Σχισμοειδής γλώσσα: Αιτίες και θεραπεία

Η σχισμοειδής γλώσσα προκαλεί αλλαγή στην εμφάνιση της γλώσσας. Ανακαλύψτε τις αιτίες της διαταραχής και τι μπορείτε να κάνετε αν την έχετε.
Σχισμοειδής γλώσσα: Αιτίες και θεραπεία
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 12 Αυγούστου, 2023

Η σχισμοειδής γλώσσα είναι μια καλοήθης ανωμαλία που εμφανίζεται στην επιφάνεια της γλώσσας. Αν και μπορεί να φαίνεται αντιαισθητική με την πρώτη ματιά, δεν επηρεάζει πραγματικά τη ζωή των ανθρώπων.

Η φυσιολογική γλώσσα είναι επίπεδη στο μεγαλύτερο μέρος του μήκους της. Μια σχισμοειδής γλώσσα έχει μια βαθιά αύλακα στη μέση και μπορεί επίσης να έχει μικρές σχισμές στην επιφάνεια. Αυτό της δίνει μια ρυτιδωτή εμφάνιση.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι από μόνη της σοβαρή, είναι συνήθως ανώδυνη και δεν είναι μεταδοτική. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής, η σχισμοειδής γλώσσα εμφανίζεται στο 5% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Τείνει να εμφανίζεται συχνότερα σε νεαρούς άνδρες.

Όπως θα σας πούμε σήμερα, η προέλευσή της συνδέεται συνήθως με κληρονομικά αίτια και τα συμπτώματα γίνονται πιο εμφανή καθώς το άτομο μεγαλώνει. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σχετίζεται με ορισμένες ασθένειες, γι’ αυτό καλό είναι να αναζητήσετε μια ακριβή διάγνωση.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τα χαρακτηριστικά της σχισμοειδούς γλώσσας, τις αιτίες της και τον τρόπο αντιμετώπισής της. Διαβάστε παρακάτω και μάθετε τα πάντα γι’ αυτή τη στοματική πάθηση.

Τι είναι η σχισμοειδής γλώσσα;

Η σχισμοειδής γλώσσα είναι μια καλοήθης πάθηση που επηρεάζει τη φυσιολογική ανατομία του γλωσσικού οργάνου. Ονομάζεται επίσης οσφυϊκή γλώσσα, λόγω της ομοιότητάς της με την εμφάνιση του οσχέου.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, η επιφάνεια της γλώσσας έχει πολλαπλές σχισμές ή ρωγμές. Αυτές μπορεί να εμφανίζονται στη ράχη της γλώσσας ή να εκτείνονται στα πλάγια.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχει συνήθως μια μεσαία σχισμή στο κέντρο της γλώσσας και αρκετές ρωγμές στην υπόλοιπη επιφάνεια. Το μέγεθος και το βάθος αυτών των ρωγμών ποικίλλουν από περίπτωση σε περίπτωση, αλλά συνήθως κυμαίνονται από 2 έως 6 χιλιοστά. Οι αυλακώσεις μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους, κάνοντας τη γλώσσα να φαίνεται ότι αποτελείται από ξεχωριστούς λοβούς.

Αυτή η κατάσταση συνήθως δεν προκαλεί πόνο ή δυσφορία. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι που την έχουν, παρουσιάζουν πρήξιμο της γλώσσας, κακή αναπνοή και αυξημένη ευαισθησία σε ορισμένες ουσίες και γεύσεις.

Τα σημάδια της σχισμοειδούς γλώσσας μπορεί να εμφανιστούν ήδη από την παιδική ηλικία- ωστόσο, γίνονται πιο εμφανή και αισθητά καθώς το άτομο μεγαλώνει.

Οι άνδρες είναι ελαφρώς πιο πιθανό να υποφέρουν από σχισμοειδή γλώσσα από ό,τι οι γυναίκες. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες που, με τη σειρά τους, έχουν ξηροστομία τείνουν να έχουν πιο εμφανή συμπτώματα.

Είναι σημαντικό να μην συγχέεται αυτή η ανωμαλία με τη μεταναστευτική γλωσσίτιδα. Αυτή η διαταραχή χαρακτηρίζεται από αποπλατυσμένες περιοχές στην επιφάνεια της γλώσσας. Αυτές φαίνονται ως στρογγυλεμένες κόκκινες κηλίδες με υπόλευκες άκρες, οι οποίες αλλάζουν θέση με την πάροδο του χρόνου. Παρόλο που είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ αυτών των διαταραχών, υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων με αμφότερες τις ανωμαλίες στη γλώσσα τους.

Σχισμοειδής γλώσσα: Συμπτώματα

Το κύριο χαρακτηριστικό της σχισμοειδούς γλώσσας είναι η ρυτιδωμένη εμφάνιση του γλωσσικού οργάνου. Μια ρωγμή στο κέντρο της γλώσσας και αρκετές ακανόνιστες αυλακώσεις στην υπόλοιπη επιφάνειά της αλλοιώνουν την επίπεδη εμφάνιση.

Οι ρωγμές είναι συνήθως ασυμπτωματικές, δηλαδή δεν προκαλούν πόνο ή δυσφορία στον ασθενή. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες συμβαίνουν κάποια από τα παρακάτω:

 • Πόνος
 • Κακή αναπνοή ή δυσοσμία του στόματος
 • Πρήξιμο ή φλεγμονή της γλώσσας
 • Δυσφορία ή κάψιμο σε ορισμένα ερεθίσματα και ουσίες
 • Εάν δεν υπάρχει σωστή στοματική υγιεινή, μπορεί να αναπτυχθεί καντιντίαση
Candidiasis on the tongue.
Η καντιντίαση θα εμφανιστεί λόγω κακής στοματικής υγιεινής και όχι ειδικά λόγω των ρωγμών.

Επιπλοκές

Πέρα από την πιθανότητα να εμφανιστούν κάποια από τα συμπτώματα για τα οποία σας ενημερώσαμε, οι ασθενείς με ρωγμή στη γλώσσα μπορεί να αισθανθούν δυσφορία. Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η ανάπτυξη λοίμωξης που προκαλείται από τον μύκητα Candida albicans (στοματική καντιντίαση).

Η λοίμωξη αυτή μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα διαφόρων καταστάσεων, ωστόσο η πιο συνηθισμένη είναι η ανεπαρκής στοματική υγιεινή. Η συσσώρευση βακτηρίων μέσα στις σχισμές της γλώσσας επηρεάζει την ισορροπία της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος και ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων.

Η καντιντίαση στη γλώσσα προκαλεί λευκές ή κόκκινες βλάβες, πόνο, κάψιμο και φλεγμονή. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, επηρεάζει τις φυσιολογικές λειτουργίες του στόματος, όπως το φαγητό, την κατάποση και την ομιλία.

Για να αποφευχθεί η εμφάνιση και η επιδείνωση αυτής της μυκητιασικής λοίμωξης, είναι σημαντικό οι ασθενείς με ρωγμές στη γλώσσα να διατηρούν σχολαστική στοματική υγιεινή. Ο καθαρισμός της γλώσσας είναι το κλειδί. Έτσι απομακρύνονται τα υπολείμματα τροφών και τα βακτήρια που συσσωρεύονται στις ρωγμές και προλαμβάνεται η μόλυνση. Επιπλέον, η απομάκρυνση των υπολειμμάτων της γλώσσας αποτρέπει επίσης την ανάπτυξη κακής αναπνοής.

Σχισμοειδής γλώσσα: Συνήθεις αιτίες

Δεν έχει ακόμη εντοπιστεί ακριβής αιτία της σχισμοειδούς γλώσσας. Από τη μία πλευρά, θα μπορούσε να οφείλεται σε γενετικούς ή κληρονομικούς παράγοντες ή θα μπορούσε να σχετίζεται με μια διαφορετική υποκείμενη πάθηση.

Η σχισμοειδής γλώσσα μπορεί να είναι συγγενής και να εμφανίζεται από τη γέννηση ή να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Όπως σας έχουμε ήδη πει, τα συμπτώματα τείνουν να αυξάνονται με την ηλικία.

Οι κληρονομικοί και γενετικοί παράγοντες είναι από τους πιο σημαντικούς για την εξήγηση της εμφάνισης της διαταραχής. Συχνά, πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας έχουν τις συγκεκριμένες γλώσσες.

Επιπλέον, η κατάσταση αυτή αποτελεί συχνά σύμπτωμα άλλων παθήσεων, όπως το σύνδρομο Down ή το σύνδρομο Melkersson-Rosenthal. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εμφάνιση αυτής της πάθησης συνδέεται με άλλες καταστάσεις υγείας:

 • Ψωρίαση
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Έλλειψη βιταμίνης Β
 • Βρουξισμός, στρες και άγχος
 • Αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα τρόφιμα ή φάρμακα
 • Χρήση αλκοόλ και καπνού: οι ουσίες αυτές προκαλούν ξηροστομία, η οποία ευνοεί την εμφάνιση ρωγμών στη γλώσσα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Οι αιτίες των λεκιασμένων δοντιών

Θεραπείες για τη σχισμοειδή γλώσσα

Η σχισμοειδής γλώσσα δεν απαιτεί κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για την αναστροφή της. Ωστόσο, ορισμένες πρακτικές υγιεινής θα είναι απαραίτητες για να βοηθήσουν να διατηρηθεί αυτό το όργανο υγιές και λειτουργικό και να αποφευχθούν οι σχετικές επιπλοκές.

Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να επισκέπτεστε συχνά τον οδοντίατρο. Προκειμένου να ληφθεί ακριβής διάγνωση, είναι απαραίτητο να αποκλειστούν άλλες βλάβες και να κατανοηθεί πώς να φροντίζετε τη σχισμοειδή γλώσσα.

Οι τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις κάθε έξι μήνες επιτρέπουν στον οδοντίατρο να αξιολογήσει την κατάσταση της γλώσσας και να αποκλείσει την παρουσία άλλων παθολογιών. Εάν αναπτυχθούν μυκητιάσεις ή άλλες λοιμώξεις, ο οδοντίατρος μπορεί να ξεκινήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Είναι επίσης καλή ιδέα να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο εάν η γλώσσα αρχίζει να καίει, να έχει φαγούρα ή να πονάει. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ενδεικτικά μιας επιπλοκής.

Από την άλλη πλευρά, εκτός από τον έλεγχο, υπάρχουν ορισμένες απλές πρακτικές που μπορούν να αποτρέψουν τις επιπλοκές που σχετίζονται με μια σχισμοειδή γλώσσα. Θα σας μιλήσουμε γι’ αυτές.

A tongue scraper.
Με μια ξύστρα γλώσσας μπορείτε να απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών που μπορεί να ευνοούν μεταγενέστερες λοιμώξεις.

Αυστηρή στοματική υγιεινή

Η διατήρηση της στοματικής κοιλότητας καθαρής είναι μια από τις καλύτερες στρατηγικές για την πρόληψη των επιπλοκών της σχισμοειδούς γλώσσας. Τα υπολείμματα τροφών και τα βακτήρια μπορεί να συσσωρεύονται στις σχισμές της γλώσσας, προκαλώντας κακή αναπνοή και ευνοώντας τις λοιμώξεις.

Είναι σημαντικό να βουρτσίζετε με φθοριούχο οδοντόκρεμα και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα για να απομακρύνετε την πλάκα από το στόμα. Επιπλέον, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό της γλώσσας.

Για να γίνει αυτό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μια ξύστρα γλώσσας, ή ένα καθαριστικό γλώσσας. Πρόκειται για ένα όργανο που είναι ειδικά σχεδιασμένο για να καθαρίζει σχολαστικά την ακανόνιστη επιφάνεια της γλώσσας.

Ο καθαρισμός συνίσταται στην κίνηση του οργάνου μπρος-πίσω αρκετές φορές σε ολόκληρη την επιφάνεια της γλώσσας. Αυτό σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από τα συντρίμμια και τα βακτήρια που έχουν παγιδευτεί στις αυλακώσεις ή τις ρωγμές της.

Το να μην διαθέτετε ξύστρα γλώσσας δεν είναι λόγος να μην διατηρείτε τη γλώσσα σας υγιή. Η διατήρηση μιας οδοντόβουρτσας για το σκοπό αυτό ή η χρήση του πίσω μέρους της κεφαλής της οδοντόβουρτσας είναι δύο επιλογές.

Η υγιεινή της γλώσσας πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Ωστόσο, σε ασθενείς με σχισμοειδή γλώσσα, η αύξηση της συχνότητας μπορεί να έχει μεγαλύτερο όφελος.

Η συμπλήρωση του καθαρισμού με στοματικές πλύσεις είναι ένας τρόπος για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων που δεν μπορούν να προσεγγιστούν με την ξύστρα. Ταυτόχρονα, θα αποκτήσετε φρέσκια, καθαρή αναπνοή.

Μειώστε την κατανάλωση ερεθιστικών τροφών

Η αίσθηση καψίματος ή κνησμού στη γλώσσα κατά την επαφή με ορισμένες ουσίες είναι μια άλλη επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με σχισμές ή ρωγμές στη γλώσσα. Η αποφυγή των ιδιαίτερα όξινων, αλμυρών, πικρών και πικάντικων τροφών είναι μια στρατηγική για την πρόληψη του ερεθισμού.

Αποφύγετε τον καπνό και το αλκοόλ

Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο ξήρανσης της στοματικής κοιλότητας και συσσώρευσης περισσότερων υπολειμμάτων και βακτηρίων στο στόμα. Αυτό καθιστά πιο πιθανή την ανάπτυξη στοματικών λοιμώξεων που σχετίζονται με τη σχισμοειδή γλώσσα.

Η αποφυγή αυτών των βλαβερών συνηθειών όχι μόνο βελτιώνει την κατάσταση της γλώσσας, αλλά μειώνει επίσης τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων σε άλλα σημεία του σώματος.

Συνοψίζοντας…

Η σχισμοειδής γλώσσα είναι μια καλοήθης κατάσταση που γενικά δεν απαιτεί θεραπεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να της δίνετε προσοχή διατηρώντας σωστή στοματική υγιεινή και φροντίδα για να αποφύγετε επιπλοκές.

Το σωστό και συχνό βούρτσισμα της γλώσσας, η σωστή διατροφή και η απουσία βλαβερών συνηθειών βοηθούν στην πρόληψη της μόλυνσης και της δυσφορίας. Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο ολοκληρώνουν τη ρουτίνα φροντίδας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η σχισμοειδής γλώσσα δεν θα γίνει πρόβλημα για τον πάσχοντα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bhat, Z., Hamid, R., Wani, B., & Chalkoo, A. (2018). Fissured tongue: A cross-sectional study. Int J Appl Dent Sci4, 133-5.
 • Proaño Añazco, V. S. (2020). Patologías de mucosa oral en niños de 4 a 12 años (Bachelor’s thesis, Quito: UCE).
 • Vallejo Castro, D. N. (2020). Alteraciones bucales en pacientes con Síndrome de Down (Bachelor’s thesis).
 • Rodriguez-Archilla, A., & El-Ouastani, S. (2021). Possible association between benign migratory glossitis and fissured tongue with psoriasis: A meta-analysis. Dentistry and Medical Research9(1), 9.
 • Sakr, M. F. (2022). Tongue Fissures. In Tongue Lesions (pp. 241-248). Springer, Cham.
 • Pei, Y., Beaman, G. M., Mansfield, D., Clayton-Smith, J., Stewart, M., & Newman, W. G. (2019). Clinical and genetic heterogeneity in Melkersson-Rosenthal Syndrome. European journal of medical genetics62(6), 103536.
 • González Álvarez, L. (2021). Estudio de la expresión de las enfermedades sistémicas sobre la lengua: análisis de los factores demográficos y patogénicos.
 • Arcos Salinas, K. M. (2022). Salud oral del paciente con síndrome de down (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Quiroz, M. S. B., Hernández, M. A. L., Rodríguez, S. P., Vaca, M. T., & Villavicencio, A. Z. Médico Cirujano.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.