Η Γαλλία απαγορεύει στα σούπερ μάρκετ την απόρριψη τροφίμων

Στη Γαλλία αποφασίστηκε ότι όλα τα σούπερ μάρκετ σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους με τους κανόνες περί δωρεάς απούλητων τροφίμων αντιμετωπίζουν οικονομικές κυρώσεις ή ακόμη και ποινές φυλάκισης.
Η Γαλλία απαγορεύει στα σούπερ μάρκετ την απόρριψη τροφίμων

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Εδώ και δεκαετίες, η απόρριψη τροφίμων αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα σε όλο τον κόσμο. Εκτιμάται ότι πάνω από 1,3 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καθίστανται απόβλητα κάθε χρόνο ενώ υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν από την ασιτία και την πείνα κάθε μέρα.

Για πολλά χρόνια, γίνονται πολλές προσπάθειες να μειωθεί αυτός ο αριθμός αλλά τα αποτελέσματα μελετών αποδεικνύουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη σημαντική σπατάλη τροφίμων κάθε χρόνο.

Η κύρια κριτική ενάντια στους μεγάλους διανομείς είναι ότι συχνά ένας μεγάλος αριθμός από τα τρόφιμά τους καταλήγει στα σκουπίδια παρά δωρίζεται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Πέρυσι, γι’ αυτό το λόγο, ο 35χρονος Arash Derambarsh πρότεινε τη θέσπιση ενός νόμου για να μην πετιούνται τα απούλητα τρόφιμα των σούπερ μάρκετ στα σκουπίδια.

Η ιδέα του Arash ήταν οι επιχειρήσεις να δωρίζουν τα απούλητα τρόφιμα σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς και σε τράπεζες τροφίμων έτσι ώστε να μπορούν να διανέμονται στα άτομα που τα έχουν ανάγκη.

Μετά από μια μαζική καμπάνια καταναλωτών και ακτιβιστών για την καταπολέμηση της φτώχειας, η Γαλλική Γερουσία ενέκρινε το νόμο ομόφωνα βοηθώντας χιλιάδες άστεγους ανθρώπους.

Γαλλία, το πρώτος μέρος στον κόσμο που απαγορεύει την απόρριψη τροφίμων

απόρριψη τροφίμων

Η απόφαση της Γαλλικής Γερουσίας κατέστησε τη Γαλλία την πρώτη χώρα στον κόσμο που δεν επιτρέπει στα σούπερ μάρκετ να πετούν ή να καταστρέφουν τα τρόφιμα.

Εγκαταστάσεις πάνω από 400 τετραγωνικά μέτρα θα κληθούν για να υπογράψουν συμβάσεις δωρεάς με φιλανθρωπικές οργανώσεις. Διαφορετικά, θα οδηγηθούν σε πρόστιμα ύψους έως και 75.000 ευρώ ή σε 2 χρόνια φυλάκιση.

Αυτά είναι ευχάριστα νέα για τους υποστηρικτές των φιλανθρωπικών οργανώσεων καθώς αυτό θα αυξήσει την ποιότητα και την ποικιλομορφία των τροφίμων που θα λαμβάνουν για διανομή.

Ο Jacques Bailet, επικεφαλής της γαλλικής τράπεζας τροφίμων, ελπίζει ο νόμος να μπορέσει να αυξήσει τη δωρεά λαχανικών, φρούτων και κρέατος καθώς αυτά είναι τα είδη από τα οποία έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Την ευθύνη για τη συλλογή και την αποθήκευση των τροφίμων θα αναλάβουν τα εγγεγραμμένα φιλανθρωπικά ιδρύματα και οι τράπεζες τροφίμων, ελπίζοντας να αυξήσουν το προσωπικό τους προκειμένου να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τη νέα εισροή τροφίμων.

Επιπλέον, ο νόμος θα τιμωρεί τα σούπερ μάρκετ που καταστρέφουν σκόπιμα τα τρόφιμά τους, μια ενέργεια ιδιαίτερα συνήθης για να αποτρέπουν τους ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια και να τρώνε από τις χωματερές.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των οικογενειών, των φοιτητών και των ανέργων που ψάχνουν για πεταμένα και ληγμένα τρόφιμα στις χωματερές.

Το μειονέκτημα είναι ότι σε πολλά σημεία τα τρόφιμα ψεκάζονται με χλωρίνη αφού πεταχτούν, επειδή σύμφωνα με εκείνους, προλαμβάνουν την τροφική δηλητηρίαση εμποδίζοντάς τα να φαγωθούν σε αυτή την κατάσταση.

Άλλοι, αποθηκεύουν τα απόβλητα τροφίμων σε ιδιωτικές αποθήκες όπου αργότερα συλλέγονται από τα απορριμματοφόρα.

Οι επόμενες προκλήσεις για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις

φιλανθρωπική οργάνωση

Μετά το πρώτο επίτευγμά τους, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έρχονται αμέσως μετά τις αλλαγές του νόμου.

Το πρώτο είναι να βρουν περισσότερους εθελοντές που θα βοηθήσουν στη διαχείριση και τη διανομή των τροφίμων. Θα χρειαστούν επίσης περισσότερα φορτηγά, αποθηκευτικοί χώροι και ψυγεία για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην αύξηση των δωρεών.

Από την άλλη πλευρά, ο βασικός στόχος τους είναι να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης ενός παρόμοιου ψηφίσματος και σε άλλα κράτη μέλη.

Το 11% των απόβλητων τροφίμων στη Γαλλία προέρχεται από καταστήματα, το 65% από καταναλωτές και το 15% από εστιατόρια. Οι υποστηρικτές αυτής της πρωτοβουλίας θεωρούν ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη.

Ωστόσο, με τη θέσπιση αυτού του νόμου γνωρίζουν ότι έχουν κάνει ήδη ένα από τα πιο σημαντικά βήματα προς μια πιο συνειδητή και βιώσιμη κοινωνία.

Ο Bailet μας διαβεβαιώνει ότι μόνο μια αύξηση κατά 15% στις δωρεές από τα σούπερ μάρκετ θα μπορέσει να βοηθήσει στη διανομή περισσότερων από 10 εκατομμύρια πιάτα με φαγητό το χρόνο.

Το μακροπρόθεσμο όνειρο για πολλές χώρες είναι να θεσπίσουν παρόμοιους νόμους για τη μείωση των αποβλήτων αλλά πάνω από όλα να τους δοθεί η ευκαιρία να ταΐσουν όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για την απόρριψη τροφίμων;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.