Πιθανά συμπτώματα καρκίνου του θυρεοειδούς στις γυναίκες

Ο θυρεοειδής σας είναι ένας αδένας με σχήμα πεταλούδας ο οποίος, αν και δεν είναι πολύ μεγάλος, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά ολόκληρο το σώμα σας. Αν και ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες και σε γυναίκες, είναι πιο συνηθισμένος στις γυναίκες.
Πιθανά συμπτώματα καρκίνου του θυρεοειδούς στις γυναίκες
Nelton Abdon Ramos Rojas

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Ένα μεγάλο ποσοστό που πληθυσμού υποφέρει από προβλήματα του θυρεοειδούς, κυρίως γυναίκες. Αυτός ο σημαντικός αδένας μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στο μεταβολισμό σας, με αποτέλεσμα διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Η γνώση όλων των συμπτωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το θυρεοειδή σας

Πρόκειται για έναν αδένα που ρυθμίζει πολλές από τις λειτουργίες του σώματος. Ευθύνεται για την παραγωγή ορμονών όπως η θυροξίνη και η τριιωδοθυρονίνη, που εμπλέκονται σχεδόν σε όλα όσα συμβαίνουν μέσα στο σώμα σας. Οι αλλαγές στο θυρεοειδή σας μεταφράζονται άμεσα σε αλλαγές στο σώμα σας.

Αν ο θυρεοειδής σας υπερλειτουργεί, αυτό είναι γνωστό ως υπερθυρεοειδισμός. Μερικά συνηθισμένα συμπτώματα αυτού του προβλήματος είναι τα εξής:

 • Ανησυχία.
 • Έξαψη.
 • Υπερβολική όρεξη.
 • Απώλεια βάρους.

Αν ο θυρεοειδής σας είναι λιγότερο δραστήριος από ό,τι θα έπρεπε, αυτό ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Μερικά από τα σημάδια είναι τα εξής:

 • Κατάθλιψη.
 • Κόπωση.
 • Αύξηση βάρους.
 • Μυϊκοί πόνοι.
 • Τριχόπτωση.
 • Υπνηλία.
 • Απώλεια μνήμης.
 • Δυσκοιλιότητα.
 • Δυσανεξία στο κρύο.
 • Απώλεια ακοής.
Πιθανά συμπτώματα καρκίνου του θυρεοειδούς στις γυναίκες

Ο υποθυρεοειδισμός συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει μια διατροφή πλούσια σε ιώδιο, ειδικά σε θαλασσινά.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: 3 εύκολοι τρόποι για να αντιμετωπίσετε τον υποθυρεοειδισμό.

Το τι, το πώς και το γιατί του καρκίνου του θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς δεν είναι πολύ συνηθισμένος και εμφανίζεται όταν αναπτύσσεται κάποιος όγκος στην περιοχή του λαιμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις μια σωστή αντιμετώπιση θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάγνωση καλοήθειας. Ωστόσο είναι σημαντικό η διάγνωση αυτή να είναι πολύ ακριβής.

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του θυρεοειδούς όταν βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπαυσης ή μετά από αυτή.

Τα ενδεικτικά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη καρκίνου του θυρεοειδούς είναι τα εξής:

 • Εξόγκωμα στο λαιμό (παρόμοιο με το μήλο του Αδάμ).
 • Συχνός πόνος στα αφτιά.
 • Πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό.
 • Επίμονος πονόλαιμος.
 • Δυσκολία στην κατάποση (οδυνοφαγία).
 • Δύσπνοια.
 • Άσθμα.
 • Βραχνάδα.
 • Κακή άρθρωση λόγου.
 • Βήχας που δεν συνδέεται με κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες καρκίνου του θυρεοειδούς;

Αιτίες καρκίνου του θυρεοειδούς στις γυναίκες
 • Έκθεση στη ραδιενέργεια κατά την παιδική ηλικία (η πιθανότητα εμφάνισης όγκων αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα της ραδιενέργειας στην οποία εκτέθηκε το άτομο).
 • Υψηλά επίπεδα της ορμόνης TSH, ειδικά σε ανθρώπους με βρογχοκήλη.
 • Κληρονομικότητα (αν κάποιος στην οικογένειά σας είχε καρκίνο του θυρεοειδούς).
 • Νόσος του Χασιμότο.
 • Ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών στις γυναίκες ή των 70 ετών στους άνδρες.

Υπάρχουν πέντε τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς:

Θηλώδες καρκίνωμα

Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τύπο (το 70% όλων των περιπτώσεων) και οι γυναίκες με ιστορικό ακτινοθεραπείας τραχήλου διατρέχουν ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο. Ο όγκος είναι διακριτός και μπορεί να συνοδεύεται από αποτιτανώσεις.

Σε ασθενείς με αυτόν τον τύπο καρκίνου του θυρεοειδούς σε προχωρημένα στάδια, ο όγκος μπορεί να κάνει μετάσταση στους τραχηλικούς λεμφαδένες. Η ανάπτυξη των όζων είναι αργή και ανώδυνη.

Θηλακιώδες καρκίνωμα

Πρόκειται για το δεύτερο πιο συνηθισμένο τύπο, που εμφανίζεται σε ανθρώπους που πάσχουν από βρογχοκήλη, κυρίως άνω των 50 ετών. Ο όγκος μπορεί να φτάσει το μέγεθος του θυρεοειδούς, όμως συχνά ανιχνεύεται δύσκολα.

Μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του κυκλοφορικού συστήματος και να κάνει μετάσταση στους πνεύμονες και στα οστά. Εξαπλώνεται επίσης μέσω του λεμφικού συστήματος. Οι όζοι είναι σκληροί στην αφή αλλά δεν πονούν.

Αναπλαστικό καρκίνωμα

Μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς στις γυναίκες

Μόνο το 10% των ανθρώπων με καρκίνο του θυρεοειδούς πάσχουν από αναπλαστικό καρκίνωμα. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα κακοήθη τύπο, ο οποίος εμφανίζεται σε ασθενείς άνω των 65 ετών που συνήθως έχουν παρουσιάσει προβλήματα βρογχοκήλης ή θηλώδες και θηλακιώδες καρκίνωμα.

Ο συγκεκριμένος όγκος εμφανίζεται ως μια μάζα που εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον αδένα. Μπορεί να κάνει μετάσταση μέσα από το λεμφικό σύστημα. Είναι οδυνηρός, μεγαλώνει πολύ γρήγορα και είναι σκληρός στην αφή.

Μυελοειδές καρκίνωμα

Αυτός ο τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς έχει διαφορετική προέλευση από τους υπόλοιπους. Ανιχνεύεται εύκολα με μια κανονική ιστολογική εξέταση. Μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομα κάθε ηλικίας και συνήθως προσβάλλει γυναίκες, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισής του αυξάνεται μετά την ηλικία των 50 ετών.

Το μυελοειδές καρκίνωμα μπορεί να κάνει μετάσταση από νωρίς μέσω του λεμφικού και του κυκλοφορικού συστήματος. Σε μερικές περιπτώσεις η εμφάνιση του συγκεκριμένου καρκίνου είναι κληρονομική.

Λέμφωμα θυρεοειδούς

Ο καρκίνος αυτός εμφανίζεται πρώτα στα κύτταρα που είναι γνωστά ως λεμφοκύτταρα, τα οποία αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Η εξέλιξή του είναι πολύ αργή και παρουσιάζεται συχνότερα σε μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες οι οποίες έχουν εμφανίσει άλλες νόσους του θυρεοειδούς, όπως νόσο του Χασιμότο.

Εξετάσεις για την ανίχνευση του καρκίνου του θυρεοειδούς

Αν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα που περιγράφτηκαν παραπάνω, είναι καλή ιδέα να κλείσετε ραντεβού με έναν ενδοκρινολόγο, που μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιους διαγνωστικούς ελέγχους και να σας εξετάσει προκειμένου να διαπιστωθεί αν πάσχετε από καρκίνο του θυρεοειδούς ή όχι. Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι προληπτικού ελέγχου είναι οι εξής:

Εξέταση με υπέρηχο

Εξετάσεις καρκίνου του θυρεοειδούς στις γυναίκες

Κατά την εξέταση με υπέρηχο, ο γιατρός σας θα εξετάσει ολόκληρη την περιοχή του λαιμού σας (που περιλαμβάνει το θυρεοειδή) για όζους ή εξογκώματα. Αν ανιχνευτούν, θα μπορέσει να διαπιστώσει αν είναι συμπαγή ή γεμάτα με υγρό. Οι κύστες στο θυρεοειδή δεν είναι απαραίτητα καρκινικές -πιο συχνά είναι καλοήθεις.

Βιοψία

Η βιοψία με βελόνα περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος ιστού από τον όζο ή την κύστη, το οποίο έπειτα εξετάζεται σε ένα παθολογικό εργαστήριο. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει υπέρηχο για να κατευθύνει τη βελόνα, ενώ θα σας γίνει τοπική αναισθησία για να μουδιάσει η συγκεκριμένη περιοχή.

Ο έλεγχος αυτός πραγματοποιείται μόνο αν έχει βρεθεί κάποιος όζος.

Αξονική τομογραφία (CT)

Γνωστή επίσης ως υπολογιστική τομογραφία ή CT, η εξέταση αυτή δεν ελέγχει μόνο την περιοχή του λαιμού σας αλλά και του στήθους σας, για να αναζητηθούν σημάδια καρκίνου αλλού στο σώμα, ειδικά στους πνεύμονες.

Ο στόχος είναι να διαπιστωθεί αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλους μαλακούς ιστούς.

Ποια η σχέση του καρκίνου του θυρεοειδούς, τις γυναίκες και την αναπαραγωγή

Εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς στις γυναίκες

Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που γέννησαν κατά τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αδένας παράγει περισσότερες ορμόνες κατά την εγκυμοσύνη, γεγονός που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Τα 5 είδη γυναικολογικού καρκίνου.

Ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν υπάρξουν πολλές εγκυμοσύνες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.