Τι είναι ο ξηρός οργασμός και γιατί συμβαίνει;

Παρότι ο ξηρός οργασμός δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία, μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και την αυτοεκτίμηση, κατ' επέκταση και τη σεξουαλική ζωή.
Τι είναι ο ξηρός οργασμός και γιατί συμβαίνει;
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Μετά τον οργασμό, οι άνδρες θα πρέπει να εκσπερματώνουν. Ο ξηρός οργασμός  δείχνει τα σημάδια του όταν δε συμβαίνει αυτό ή όταν δεν απελευθερώνεται αρκετό σπέρμα.

Είχατε ποτέ οργασμό χωρίς εκσπερμάτιση;

Αν ναι, μην ανησυχείτε. Αυτό ονομάζεται ξηρός οργασμός ή παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Συμβαίνει σε κάποιους ανθρώπους για διαφορετικούς λόγους. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε αυτή την περίπτωση.

Στο άρθρο που ακολουθεί θα μάθετε το γιατί.

Ξηρός οργασμός – Πρέπει ν’ ανησυχείτε;

Ξηρός οργασμός

Με τη βοήθεια του γιατρού σας μπορείτε να προσδιορίσετε την αιτία της παλίνδρομης εκσπερμάτισης. Δε θα πρέπει όμως ν’ ανησυχείτε. Γενικά, δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία. Επιπλέον, μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε το σεξ ακόμη και χωρίς να εκσπερματώνετε μετά τον οργασμό.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να σας συμβεί αυτό:

  • Χειρουργικές επεμβάσεις: Αν είχατε καρκίνο στους όρχεις ή κάνατε κάποια προστατεκτομή, είναι πιθανό να τραυματίστηκε η κύστη σας. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να κωλύεται η έξοδος του σπέρματος μετά τον οργασμό.
  • Αδύναμη ουροδόχος κύστη: Αυτή είναι μια συγγενής ανατομική αλλοίωση. Κλείνει η ουροδόχος κύστη και αποτρέπει την εκσπερμάτιση.
  • Τραυματισμοί και νευροπάθειες: Εάν έχει υποστεί ζημιά ο μυελός σας ή υποφέρετε από κάποια ασθένεια όπως σκλήρυνση, ίσως να βιώσετε τον ξηρό οργασμό.
  • Φάρμακα και ναρκωτικές ουσίες: Αν πίνετε αλκοόλ ή κάνετε χρήση ναρκωτικών συχνά, είναι πιθανό να σας συμβεί η παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Επίσης, ο ξηρός οργασμός μπορεί να προκληθεί από αντικαταθλιπτικά και από αγχολυτικά.

Σε κάποιες περιπτώσεις η λύση είναι ξεκάθαρη. Παραδείγματος χάρη, αν ο ξηρός οργασμός προκαλείται από μία φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει διαφορετική. Όμως, τα πράγματα αλλάζουν σε περιπτώσεις τραυματισμών και νευροπαθειών.

Ίσως σας ενδιαφέρει αυτό το άρθρο: Οι 5 πιο σέξι στάσεις γι ‘αυτήν

Επιλογές για την αντιμετώπιση της παλίνδρομης εκσπερμάτισης

Αρχικά, αν έχει υποστεί ζημιά η ουροδόχος κύστη σας, ο γιατρός σας ίσως προτείνει την επιδιόρθωσή της με χειρουργική επέμβαση. Υπό άλλες συνθήκες μπορεί να συνταγογραφηθεί μια φαρμακευτική αγωγή που ίσως σας βοηθήσει. Αν η αιτία είναι η χρήση ναρκωτικών, τότε η καλύτερη επιλογή είναι να σταματήσετε τη χρήση τους.

Η μέθοδος αντιμετώπισης εξαρτάται πάντα από την αιτία και από το πόσο προβληματική είναι αυτή η κατάσταση για εσάς.

Δυσκολία σύλληψης

Ζευγάρι σε γιατρό

Ο ξηρός οργασμός μειώνει τη γονιμότητα των ανδρών. Έτσι, μειώνονται οι πιθανότητες να κάνετε παιδιά. Αν θέλετε να τεκνοποιήσετε, ο γιατρός σας θα προσπαθήσει να επιλύσει το πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχει μια εναλλακτική λύση με καλά αποτελέσματα συνήθως: η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Σε αυτή τη διαδικασία γίνεται εξαγωγή του σπέρματος και στη συνέχεια γίνεται μια επεξεργασία του σε ένα εργαστήριο. Έπειτα, γονιμοποιείται η γυναίκα. Αυτό επιτρέπει στο σπέρμα να γονιμοποιήσει ένα ωάριο. Σε πολλές περιπτώσεις, πριν από αυτό, ο γιατρός προκαλεί μια διέγερση ωαρίων για ν’ αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.

Ξηρός οργασμός – Προβλήματα αυτοεκτίμησης

Ζευγάρι προβληματισμένο

Σε πολλές περιπτώσεις ο ξηρός οργασμός οδηγεί σε ανασφάλεια και έλλειψη αυτοεκτίμησης. Δυστυχώς, μπορεί να οδηγήσει και σε άγχος αν δε γνωρίζετε τι σας συμβαίνει.

Αν ο ξηρός οργασμός επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωήμη διστάσετε να δείτε κάποιον ειδικό. Εξάλλου, αυτή η κατάσταση ίσως σας προκαλεί ντροπή. Αυτό είναι δυνατό να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία.

Δείτε τον γιατρό σας αν βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση. Έτσι, θα μπορέσετε ν’ ανακαλύψετε την αιτία της παλίνδρομης εκσπερμάτισης. Επίσης, μη διστάσετε ν’ ακολουθήσετε τις συστάσεις του ή να ζητήσετε κάποια συμβουλή.

Αν θέλετε να κάνετε παιδιά, ο γιατρός σας θα σας προσφέρει εναλλακτικές λύσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.