Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κύστεις των ωοθηκών

Οι κύστεις των ωοθηκών μπορεί να απαιτούν θεραπεία εάν προκαλούν συμπτώματα ή εάν παρουσιάζουν κίνδυνο επιπλοκών. Θα εξηγήσουμε ποιες είναι οι επιλογές σε αυτό το άρθρο.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κύστεις των ωοθηκών
Elisa Martin Cano

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Elisa Martin Cano.

Τελευταία ενημέρωση: 28 Οκτωβρίου, 2022

Η θεραπεία για τις κύστεις των ωοθηκών αποτελεί μέρος της θεραπείας των καλοήθων παθήσεων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Πρόκειται για ένα είδος σάκου γεμάτου με υγρό στο εσωτερικό του οργάνου ή στην επιφάνειά του.

Οι περισσότερες γυναίκες τις έχουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια πολύ συχνή κατάσταση που έχει επιπολασμό περίπου 14% μόνο στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι όγκοι μπορούν να εξαφανιστούν από μόνοι τους, χωρίς καμία ενόχληση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαλούν σοβαρά συμπτώματα, γι’ αυτό και η θεραπεία για τις κύστεις των ωοθηκών είναι απαραίτητη. Θα σας εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε γι’ αυτές στο σημερινό άρθρο.

Τι είδους κύστεις των ωοθηκών υπάρχουν;

Όπως μόλις επισημάναμε, οι κύστεις των ωοθηκών είναι καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται στο όργανο αυτό. Τείνουν να περιέχουν υγρό στο εσωτερικό τους. Σε γενικές γραμμές, μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: τις λειτουργικές και τις μη λειτουργικές κύστεις.

Λειτουργικές κύστεις είναι αυτές που προκύπτουν από ένα ωοθυλάκιο των ωοθηκών. Τα ωοθυλάκια είναι υπεύθυνα για την απελευθέρωση του ωαρίου σε κάθε κύκλο, καθώς και για την παραγωγή ορμονών. Όταν ένα ωοθυλάκιο δεν απελευθερώνει το ωάριο και συνεχίζει να μεγαλώνει, μπορεί να καταλήξει να σχηματίσει μια κύστη.

Οι περισσότερες από αυτές είναι αυτοπεριοριζόμενες και εξαφανίζονται από μόνες τους μετά από τρεις ή τέσσερις εμμηνορροϊκούς κύκλους. Επιπλέον, συνήθως δεν προκαλούν πόνο ή άλλα συμπτώματα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κύστεις ωοθηκών που δεν σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των μη λειτουργικών κύστεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα κυσταδενώματα, τα ενδομητρίωματα και τα δερμοειδή. Αυτές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και, ως εκ τούτου, απαιτούν θεραπεία.

Útero y ovarios
Οι κύστεις των ωοθηκών είναι κοιλότητες με υγρό που μπορεί να είναι λειτουργικές ή μη λειτουργικές.

Ποιες είναι οι επιπλοκές από τις κύστεις των ωοθηκών;

Οι πιθανές θεραπείες για τις κύστεις των ωοθηκών επικεντρώνονται στην αποφυγή επιπλοκών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή της γυναίκας. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να συμβεί ρήξη της βλάβης με τη διέλευση υγρού στην κοιλιακή κοιλότητα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εσωτερική αιμορραγία και έντονο πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα. Ο κίνδυνος ρήξης ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του εξογκώματος και είναι μεγαλύτερος σε εκείνα με μεγάλη διάμετρο.

Οι κύστεις προκαλούν επίσης συστροφή των ωοθηκών. Αυτή η επιπλοκή εκδηλώνεται συνήθως με ναυτία, εμετό και πόνο. Επιπλέον, η ροή του αίματος της ωοθήκης μπορεί να επηρεαστεί, σαν να έχει συμβεί στραγγαλισμός, οδηγώντας στο θάνατο των κυττάρων που την αποτελούν.

Ποια είναι η θεραπεία για τις κύστεις των ωοθηκών;

Σε πολλές γυναίκες, οι κύστεις των ωοθηκών εντοπίζονται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης. Η συντριπτική πλειονότητα δεν προκαλεί συμπτώματα, οπότε ο καλύτερος τρόπος για να τις προσέχετε είναι οι τακτικές εξετάσεις.

Οι περισσότερες από αυτές είναι ακίνδυνες και υποχωρούν από μόνες τους. Τούτου λεχθέντος, όταν οι όγκοι αυτοί δεν προκαλούν βλάβη, είναι καλύτερο να γίνεται περιοδική παρακολούθηση της κύστης. Με αυτόν τον τρόπο, ο γιατρός μπορεί να αναλύσει αν έχει αλλάξει σε μέγεθος ή αν έχουν εμφανιστεί νέα συμπτώματα. Από την άλλη πλευρά, όταν υπάρχουν κίνδυνοι επιπλοκών ή συμπτωματολογίας, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις θεραπείας.

Ιατρική θεραπεία

Τα ορμονικά αντισυλληπτικά συνιστώνται μερικές φορές για τη θεραπεία των κύστεων των ωοθηκών ή για την πρόληψη της επανεμφάνισής τους. Αυτό που επιτυγχάνουν είναι να αναστέλλουν την ωορρηξία, ώστε να μην δημιουργούνται νέες. Ωστόσο, δεν μειώνουν το μέγεθος των ήδη υπαρχουσών.

Επιπλέον, τα ορμονικά αντισυλληπτικά, όπως τα χάπια, έχουν πολλές παρενέργειες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ της θεραπείας με αντισυλληπτικά από το στόμα και της θεραπείας χωρίς αυτά, οπότε φροντίστε να εξετάσετε προσεκτικά αυτή την επιλογή εάν σας την προτείνει ο γιατρός σας.

Χειρουργική θεραπεία για τις κύστεις των ωοθηκών

Όταν οι κύστεις των ωοθηκών είναι μεγάλες ή αναπτύσσονται γρήγορα, οι περισσότεροι γιατροί αποφασίζουν να τις αφαιρέσουν με χειρουργική επέμβαση. Μπορεί ακόμη και να πρόκειται για μια κρυφή καρκινική διαδικασία, οπότε η αφαίρεση μιας κύστης είναι μερικές φορές μια από τις καλύτερες επιλογές.

Η αφαίρεση γίνεται με δύο τεχνικές: λαπαροσκόπηση ή λαπαροτομία. Επιπλέον, ανάλογα με τη φύση της κύστης, είναι δυνατόν να αφαιρεθεί μόνο αυτό το τμήμα ή να χρειαστεί να αφαιρεθεί ολόκληρη η ωοθήκη. Σε περίπτωση καρκίνου, μπορεί ακόμη και να ενδείκνυται η αφαίρεση της μήτρας και των σαλπίγγων.

Η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται συνήθως όταν η κύστη είναι μικρή. Γίνεται μέσω μιας ελάχιστης τομής στην κοιλιά, μέσω της οποίας εισάγεται το απαραίτητο υλικό για την αφαίρεση του όγκου. Επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για παράδειγμα, αυτή είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση.

Η λαπαροτομία προορίζεται για μεγαλύτερες κύστεις. Πρόκειται για μια τεχνική που γίνεται μέσω μιας μεγάλης τομής στην κοιλιά. Μέσω αυτής της επέμβασης μπορούν να αφαιρεθούν και τα υπόλοιπα όργανα, σε περίπτωση καρκινικής διαδικασίας.

Detección de los quistes en los ovarios
Η ανίχνευση μιας κύστης ωοθήκης μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου ελέγχου. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο εντοπίζονται οι περισσότερες κύστεις ωοθηκών.

Τι πρέπει να θυμάστε σχετικά με τη θεραπεία των κύστεων των ωοθηκών

Οι κύστεις των ωοθηκών είναι μια πολύ συχνή πάθηση. Οι περισσότερες από αυτές είναι ακίνδυνες και εξαφανίζονται από μόνες τους. Ωστόσο, σε περίπτωση που προκαλούν συμπτώματα ή υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών, ενδείκνυται η αντιμετώπισή τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γυναικολόγο σε περίπτωση πόνου στην κάτω κοιλιακή χώρα ή οποιασδήποτε μεταβολής στην εμμηνορροϊκή αιμορραγία.

Η θεραπεία πρέπει πάντα να επιλέγεται από ειδικό. Μεταξύ των επιλογών είναι τα αντισυλληπτικά, με λίγα επιστημονικά στοιχεία, και οι χειρουργικές τεχνικές που, σε γενικές γραμμές, προσφέρουν καλύτερο αποτέλεσμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Troncoso J, J. L., Ricci A, P., Albornoz V, J., & Mackenna I, A. (2009). MANEJO LAPAROSCÓPICO DE QUISTES OVÁRICOS COMPLICADOS O PERSISTENTES DURANTE EL EMBARAZO. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología, 74(5), 292–298. https://doi.org/10.4067/S0717-75262009000500005
 • Revisión sistemática de la literatura de punción-esclerosis de quistes y endornetriornas ováricos – Dialnet. (n.d.). Retrieved July 24, 2020, from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3851788
 • Trastornos ováricos benignos – Dialnet. (n.d.). Retrieved July 24, 2020, from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3053509
 • Briones-Landa, Carlos Humberto, et al. “Comparación del tratamiento laparoscópico vs laparotomía en teratomas ováricos.” Ginecol Obstet Mex 78.10 (2010): 527-532.
 • Hakoun, Abdullah M., et al. “Adnexal masses in pregnancy: An updated review.” Avicenna Journal of Medicine 7.4 (2017): 153.
 • Monar Castillo, William Germán. Quiste ovárico en mujeres postmenopaúsicas. BS thesis. Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias de la Salud-Carrera de Medicina, 2015.
 • González V, M., Goity F, C., & Kahn Ch, M. (2007). ¿SON ÚTILES LOS ANTICONCEPTIVOS ORALES EN EL TRATAMIENTO DE LOS QUISTES OVÁRICOS FUNCIONALES? Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología, 72(6), 402–406. https://doi.org/10.4067/S0717-75262007000600008
 • Agostinho, Lisa, et al. “Benign ovarian lesions with restricted diffusion.” Radiologia brasileira 52.2 (2019): 106-111.
 • Sánchez, Álvarez, and Aida de la Caridad. “Torsión de ovario.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 37.1 (2011): 117-124.
 • Fuentealba T, I. (2006). QUISTES OVARICOS EN RECIEN NACIDAS, NIÑAS Y ADOLESCENTES: ASPECTOS ULTRASONOGRAFICOS. Revista Chilena de Radiología, 12(1), 15–20. https://doi.org/10.4067/S0717-93082006000100006
 • Le Frère-Belda, M-A. “Clasificación histopatológica de los tumores ováricos.” EMC-Ginecología-Obstetricia 50.3 (2014): 1-24.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.