Τι είναι η διαφραγματοπλαστική και τι συνεπάγεται;

Η διαφραγματοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση η οποία εκτελείται προκειμένου να διορθωθεί η θέση του ρινικού διαφράγματος. Είναι μια απαραίτητη επέμβαση καθώς αυτή η ανωμαλία μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας.
Τι είναι η διαφραγματοπλαστική και τι συνεπάγεται;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η διαφραγματοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση των ρινικών οδών και τη διευκόλυνση της αναπνοής. Πρόκειται για μια επέμβαση η οποία εκτελείται, συνήθως, σε ασθενείς με στραβό διάφραγμα, επαναλαμβανόμενη ρινίτιδα, ή προβλήματα με τα ιγμόρεια.

Η διαφραγματοπλαστική είναι επίσης γνωστή ως επιδιόρθωση του ρινικού διαφράγματος. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για αισθητική χειρουργική επέμβαση. Παρότι προκαλεί μια αλλαγή στο σχήμα της μύτης, στόχος της είναι όχι η βελτίωση της εμφάνισης, αλλά η αποφυγή προβλημάτων υγείας.

Τι είναι η διαφραγματοπλαστική;

Πρόκειται για μια διορθωτική χειρουργική επέμβαση για το ίσιωμα του στραβού διαφράγματοςΤο διάφραγμα θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της μύτης. Αν δεν είναι ευθυγραμμισμένο σωστά, ένα από τα ρουθούνια κινδυνεύει να γίνει πιο στενό. Αυτό με τη σειρά του αποτρέπει τη φυσιολογική ροή του αέρα και προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή.

Η παρουσία ενός στραβού ρινικού διαφράγματος είναι γνωστή ως διαφραγματική δυσπλασία. Είναι μια αλλοίωση της οποίας η προέλευση μπορεί να είναι γενετική ή επίκτητη. Στην πρώτη περίπτωση, είναι το αποτέλεσμα ενδομήτριων πιέσεων, τραύματος στη γέννα, ή αλλοιώσεων στην κρανιοπροσωπική ανάπτυξη. Στη δεύτερη περίπτωση, οφείλεται σε τραύμα ή αλλοίωση στην ισορροπημένη ανάπτυξη.

Αυτή η ρινική απόκλιση μπορεί να προκαλέσει απόφραξη, αναπνοή δια στόματος, προδιάθεση για άπνοια ύπνου, και ξηροστομία. Είναι ένα πρόβλημα που συχνά οφείλεται σε αλλεργίες ή στένωση των ρινικών οδών.

Γιατρός δείχνει σε πλαστικό κρανίο
Το στραβό ρινικό διάφραγμα εμποδίζει τη φυσιολογική αναπνοή του ασθενή, δυσκολεύοντας την ανταλλαγή αερίων.

Τι περιλαμβάνει αυτή η επέμβαση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διαφραγματοπλαστική περιλαμβάνει γενική αναισθησίαΕίναι μια επέμβαση για την οποία δεν απαιτείται παρατεταμένη νοσηλεία.

Ο ασθενής ξαπλώνει ανάσκελα σε ένα φορείο με το κεφάλι πάνω από το ύψος του κορμού, περίπου 30 μοίρες.

Η διαδικασία ξεκινά με αγγειοσυσταλτικές και αναισθητικές παρεισφρήσεις στη διαφραγματική βλεννογόνο. Αυτό επιτρέπει τη σωστή τομή ανάμεσα στον χόνδρο και το οστό. Οι χειρούργοι ανασηκώνουν τη βλεννογόνο, η οποία είναι η εσωτερική επένδυση της μύτης. Με αυτόν τον τρόπο, εκθέτουν τον ιστό στον οποίο θα γίνει η επιδιόρθωση.

Ορισμένες φορές, είναι απαραίτητη η αφαίρεση μικρών τμημάτων του οστού και του χόνδρου. Το επόμενο βήμα είναι να μπει στη θέση της η βλεννογόνος και να κλείσει με ράμματα. Ο χειρούργος συνήθως τοποθετεί ένα ρινικό πώμα για 48 ώρες ώστε να μην προκληθεί μελανιά ή αιμορραγία.

Διαφορές ανάμεσα στη διαφραγματοπλαστική και τη ρινοπλαστική

Χονδρικά, η ρινοπλαστική αναφέρεται σε οποιαδήποτε επέμβαση στη μύτη. Ωστόσο, διαφραγματοπλαστική και ρινοπλαστική δεν είναι το ίδιο πράγμα. Από την άλλη, η διαφραγματοπλαστική έχει ως στόχο την επιδιόρθωση της δυσπλασίας του διαφράγματος και του ρινικού τοιχώματος. Όμως, η ρινοπλαστική έχει ως στόχο την τροποποίηση του σχήματος της μύτης.

Μια ρινοπλαστική αλλάζει την εξωτερική δομή της μύτης, βελτιώνοντας την εμφάνισή της. Παρότι σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθά στη σωστή λειτουργία της μύτης, δεν είναι αυτός ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης. Συμπερασματικά, η κύρια διαφορά είναι ότι η διαφραγματοπλαστική έχει θεραπευτική προέλευση, ενώ η ρινοπλαστική έχει αισθητική.

Πριν και μετά το χειρουργείο – Τι θα πρέπει να λάβετε υπόψιν;

Για να υποβληθείτε σε μια διαφραγματοπλαστική, θα πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό σας σχετικά με την προετοιμασία και τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν. Θα πρέπει να έχετε διαθέσιμο το ιατρικό ιστορικό σας για να απαντήσετε στις ερωτήσεις του γιατρού.

Ο γιατρός θα εκτελέσει μια φυσική εξέταση κατά την οποία θα ελέγξει το δέρμα μέσα και έξω από τη μύτη σας. Ίσως φωτογραφίσει την περιοχή για να έχετε ένα σημείο αναφοράς για το μελλοντικό χειρουργείο σας.

Πριν την επέμβαση, είναι καλό να μην πάρετε κάποιο φάρμακο όπως ιβουπροφαίνη ή ασπιρίνη. Ο λόγος είναι ότι μπορούν ν’ αυξήσουν την αιμορραγία. Αν καπνίζετε, ο γιατρός θα σας ζητήσει να διακόψετε το κάπνισμα για λίγες ημέρες πριν την επέμβαση. Την προηγούμενη μέρα, δε θα πρέπει να φάτε πολύ, ούτε να πιείτε αλκοολούχα ροφήματα.

Μετά την επέμβαση θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:

 • Να ξεκουράζεστε με το κεφάλι σας ελαφρώς ανυψωμένο.
 • Να αποφύγετε το φύσημα της μύτης σας για λίγες εβδομάδες.
 • Να φοράτε ρούχα τα οποία ανοίγουν και κλείνουν από μπρος ή από πίσω, και όχι να τα φοράτε πάνω από το κεφάλι σας.
 • Μην εκτελείτε επίπονες δραστηριότητες όπως αεροβικές ασκήσεις.
 • Να αποφεύγετε τα πολύ καυτερά φαγητά και το αλκοόλ.
 • Μην καπνίζετε τους πρώτους μήνες.
Άνδρας ξαπλωμένος με γάζες στη μύτη
Ο χρόνος ανάρρωσης από μια διαφραγματοπλαστική ποικίλει, αλλά είναι σημαντικό ν’ ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού για να μειώσετε τις επιπλοκές.

Η ανάρρωση μετά από μια διαφραγματοπλαστική

Είναι φυσιολογικό να πρηστεί λίγο το πρόσωπο, να έχετε πονοκέφαλο, και ρινική απόφραξη την πρώτη ημέρα μετά τη διαφραγματοπλαστική. Η δυσφορία είναι ήπια συνήθως κατά την ανάρρωση και ελέγχεται εύκολα με αναλγητικά χάπια.  Η συμφόρηση εξαφανίζεται μετά από μια εβδομάδα συνήθως.

Γενικά, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να ξεκουραστείτε όλη την ημέρα μετά το χειρουργείο. Για να βοηθήσετε στην ανακούφιση του πρηξίματος, μπορείτε να τοποθετήσετε κρύες κομπρέσες στο πρόσωπό σας, χωρίς να υγράνετε τη μύτη σας. Τις πρώτες 24 ώρες, θα πρέπει να μην κάνετε μπάνιο. Για να καθαρίσετε την περιοχή, θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού.

Αν έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή βαριά αιμορραγία που δε σταματά, θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας ή να πάτε στο νοσοκομείο. Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και αν βιώσετε πόνο που δεν περνά με παυσίπονα, έχετε υψηλό πυρετό και κρυάδες, αποπροσανατολισμό, ή δυσκαμψία στον λαιμό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Contreras, V., Carrasco-Labra, A., Andrews, N., Brignardello-Petersen, R., & Pantoja, R. (2012). Estudio transversal de la desviación del tabique nasal en las fisuras unilaterales operadas. Cir Pediatr, 25(2), 75-7.
 • Awuapara Flores, S. (2018). Evaluación tomográfica del septum nasal y profundidad del arco palatino posterior en los diferentes patrones faciales verticales de pacientes del Servicio de Ortodoncia de la Clínica Docente UPCH en el periodo 2009 al 2016.
 • Arias-Gallo, J., González-Otero, T., Pingarrón-Martín, L., & Palacios-Weiss, E. (2018). Septoplastia extracorpórea para la correción nasal en casos complejos. Resultados en 16 pacientes. Revista Española de Cirugía Oral y Maxilofacial, 40(1), 7-14.
 • Gómez, Justino Rodríguez-Alarcón, et al. “La patología neonatal asociada al proceso del parto.” Junta Directiva de la Asociación Española de Pediatría (2002): 161.
 • Soria, J. H., et al. “Tratamiento de la desviación nasal inaparente.” Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana 36.3 (2010): 223-230.
 • Canto Vidal, Bernardo. “Rinoplastia primaria y secundaria.” MediSur 10.5 (2012): 375-379.
 • Arias, Jessica Karina Borja, et al. “Tratamiento antiplaquetario prequirúrgico y postquirúrgico.” RECIMUNDO 3.3 ESP (2019): 906-918.
 • Tellez-Galicia, Dania Miriam, and Jaime Vera-Domínguez. “Septoplastia y rinoseptoplastia con anestesia local tumescente vs. anestesia general.” Revista de Sanidad Militar 66.1 (2012): 29-33.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.