7 οφέλη του κουρκουμά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης

Ο κουρκουμάς δεν βοηθά μόνο στην καταπολέμηση των φυσικών επιπτώσεων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και μετά την εμμηνόπαυση, αλλά βοηθά και στη βελτίωση της διάθεσής μας.
7 οφέλη του κουρκουμά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η εμμηνόπαυση είναι μια κρίσιμη φάση στη ζωή μιας γυναίκας, ειδικά όσον αφορά την ικανότητα τεκνοποίησης. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι ωοθήκες σταματούν την παραγωγή οιστρογόνου και προγεστερόνης. Σήμερα θα δούμε τα οφέλη του κουρκουμά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Συνήθως συμβαίνει πριν φτάσει μια γυναίκα τα πενήντα έτη ή και κατά τη διάρκεια των 50. Η φάση μετά την εμμηνόπαυση είναι η φάση η οποία διαρκεί για το υπόλοιπο της ζωής μιας γυναίκας, όταν σταματήσει η εμμηνόρροια.

Κατά την εμμηνόπαυση, μπορούν να εμφανιστούν διάφορα προβλήματα υγείας τα οποία προκαλούνται από τη μειωμένη παραγωγή ορμονών.

Ευτυχώς, έχετε την επιλογή να μειώσετε τη δυσφορία. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα μιλήσουμε για τα οφέλη του κουρκουμά.

Θα ανακαλύψετε ότι πρόκειται για ένα εξαίσιο συστατικό το οποίο θα θέλετε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας από εδώ και πέρα.

1. Αντιπηκτική δράση

οφέλη του κουρκουμά - αντιπηκτική δράση

Το πρώτο από τα οφέλη του κουρκουμά, όταν μιλάμε για την εμμηνόπαυση και για μετά την εμμηνόπαυση, έχει να κάνει με την καρδιαγγειακή υγεία. Είναι αρκετά γνωστό πως η υγεία της καρδιάς επηρεάζεται κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, ειδικά από παθήσεις της πήξης του αίματος.

Αν και υπάρχουν διάφορα είδη φαρμάκων που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτών των ασθενειών, μπορούν να προκαλέσουν υπερβολική αιμορραγία ή αιμορροΐδεςΟ κουρκουμάς έχει αντιπηκτική δράση χωρίς παρενέργειες.

2. Ο κουρκουμάς είναι πλούσιος σε φυτοοιστρογόνα

Τα φυτοοιστρογόνα είναι παράγωγα των φυτών τα οποία διεγείρουν τις δραστηριότητες των οιστρογόνων που εκκρίνει το σώμα. Ένα από τα οφέλη του κουρκουμά είναι ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα.

Αν ο γιατρός σας σάς έχει ήδη δώσει υποκατάστατα οιστρογόνων, το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για συμπληρώματα με βάση τα φυτοοιστρογόνα. Μια εκπληκτική εναλλακτική επιλογή, για να μπορέσετε να τα πάρετε με φυσικό τρόπο είναι να βάλετε μια μικρή δόση κουρκουμά στη διατροφή σας.

3. Καταπολεμά τον πόνο

οφέλη του κουρκουμά - αναλγητικό

Η εμμηνόπαυση, συνοδεύεται συνήθως από διάφορα είδη πόνου και φλεγμονών. Τα συνηθέστερα είδη πόνου είναι οι μυϊκοί πόνοι και οι πονοκέφαλοι, αλλά δεν είναι οι μόνοι.

Ευτυχώς, ένα από τα οφέλη του κουρκουμά είναι η καταπολέμηση του πόνου που προκαλείται από φλεγμονή. Η αναλγητική του δράση τον καθιστά τέλειο για την ανάρρωση της κίνησης χωρίς να χρειαστεί να προσθέσετε άλλα φάρμακα στην καθημερινή σας ζωή.

Ανάμεσα στους πόνους που καταπολεμά ο κουρκουμάς είναι:

4. Καταπολεμά την κατάθλιψη

Ακόμη και αν είσαστε πολύ χαρούμενο άτομο όλη σας τη ζωή, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος της κατάθλιψης που μπορεί να συνοδέψει την εμμηνόπαυση.

Αν βιώνετε αλλαγές στη διάθεσή σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα από τα οφέλη του κουρκουμά είναι πως βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης.

Για ορισμένες γυναίκες, η αλλαγή αυτή είναι πολύ σοβαρή και συνδέεται άμεσα με την εμμηνόπαυση. Σε άλλες περιπτώσεις, έχει να κάνει λιγότερο με μια βιολογική αλλαγή και περισσότερο με την προσαρμογή στο νέο στάδιο.

Όπως και να έχει, θα πρέπει να προσέχετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ώστε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα. Ανάμεσα στα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να προσέχετε είναι:

 • Δυσκολία στο να κοιμηθείτε
 • Άγχος
 • Εξάψεις
 • Συνεχής επιθυμία να κλάψετε
 • Αίσθημα κατωτερότητας

Δείτε σχετικά: 10 τροφές για τη βελτίωση της διάθεσης και την καταπολέμηση της κατάθλιψης

5. Καταπολεμά τις εξάψεις

οφέλη του κουρκουμά - κατά των εξάψεων

Οι πλειοψηφία των γυναικών οι οποίες περνούν εμμηνόπαυση, βιώνουν εξάψεις τουλάχιστον μία φορά. Πρόκειται βασικά για ένα αίσθημα υπερβολικής ζέστης που διαρκεί λίγα λεπτά.

Αυτό θα προκαλέσει αύξηση των παλμών σας και υπερβολική εφίδρωση. Η αιτία αυτού του προβλήματος είναι η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων.

Ένα από τα οφέλη του κουρκουμά είναι πως είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και σε φυτοοιστρογόνα τα οποία καταπολεμούν την εμφάνιση και τη συχνότητα των εξάψεων.

Διαβάστε το άρθρο: 6 φυσικά γιατροσόφια για τις εξάψεις

6. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικών λοιμώξεων και της ακράτειας

Η μείωση των οιστρογόνων και η κολπική ατροφία, αυξάνουν τον κίνδυνο να υποφέρετε από κολπικές λοιμώξεις.

Μόλις μπείτε στην εμμηνόπαυση και μετά την εμμηνόπαυση, είναι φυσικό να βιώσετε ερεθισμό, κνησμό και αφύσικες κολπικές εκκρίσεις. Είναι πιθανό επίσης, ν’ αρχίσετε να έχετε ακράτεια ούρων.

Ανάμεσα στα οφέλη του κουρκουμά είναι η αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδης δράση του. Για την ακρίβεια, ο κουρκουμάς είναι μία από τις πλέον χρησιμοποιούμενες θεραπείες για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος.

7. Μειώνει τον πόνο στο στήθος και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

οφέλη του κουρκουμά - πόνος στο στήθος

Τα επίπεδα ορμονών μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Ένα από τα οφέλη του κουρκουμά, τα φυτοοιστρογόνα, μειώνουν τον κίνδυνο να υποφέρετε από αυτή την πάθηση.

Να θυμάστε ότι θα πρέπει να προσέχετε για οποιοδήποτε σύμπτωμα. Ανάμεσά τους είναι:

 • Ο πόνος στο στήθος
 • Δυσφορία
 • Μικροί όγκοι

Η δράση του κουρκουμά βοηθά στην καταστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Γι’ αυτό, σας προτείνουμε να καταναλώνετε λίγο κουρκουμά αν κάνετε θεραπεία κατά του καρκίνου.

Επίσης, ορισμένες φάσεις της θεραπείας μπορούν να προκαλέσουν ναυτία. Και αυτή μπορεί να εξαφανιστεί με τη βοήθεια του κουρκουμά.

Εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του κουρκουμά κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση

Τώρα που γνωρίζετε αυτά τα οφέλη, έχετε σίγουρα παραπάνω λόγους να συμπεριλάβετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές και κάποια θα κάνει σίγουρα για εσάς:

 • Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού (5 γραμ.) σκόνη κουρκουμά στο πράσινο σμούθι σας.
 • Πάρτε ένα χάπι κουρκουμά το πρωί.
 • Προσθέστε ένα κομμάτι 3 εκατοστών κουρκουμά στα σμούθι σας.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Aggarwal BB, Harikumar KB. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. The International Journal of Biochemistry & Cell Biology 2009; 41 (1): 40-59. Available at: https://doi.org/10.1016/j.biocel.2008.06.010. Accessed 01/27, 2019.
 • Kim DC, Ku SK, Bae JS. Anticoagulant activities of curcumin and its derivative. BMB reports 2012; 45 (4): 221-226. Available at: https://doi.org/10.5483/BMBRep.2012.45.4.221. Accessed 01/27, 2019.
 • Liu D, Chen Z. The effect of curcumin on breast cancer cells. Journal of Breast Cancer 2013; 16 (2): 133-137. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3706856/. Accessed 01/27, 2019.
 • Lopresti AL, Maes M, Maker GL, Hood SD, Drummond PD. Curcumin for the treatment of major depression: a randomised, double-blind, placebo controlled study. Journal of Affective Disorders 2014; 167: 368-375. Available at: https://doi.org/10.1016/j.jad.2014.06.001. Accessed 01/27, 2019.
 • Salmazi R, Calixto G, Bernegossi J, dos Santos Ramos MA, Bauab TM, Chorilli M. A curcumin-loaded liquid crystal precursor mucoadhesive system for the treatment of vaginal candidiasis. International Journal of Nanomedicine 2015; 10: 4815. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525803/. Accessed 01/27, 2019.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.