4 σημαντικά στοιχεία για την κατάθλιψη που πρέπει να ξέρετε

Λόγω όλων των ορμονικών αλλαγών στις οποίες εμείς οι γυναίκες εκτιθέμεθα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, επηρεαζόμαστε πιο συχνά από διαφορετικούς τύπους της κατάθλιψης. Γι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε όσο περισσότερο μπορούμε για αυτή την κοινή κατάσταση.
4 σημαντικά στοιχεία για την κατάθλιψη που πρέπει να ξέρετε

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Σήμερα θα σας δώσουμε μερικά σημαντικά στοιχεία για την κατάθλιψη. Στην καθημερινή μας ζωή, είναι σχεδόν συνηθισμένο να μιλάμε γενικά για την κατάθλιψη. Την αντιμετωπίζουμε ελαφρώς και, μερικές φορές, χωρίς να γνωρίζουμε όσο πρέπει για το θέμα. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικά σημαντικά στοιχεία σχετικά με την κατάθλιψη που πρέπει να γνωρίζετε για να αξιολογήσετε τη δική σας ψυχική υγεία.

Πρώτα απ’ όλα, οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, κάθε άτομο την βιώνει με μοναδικό τρόπο.

Το πρώτο πράγμα για το οποίο θα πρέπει να είμαστε σίγουροι όταν αντιμετωπίζουμε ή μιλάμε για την κατάθλιψη είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια σοβαρή κατάσταση. Δεν είναι προσωπική ιδιοτροπία. Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να την θεωρούμε ως κάτι που αντανακλά μια αδύναμη προσωπικότητα ή την έλλειψη προσωπικής ακεραιότητας ή θάρρους.

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή που πρέπει να αντιμετωπιστεί από έναν επαγγελματία και ιδανικά από αυτόν που έχει έναν αυθεντικό και πραγματικό δεσμό με το άτομο που ζητά βοήθεια. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι δεν αισθάνονται περιθωριοποιημένοι, μόνοι ή παρεξηγημένοι.

Άντρες και γυναίκες βιώνουν διαφορετικά την κατάθλιψη

Ωστόσο, ένα από τα στοιχεία για την κατάθλιψη που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι, αν και οι άνδρες και οι γυναίκες υποφέρουν συχνά από την κατάθλιψη, συχνά την βιώνουν με πολύ διαφορετικούς τρόπους.

Οι άνδρες, γενικά, είναι πιο απρόθυμοι να ζητήσουν βοήθεια. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά κοινωνικών κανόνων και πιέσεων.

Εκτός από αυτά, δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσετε μια γενική αίσθηση εσωτερικής ανησυχίας, απάθειας ή αδυναμίας να απολαύσετε τις δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνετε. Όλα αυτά είναι κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης. Μερικές φορές, το πιο ξεκάθαρο σημάδι μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο μια ανεξήγητη απώλεια ενέργειας.

Η συνηθέστερη αντίδραση που αναφέρθηκε στους άντρες κατά την έναρξη μιας κατάθλιψης είναι να προσπαθήσουν να αποφύγουν το πρόβλημα. Έτσι, πολλοί ελπίζουν ότι είναι απλά μια ταραχώδης περίοδος που τελικά θα εξαφανιστεί από μόνη της.

Οι γυναίκες, από την άλλη πλευρά, τείνουν να έχουν περισσότερα πράγματα για να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν αυτό που αισθάνονται. Αυτό είναι πιθανό επειδή οι γυναίκες συχνότερα κοινωνικοποιούνται για να μοιραστούν τα συναισθήματά τους και να εκτονωθούν.

Παρόλα αυτά, είναι γυναίκες που γενικά έχουν μεγαλύτερη τάση να αναπτύσσουν καταθλιπτικές διαταραχές. Σύμφωνα με άρθρο των G. Parker και H. Brotchie στο International Review of Psychiatry, η συχνότητα εμφάνισης της κατάθλιψης είναι περίπου διπλάσια στις γυναίκες από τους άντρες.

Σήμερα, θέλουμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να εξετάσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες αυτή την τελευταία πτυχή. Παρακάτω, θα μιλήσουμε για τις διαφορές που καθορίζουν πώς η κατάθλιψη επηρεάζει τις γυναίκες ειδικότερα.

1.Στοιχεία για την κατάθλιψη ως γενετικό χαρακτηριστικό

4 σημαντικά στοιχεία για την κατάθλιψη που πρέπει να ξέρετε

Σύμφωνα με την Dr. Fumiko Hoeft από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μητέρες μπορούν να επηρεάσουν μια συγκεκριμένη γενετική προδιάθεση για κατάθλιψη στις κόρες τους.

Συγκεκριμένα, αυτό που μεταδίδεται μέσω των γενεών είναι μια παρόμοια δομή του εγκεφάλου. Σε αυτό το άρθρο, το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου – το τμήμα που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση της ανταπόκρισής μας στο άγχος – μοιράζεται παρόμοια αρχιτεκτονική και πρότυπα των εσωτερικών συνδέσεων.

Ωστόσο, το γεγονός ότι μια γυναίκα υποφέρει ή έχει υποστεί κατάθλιψη στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι η κόρη ή οι κόρες της θα υποστούν αναπόφευκτα την ίδια κατάσταση σε κάποιο σημείο της ζωής τους.

 • Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος ή τουλάχιστον υψηλότερη πιθανότητα.
 • Ωστόσο, αυτός ο γενετικός κίνδυνος πρέπει να ληφθεί υπόψη παράλληλα με άλλες μεταβλητές που έχουν μεγαλύτερο βάρος. Αυτές περιλαμβάνουν το κοινωνικό περιβάλλον του ατόμου και τον τρόπο αντιμετώπισης διαφορετικών εμπειριών – καλών και κακών – που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

2.Η κατάθλιψη «πονάει» – και ο πόνος είναι πραγματικός

 στοιχεία για την κατάθλιψη

Γιατί υποφέρουμε από ανεξήγητους πονοκεφάλους;

Όταν μια γυναίκα πάσχει από κατάθλιψη, δυστυχώς είναι κοινό για τους ανθρώπους γύρω μας – και για την κοινωνία γενικότερα – να το χαρακτηρίσουμε απλά ως “στεναχώρια”.

Το αίσθημα της στεναχώριας μπορεί να είναι ένα πολύ πραγματικό μέρος της κατάθλιψης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτή η συναισθηματική κατάσταση καταλαμβάνει μια μικρή θέση μέσα στο φάσμα των συναισθημάτων που μπορούν να βιώσουν τα άτομα κατά τη διάρκεια μιας κατάθλιψης.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν στιγμές που το άτομο με κατάθλιψη δεν αισθάνεται καν στεναχωρημένο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αισθάνεται θυμωμένο, αναστατωμένο, έξω από τον έλεγχο των συναισθημάτων του … Η λίστα συνεχίζεται.

Βασικά, το συνηθέστερο σύμπτωμα της κατάθλιψης στις γυναίκες δεν είναι η στεναχώρια. Στην πραγματικότητα, συχνά δεν είναι κανένα συναίσθημα – είναι σωματικό και αυτό αποτελεί ένα από τα στοιχεία για την κατάθλιψη που δε μπορούμε να αγνοήσουμε.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για την κατάθλιψη, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα κλασικά συμπτώματα με περισσότερες λεπτομέρειες:

 • Αϋπνία
 • Έντονη εξάντληση
 • Μυϊκός πόνος
 • Πονοκέφαλοι
 • Μεγαλύτερη ευαισθησία στον σωματικό πόνο
 • Προβλήματα με την πέψη
 • Μικρές απώλειες μνήμης
 • Ξαφνική αύξηση ή απώλεια βάρους

3.Ορισμένοι τύποι κατάθλιψης παρουσιάζονται μόνο στις γυναίκες

στοιχεία για την κατάθλιψη - φύλο

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένοι τύποι κατάθλιψης που αντιμετωπίζουν μόνο οι γυναίκες. Ωστόσο, όπως επισημάναμε στην αρχή, κάθε γυναίκα θα βιώσει ακόμα και αυτά τα πιο συγκεκριμένα είδη κατάθλιψης με μοναδικό τρόπο.

Εδώ παρατίθενται μερικά από τα είδη της κατάθλιψης που παρουσιάζονται μόνο στις γυναίκες:

Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή (PMDD)

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τον όρο «προεμμηνορροϊκό σύνδρομο». Σχετίζεται με τις κλασικές αλλαγές στη διάθεση και την ευερεθιστότητα που τείνουν να εμφανίζονται λίγες μέρες πριν την έμμηνο ρύση.

 • Ωστόσο, υπάρχει μια πιο σοβαρή μορφή προεμμηνορροϊκού συνδρόμου που ονομάζεται προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD).
 • Δυστυχώς, μπορεί να σχετίζεται με σκέψεις αυτοκτονίας και έντονο πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς.

Επιλόχεια κατάθλιψη

Η συναισθηματική δυσφορία μετά τον τοκετό, που μερικές φορές ονομάζεται στα αγγλικά “baby blues”, παραμένει ένα θέμα ταμπού ανάμεσα σε πολλές γυναίκες. Ωστόσο, είναι πολύ συνηθισμένη και είναι ένα από τα στοιχεία για την κατάθλιψη που αξίζει να εξετάσουμε.

Η μητρότητα συνδέεται με έντονη ευτυχία και προσωπική εκπλήρωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξακολουθεί να υπάρχει στίγμα γύρω από την κατάθλιψη μετά τον τοκετό, η οποία μπορεί να κάνει τους πάσχοντες να νιώθουν ακόμη περισσότερο παρεξηγημένοι ή ακόμη και να απορρίπτονται.

Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό συνήθως συνοδεύεται από το άγχος και την εξαιρετική εξάντληση. Επιπλέον, έχει να κάνει με την αίσθηση ότι η γυναίκα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις αμέτρητες ευθύνες που αναλαμβάνει ως νέα μητέρα.

Κατάθλιψη στην περιεμμηνόπαυση

Η περιεμμηνόπαυση (ή η μετάβαση στην εμμηνόπαυση) είναι μια φυσιολογική φάση στη ζωή μιας γυναίκας. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ δύσκολή.

Οι εναλλαγές της διάθεσης, οι εξάψεις, οι περίοδοι ευερεθιστότητας, το άγχος και η αίσθηση ότι δεν είμαστε πλέον σε θέση να απολαύσουμε τίποτα δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Έτσι, αυξάνεται και ο κίνδυνος σύσπασης άλλων μορφών κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση.

4.Το προσωπικό και το κοινωνικό μας περιβάλλον παίζει ρόλο

4 σημαντικά στοιχεία για την κατάθλιψη - κοινωνικό περιβάλλον

Όλοι – τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες – χρειάζονται ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης. Όλοι χρειαζόμαστε την κατανόηση των γύρω μας για να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες όταν παλεύουν με την κατάθλιψη είναι ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί άλλοι άνθρωποι που εξαρτώνται από αυτές.

Μεγάλος αριθμός γυναικών βρίσκονται στο ρόλο  αυτών που προσφέρουν φροντίδα. Συχνά αυτές υποστηρίζουν συγγενείς οι οποίοι εξαρτώνται οικονομικά από αυτές ή υποφέρουν από κάποιες ασθένειες.

Άλλες έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών και θεωρούν τον εαυτό τους κόλλα που κρατά τις οικογένειές τους μαζί. Ένας κοινός φόβος είναι ότι, αν «αποτύχουν», η οικογένεια θα καταρρεύσει και η αρμονία που προσπαθούν να πετύχουν θα χαθεί. Και αυτό ίσως είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία για την κατάθλιψη.

Αρκούν τα χάπια;

Οι προσωπικές περιστάσεις όπως αυτές μπορούν να καταστήσουν πολύ δύσκολο για τις γυναίκες να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Συχνά, είναι δύσκολο για αυτές ακόμη και να αφιερώσουν χρόνο για τον εαυτό τους ώστε να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να αναζητήσουν μια λύση, είτε πρόκειται για θεραπεία είτε για απλή αντιμετώπιση των εσωτερικών τους αγώνων.

Γι ‘αυτό είναι πολύ κοινό για τις γυναίκες να λένε απλά ότι “τα χάπια αρκούν”.

Ωστόσο, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε: ό,τι χάπια και να πάρουμε για να διαχειριστούμε τον πόνο της ζωής, Είτε πρόκειται για σωματικό είτε συναισθηματικό πόνο – δεν θα είναι ποτέ αρκετά από μόνα τους. Πρέπει επίσης να εξετάσουμε και άλλες στρατηγικές. Μέρος αυτού πρέπει να είναι η εξασφάλιση του ότι έχουμε ένα εμπιστευτικό και στενό δίκτυο υποστήριξης.

Η κατάθλιψη στις γυναίκες, όπως είδαμε, συνοδεύεται από μια σειρά πολύ ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που πρέπει να λάβουμε υπόψη στην καθημερινότητά μας. Αυτό είναι σημαντικό εάν αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη από πρώτο χέρι ή προσπαθούμε να βοηθήσουμε, να ευνοήσουμε και να υποστηρίξουμε αυτούς που την έχουν.

Η χαρακτηριστική εικόνα είναι μια ευγενική προσφορά του © wikiHow.com.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.