Η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Το γνωρίζατε πως η πρόωρη εμμηνόπαυση ίσως σχετίζεται με την άνοια; Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψετε το γιατί και τους τρόπους για να την αποτρέψετε.
Η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Στις μέρες μας, η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Η εμφάνιση άνοιας σχετιζόταν πάντα με εκφυλιστικές ή μεταδοτικές ασθένειες ή με τραύμα στο κεφάλι. Τώρα όμως, φαίνεται πως και η πρόωρη εμμηνόπαυση ανήκει σε αυτό το γκρουπ.

Πολλές γυναίκες φοβούνται την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Όχι μόνο επειδή τελειώνει ο κύκλος της αναπαραγωγικής ζωής, αλλά και των συνεπειών που επιφέρει αυτό το στάδιο, όπως ο κίνδυνος οστεοπόρωσης.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτό το στάδιο ξεκινά στα 45. Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, αρχίζει νωρίτερα.

Πρόωρη εμμηνόπαυση

Η πρόωρη εμμηνόπαυση ξεκινά πριν τα 40. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως:

  • Οικογενειακό ιστορικό. Αν κάποια γυναίκα από την οικογένειάς σας έχει περάσει πρόωρη εμμηνόπαυση, οι πιθανότητες να συμβεί και σε εσάς είναι υψηλές.
  • Θεραπείες για τον καρκίνο. Οι χημειοθεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ειδικά στην πυελική περιοχή, μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση.
  • Αυτοάνοσα νοσήματα. Με την πρόωρη εμμηνόπαυση συνδέονται τα προβλήματα με τον θυρεοειδή.

Όταν έρχεται η εμμηνόπαυση μειώνονται τα οιστρογόνα του σώματος. Αυτό προκαλεί τα τυπικά συμπτώματα αυτού του σταδίου, όπως προβλήματα με τα οστά. Ωστόσο, μπορεί να υποφέρετε από υψηλή πίεση επίσης, καθώς και από άλλα προβλήματα όπως υποδεικνύει ένα πρόσφατο άρθρο.

Γυναίκα κρατά βεντάλια

Ο κίνδυνος άνοιας στην εμμηνόπαυση

Ποια είναι λοιπόν η σχέση ανάμεσα στην πρόωρη εμμηνόπαυση και τον κίνδυνο άνοιας;

Αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι ο κίνδυνος βρίσκεται στα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων. Εξαιτίας αυτού, εξαφανίζονται οι υποδοχείς οιστρογόνων του εγκεφάλου και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας.

Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων είναι υπεύθυνα για όλα τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και τα υποβόσκοντα προβλήματα. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί υγείας ερευνούν τρόπους για την αποτροπή των ανωτέρω.

Λήψη οιστρογόνων

Οι ερευνητές οι οποίοι ασχολούνται με αυτό το πρόβλημα που επηρεάζει τις γυναίκες στην πρόωρη εμμηνόπαυση, πιστεύουν πως η λήψη οιστρογόνων μπορεί να βοηθήσει. Η διαδικασία είναι γνωστή ως “θεραπεία αντικατάστασης ορμονών”.

Αυτό το είδος θεραπείας δε χρησιμοποιείται μόνο για την αποτροπή όλων των άβολων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, όπως εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, και κολπική ξηρότητα, αλλά και για την αποτροπή της άνοιας.

Τα οιστρογόνα λαμβάνονται συνήθως υπό τη μορφή χαπιών αντισύλληψης, και βελτιώνουν τα συμπτώματα ενώ ταυτόχρονα αποτρέπουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Ο/η γιατρός σας θα πρέπει να καθορίσει αν αυτή η θεραπεία είναι κατάλληλη για εσάς και πώς θα πρέπει να τη λαμβάνετε.

Γυναίκα κρατά χάπια στα χέρια

Η λήψη οιστρογόνων δια στόματος μειώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την έναρξη της πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Πρόωρη εμμηνόπαυση – Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας

Το καλύτερο μέρος αυτής της ορμονοθεραπείας για την πρόωρη εμμηνόπαυση, είναι πως ίσως μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας η οποία είναι δύσκολο να διαγνωστεί νωρίς ώστε να τη σταματήσουμε.

Για την ακρίβεια, η άνοια είναι μια ασθένεια που εξελίσσεται συνέχεια. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα εκφυλιστικό πρόβλημα και θα προσπαθήσει να κάνει τον κύκλο του. Ωστόσο, η σωστή αντιμετώπιση μπορεί να βοηθήσει να επιβραδυνθεί η διαδικασία και έτσι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής της ασθενούς.

Ο ευάλωτος εγκέφαλος

Όπως είδατε, ο εγκέφαλος είναι εξαιρετικά ευάλωτος. Η εμμηνόπαυση, μια ασθένεια για την οποία πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι προκαλεί μόνο εξάψεις και συναισθηματικές αλλαγές, στην πραγματικότητα επιφέρει πολλές παραπάνω αλλαγές.

Το σώμα και η υγεία σας αλλάζουν όταν περνάτε στην εμμηνόπαυση. Τα οστά σας αποδυναμώνονται και διατρέχετε τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ειδικά αν μπείτε πρόωρα στην εμμηνόπαυση. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να αφεθείτε στα χέρια ενός/μίας γιατρού που εμπιστεύεστε και να του/ης μιλήσετε για την πιθανότητα της θεραπείας με αντικατάσταση ορμονών. Μπορεί να αποδειχθεί σημαντική τόσο πριν όσο και μετά από αυτή τη νέα φάση της ζωής σας.

Συμπέρασμα

Ελπίζουμε το άρθρο μας να σας βοήθησε να καταλάβετε ότι υπάρχουν τρόποι για την αποτροπή αυτής της εκφυλιστικής ασθένειας. Αν και η πρόωρη εμμηνόπαυση δεν οδηγεί πάντα στην άνοια, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισής της.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Parra, M., Lagos, N., Levancini, M., Villarroel, M., Pizarro, E., Vanhauwaert, P,, Velasco, S., Fernadez, M, Gambacciani, M., Biglia, N., Cagnacci, A., Caruso, S., Cicinelli, E., Leo, V. De, Carlo, C. Di, Farris, M., Gambera, A., Guaschino, S., Lanzone, A, Paoletti, AM, Russo, N., Vicariotto, F., Villa, P., Volpe, A., Lavin, P., Lopez, M., Campusano, C., Barriga, P., & Brantes, S.. (2018). Menopausia y Terapia Hormonal de la Menopausia Las recomendaciones 2018 de la Unidad de Endocrinología Ginecológica de Clínica Alemana de Santiago -Sociedad Italiana de la Menopausia y la Sociedad Chilena de Endocrinología Ginecológica. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 83(5), 527-550. https://dx.doi.org/10.4067/s0717-75262018000500527
  • Pérez Martínez, Víctor T.. (2006). Demencias: su enfoque diagnóstico. Revista Cubana de Medicina General Integral, 22(4) Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252006000400010&lng=es&tlng=es.
  • Vallejo Maldonado, Soledad. (2018). Terapia hormonal de la menopausia, ¿por qué prescribirla?. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 64(1), 51-59. Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-51322018000100008&lng=es&tlng=es.
  • Capote Bueno, M. I., Segredo Pérez, A. M., & Gómez Zayas, O. (2011). Climaterio y menopausia. Revista cubana de medicina general integral, 27(4), 543-557.
  • Delor, R. E. R., & Aquino, N. (2018, April). Tratamiento de la hipertensión arterial en la menopausia. In Anales de la Facultad de Ciencias Médicas (Vol. 51, No. 1, pp. 65-74).
  • Mosconi, L., Rahman, A., Diaz, I., Wu, X., Scheyer, O., Hristov, H. W., … & Brinton, R. D. (2018). Increased Alzheimer’s risk during the menopause transition: A 3-year longitudinal brain imaging study. PloS one, 13(12), e0207885.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.