Γιατί ο Πύργος του Άιφελ είναι τώρα 6 μέτρα ψηλότερος;

Για άλλη μια φορά, ο πύργος του Παρισιού απέκτησε ύψος. Με τεχνολογικές προσθήκες, αυτή η ιστορική κατασκευή βρίσκεται τώρα πιο κοντά στα σύννεφα.
Γιατί ο Πύργος του Άιφελ είναι τώρα 6 μέτρα ψηλότερος;

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Ο Πύργος του Άιφελ είχε σχεδιαστεί για να παραμείνει όρθιος για μόνο 20 χρόνια. Όμως έχει περάσει πλέον πάνω από ένας αιώνας και άλλα έξι μέτρα έχουν προστεθεί σε αυτό το ιστορικό μνημείο για να το φέρουν πιο κοντά στον ουρανό. Τώρα έχει ύψος 330 μέτρα, κάτι που σίγουρα δεν το περίμεναν το 1889, όταν ανεγέρθηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού.

Ο δημιουργός του, ο μηχανικός και επιχειρηματίας Γκουστάβ Άιφελ, αντιπροσώπευσε με την κατασκευή αυτή τις τεχνολογικές, αρχιτεκτονικές και βιομηχανικές εξελίξεις της εποχής. Αυτό αναφέρθηκε στο περιοδικό National Geographic. Μαζί του συνεργάστηκαν οι Emile Nouguier και Maurice Koechlin, καθώς και ο αρχιτέκτονας Charles Leon Stephen Sauvestre.

Η ανύψωση του πύργου σήμερα σχετίζεται με την αρχική του λειτουργία: τη μετάδοση ραδιοφωνικών σταθμών. Εκείνη την εποχή, αυτό δεν επέτρεπε την αποσυναρμολόγησή του. Τι κρύβεται όμως πίσω από το νέο μήκος του σιδερένιου πύργου;

Ο λόγος για τον οποίο ο Πύργος του Άιφελ είναι τώρα 6 μέτρα ψηλότερος

Μετά τα εγκαίνια του πύργου, προστέθηκαν κάποιες κεραίες για να αυξηθεί το ύψος του. Χωρίς αυτές, το έργο έφτανε στα 300 μέτρα, με την προσθήκη τους έφτασε τα 324 μέτρα το 2000.

Το 2022, το μνημείο έφτασε τα 330 μέτρα με μια νέα κεραία για ψηφιακή μετάδοση ήχου. Η εγκατάσταση αποτιμάται σε ένα εκατομμύριο ευρώ και επιτρέπει την πρόσβαση της πρωτεύουσας στην επίγεια ψηφιακή ραδιοφωνία.

Μέσω του λογαριασμού Twitter @LaTourEiffel, ανακοινώθηκε η μεταμόρφωση ενός από τα πιο επισκέψιμα τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο. Χρειάστηκε να προετοιμάσουν τη συναρμολόγηση για περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς έπρεπε να συντονίσουν εκ των προτέρων τη μεταφορά και τη θέση της συσκευής που ζυγίζει 350 κιλά.

Η υλικοτεχνική υποδομή περιελάμβανε το κλείσιμο της πρόσβασης στον πύργο για ένα ολόκληρο πρωινό για την ασφάλεια των περαστικών.

Στις 15 Μαρτίου του 2022, οι ταξιδιώτες και οι ντόπιοι παρακολούθησαν ένα ελικόπτερο να σηκώνει την κεραία στην κορυφή του πύργου, όπου περίμεναν οι τεχνικοί που θα την τοποθετούσαν στην κορυφή. Το γεγονός στη γαλλική πρωτεύουσα μεταδόθηκε από την τηλεόραση σε όλο τον κόσμο.

Σε αντίθεση με τη διαδικασία σχεδιασμού, η εκτέλεση διήρκεσε μόλις 15 λεπτά και επιβλέφθηκε από την εταιρεία Société d’Exploitation de la Tour Eiffel (SETE ), η οποία είναι υπεύθυνη για τις εργασίες στο μνημείο.

The Eiffel tower

Πώς το ραδιόφωνο και η επιστήμη έσωσαν τον Πύργο του Άιφελ

Κατά τις πρώτες μέρες της λειτουργίας τους, οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές προσωπικότητες της εποχής απέρριψαν το σχέδιο του Άιφελ. Ομάδες καταδίκασαν την κατασκευή στην πόλη, υποστηρίζοντας ότι ήταν κακόγουστο και έπρεπε να καταστραφεί.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, ο μηχανικός δημιούργησε ένα δωμάτιο όπου διεξήγαγε αστρονομικές έρευνες και μετρήσεις σε αυτό το έργο από σφυρήλατο σίδερο, ικανό να αντέξει πάνω από 10.000 τόνους. Ισχυρίστηκε επίσης ότι το έργο θα ήταν χρήσιμο για την επιστήμη στο μέλλον.

Το 1900, το γαλλικό ναυτικό τοποθέτησε μια ραδιοφωνική κεραία στην κορυφή του πύργου. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής του Παρισιού, η συσκευή επέτρεψε τη μετάδοση της γερμανικής τηλεόρασης.

Με την πάροδο των ετών, συναρμολογήθηκαν διάφορες τηλεπικοινωνιακές κεραίες. Αυτές οι ενέργειες την έσωσαν από την αποσυναρμολόγηση. Σήμερα, δεν μπορούμε να φανταστούμε το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ.

Ο Πύργος του Άιφελ και περίεργα γεγονότα

Επίσημα στοιχεία από τον ιστότοπο του Πύργου του Άιφελ διευκρινίζουν ότι η μεταλλική κατασκευή ζυγίζει 7300 τόνους και αποτελείται από 18.038 κομμάτια σιδήρου. Η βάση αποτελείται από τέσσερις πυλώνες σε ένα τετράγωνο 125 μέτρων στο έδαφος.

Το πρώτο επίπεδο έχει ύψος 57 μέτρα, το δεύτερο ανέρχεται στα 115 μέτρα και το τρίτο στα 276 μέτρα ύψος. Μπορείτε να φτάσετε στους ορόφους του με ανελκυστήρες ή ανεβαίνοντας 1.600 σκαλοπάτια.

Περισσότερα διασκεδαστικά στοιχεία για το έμβλημα της πόλης των φώτων είναι τα εξής:

  • Ο Πύργος του Άιφελ γιόρτασε τα γενέθλιά του στις 31 Μαρτίου. Έχει ήδη συμπληρώσει 133 χρόνια ζωής.
  • Χρειάστηκαν δύο χρόνια για την κατασκευή του πύργου, ενώ η κατασκευή του ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1887.
  • Το σχέδιο του Άιφελ κέρδισε έναν διαγωνισμό ανάμεσα σε 107 προτάσεις για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της Γαλλικής Επανάστασης.
  • Ο Πύργος του Άιφελ ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο για τέσσερις δεκαετίες, μέχρι που τον εκτόπισε το Chrysler Building στη Νέα Υόρκη.
  • Το καλοκαίρι φαίνεται περίπου 18 εκατοστά μεγαλύτερος από ό,τι το χειμώνα, λόγω της θερμικής διαστολής του μετάλλου.
  • Πριν από τη Γαλλία, προσφέρθηκε σε διάφορες πόλεις και όλες την απέρριψαν.
  • Βάφεται κάθε 5 χρόνια με 50 τόνους χρώματος που εμποδίζει τη διάβρωση. Στον δεύτερο όροφο, οι επισκέπτες μπορούν να ψηφίσουν για το χρώμα που προτιμούν.
A jar of paint for the Eiffel tower
Κάθε τόσο πρέπει να εφαρμόζεται στον πύργο ένα μεταλλικό προστατευτικό χρώμα για να αποφεύγεται η φθορά του.

Θα συνεχιστεί η ανάπτυξη του παρισινού εμβλήματος;

Ο Πύργος του Άιφελ είναι σύμμαχος του ραδιοφώνου από την εφεύρεση αυτού του μέσου επικοινωνίας. Η αρχιτεκτονική του συμβαδίζει με την εξέλιξη της τεχνολογίας, όπως την είχε συλλάβει ο δημιουργός του την εποχή που χτίστηκε.

Προς το παρόν, τα 330 μέτρα είναι το υψηλότερο ύψος που έχει φτάσει ποτέ ο πύργος. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι θα  χρησιμεύσει ως συνδετικός κρίκος για την επιστήμη και τις καινοτομίες στην υπηρεσία του κοινού στο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι ο Πύργος του Άιφελ θα παραμείνει πάντα το σύμβολο του Παρισιού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.