Η σχέση μεταξύ άσθματος και ρινίτιδας: Τι να ξέρετε

Φαίνεται να υπάρχει σχέση μεταξύ ρινίτιδας και άσθματος. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι τα βιώνουν σχεδόν ταυτόχρονα και τα φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί λειτουργούν και για τις δύο καταστάσεις, καθώς τα συμπτώματα είναι αρκετά παρόμοια.
Η σχέση μεταξύ άσθματος και ρινίτιδας: Τι να ξέρετε

Τελευταία ενημέρωση: 27 Απριλίου, 2021

Η σχέση μεταξύ άσθματος και ρινίτιδας είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό στην ιατρική επιστήμη. Δεν είναι ασυνήθιστο για έναν ασθματικό ασθενή να εμφανίζει συμπτώματα ρινίτιδας την άνοιξη και αντίστροφα.

Εντάξει, αλλά, γιατί αυτός ο εγγενής σύνδεσμος; Για ορισμένους ερευνητές, προέρχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα, για άλλους, είναι μια παρόμοια μορφή του αναπνευστικού βλεννογόνου που μοιράζεται μεταξύ των βρόγχων και της μύτης.

Τι είναι η ρινίτιδα;

Είναι μια φλεγμονή του βλεννογόνου της μύτης. Μπορεί να ανταποκριθεί σε διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα η αύξηση του μεγέθους του από τη συσσώρευση υγρών και φλεγμονωδών κυττάρων, όλα βασισμένα σε έναν εξωτερικό παράγοντα ή ένα εσωτερικό ερέθισμα.

Υπάρχει λοιμώδης και μη μολυσματική ρινίτιδα. Στην πρώτη περίπτωση, ένας μικροοργανισμός εισβάλλει στη μύτη και τον μολύνει. Μπορεί είτε να είναι ένας ιός ή βακτήρια. Το σώμα αντιδρά στον αποικισμό και θέτει σε κίνηση μηχανισμούς για την απομάκρυνση του παράγοντα εισβολής. Αυτό καθορίζει τη φλεγμονή.

Η πιο συνηθισμένη μη μολυσματική ρινίτιδα είναι η αλλεργική μορφή, η οποία εμφανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε ασθματικούς ασθενείς. Ο εξωτερικός παράγοντας, ούτε ένας ιός ούτε βακτήρια, είναι ένα σωματίδιο που το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ως ξένο και στρέφεται εναντίον του. Η γύρη είναι συνήθως μια από τις αιτίες κατά τη διάρκεια ορισμένων εποχών.

πόνος στη μύτη
Η ρινίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου της μύτης. Μπορεί να οφείλεται σε ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις ή σε μη μολυσματικές αιτίες

Τι είναι το άσθμα;

Το βρογχικό άσθμα είναι μια φλεγμονή του βρογχικού βλεννογόνου με υπερδραστικότητα των βρόγχων. Αυτό σημαίνει ότι οι αεραγωγοί κλείνουν απότομα και αποτρέπουν την κανονική ροή αέρα πέρα ​​από τη φλεγμονώδη διαδικασία.

Αυτή η κατάσταση είναι στη λίστα των αποφρακτικών και χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών. Εξελίσσεται με τη μορφή οξέων επεισοδίων μακροπρόθεσμα. Ορισμένες αιτίες των κρίσεων, όπως κρυολογήματα ή λοιμώξεις, είναι πιο συχνές το χειμώνα. Αυτή είναι η εποχή που οι άνθρωποι πλήττονται περισσότερο από αυτό.

Οι γιατροί συνήθως διαγνώσκουν την παθολογία σε νεαρή ηλικία. Αυτά τα παιδιά είτε βιώνουν βρογχόσπασμο όταν είναι σωματικά ενεργά ή όταν η θερμοκρασία πέφτει. Πρώτον, ο γιατρός τους αντιμετωπίζει με βρογχοδιασταλτικά για να αξιολογήσει την εξέλιξή τους. Στη συνέχεια, εάν η κρίση επαναληφθεί, προχωρούν και βρίσκουν το άσθμα.

Ο βαθμός σοβαρότητας δεν είναι πάντα ο ίδιος και η εξέλιξή του δεν είναι γραμμική. Έτσι, υπάρχουν άτομα με ήπιες μορφές της κατάστασης που μπορεί να έχουν μόνο μία εκδήλωση ετησίως, ενώ άλλοι περνούν από μια σχεδόν επίμονη κατάσταση δύσπνοιας.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα ακάρεα και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Αιτίες της σχέσης μεταξύ ρινίτιδας και άσθματος

Υπάρχουν πολλές ποικίλες εξηγήσεις για το γιατί οι ασθενείς με άσθμα συχνά πάσχουν από ρινίτιδα. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι έως και το 75% αυτών περνούν από μια περίοδο φλεγμονής του ρινικού βλεννογόνου. Αντίθετα, όσοι έχουν διαγνωστεί με ρινίτιδα έχουν βρογχόσπασμο στο 40% των περιπτώσεων. Ας δούμε μερικές θεωρίες σχετικά με αυτόν τον σύνδεσμο.

Κλιματισμός

Μία από τις εξηγήσεις για το γιατί τα άτομα με ρινίτιδα έχουν επίσης άσθμα είναι η έλλειψη επαρκούς ροής μέσω της μύτης. Υπάρχει φλεγμονή του βλεννογόνου, έτσι αυτοί οι ασθενείς προτιμούν να αναπνέουν από το στόμα τους. Αυτό συμβαίνει επειδή αποτρέπει την υγρασία και τη θέρμανση του αέρα.

Έτσι, όταν ο κρύος ξηρός αέρας φτάνει στους βρογχικούς σωλήνες, ο αεραγωγός τείνει να συστέλλεται επειδή αυτή η ροή αναγνωρίζεται ως επιβλαβής. Αρκετές επιστημονικές μελέτες αποκάλυψαν ότι η βρογχοσυστολή αυξάνεται όταν κάνει κρύο, για παράδειγμα.

Επικοινωνία μεταξύ των βλεννογόνων και η σχέση μεταξύ άσθματος και ρινίτιδας

Η έρευνα και στις δύο κατευθύνσεις δείχνει τη σχέση μεταξύ όλων των μερών του αναπνευστικού βλεννογόνου. Είναι πιθανό ότι τα κύτταρα στους βρόγχους θα αντιδράσουν κατά κάποιο τρόπο εάν ένα άτομο έχει αλλεργιογόνα στη μύτη του. Αντίθετα, ο ρινικός βλεννογόνος υπεραντισταθμίζεται όταν συστέλλεται ο κάτω αεραγωγός.

Μέρος του παθοφυσιολογικού μηχανισμού είναι η επικοινωνία των νεύρων και η αντιδραστικότητα των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό φαίνεται να κρύβεται πίσω από το άσθμα που προκαλείται από την άσκηση, που προκαλείται από την απόρριψη αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης που εξαπολύεται από αθλητικά ερεθίσματα.

Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές συνδέουν ρινίτιδα και άσθμα προκαλώντας κλείσιμο του διαμετρήματος των αιμοφόρων αγγείων. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του αναπνευστικού βλεννογόνου, αυτή η στένωση μειώνει την κυκλοφορία και την ικανότητα απόκρισης σε εξωτερικούς παράγοντες.

πόνος στη μύτη σε γυναίκα
Οι ασθενείς με άσθμα έχουν μεγάλη πιθανότητα να προσβληθούν από ρινίτιδα. Η σχέση μεταξύ των δύο συνθηκών έχει πολλές εξηγήσεις.

Το ανοσοποιητικό σύστημα και η σχέση μεταξύ ρινίτιδας και άσθματος

Τα ηωσινόφιλα είναι ένας ειδικός τύπος λευκών αιμοσφαιρίων. Έχουν ειδικό ρόλο στη μεσολάβηση αλλεργικών αντιδράσεων ολόκληρου του σώματος. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές γνώριζαν τον ρόλο τους τόσο στη ρινίτιδα όσο και στο άσθμα.

Υποθέτουμε ότι είναι παρόμοιοι μηχανισμοί, επομένως είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις μοιράζονται την κοινή οδό αυτών των κυττάρων και ότι η αύξησή τους έναντι εξωτερικών παραγόντων είναι βασική.

Επιπλέον, οι ουσίες της φλεγμονής δεν είναι στατικές, αλλά μάλλον εκμεταλλεύονται την κυκλοφορία του αίματος για να κινηθούν. Έτσι, μπορούν να περάσουν από τη μύτη στους βρόγχους.

Υπάρχει σχέση μεταξύ ρινίτιδας και άσθματος: παρόμοια, αλλά διαφορετικά

Τέλος, μπορούμε να εξηγήσουμε τη σχέση μεταξύ ρινίτιδας και άσθματος μέσω διαφόρων υποθέσεων, αλλά δεν σημαίνει ότι έχουν την ίδια κατάσταση. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για θεραπεία είναι παρόμοια, αν και η προσέγγιση δεν είναι η ίδια.

Είναι σημαντικό για τους γιατρούς να μπορούν να διακρίνουν τη μία πάθηση από την άλλη ώστε να μπορούν να συνταγογραφήσουν τη σωστή μορφή θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς με άσθμα πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν κρίσεις ρινίτιδας, καθώς έχουν μεγάλη πιθανότητα να προσβληθούν από αυτήν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Pérez-Marrero, N., R. Ortiz Rodrigo, and T. Rivera-Rodríguez. “Protocolo diagnóstico de la rinitis.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.91 (2019): 5379-5383.
  • Alonso, Andrea Trisán. “Prueba broncodilatadora.” Revista de asma 1.2 (2016).
  • DE LA VEGA, ADOLFO RODRÍGUEZ. “Etiopatogenia y clasificación del asma.” Revista Cubana de Medicina 1.4 (2019).
  • Vizuete, José Antonio Castillo, et al. “Rinitis, poliposis nasal y su relación con el asma.” Archivos de Bronconeumología 55.3 (2019): 146-155.
  • Lisboa, Carmen. “Hiperreactividad bronquial en el asma.” ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas 42.1 (2017): 17-21.
  • Saranz, R. J., et al. “Mecanismos de la conexión nariz-pulmón.” Revista Methodo 2.1 (2017).
  • Drobnic, Franchek. “Asma inducida por el esfuerzo y deporte. Una puesta al día práctica.” Revista de asma 1.1 (2016).
  • Bunne, Joakim, et al. “Allergic sensitization associates differently to asthma, rhinitis and eczema during school ages.” (2017).
  • Siroux, Valérie, et al. “The asthma‐rhinitis multimorbidity is associated with IgE polysensitization in adolescents and adults.” Allergy 73.7 (2018): 1447-1458.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.