Η Ρίτα Σίμονς και η υστερεκτομή της: Πότε είναι απαραίτητη η επέμβαση;

Η Ρίτα Σίμονς, 45 ετών, επέλεξε τη ριζική υστερεκτομή για να δώσει τέλος στα προβλήματα του εμμηνορροϊκού της κύκλου. Η ηθοποιός μιας από τις μακροβιότερες σαπουνόπερες της βρετανικής τηλεόρασης, της EastEnders, ήταν ειλικρινής και ανοιχτή για τα προβλήματα υγείας της
Η Ρίτα Σίμονς και η υστερεκτομή της: Πότε είναι απαραίτητη η επέμβαση;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου, 2023

Η Ρίτα Σίμονς, 45 ετών, επέλεξε τη ριζική υστερεκτομή για να δώσει τέλος στα προβλήματα του εμμηνορροϊκού της κύκλου. Η ηθοποιός μιας από τις μακροβιότερες σαπουνόπερες της βρετανικής τηλεόρασης, της EastEnders, ήταν ειλικρινής και ανοιχτή για τα προβλήματα υγείας της. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα γι’ αυτήν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, η επανάληψη της επώδυνης και άφθονης περιόδου δεν της επέτρεπε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Ούτε καν στον επαγγελματικό τομέα. Συχνά έπρεπε να ακυρώνει υποχρεώσεις, ραντεβού και συνεντεύξεις επειδή δεν αισθανόταν καλά.

Παρόλο που δοκίμασε πιο συντηρητικές θεραπείες, βασισμένες σε ορμονικά φάρμακα, απέτυχαν. Ως εκ τούτου, σε διάλογο με τον οικογενειακό της γιατρό, αποφάσισαν ότι η αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών ήταν η μόνη λύση.

Η ριζική υστερεκτομή της Ρίτα Σϊμονς έχει ακριβείς ενδείξεις και προορίζεται για ορισμένες ασθενείς. Αναλύουμε πότε μια τέτοια επέμβαση έχει νόημα και γιατί.

Τι είναι η υστερεκτομή;

Η υστερεκτομή είναι μια μεγάλη επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται η μήτρα από το σώμα της γυναίκας. Πρόκειται για μια μη αναστρέψιμη διαδικασία που λειτουργεί ως οριστική θεραπεία για διάφορες παθήσεις.

Ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει μόνο τη μήτρα της μήτρας και να αφήσει τον τράχηλο ή να αφαιρέσει και τον τράχηλο. Ομοίως, μπορεί να επιλέξει να αφαιρέσει τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες με την ίδια διαδικασία.

Η Ρίτα Σίμονς επέλεξε τη ριζική υστερεκτομή με σαλπιγγο-ωοφορεκτομή, αλλά όλοι οι διαθέσιμοι τύποι αυτής της επέμβασης, σύμφωνα με την Cleveland Clinic, είναι οι εξής:

 • Υπερηβική: Η μήτρα αφαιρείται, αφήνοντας τον τράχηλο στο εσωτερικό της γυναίκας.
 • Ολική: Αφαιρείται ολόκληρη η μήτρα μαζί με τον τράχηλο της μήτρας.
 • Με σαλπιγγο-ωοφορεκτομή: Οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες προστίθενται στην αφαίρεση της μήτρας. Μερικές φορές είναι μονομερής – εάν οι ανατομικές δομές παραμένουν μόνο στη μία πλευρά – ή αμφίπλευρη εάν αφαιρούνται όλα.
 • Ριζική: Η πιο ολοκληρωτική μορφή αυτής της χειρουργικής επέμβασης είναι αυτή στην οποία αφαιρούνται η μήτρα, ο τράχηλος, οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες, μέρος του κόλπου και οι λεμφαδένες της περιοχής. Αν και η κύρια ένδειξή της είναι ο τοπικά προχωρημένος γυναικολογικός καρκίνος, μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί σε κλινικές περιπτώσεις που συνδέονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, υπό την προϋπόθεση ότι η ασθενής δεν επιθυμεί πλέον να κυοφορήσει στο μέλλον.
Η Ρίτα Σίμονς και η υστερεκτομή της: Πότε είναι απαραίτητη η επέμβαση;
Οι διάφοροι τύποι χειρουργικής επέμβασης βασίζονται στην ανατομική δομή του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Και είναι διαθέσιμες για διάφορες ασθένειες.

Υστερεκτομή στο πλαίσιο των βαριών εμμηνορροϊκών κύκλων

Ορισμένες γυναίκες έχουν επώδυνους εμμηνορροϊκούς κύκλους με έντονη αιμορραγία. Αυτό είναι συχνά γνωστό ως βαριά εμμηνορρυσιακή αιμορραγία. Υπάρχουν διαφορετικές καταστάσεις και η μορφή παρουσίασης είναι επίσης μεταβλητή. Ορισμένες φορές εντοπίζεται μια συγκεκριμένη αιτία, όπως κύστεις ωοθηκών ή ενδομητρίωση, αλλά υπάρχουν και ασθενείς χωρίς συγκεκριμένη διάγνωση.

Υπολογίζεται ότι το 27,2% των Ευρωπαίων γυναικών έχουν συμπτώματα συμβατά με τη βαριά εμμηνορρυσιακή αιμοραγία. Μεταξύ αυτών, περισσότερες από τις μισές πάσχουν από αναιμία που σχετίζεται με άφθονη απώλεια σιδήρου λόγω αιμορραγίας κατά τη διάρκεια του κύκλου τους. Ωστόσο, παρά τον υψηλό επιπολασμό της, παραμένει μια υποδιαγνωσμένη κλινική κατάσταση. Τείνει να υποτιμάται ως πάθηση και συνταγογραφούνται θεραπείες που δεν επιτυγχάνουν καλά αποτελέσματα. Αυτό παρατείνει την ταλαιπωρία των γυναικών και  επηρεάζεται η καθημερινή ποιότητα ζωής τους.

Διαθέσιμες θεραπείες

Η Διεθνής Ομοσπονδία Γυναικολογίας και Μαιευτικής (FIGO) έχει αναπτύξει μια ταξινόμηση των αιτιών της υστερεκτομής για την καλύτερη οργάνωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Έτσι, ανάλογα με την υποκείμενη διάγνωση, προτείνεται μια προσέγγιση για κάθε ασθενή. Κάθε αιτία αντιμετωπίζεται ως εξής:

 • Πολύποδες της μήτρας: Η παρουσία πολυπόδων στη μήτρα δικαιολογεί την αφαίρεση με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Συνήθως δεν απαιτείται υστερεκτομή.
 • Αδενομύωση και λειομυώματα: Ανάλογα με το μέγεθος αυτών των καλοήθων όγκων και τα συμπτώματα της ασθενούς, μπορεί να επιλεγεί η υστερεκτομή, όπως στην περίπτωση της Ρίτας Σίμονς. Η λήψη φαρμάκων δεν είναι πάντα αρκετή για να μειώσει τον όγκο του επιπλέον ιστού που έχει αναπτυχθεί στο όργανο.
 • Κακοήθεις όγκοι: Αυτή είναι η κύρια ένδειξη για υστερεκτομή όταν ο καρκίνος έχει προχωρήσει τοπικά, από τον τράχηλο της μήτρας, και έχει καταλάβει άλλους ιστούς, στους οποίους μπορεί να περιλαμβάνονται και οι λεμφαδένες της περιοχής.
 • Πηκτικότητα: Οι γυναίκες με διαταραχές της πήξης υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή από αιματολόγους, οι οποίοι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα του αίματος που οδηγεί σε έντονη αιμορραγία.
 • Δυσλειτουργία της ωοθυλακιορρηξίας: Μια ορμονική διαταραχή είναι ικανή να αλλάξει την ποσότητα και τον ρυθμό της εμμηνορρυσιακής αιμορραγίας. Εάν εντοπιστεί η ουσία που βρίσκεται σε μη φυσιολογικές αναλογίες, ο γιατρός συνταγογραφεί θεραπεία με συνθετικές ορμόνες.
 • Προβλήματα με το ενδομήτριο: Για την ενδομητρίωση και άλλες συναφείς διαταραχές, η σύσταση είναι η εξατομίκευση της περίπτωσης. Ορισμένες γυναίκες ανταποκρίνονται καλά σε ένα φαρμακευτικό πλάνο, χωρίς χειρουργική επέμβαση, ενώ άλλες δεν βρίσκουν λύση μέχρι να αφαιρεθεί η μήτρα.

Ελλείψει μεταβαλλόμενων ορμονικών αποτελεσμάτων ή αλλαγών στην ανατομία της μήτρας ή των ωοθηκών, η κατάσταση είναι περίπλοκη. Οι γυναίκες μπορούν να συζητήσουν με το γιατρό τους την επιλογή της ριζικής υστερεκτομής, εάν πληρούν ορισμένα κριτήρια, όπως το ότι είναι άνω των 40 ετών, έχουν δοκιμάσει συντηρητικές προσεγγίσεις και δεν επιθυμούν εγκυμοσύνη.

Ποιος λοιπόν πρέπει να αξιολογήσει την επιλογή της υστερεκτομής;

Σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου, η υστερεκτομή προτείνεται σε γυναίκες που έχουν έντονη εμμηνορρυσιακή αιμορραγία, χωρίς διαγνωσμένη κακοήθη παθολογία και οι οποίες έχουν ήδη δοκιμάσει συντηρητικές θεραπείες με μικρή επιτυχία. Κατά προτεραιότητα, πρέπει επίσης να πληρούν την προϋπόθεση ότι δεν επιθυμούν μελλοντική εγκυμοσύνη.

Η Ρίτα Σϊμονς και η ριζική υστερεκτομή της, εξ όσων γνωρίζουμε, εντάχθηκε σε αυτό το πλαίσιο. Σε ηλικία 45 ετών και με μακρόχρονο ιστορικό προβλημάτων που οφείλονταν σε βαριά εμμηνορρυσιακή αιμορραγία, ήταν υποψήφια για χειρουργική επέμβαση.

Η επέμβαση είναι αρκετά αποτελεσματική ως προς τα αποτελέσματά της. Ένα χρόνο μετά την επέμβαση, οι περισσότερες γυναίκες καταγράφουν βελτίωση στην αντίληψη της ποιότητας ζωής τους.

πόνοι περιόδου
Οι επώδυνοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι απαιτούν διάγνωση, καθώς είναι η αιτία αλλαγής της ρουτίνας.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό;

Εάν έχετε έντονη και επώδυνη εμμηνορροϊκή αιμορραγία, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αναζητήσετε την αιτία των μη φυσιολογικών κύκλων.

Εάν εντοπιστεί, ο ειδικός θα σας προτείνει εναλλακτικές λύσεις θεραπείας. Η υστερεκτομή δεν είναι η πρώτη επιλογή, καθώς αρχικά προτιμώνται τα φάρμακα και άλλες λιγότερο επεμβατικές θεραπείες.

Ωστόσο, εάν δεν υπάρχουν καλά αποτελέσματα και πληρείτε ορισμένα κριτήρια, η ριζική χειρουργική επέμβαση θα είναι μια πιθανότητα. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα με το γιατρό σας για να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Chen, Y. J., Li, Y. T., Huang, B. S., Yen, M. S., Sheu, B. C., Chow, S. N., … & Taiwan Association of Gynecology Systematic Review Group. (2015). Medical treatment for heavy menstrual bleeding. Taiwanese Journal of Obstetrics and Gynecology54(5), 483-488.
 • Davies, J., & Kadir, R. A. (2017). Heavy menstrual bleeding: an update on management. Thrombosis research151, S70-S77.
 • Fraser, I. S., Mansour, D., Breymann, C., Hoffman, C., Mezzacasa, A., & Petraglia, F. (2015). Prevalence of heavy menstrual bleeding and experiences of affected women in a European patient survey. International Journal of Gynecology & Obstetrics128(3), 196-200.
 • Mora, E., Gallego, P. A., & Fuentes, J. S. (2018). Histerectomía radical por cáncer de cuello uterino. Revista Repertorio de Medicina y Cirugía27(1), 2-6.
 • Rolla, E. (2019). Endometriosis: advances and controversies in classification, pathogenesis, diagnosis, and treatment. F1000Research8.
 • Selvanathan, S., Acharya, N., & Singhal, S. (2019). Quality of life after hysterectomy and uterus-sparing hysteroscopic management of abnormal uterine bleeding or heavy menstrual bleeding. Journal of Mid-life Health10(2), 63.
 • van der Meij, E., & Emanuel, M. H. (2016). Hysterectomy for heavy menstrual bleeding. Women’s Health12(1), 63-69.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.