προβλημάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή επιδιώκουν γενική χαλάρωση όλων των μυών και επίσης των μυών των ποδιών.

4. Το προγεννητικό μασάζ μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Η κατάθλιψη και το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνοδεύονται από μεγαλύτερο κίνδυνο εμβρυϊκής δραστηριότητας και πρόωρου τοκετού. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα προγεννητικά μασάζ μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης. Ευτυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο άγχος και επίπεδα άγχους και ανακουφίζει την κατάθλιψη.

Με τη σειρά τους, οι καταθλιπτικές έγκυες γυναίκες που έλαβαν προγεννητικό μασάζ έδειξαν λιγότερη εμβρυϊκή δραστηριότητα και μειωμένο ποσοστό πρόωρων τοκετών. Επιπλέον, τα οφέλη δεν περιορίζονται στη μητέρα. Τα νεογέννητα μωρά των μητέρων που έλαβαν προγεννητικό μασάζ είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης!

Προφυλάξεις σχετικά με το προγεννητικό μασάζ

Γυναίκα σε γιατρό
Ο γιατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει για τον τύπο των μασάζ που πρέπει να κάνετε και αν είναι καλό για εσάς ή όχι.

Παρόλο που τα προγεννητικά μασάζ έχουν πολλά οφέλη και δεν παρουσιάζουν ουσιαστικά κινδύνους για την υγεία, οι γιατροί δεν τα συνιστούν στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • Σε πολλαπλές ή επικίνδυνες εγκυμοσύνες.
 • Σε υπερτασικές έγκυες γυναίκες ή έγκυες γυναίκες με προβλήματα στην καρδιά ή στην πήξη.
 • Εάν υπάρχει κολπική αιμορραγία ή απόφραξη του πλακούντα.
 • Εάν υπάρχει εμετός, πυρετός ή διάρροια.

Επομένως, όταν πρόκειται να αποφασίσετε εάν θα πρέπει να κάνετε προγεννητικό μασάζ, πρέπει να:

 • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το αν είναι καλή ιδέα για την περίπτωσή σας. Ρωτήστε για το καλύτερο είδος μασάζ που πρέπει να κάνετε και σε ποιες περιοχές πρέπει να το κάνετε.
 • Συμβουλευτείτε έναν ειδικό σε αυτό το είδος μασάζ. Μόνο ένας ειδικός ξέρει πώς να κάνει το μασάζ, σε ποιες περιοχές, πόση πίεση να ασκήσει και σε ποια θέση.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Tiffany Field, “Pregnancy and labor massage”, Expert Rev Obstet Gynecol. 2010 Mar; 5(2): 177–181.
  • Grote NK, Bridge JA, Gavin AR, Melville JL, Iyengar S, Katon WJ. “A Meta-analysis of Depression During Pregnancy and the Risk of Preterm Birth, Low Birth Weight, and Intrauterine Growth Restriction”. Arch Gen Psychiatry. 2010;67(10):1012–1024. doi:10.1001/archgenpsychiatry.2010.111
  • Tiffany Field et al. “Massage therapy reduces pain in pregnant women, alleviates prenatal depression in both parents and improves their relationships”, Journal of Bodywork and Movement Therapies (2008) 12, 146–150
  • T. Field, M. Hemandez-Reif, S. Hart, H. Theakston, S. Schanberg & C. Kuhn (1999) “Pregnant women benefit from massage therapy”, Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology, 20:1, 31-38, DOI: 10.3109/01674829909075574

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.