Κάψουλες σκόρδου: Οφέλη και Συστάσεις

Οι κάψουλες σκόρδου έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία σας. Μάθετε πώς να τις χρησιμοποιείτε, για ποιο λόγο είναι καλές και πώς λειτουργούν στο σώμα σας.
Κάψουλες σκόρδου: Οφέλη και Συστάσεις
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Το σκόρδο έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο ως τρόφιμο, καρύκευμα και συμπλήρωμα διατροφής. Όλα αυτά, χάρη στις μαγειρικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Για παράδειγμα, οι κάψουλες σκόρδου χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα για την καρδιαγγειακή πρόληψη.

Τα ενεργά συστατικά του έχουν οφέλη για την υγεία. Τα πιο αποτελεσματικά είναι οι θειούχες ενώσεις, οι οποίες βοηθούν με το αντιοξειδωτικό, αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες δυναμικό του.

Λόγω της σημασίας του, υπάρχουν διάφορες μορφές παρουσίασης στην αγορά. Οι κάψουλες σκόρδου είναι από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες.

Πόση ποσότητα πρέπει να καταναλώνεται ημερησίως και ποιες συστάσεις είναι κατάλληλες για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους; Μείνετε μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ενσωματώσετε καλύτερα στη διατροφή σας.

Τι είδους λαχανικό είναι το σκόρδο;

Το σκόρδο είναι ένα φυτό που ονομάζεται Allium sativum, το οποίο σημαίνει “καυτή καλλιέργεια”. Έχει την καταγωγή του στην Κεντρική Ασία, απ’ όπου εξαπλώθηκε στη Μικρά Ασία και την Αίγυπτο, και από εκεί σε όλη την Ευρώπη, και στη συνέχεια στην Αφρική και την Αμερική.

Ως λαχανικό είναι βολβός που ανήκει στην οικογένεια Liliaceae. Αποτελείται από διάφορα βολβίδια, οι γνωστές μας σκελίδες, τα οποία συνδέονται με μια βάση. Κάθε σκελίδα περιβάλλεται από έναν εσωτερικό χιτώνα και ολόκληρος ο βολβός από έναν εξωτερικό.

Επιπλέον, ο βολβός είναι το αποθηκευτικό όργανο του φυτού, καθώς περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Έχει διάφορα ενεργά συστατικά.

Ενεργά συστατικά

Εκτός από νερό και υδατάνθρακες, όπως η φρουκτόζη, το σκόρδο περιέχει ενώσεις θείου, φυτικές ίνες και ελεύθερα αμινοξέα. Ξεχωρίζουν η βιταμίνη C, οι φαινολικές ενώσεις, οι πολυφαινόλες και οι φυτοστερόλες. Τα σημαντικότερα μέταλλά του είναι το κάλιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το νάτριο, ο σίδηρος και το ασβέστιο.

Οι ενεργές θειούχες ενώσεις του είναι πολλές. Εδώ αξίζει να αναφερθούν η αλλιξίνη, η αλλισίνη, η αλλίνη, η θειοσουλφίνη, το δι- και τρισουλφίδιο της διαλλύλης, η τριοσουλφίνη, η αλλυλομερκαπτοκυστεΐνη και η S-αλλυλοκυστεΐνη (SAC).

Το σκόρδο περιέχει επίσης ορμόνες που δρουν παρόμοια με τις ανθρώπινες ορμόνες. Επιπλέον, έχουν απομονωθεί διάφορα αμινοξέα, όπως η ιστιδίνη, η μεθειονίνη, η θρεονίνη, η τρυπτοφάνη και η βαλίνη.

Οφέλη από τις κάψουλες σκόρδου

Οι κάψουλες σκόρδου είναι συμπληρώματα που περιέχουν μια δόση ενός ή περισσότερων δραστικών συστατικών. Προορίζονται για χορήγηση από το στόμα και είναι απαραίτητο να ελέγχετε από πού προέρχεται η πρώτη ύλη. Η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από αυτό.

Για παράδειγμα, το ωμό σκόρδο διατηρεί περισσότερα δραστικά συστατικά από το μαγειρεμένο σκόρδο. Όταν είναι φρέσκο είναι πιο δραστικό από το παλιό.

Grated garlic
Το ωμό σκόρδο διατηρεί περισσότερες ουσίες με ευεργετικό δυναμικό από αυτό που έχει υποστεί επεξεργασία με κάποιο μαγείρεμα.

Αντιοξειδωτική δράση

Ορισμένες μελέτες έχουν τονίσει την αντιοξειδωτική δράση του εκχυλίσματος Allium sativum .Όταν καταναλώνεται, έχει παρατηρηθεί μείωση της παραγωγής ελεύθερων ριζών. Αυτές οι ρίζες οξειδώνουν τα κύτταρα, οδηγώντας σε βλάβες στη λειτουργία τους και επιταχύνοντας τη γήρανση.

Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι η συχνή κατανάλωση σκόρδου οδηγεί σε αύξηση των αντιοξειδωτικών παραγόντων, όπως η γλουταθειόνη και το ένζυμο υπεροξειδική δισμουτάση. Και τα δύο προστατεύουν τις λιποπρωτεΐνες από την οξείδωση και συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα συστατικά με την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση στο σκόρδο είναι η αλλικίνη και η S-αλλυλοκυστεΐνη ή SAC.

Μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα

Ορισμένες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το σκόρδο τροποποιεί τα λιπίδια του αίματος, καθώς είναι σε θέση να αντισταθμίσει την αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Είναι σε θέση να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης κατά 12% μετά από 4 εβδομάδες θεραπείας.

Η μέγιστη μείωση της χοληστερόλης έχει παρατηρηθεί με ωμό σκόρδο, σε δόση 10 γραμμαρίων ημερησίως- ή με σκορδέλαιο, σε δόση 8 χιλιοστόγραμμα ημερησίως.

Μπορεί να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση

Οι βιοδραστικές ενώσεις του σκόρδου χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνουν τη ροή του αίματος, ενισχύουν το αγγειακό τοίχωμα και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Το σκόρδο είναι επίσης σε θέση να μειώσει το σχηματισμό θρόμβων αίματος αναστέλλοντας τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων.

Το υψηλό αντιαθηροσκληρωτικό δυναμικό του έχει προωθήσει τη χρήση του στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Νευροπροστατευτική δράση

Το εκχύλισμα σκόρδου έχει νευροπροστατευτική δράση, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της SAC. Το συστατικό αυτό μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική έκπτωση σε διαταραχές που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.

Συνιστάται επομένως στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, της νόσου Πάρκινσον, των εγκεφαλικών επεισοδίων και της χορείας του Χάντινγκτον. Η νευροπροστατευτική δράση προάγει τη μνήμη και τη μάθηση.

Ανοσοτροποποιητικός και αντιφλεγμονώδης ρόλος

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το εκχύλισμα σκόρδου βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που σχετίζεται με τη μείωση της φλεγμονής. Οι πιο δραστικές ενώσεις είναι θειούχες ενώσεις και η αποτελεσματική δόση για την ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης στον άνθρωπο είναι 1,8 έως 10 γραμμάρια σκόρδου την ημέρα.

Τα συστατικά του σκόρδου διεγείρουν επίσης την παραγωγή των γραμμών άμυνας του οργανισμού. Για παράδειγμα, των λεμφοκυττάρων, των μακροφάγων και των κυττάρων δολοφόνων. Αυξάνουν επίσης τις ανοσοδιεγερτικές κυτταροκίνες.

Αυτή η ανοσοτροποποιητική δραστηριότητα είναι αποτελεσματική στην υποβοήθηση της θεραπείας της γρίπης, του κρυολογήματος και της βρογχίτιδας. Ομοίως, έχει επίσης συσχετιστεί με τον μηχανισμό πρόληψης του καρκίνου.

Αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες

Οι αντιμολυσματικές ιδιότητες του σκόρδου είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Παρουσιάζει αντιμικροβιακή δράση κατά διαφόρων βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες, όπως E. coli, Salmonella, H. pylori, μεταξύ άλλων. Η αλλισίνη του σκόρδου έχει δείξει σημαντική ανασταλτική δράση κατά μυκήτων, ζυμομυκήτων και παρασίτων.

Συστάσεις για τις κάψουλες σκόρδου

Το σκόρδο μπορεί να βρεθεί σε 5 διαφορετικές μορφές στην αγορά:

 • Φρέσκο.
 • Σε αιθέριο έλαιο.
 • Σε επεξεργασμένο έλαιο.
 • Σε σκόνη.
 • Παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου.
 • Κάψουλες ή δισκία

Τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά ως κάψουλες ή δισκία διαθέτουν επικάλυψη για να αποφεύγεται η αποσύνθεση των δραστικών συστατικών τους και η επίδραση στην αναπνοή.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων καθορίζει τις ακόλουθες δόσεις για ενήλικες και ηλικιωμένους, ανάλογα με τον τύπο του σκευάσματος που περιέχεται στην κάψουλα:

 • Με σκόρδο σε σκόνη: μια εφάπαξ δόση 300 έως 750 χιλιοστόγραμμα ή ημερήσιες δόσεις μεταξύ 900 έως 1380 χιλιοστόγραμμα κατανεμημένες σε 3 έως 5 λήψεις.
 • Υγρό εκχύλισμα: εφάπαξ δόση μεταξύ 110 έως 220 χιλιοστογραμμάρια, 4 φορές την ημέρα και ως ημερήσια δόση μεταξύ 440 έως 880 χιλιοστογραμμάρια.
 • Ξηρό εκχύλισμα σκόρδου: συνιστάται μια δόση από 100 έως 200 χιλιοστόγραμμα, μία ή δύο φορές την ημέρα, ή ως ημερήσιες δόσεις από 100 έως 400 χιλιοστόγραμμα.
Είναι σημαντικό να διαβάζετε την ετικέτα και να ακολουθείτε τις υποδείξεις του γιατρού ή του διατροφολόγου για να προσαρμόσετε τη δοσολογία στην κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

Το σκόρδο αποτελεί μέρος των φυσικών θεραπειών που είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Η βιομηχανία έχει παράγει περισσότερες εμπορικές εκδόσεις για τη χρήση του.

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες

Η συχνότητα με την οποία μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ακόμη άγνωστη. Ωστόσο, οι ακόλουθες αναφέρονται ως οι πιο συχνές:

 • Κακή αναπνοή και δυσοσμία του σώματος.
 • Πονοκέφαλος, ζάλη και έντονη εφίδρωση.
 • Φούσκωμα, στομαχικές διαταραχές και διάρροια.
 • Τροποποιημένη λειτουργία των αιμοπεταλίων με πιθανή αιμορραγία.
 • Αλλαγές στην εντερική μικροχλωρίδα.
 • Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αντενδείξεις από τις κάψουλες σκόρδου

Οι κάψουλες σκόρδου πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια ορισμένων καταστάσεων, όπως η εγκυμοσύνη και η γαλουχία. Στην τελευταία περίπτωση, μπορεί να αλλοιωθεί η γεύση του μητρικού γάλακτος.

Θα πρέπει επίσης να παραλείπεται σε ασθενείς με αιμορραγικά προβλήματα, πεπτικές διαταραχές, που πάσχουν από χαμηλή αρτηριακή πίεση και σε όσους σχεδιάζουν χειρουργική επέμβαση.

Επίσης, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται σε συνδυασμό με αντιπηκτικά από του στόματος, όπως η βαρφαρίνη. Ούτε με αντιυπερτασικά, όπως η λισινοπρίλη, ούτε με αναλγητικά, όπως η παρακεταμόλη.

Μπορείτε να ενσωματώσετε τις κάψουλες σκόρδου σε μια υγιεινή διατροφή;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ναι. Σε μια υγιεινή διατροφή χρησιμοποιούμε συνήθως το σκόρδο ως καρύκευμα, οπότε οι ποσότητες που πρέπει να προσλαμβάνονται δεν είναι πάντα επαρκείς.

Συνιστάται η χρήση καψουλών σκόρδου υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού, ο οποίος θα υποδείξει τις καλύτερες προληπτικές δόσεις. Αυτές θα εξαρτηθούν από τη μορφή της κάψουλας.

Ωστόσο, οι καλύτερες είναι οι πιο συμπυκνωμένες. Ένα εκχύλισμα σκόρδου σε δόσεις 100 έως 220 χιλιοστογραμμάρια, κατανεμημένο σε 2 έως 4 ημερήσιες λήψεις, είναι αρκετό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.