Πώς να απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή με διατροφή

Δεδομένου ότι η κακοσμία του στόματος μπορεί να προέρχεται από ορισμένα τρόφιμα, μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε να διορθωθεί μέσω των τροφών. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα συστατικά που βοηθούν ως συμπλήρωμα στον έλεγχο αυτού του προβλήματος.
Πώς να απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή με διατροφή
Marta Guzmán

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Marta Guzmán.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Θέλετε να απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή; Η κακοσμία του στόματος μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, ένας από αυτούς μπορεί να είναι η κατανάλωση ορισμένων τροφών. Εδώ είναι μερικά κόλπα για την εξάλειψη της κακής αναπνοής μέσω των τροφίμων. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και δεν θα το μετανιώσετε.

Απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή μέσω του φαγητού

Η κακοσμία του στόματος ή η χαλίτωση δεν είναι κλινικό σημάδι ενός ζητήματος υγείας, αλλά είναι πολύ ενοχλητικό. Συνήθως προκαλείται από την απελευθέρωση αερίων που προκύπτουν από βακτηριακή ζύμωση. Εάν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε αυτό το πρόβλημα, λάβετε υπόψη ότι δεν είστε μόνοι, ούτε είναι κάτι καινούργιο: η χαλίτωση επηρεάζει το 25% του πληθυσμού.

Αν και υπάρχουν πολλοί τύποι αυτού που θεωρείται κακή αναπνοή, μπορούμε επίσης να υποδείξουμε ότι περίπου το 90% των περιπτώσεων προκαλούνται από τα εκατομμύρια βακτήρια που ζουν στην στοματική κοιλότητα.

Αυτά τα βακτήρια, με τη ζύμωση των τροφίμων, μπορούν να παράγουν ενώσεις θείου που δεν έχουν την καλύτερη οσμή (για να έχετε μια ιδέα, τα σάπια αυγά δημιουργούν ενώσεις θείου).

Δείτε επίσης: 10 επιπλέον λόγοι για να σταματήσετε το κάπνισμα

Κύρια αίτια της κακής αναπνοής

Μια γυναίκα με κακή αναπνοή.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που υποδηλώνουν την εμφάνιση κακής αναπνοής. Η βακτηριακή πλάκα, καθώς και ορισμένα τρόφιμα, μπορούν να την προκαλέσουν.

Οδοντική πλάκα

Το στόμα είναι ένα από τα μέρη στο σώμα με τη μεγαλύτερη ποσότητα και μεταβλητότητα μικροβίων. Όσον αφορά τη μυρωδιά, η οδοντική πλάκα σχετίζεται με τη βακτηριακή σήψη ενός κοκτέιλ που περιλαμβάνει υπολείμματα τροφίμων, αίμα, κύτταρα και σάλιο.

Όταν η μικροβιακή ισορροπία χάνεται, η οδοντική πλάκα μπορεί να παράγει αρκετές θειικές ενώσεις, διαμίνες ή λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας για να δημιουργήσει αυτή την συμπτωματολογία.

Τρόφιμα

Διαφορετικοί τύποι τροφίμων έχουν συνδεθεί με την κακή αναπνοή:

 • Κρεμμύδι και σκόρδο: Είναι πλούσια σε ενώσεις θείου που μπορούν να προκαλέσουν αυτή τη χαρακτηριστική κακή αναπνοή, τόσο στο στόμα όσο και αργότερα, όταν τα απορροφάμε και τα αποβάλλουμε από πνευμονικά αέρια.
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα: Αρκετά βακτήρια που ζουν στο στόμα μπορούν να ζυμώσουν τα αμινοξέα που υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα, δημιουργώντας υπολείμματα με ονόματα όπως καδαβερίνη ή πουτρεσίνη.
 • Κονσερβοποιημένα ψάρια: Γενικά, ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει τη μυρωδιά του σάπιου ψαριού. Κατά τη διάρκεια της κονσερβοποίησης, τα ψάρια συνεχίζουν να υποβαθμίζονται και παράγουν βιογενείς αμίνες που σχετίζονται με ορισμένους τύπους κακής αναπνοής.
 • Υδατάνθρακες ταχείας ζύμωσης (FODMAP) : Είναι ένας τύπος μορίου υδατανθράκων που ζυμώνεται εύκολα από τα φυσικά βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα και το έντερο, ευνοώντας την ανάπτυξη αερίων, κοιλιακού φουσκώματος, διαταραχών της κινητικότητας του εντέρου και, φυσικά, κακής αναπνοής.

Τσιγάρο και αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών με υψηλή συχνότητα θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση της κακής αναπνοής, επειδή η αιθανόλη είναι αφυδατικός παράγοντας και προκαλεί την πτητικοποίηση βακτηριακών προϊόντων. Ο καπνός έχει επίσης επιρροή, ενισχύοντας τις επιδράσεις του αλκοόλ.

Θεραπεία για να απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή μέσω της διατροφής

Μια γυναίκα πίνει ένα ποτήρι νερό.
Μερικές φορές, αρκεί να αναθεωρήσετε τις διατροφικές συνήθειες και να αυξήσετε την κατανάλωση νερού για την καταπολέμηση της κακής αναπνοής. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε την υγιεινή.

Μάθετε την αιτία της κακής αναπνοής

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία είναι να μάθετε τη βασική αιτία της κακής αναπνοής σας. Ίσως απλά πρέπει να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση σκόρδου και κρεμμυδιού ή να διατηρείτε το στόμα σας ενυδατωμένο.

Αποφύγετε το τσιγάρο και το αλκοόλ και απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο καπνός και το αλκοόλ μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της κακής αναπνοής. Εάν πίνετε ή καπνίζετε, είναι απαραίτητο να αποφύγετε αυτές τις συνήθειες για να περιορίσετε αυτό το πρόβλημα.

Τρώτε το πολύ τρία γεύματα την ημέρα

Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ημερήσιων προσλήψεων, τόσο μεγαλύτερη είναι η αλλοίωση του pH του στόματος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος που δαπανούν τα βακτήρια και τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος συσσώρευσης υπολειμμάτων τροφίμων. Επιπλέον, τα σνακ μεταξύ των γευμάτων είναι, σε πολλές περιπτώσεις, γλυκά και ορεκτικά για βακτήρια. Περιττό να πούμε ότι αυτό δεν σας βοηθά να απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή. Απλώς κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Εφαρμόστε καλή στοματική υγιεινή και ξεπλύνετε με λάδι καρύδας και απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή

Σύμφωνα με μελέτες, το βούρτσισμα είναι πιο σημαντικό από την οδοντόκρεμα. Επιπλέον, εάν υποφέρετε από κακή αναπνοή, όταν τελειώσετε το βούρτσισμα των δοντιών σας, σας συνιστούμε να ξεπλένετε περιοδικά με λάδι καρύδας. Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε λαυρικό οξύ, μια ουσία που έχει δείξει θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση διαφόρων παθογόνων.

 • Έτσι, όταν τελειώσετε το βούρτσισμα των δοντιών σας, πάρτε μια κουταλιά λάδι καρύδας και ξεπλύνετε για 5 έως 10 λεπτά. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε αυτήν τη διαδικασία για έως και 20 λεπτά. Μόλις περάσει ο χρόνος, μην το καταπιείτε, φτύστε το.

Μασήστε ορισμένα βότανα

Το να μασάτε μαϊντανό, μέντα, γαρίφαλο, μάραθο και μερικά βότανα όπως το κάρδαμο, το χαμομήλι, το μύρο, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο, βοηθούν επίσης στη θεραπεία της χαλίτωσης.

Μερικά χρήσιμα συμπληρώματα διατροφής

Χάπια σε ένα τραπέζι.
Τα από του στόματος προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της κακής αναπνοής. Ωστόσο, ρωτήστε το γιατρό σας πριν τα πάρετε.
 • Ψευδάργυρος : Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα άλατα ψευδαργύρου μετατρέπουν τις ενώσεις θείου σε αέρια άοσμα.
 • Προβιοτικά : Σε γενικές γραμμές, τα βακτήρια που πρέπει να παραμένουν στο στόμα υγιών ανθρώπων είναι ο Streptococcus salivarius. Ωστόσο, σε άτομα με κακή αναπνοή, έχουν εντοπιστεί χαμηλά επίπεδα ή ακόμα και η απουσία αυτού του βακτηριδίου. Γι ‘αυτό φαίνεται ότι τα από του στόματος προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του είδους του προβλήματος.

Συμπερασματικά, εάν θέλετε να απαλλαγείτε από την κακή αναπνοή, μετριάστε τις γρήγορες ζυμώσιμες ίνες και δοκιμάστε το λάδι καρύδας. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα μέτρα είναι αρκετά για την καταπολέμηση αυτής της κατάστασης. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kim JS, Park JW, Kim DJ, Kim YK, Lee JY. “Direct effect of chlorine dioxide, zinc chloride and chlorhexidine solution on the gaseous volatile sulfur compounds. “Acta Odontol Scand. 2014 Nov;72(8):645-50.
 • Jayakumar A, Padmini H, Haritha A, Reddy KP.” Role of dentifrice in plaque removal: a clinical trial.” Indian J Dent Res. 2010 Apr-Jun;21(2):213-7.
 • ratibha PK , Bhat KM, Bhat GS. “Oral malodor: a review of the literature.” J Dent Hyg. 2006 Summer;80(3):8.
 • Scully C, Rosenberg M. “Halitosis.” Dent Update. 2003 May;30(4):205-10.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.