Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε έναν πυρετό

Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσετε έναν πυρετό ώστε να αποτρέψετε πιθανές επιπλοκές. Μπορείτε αρχικά να δοκιμάσετε ορισμένες σπιτικές θεραπείες. Ωστόσο, αν δε λειτουργήσουν, είναι καλύτερο να δείτε έναν γιατρό, ειδικά αν το άτομο με τον πυρετό είναι παιδί.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε έναν πυρετό
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσετε έναν πυρετό ώστε να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές. Ένας πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πέραν ενός σημείου, το οποίο θα πρέπει να είναι πάντα, κατά μέσο όρο, περίπου στους 37ºC. Μια διαφοροποίηση ενός βαθμού μέσα στην ημέρα είναι φυσιολογική και δεν αποτελεί απαραίτητα σύμπτωμα κάποια ασθένειας.

Παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση, ή ο καιρός, ανάμεσα σε άλλα, είναι λόγοι αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος. Όμως, αν ένα άτομο έχει πυρετό, τότε η θερμοκρασία του είναι πάνω από 37,5ºC.

Τι είναι ένας πυρετός;

Ένας πυρετός είναι ένδειξη πως το σώμα αντιδρά θετικά σε μια πιθανή ασθένεια. Όμως, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Στα μωρά, ειδικά όσα θηλάζουν ακόμη, 37,7ºC είναι πάρα πολύ υψηλή θερμοκρασία. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τον πυρετό και το μωρό ίσως χρειαστεί νοσηλεία ή τουλάχιστον μια επίσκεψη στον παιδίατρο.

Ο πυρετός σχετίζεται σχεδόν πάντα με τα ακόλουθα συμπτώματα:

Σε παιδιά μεταξύ έξι μηνών και πέντε ετών, μπορεί να υπάρξουν εμπύρετες κρίσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί συστήνουν στον ασθενή να ξαπλώσει προκειμένου να μη χτυπήσει, και να επισκεφθεί τον γιατρό μετά το επεισόδιο.

Άνδρας με πυρετό κοιτά θερμόμετρο
Ο πυρετός είναι σημάδι μιας εσωτερικής διεργασίας. Ο υποθάλαμος ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.

Αιτίες

Το υπεύθυνο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας μέρος του σώματος, βρίσκεται στον εγκέφαλο και ονομάζεται υποθάλαμος. Λειτουργεί σαν θερμοστάτης. Όμως, για διάφορους λόγους, μπορεί ν’ αυξήσει το όριο αναφοράς. Τότε είναι που υπάρχει κατακράτηση θερμότητας.

Μολυσματικοί παράγοντες, όπως ιοί και βακτήρια, μπορούν να προκαλέσουν πυρετό. Επίσης, φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, όγκοι, ή φάρμακα μπορούν να έχουν αυτή την παρενέργεια. Ομοίως, όλοι οι τύποι εμβολίων μπορούν να προκαλέσουν πυρετό.

Πώς να αντιμετωπίσετε έναν πυρετό

Για έναν ήπιο πυρετό, ο γιατρός είναι πολύ πιθανό να μη γράψει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία, ειδικά αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα. Για την ακρίβεια, ο ήπιος πυρετός είναι σημάδι πως το σώμα αντιδρά καλά στην καταπολέμηση του ιού ή των βακτηρίων. Μια αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στη μείωση των μικροοργανισμών που προκαλούν την ασθένεια.

Όταν ο πυρετός προκαλεί δυσφορία ή είναι υψηλός, απαιτεί θεραπεία. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να γράψει φάρμακα όπως ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη, μεταξύ άλλων.  Θα πρέπει να λαμβάνετε μόνο τις συνιστώμενες δόσειςΜην τις υπερβείτε ή μη παίρνετε τα φάρμακα για μεγάλες χρονικές περιόδους καθώς μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά και το συκώτι.

Αν αυτά τα φάρμακα δεν μειώσουν τον πυρετό, θα πρέπει να βρεθεί η αιτία καθώς αυτή θα καθορίσει την ανάγκη αντιβίωσης, σε περίπτωση που πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη, όπως αμυγδαλίτιδα ή πνευμονία. Αν είναι ιογενής λοίμωξη, τα αντιβιοτικά δε θα βοηθήσουν.

Στα παιδιά, αν ο πυρετός επιμένει μετά την πρώτη δόση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο. Δε θα πρέπει να δίνετε ασπιρίνη στα παιδιά καθώς μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο Reye το οποίο, αν και σπάνιο, μπορεί να είναι θανάσιμο.

Άλλες προτάσεις για να αντιμετωπίσετε έναν πυρετό

Σε ό,τι αφορά τα μωρά, ειδικά όσα είναι μικρότερα των 28 ημερών, η καλύτερη επιλογή είναι να αντιμετωπίσετε τον πυρετό σε ένα νοσοκομείο. Τα νεογέννητα μωρά είναι περισσότερο ευαίσθητα σε σοβαρές ασθένειες και απαιτούν χορήγηση ενδοφλέβιων φαρμάκων και ειδική φροντίδα.

Μπορείτε να δοκιμάσετε ορισμένες σπιτικές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε έναν πυρετό, αρκεί να μη συνδέεται με επιπρόσθετη δυσφορία. Σε περίπτωση αφυδάτωσης, θα πρέπει να πίνετε νερό, και, ακόμη καλύτερα, διαλύματα ενυδάτωσης. Αυτά όχι μόνο θα σας ενυδατώσουν, αλλά περιέχουν και ηλεκτρολύτες, απαραίτητα συστατικά για τη σωστή λειτουργία του σώματος.

Επιπλέον, η ξεκούραση βοηθά στην ανάρρωση, όπως και η χρήση ελαφρών ρούχων, η διατήρηση της θερμοκρασίας του δωματίου σε χαμηλά επίπεδα, και ο ύπνος μόνο με ένα σεντόνι. Ακόμη, σας συμβουλεύουμε να εφαρμόζετε κομπρέσες με ζεστό νερό στο μέτωπο, στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα, ή στα πέλματα.

Επίσης, για να μειώσετε τον πυρετό δοκιμάστε μπάνια με ζεστό νερό, και εγχύματα σκόρδου, βασιλικού, τζίντζερ, θυμαριού, και χαμομηλιού με λίγο μέλι. Θα πρέπει να τα πίνετε δύο με τρεις φορές την ημέρα.

Γυναίκα αγκαλιά με παιδί κοιτά θερμόμετρο
Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τον πυρετό στα παιδιά. Το σώμα τους είναι πιο ευαίσθητο στις αλλαγές θερμοκρασίας.

Τι να θυμάστε

Ένας γιατρός θα μπορέσει να σας βοηθήσει αν ο πυρετός φτάσει στους 37,7ºC στα μωρά ή στους 38,8ºC στους ενήλικες. Για την ακρίβεια, είναι απαραίτητη η συμβολή γιατρού αν ο πυρετός συνοδεύεται από πονοκέφαλο, εμετό, ευερεθιστότητα, κοιλιακό πόνο, εξανθήματα, ή επιμένουν οι ανεβασμένες θερμοκρασίες.

Θα πρέπει να δράσετε ψύχραιμα αλλά με συνέπεια για να αντιμετωπίσετε έναν πυρετό. Σε διαφορετική περίπτωση, επιπλοκές όπως κρίσεις και λιποθυμία είναι πολύ πιθανά. Αυτά χειροτερεύουν την κατάσταση του ασθενή και μπορούν να θέσουν τη ζωή του σε κίνδυνο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό σε περιπτώσεις σοβαρού πυρετού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ochoa-Sangrador, C., & González-de-Dios, J. (2006). Adecuación de la práctica clínica a la evidencia científica en el tratamiento de las convulsiones febriles. Rev Neurol, 43(2), 67-73.
  • Chabalgoity, J., Pereira, M., & Rial, A. (2006). Inmunidad contra los agentes infecciosos. Temas de Bacteriología y Virología Médica. 2a ed. Uruguay: FEFMUR, 99-114.
  • Mohr, P. (2004). Como no perder el control frente a la fiebre. Archivos argentinos de pediatría, 102(1), 80-80.
  • Mollo, Fiorella, and Stella Gutiérrez. “Fiebre por antibióticos.” Archivos de Pediatría del Uruguay 77.3 (2006): 273-278.
  • Mancilla-Ramírez, Javier. “Avances en la fisiopatología y manejo de la fiebre en niños.” Salud en Tabasco 8.2 (2002): 73-82.
  • Tatochenko, V. К. “ONCE AGAIN ABOUT ANTIFEBRILES.” Current Pediatrics 6.2 (2015): 128-130.
  • Padilla Raygoza, Nicolás, and Roberto Cuauhtémoc Figueroa Ferrari. “Síndrome de Reye: historia natural y niveles de prevención.” Rev. mex. pediatr 61.4 (1994): 200-4.
  • Mendoza Collantes, Asunciona. “Uso de plantas medicinales para el alivio de la fiebre por los pobladores del Asentamiento Humano Pedro Castro Alva, Chachapoyas-2014.” (2015).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.