Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας

· 9 Οκτωβρίου 2018
Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να μειώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Ανακαλύψτε παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζετε για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας.

Αντιμετώπιση της ινομυαλγίας. Η ινομυαλγία είναι μια πάθηση πιο συνηθισμένη από ό,τι νομίζουμε, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από αυτή. Λόγω αυτού του γεγονότος, συχνά αποκαλείται αόρατη ασθένεια. Δεν ανιχνεύεται ούτε με ακτινογραφίες ούτε με εξετάσεις αίματος.

Οι ασθενείς με ινομυαλγία δεν μπορούν να ξεκουραστούν ικανοποιητικά. Όταν κοιμούνται, παρουσιάζουν υπερβολική εφίδρωση (υπερίδρωση) και, σε πολλές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν.

Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια ρευματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από πόνο και συνεχή εξάντληση και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα.

Οι ασθενείς δεν παρουσιάζουν ορατές αλλαγές, παρά το γεγονός ότι υποφέρουν από πολλά συμπτώματα επειδή υπάρχει χρόνιος πόνος σε διάφορα σημεία του σώματος.

Πέρα από την κόπωση, η ινομυαλγία οδηγεί επίσης σε μυϊκές συσπάσεις, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου και ρευματολογικά προβλήματα, που μπορεί τελικά να ακινητοποιήσουν τους ασθενείς.

Αιτίες της ινομυαλγίας

πονος στα χερια

Κανένας δεν γνωρίζει την ακριβή αιτία της ινομυαλγίας, όμως μερικοί πιστεύουν ότι είναι αποτέλεσμα μιας ανωμαλίας στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Σύμφωνα με μια υπόθεση, υποστηρίζεται ότι η ινομυαλγία προκύπτει όταν τα εντερικά τοιχώματα πρήζονται και γίνονται υπερδιαπερατά. Είναι συνηθισμένη στους ανθρώπους των οποίων τα εντερικά τοιχώματα είναι πιο λεπτά από το φυσιολογικό, γεγονός που επιτρέπει σε μη θρεπτικά συστατικά, όπως άχρηστες και τοξικές ουσίες, να περάσουν στο αίμα.

Όλες αυτές οι ουσίες που διαπερνούν το εντερικό τοίχωμα τελικά φτάνουν στο συκώτι και στα νεφρά, πυροδοτώντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα τα σημαδεύει ως εχθρούς και αρχίζει να τους επιτίθεται. Δεδομένης αυτής της υπόθεσης, η υγιεινή διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική.

Μια άλλη πιθανή αιτία της ινομυαλγίας συνδέεται με μια ανισορροπία στους νευροδιαβιβαστές. Η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικά συμπτώματα στα πλαίσια αυτής της πάθησης.

Για παράδειγμα, ο γενικευμένος πόνος μπορεί να οφείλεται σε μια μεταβολή στις οδούς τροποποίησης του πόνου. Ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτήν την υπόθεση.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Smoothies για να καταπραΰνετε και να θεραπεύσετε το έντερο.

 

Είδη ινομυαλγίας

πονοκεφαλος και πονος στην πλατη

Η ινομυαλγία δεν είναι ίδια για όλους τους ασθενείς. Η συγκεκριμένη πάθηση έχει διάφορα είδη, επομένως η αντιμετώπιση της ινομυαλγίας εστιάζει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα που βιώνει ο κάθε ασθενής. Παρακάτω παρουσιάζουμε την ταξινόμηση των διαφόρων ειδών ινομυαλγίας:

  • Τύπος 1. Περιλαμβάνει τους ασθενείς χωρίς συμπίπτουσες παθήσεις.
  • Τύπος 2. Περιλαμβάνει τους ασθενείς με ρευματολογικά και αυτοάνοσα νοσήματα.
  • Τύπος 3. Αναφέρεται σε ανθρώπους που παρουσιάζουν σοβαρές μεταβολές σε ψυχοπαθολογικό επίπεδο.
  • Τύπος 4. Περιλαμβάνει τους ασθενείς που αναφέρονται ως προσομοιωτές.

Νυχτερινή εφίδρωση: ένα από τα συμπτώματα της ινομυαλγίας

Αν και η αντιμετώπιση της νυχτερινής εφίδρωσης μοιάζει αδύνατη, είναι εφικτή. Πώς; Είναι εύκολο. Πρέπει απλώς να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και φυσικά να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στις τροφές που καταναλώνετε το βράδυ.

Μια άλλη ιδέα είναι να κάνετε ένα ντους με ζεστό νερό πριν πάτε για ύπνο. Επίσης τρίψτε με ένα λεπτό στρώμα ελαίου ευκαλύπτου ορισμένα σημεία του σώματός σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια αίσθηση φρεσκάδας στο δέρμα σας.

Παρακάτω θα παρουσιάσουμε περισσότερους τρόπους για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας, τους οποίους όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να εφαρμόσουν για να εξασφαλίσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 5 προειδοποιητικά σημάδια της ινομυαλγίας.

 

Σπιτική αντιμετώπιση της ινομυαλγίας

Προσοχή στη διατροφή

Πρέπει πραγματικά να προσέχετε ιδιαίτερα τη διατροφή σας, αν υποφέρετε από ινομυαλγία. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τη ζάχαρη, τη γλουτένη, το κόκκινο κρέας, τις πατάτες, τις τομάτες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές. Όσο για τα φρούτα, θα πρέπει να τα καταναλώνετε σε μορφή πουρέ για χάρη της εντερικής σας υγείας.

Αποφεύγετε τα καφεϊνούχα ροφήματα: τον καφέ καθώς και άλλα ροφήματα όπως το μάτε και τα ζαχαρούχα ποτά. Επιπλέον θα πρέπει να μείνετε μακριά από τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, όπως τα εσπεριδοειδή, επειδή μπορούν να σας προκαλέσουν προβλήματα στον ύπνο.

Άσκηση

γυναικα με σπορτεξ

Η άσκηση μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για την αντιμετώπιση της ινομυαλγίας. Οι γιατροί συνιστούν την τακτική αεροβική άσκηση.

Μάλιστα οι ασκήσεις μέσα στο νερό συνιστώνται ιδιαίτερα (κολύμβηση ή άλλο είδος άθλησης μέσα στο νερό), επειδή βελτιώνουν την ευκινησία. Η υδροθεραπεία αποτελεί επίσης μια εξαιρετική επιλογή.

Δοκιμάστε τη φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση

φυσιοθεραπεία σε ποδι

Αν πονάτε πολύ, μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε σε έναν φυσιοθεραπευτή και να δοκιμάσετε κάποιο πρόγραμμα αποκατάστασης που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τον πόνο. Δοκιμάστε το! Υπάρχει μεγάλη ποικιλία διαθέσιμων επιλογών.

Οι επαγγελματίες φυσιοθεραπευτές γνωρίζουν τα πάντα σχετικά με την ινομυαλγία και ξέρουν τι θα χρειαστείτε ανάλογα με τον πόνο που αισθάνεστε. Να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού, να τρώτε υγιεινά και να ασκείστε. Έτσι θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την ινομυαλγία πολύ πιο αποτελεσματικά.