Πυραμιδικό σύνδρομο ή ψευδής ισχιαλγία, από τι αποτελείται;

Δεν προκαλούνται όλοι οι πόνοι στην πλάτη και στους γλουτούς από πραγματική ισχιαλγία. Υπάρχει ένα σύνδρομο που ονομάζεται "πυραμιδικό", όπου ο πόνος εντοπίζεται μέσα στο ισχίο και ο οποίος συγχέεται με τον κλασικό πόνο στη μέση.
Πυραμιδικό σύνδρομο ή ψευδής ισχιαλγία, από τι αποτελείται;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Το πυραμιδικό σύνδρομο ονομάζεται επίσης ψευδής ισχιαλγία επειδή προκαλεί συμπτώματα που συγχέονται με τον πόνο στη μέση. Οφείλεται σε υπερφόρτωση του πυραμιδικού μυός που καταλήγει σε σύσπαση του ίδιου, με επακόλουθη συμπίεση του ισχιακού νεύρου.

Η παθολογία αυτή είναι συχνότερη στις γυναίκες και η μεγαλύτερη επίπτωσή της λαμβάνει χώρα γύρω στα 40 και 50 έτη. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Μάλιστα, αν και σχετίζεται με τους δρομείς και τους αθλητές, η κακή στάση του σώματος είναι μια άλλη πιθανή αιτία.

Η διαφορά μεταξύ του πυραμιδικού συνδρόμου και της πραγματικής ισχιαλγίας είναι πολύ σημαντική. Τόσο οι επιπλοκές όσο και η θεραπεία θα είναι διαφορετικές στις δύο αυτές παθήσεις.

Τι είναι το πυραμιδικό σύνδρομο ή η ψευδής ισχιαλγία;

Ο πυραμιδικός μυς είναι μια μικρή ανατομική δομή που βρίσκεται στη λεκάνη. Ονομάστηκε έτσι επειδή έχει σχήμα τριγώνου, το οποίο ξεκινά από το ιερό οστό και εκτείνεται μέχρι το μηριαίο οστό. Αποτελεί μέρος του γλουτιαίου και είναι υπεύθυνος για την κίνηση της εξωτερικής στροφής του ποδιού.

Το ισχιακό νεύρο, από την πλευρά του, έχει μια διαδρομή που οδηγεί στο πόδι που έρχεται σε επαφή με αυτόν τον μυ. Μάλιστα, υπάρχουν άτομα που το ισχιακό νεύρο έχει διαφορετική διαδρομή, όπου το νεύρο διασχίζει τον πυραμιδικό μυ. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο χώρος μεταξύ των δύο δομών να είναι πολύ μικρός.

Στο πυραμιδικό σύνδρομο, ο μυς αυξάνεται σε μέγεθος και συμπιέζει το ισχιακό νεύρο. Η αύξηση αυτή μπορεί να οφείλεται σε μυϊκή υπερφόρτωση, για παράδειγμα, λόγω άσκησης. Επίσης, ευθύνονται και οι συσπάσεις.

Από την άλλη πλευρά, στην αληθινή ισχιαλγία, το νεύρο συμπιέζεται στην πραγματικότητα στο ανώτερο τμήμα της πορείας του, κατά την επαφή με τους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης. Ο ισχιακός πόνος είναι πιο μόνιμος και επίμονος.

Ως διαφορά, το πυραμιδικό σύνδρομο ή η ψευδής ισχιαλγία τείνει να είναι παροδική. Δεδομένου ότι πρόκειται για σύσπαση ή μυϊκή υπερφόρτωση, ο χρόνος το επιλύει. Αλλά στην οσφυαλγία, η κήλη του δίσκου είναι η κύρια αιτία και επομένως γίνεται χρόνια.

Pyramidal syndrome.
Στην αληθινή ισχιαλγία, ο πόνος συνήθως αναφέρεται σε κήλη δίσκου στη σπονδυλική στήλη

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τον πόνο στην πλάτη και ανακουφιστείτε.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πυραμιδικού συνδρόμου;

Το πυραμιδικό σύνδρομο εκδηλώνεται με πόνο στον γλουτό και το πόδι. Μερικές φορές επεκτείνεται στη βουβωνική χώρα ή γύρω από το ισχίο. Ωστόσο, η πίεση του μυός πρέπει να είναι πολύ υψηλή για να εξαπλωθεί.

Στην ισχιαλγία, από την άλλη πλευρά, ο πόνος εξαπλώνεται και ακτινοβολεί μακριά από το σημείο προέλευσης, φτάνοντας μέχρι το πόδι. Στο πυραμιδικό σύνδρομο, ή στην ψευδή ισχιαλγία, η ενόχληση είναι πιο εντοπισμένη, πάνω από τον γλουτό.

Επιπλέον, συχνά υπάρχει κάποιο πρήξιμο στην περιοχή. Αυτό θα γίνει αντιληπτό εξωτερικά ως διόγκωση σε κάποια περιοχή του γλουτού, μερικές φορές ως ψηλαφητή περιοχή που αυξάνει τον πόνο όταν έρχεται σε επαφή με μια καρέκλα, για παράδειγμα. Σε ακραίες καταστάσεις, ακόμη και το ίδιο το τρίψιμο των ρούχων είναι επώδυνο.

Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως όταν περπατάτε ή κάθεστε για πολλή ώρα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια του πυραμιδικού συνδρόμου ή της ψευδούς ισχιαλγίας είναι ότι ο πάσχων δεν μπορεί να τοποθετήσει το πάσχον πόδι πάνω στο άλλο.

Για να γίνει η διάγνωση, είναι σημαντικό ο γιατρός να προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά του πόνου του ασθενούς μέσω μιας σειράς ερωτήσεων. Είναι δύσκολο να διαπιστωθεί η παρουσία μεταβολών στον πυραμιδικό μυ μέσω ακτινογραφίας.

Ωστόσο, μπορούν να ζητηθούν εξετάσεις για να αποκλειστεί η πραγματική ισχιαλγία. Η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού και οι ακτινογραφίες χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο στις αλλοιώσεις στο οσφυϊκό επίπεδο ή στην πορεία του νεύρου.

The sciatic nerve.
Η πορεία του ισχιακού νεύρου εξηγεί την εμφάνιση του πόνου, περνώντας από τον γλουτό και φτάνοντας στα πόδια

Πώς αντιμετωπίζεται η ψευδής ισχιαλγία;

Το πυραμιδικό σύνδρομο ή η ψευδής ισχιαλγία αντιμετωπίζεται συνήθως με φυσιοθεραπεία. Συνιστώνται διατάσεις και ασκήσεις που βελτιώνουν τις μυϊκές συσπάσεις. Είναι επίσης σημαντικό να διορθώνεται η στάση του σώματος, ιδίως όταν κάθεστε.

Αναλγητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να ληφθούν για την ανακούφιση του πόνου. Σε περίπτωση που αυτά τα μέτρα δεν αποδώσουν, έχουν χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά ενέσεις κορτικοστεροειδών ή βοτουλινικής τοξίνης στην περιοχή των μυών, με αμφισβητήσιμα ακόμη αποτελέσματα.

Είναι λίγες οι περιπτώσεις που απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί από ειδικό. Τα πρώτα βήματα είναι ο αποκλεισμός άλλων παθολογιών που μπορεί να κρύβονται πίσω από τα συμπτώματα και η έναρξη μιας συντηρητικής προσέγγισης, με φυσιοθεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Sánchez, VE Ortiz, et al. “Síndrome piramidal y variaciones anatómicas como causa de dolor ciático insidioso.” Revista Española de Anestesiología y Reanimación 61.9 (2014): 521-524.
  • Maslo, Philippe. Las dolencias de espalda: hernia, lumbago, ciática, tortícoles. Editorial Paidotribo, 2001.
  • Limonta Cruzata, María Emilia, Carlos Mario Alejandrez Leyva, and Yuneisys Coronados Valladares. “¿ Quiénes padecen el síndrome del piramidal?.” Revista Cubana de Medicina Física y Rehabilitación 11.2 (2019): 1-5.
  • Ruiz-Arranz, J. L., I. Alfonso-Venzalá, and J. Villalón-Ogayar. “Síndrome del músculo piramidal. Diagnóstico y tratamiento. Presentación de 14 casos.” Revista Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología 52.6 (2008): 359-365.
  • Acuña Morales, Sara. “Tratamiento lumbociatalgia inespecífica y síndrome del piriforme. Revisión bibliográfica.” (2016).
  • Mendoza, Israel Gutiérrez, et al. “Síndrome del piramidal (piriforme).” HISTORIA 10.2 (2014).
  • Castro, M., et al. “Tratamiento del síndrome de dolor miofascial con toxina botulínica tipo A.” Revista de la Sociedad Española del Dolor 13.2 (2006): 96-102.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.