7 συμβουλές για να μειώσετε τα ακάρεα στο σπίτι

3 Απριλίου 2018
Τα ακάρεα επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως είναι καλό να πλένετε τα αποθηκευμένα εποχικά ενδύματα καθώς και τα αποθηκευμένα εποχικά στρωσίδια πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Θέλετε να μειώσετε τα ακάρεα στο σπίτι; Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ζουν στα υφάσματα ή σε παρόμοιες επιφάνειες.

Συγκεντρώνονται κυρίως στο υπνοδωμάτιο (τα στρώματα και τα μαξιλάρια είναι τα αγαπημένα τους μέρη) και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και ασθένειες. Για αυτόν τον λόγο θέλουμε να σας πούμε πώς θα μειώσετε τα ακάρεα στο σπίτι.

Τι είναι τα ακάρεα;

Συμβουλές για να μειώσετε τα ακάρεα

Τα ακάρεα είναι μια υποκατηγορία των αραχνοειδών και δεν ξεπερνούν σε μήκος τα μερικά χιλιοστά. Έχουν διάφορα οικοσυστήματα και έχουν αποικίσει θαλάσσια και στεριανά περιβάλλοντα, ακόμα και ακραία περιβάλλοντα όπως ερήμους, κορυφές βουνών και θερμές πηγές.

Πολλά ακάρεα τρέφονται με βρύα, φύλλα, φτέρες, βλαστούς και φύλλα φυτών, ενώ άλλα ζουν στα σώματα άλλων οργανισμών (παράσιτα).

Μερικά ακάρεα προκαλούν αλλεργίες στους ανθρώπους και άλλα παρασιτούν πάνω σε ζώα. Οι αλλεργίες οφείλονται στα περιττώματα των ακάρεων καθώς και στα νεκρά ακάρεα (τα οποία δεν βλέπουμε αλλά συσσωρεύονται στο σπίτι).

Τα ακάρεα της σκόνης βρίσκονται σε κάθε περιβάλλον και μπορούμε να τα εισπνεύσουμε χωρίς να το συνειδητοποιούμε, γεγονός που πυροδοτεί αλλεργίες ή άσθμα.

Αυτό το είδος ακάρεων αφθονεί στα στρώματα, στις κουβέρτες, στα σεντόνια, στα μαξιλάρια και στους καναπέδες και έχει διάρκεια ζωής μέχρι τρεις μήνες. Κατά το διάστημα αυτό τα ακάρεα μπορούν να γεννήσουν μέχρι εκατό αβγά.

Οι αγαπημένες εποχές αναπαραγωγής των ακάρεων είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη.

Μάθετε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ιγμορίτιδα με φυσικό τρόπο.

Μερικά από τα συμπτώματα της αλλεργίας στα ακάρεα είναι τα εξής:

 • Μύτη που τρέχει.
 • Φτερνίσματα (ειδικά το πρωί).
 • Ρινική συμφόρηση.
 • Δακρυσμένα μάτια με φαγούρα.
 • Κοκκινίλες στο δέρμα.
 • Συριγμός κατά την αναπνοή.

Πώς θα μειώσετε τα ακάρεα στο σπίτι

Εξαιτίας του μικροσκοπικού μεγέθους τους και λόγω του ότι τα ακάρεα μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού στο οποίο συνήθως ξαπλώνουμε ή καθόμαστε, όπως στο κρεβάτι ή στον καναπέ, συχνά δεν συνειδητοποιούμε ότι έχουν καταλάβει το σαλόνι ή το υπνοδωμάτιό μας μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Επομένως το καθάρισμα είναι ουσιαστικής σημασίας για την πρόληψη της αλλεργίας ή του άσθματος που οφείλεται στα ακάρεα στο σπίτι.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να μειώσετε τα ακάρεα:

1. Αλλάζετε συχνά τα στρωσίδια

Τα ακάρεα τρέφονται κυρίως με σκόνη και νεκρό δέρμα. Όταν κοιμόμαστε, το νεκρό δέρμα πέφτει από το σώμα μας και οι μικροοργανισμοί μπορούν να απολαύσουν το γεύμα τους.

Επομένως προσπαθείτε να αλλάζετε τα στρωσίδια και τις κουβέρτες κάθε μία ή δύο εβδομάδες.

2. Πλένετε τα στρωσίδια σε υψηλές θερμοκρασίες

Συμβουλές για να μειώσετε τα ακάρεα

Όλα τα στρωσίδια πρέπει να πλένονται με όσο το δυνατόν πιο καυτό νερό (περίπου 55 βαθμών Κελσίου). Μπορείτε να προγραμματίσετε το πλυντήριό σας σε αυτήν την θερμοκρασία.

Μη διστάζετε να χρησιμοποιείτε ισχυρό απορρυπαντικό καλής ποιότητας. Συνιστούμε τα προϊόντα που περιέχουν ευκάλυπτο, έλαιο τεϊόδεντρου ή έλαιο κέδρου για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

 • Αν πλένετε με κρύο ή με ζεστό νερό, θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε κάποιου είδους λευκαντικό που είναι κατάλληλο για ρούχα.
 • Μην πλένετε τα στρωσίδια μαζί με άλλα ρούχα για να μη μεταφέρετε ακάρεα σε αυτά.
 • Μετά το πλύσιμο μπορείτε να ξεπλύνετε το πλυντήριο με καυτό νερό για να απαλλαγείτε τελείως από τα ακάρεα.
 • Για να στεγνώσετε τα ρούχα σας, αφήστε τα στον ήλιο όλη τη μέρα μετά το στεγνωτήριο.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να φτιάξετε σπιτικό απορρυπαντικό ρούχων.

3. Βάζετε ηλεκτρική σκούπα κάθε εβδομάδα

Η ηλεκτρική σκούπα δεν είναι μόνο κατάλληλη για τα χαλιά αλλά και για τον καναπέ, τις κουρτίνες, τις καρέκλες (ανάλογα με την ταπετσαρία τους), το κρεβάτι κ.λπ..

Με άλλα λόγια, πρέπει να χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα σε όλα τα έπιπλα ή τα σημεία στα οποία ξαπλώνουν ή κάθονται άνθρωποι αφήνοντας νεκρά δερματικά κύτταρα.

 • Για να κάνει η ηλεκτρική σκούπα αποτελεσματικά τη δουλειά της, θα πρέπει να διαθέτει σακούλα με διπλό φίλτρο που παγιδεύει και τα σωματίδια της σκόνης και τα ακάρεα.
 • Έχετε υπόψη σας ότι το καθάρισμα με ηλεκτρική σκούπα δεν αποτελεί εγγύηση ότι αυτοί οι παθογόνοι οργανισμοί και τα αλλεργιογόνα τους θα εξαφανιστούν τελείως.
 • Το καλό είναι ότι η σκόνη και τα σωματίδια με τα οποία τρέφονται τα ακάρεα θα μειωθούν σημαντικά. Μην ξεχνάτε να διατηρείτε την ηλεκτρική σκούπα σας καθαρή έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά.

4. Καθάρισμα με ατμό για να μειώσετε τα ακάρεα

Συμβουλές για να μειώσετε τα ακάρεα

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε χαλιά. Το καθάρισμα με ατμό διαλύει τη βρωμιά και σκοτώνει τα μικρόβια και τα ακάρεα τόσο στην επιφάνεια όσο και στα βαθύτερα στρώματα του υφάσματος.

Μετά το καθάρισμα πρέπει να χρησιμοποιείτε έναν στεγνωτήρα ή έναν αφυγραντήρα, αφού η υγρασία μπορεί να δημιουργήσει το ιδανικό περιβάλλον για τη συσσώρευση βακτηρίων και μικροοργανισμών.

Επιπλέον συνιστούμε να μη χρησιμοποιείτε ξεσκονιστήρια ή ξεσκονόπανα, επειδή σκορπίζουν τα αλλεργιογόνα στον αέρα. Αντί για αυτά είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε ένα υγρό πανί ή ένα σφουγγάρι για επιφάνειες.

5. Πλένετε τα αποθηκευμένα εποχικά ρούχα όταν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε

Συνήθως αποθηκεύουμε τις κουβέρτες και τα ζεστά ρούχα όταν αρχίζει το καλοκαίρι και έπειτα τα ξαναβγάζουμε όταν έρχεται ο χειμώνας.

 • Πριν βάλετε τις κουβέρτες στο κρεβάτι ή πριν φορέσετε τα εποχικά ρούχα που είχατε αποθηκεύσει, σας συμβουλεύουμε να τα πλένετε πρώτα.
 • Όταν οι κουβέρτες και τα ρούχα ήταν αποθηκευμένα σε κουτιά ή κάτω από το κρεβάτι, τα ακάρεα πολλαπλασιάστηκαν και επιβίωσαν μέσα σε αυτά.

6. Προστατεύετε τα στρωσίδια με πλαστικά καλύμματα

Συμβουλές για να μειώσετε τα ακάρεα

Τα καλύμματα που προστατεύουν από τη σκόνη και τα αλλεργιογόνα διατίθενται σε καταστήματα και είναι φτιαγμένα από ειδικά υφασμένο υλικό το οποίο προλαμβάνει την εγκατάσταση των ακάρεων.

Είναι καλύτερα τα μαξιλάρια να είναι γεμισμένα με συνθετικό υλικό. Επίσης το πιο κατάλληλο υλικό για στρώματα είναι ο αφρός ελαστικής βισκόζης.

7. Αποχαιρετήστε τα λούτρινα ζωάκια και τα χαλιά

Για να μην αφήσετε τα ακάρεα να καταστρέψουν την υγεία σας, είναι καλύτερα να μειώσετε τις επιφάνειες στις οποίες ακμάζουν, όπως τα λούτρινα ζωάκια και τα χαλιά στα πατώματα.

Συνιστούμε επίσης να μην κοιμάστε στον καναπέ έτσι ώστε να μη συγκεντρώνονται εκεί ακάρεα. Επίσης καλό είναι να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερα αντικείμενα που μπορούν να προσελκύσουν σκόνη.

Η μινιμαλιστική διακόσμηση είναι το κλειδί. Επίσης μην ξεχνάτε να αερίζετε τα δωμάτια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.