Γιατί αυξάνεται η επιθυμία για σεξ το καλοκαίρι;

Γενικά, ο ήλιος και η ζέστη αυξάνουν την παραγωγή και έκκριση των ορμονών που σχετίζονται με την επιθυμία για σεξ. Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε γιατί αυξάνεται η επιθυμία για σεξ το καλοκαίρι.
Γιατί αυξάνεται η επιθυμία για σεξ το καλοκαίρι;
Iván Losada

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από χειροπράκτη Iván Losada.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Στο σημερινό μας άρθρο θα μοιραστούμε τους λόγους για τους οποίους αυξάνεται η επιθυμία για σεξ το καλοκαίρι.

Τους καλοκαιρινούς μήνες η λίμπιντο αυξάνεται για διάφορους λόγους οι οποίοι χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: κοινωνικό-επαγγελματικοί και παθολογικοί.

Οι κοινωνικό-επαγγελματικοί παράγοντες που δίνουν ώθηση στην επιθυμία για σεξ το καλοκαίρι

Πολλοί κοινωνικό-επαγγελματικοί παράγοντες μπορούν να δώσουν ώθηση στην επιθυμία για σεξ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Παραδείγματος χάρη, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ελεύθερο χρόνο και λιγότερες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στη βελτίωση των προσωπικών σχέσεων και στην ευκαιρία για γνωριμίες. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Καθώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν περισσότερο το καλοκαίρι, αυτό τους οδηγεί να γνωρίζουν, πιθανόν, άτομα στα οποία “ξύπνησε” η σεξουαλική τους επιθυμία.
 • Το ερέθισμα πως είμαστε έξω από το συνηθισμένο μας περιβάλλον μάς κάνει να τολμούμε περισσότερο και να είμαστε πιο αποφασισμένοι, με λιγότερες αναστολές και προκαταλήψεις.
 • Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γίνονται πολλές συναυλίες και πάρτι στην παραλία, και σε άλλους χώρους που συμβάλλουν στην τέλεια ευκαιρία για σεξ.
 • Τα ευέλικτα προγράμματα επιτρέπουν στους ανθρώπους να χαλαρώσουν καθώς δε χρειάζεται να ανησυχούν για το ξυπνητήρι, άρα μπορούν να μείνουν ξύπνιοι μέχρι πιο αργά το βράδυ, αφήνοντας την επιθυμία τους να κυριαρχεί.
 • Οι άνθρωποι φορούν πιο αποκαλυπτικά ρούχα το καλοκαίρι, εκθέτοντας μέρη του σώματος που παραμένουν κρυμμένα τον υπόλοιπο χρόνο.
Ζευγάρι σε πισίνα

Ο ελεύθερος χρόνος, οι κοινωνικές συναθροίσεις, και τα καλοκαιρινά ρούχα μπορούν να διεγείρουν την επιθυμία για σεξ το καλοκαίρι.

Παθολογικοί παράγοντες

Οι λειτουργίες του σώματος ρυθμίζονται, επηρεάζονται, ή ελέγχονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από το ενδοκρινικό σύστημα μέσω των ορμονών. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σεξουαλική επιθυμία.

Γενικά, ο ήλιος και η ζέστη ωθούν την παραγωγή και έκκριση των ορμονών που σχετίζονται με την επιθυμία για σεξ, γι’ αυτό αυξάνεται το καλοκαίρι.

Οι ακτίνες του ηλίου μπορούν να παράγουν έως και το 90% της βιταμίνης D του σώματος. Όπως παρατηρήθηκε στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Παγκόσμιο Ημερολόγιο Ενδοκρινολογίας οι άνδρες με μεγάλες ποσότητες αυτής της βιταμίνης έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, της ανδρικής σεξουαλικής ορμόνης.

Άλλοι παθολογικοί παράγοντες

 • Στις γυναίκες, η αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης κατά την ωορρηξία, οδηγεί στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας και σε υψηλότερη πιθανότητα για σεξ. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει υπό την επίδραση της ζέστης και του ήλιου.
 • Η “ορμόνη της ευτυχίας”, ή αλλιώς η σεροτονίνη, αυξάνεται επίσης. Ακόμη ένας παράγοντας που επηρεάζει, πέραν από τον ήλιο και τη ζέστη, είναι το γεγονός πως οι άνθρωποι γυμνάζονται περισσότερο το καλοκαίρι.
 • Οι φερομόνες, οι οποίες επηρεάζουν την επιθυμία για σεξ, είναι πιο δραστήριες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
 • Το καλοκαίρι η οξυτοκίνη και οι ενδορφίνες αυξάνονται με την άσκηση, τον ήλιο, και τη ζέστη.
 • Το γεγονός πως υπάρχουν περισσότερες ώρες με φως της ημέρας, κάνει τη μελατονίνη (την ορμόνη που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αγρυπνίας) να μειώνεται, και, τελικά, να συμβάλλει στην αυξημένη επιθυμία για σεξ το καλοκαίρι.
 • Οι ειδικοί θεωρούν την εξωτερική ζέστη το καύσιμο της λίμπιντο επειδή διευκολύνει την παραγωγή εσωτερικής θερμοκρασίας η οποία, με τη σειρά της, παράγει την επιθυμία.
 • Όπως τονίζει το ιατρικό περιοδικό Duodecimκαθώς το φως του ήλιου επηρεάζει την ενέργεια και την ετοιμότητα των ανθρώπων, μπορεί να αυξήσει τη σεξουαλική δραστηριότητα.
Ζευγάρι στο κρεβάτι

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, οι ακτίνες του ηλίου, και η ικανότητα τους να παράγουν βιταμίνη D στο σώμα, είναι ένας από τους λόγους που αυξάνεται η σεξουαλική επιθυμία το καλοκαίρι.

Η επιθυμία εκ των έσω

Η επιθυμία για σεξ ενεργοποιεί τις νευρικές περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες απενεργοποιούνται όταν ικανοποιηθούν. Το υπεύθυνο μεταιχμιακό σύστημα ενεργοποιείται και αναστέλλει τη σεξουαλική επιθυμία. Το μεταιχμιακό σύστημα ρυθμίζεται από τον υποθάλαμο, και λειτουργεί στο μέγιστο τις ημέρες με περισσότερες ώρες ήλιου, όπως είναι το καλοκαίρι.

Ο υποθάλαμος είναι συνυπεύθυνος για τον έλεγχο των συναισθημάτων, της καρδιακής συχνότητας, και της πίεσης. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου ρυθμίζουν τις συναισθηματικές επιδράσεις των καταστάσεων που βιώνουν οι άνθρωποι, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζουν και τη σεξουαλική επιθυμία.

Μπορεί να διεγερθεί ξαφνικά και ακούσια εξαιτίας εξωτερικών ερεθισμάτων ή αντιθέτως, να “ξυπνήσει” από τη φαντασία μας.

Η επιθυμία για σεξ στις γυναίκες και τους άνδρες

Η επιθυμία για σεξ πυροδοτείται από διαφορετικά ερεθίσματα σε γυναίκες και άνδρες. Κάθε άνδρας και κάθε γυναίκα είναι μοναδικοί, και έτσι, διεγείρονται από διαφορετικά πράγματα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα, εξαρτώμενα από το φύλο, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η επιθυμία για σεξ στις γυναίκες

Η σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες είναι πολύ πιο πολύπλοκη, και πάνω απ’ όλα, πολύ λεπτεπίλεπτη. Δημιουργείται επί τόπου, μέσα από εσωτερικά ερεθίσματα, όπως είναι οι φαντασιώσεις, ή εξωτερικά ερεθίσματα, όπως το άγγιγμα ή το φιλί.

Και η αίσθηση της ακοής φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο. Η επιθυμία για σεξ διεγείρεται από τις λέξεις, τους ψιθύρους, και την ανάσα. Επίσης σημαντική επιρροή έχει η διάθεση της γυναίκας. Το άγχος και η εξάντληση δυσκολεύουν την απελευθέρωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Η επιθυμία για σεξ στους άνδρες

Στους άνδρες, τα οπτικά ερεθίσματα, όπως και η φαντασία, αλλά και οι σεξουαλικές φαντασιώσεις, είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες. Η σεξουαλική επιθυμία στους άνδρες εκδηλώνεται, συνήθως, πριν τη σεξουαλική πράξη. Γι’ αυτό, ξεκινά με υψηλότερο επίπεδο διέγερσης.

Οι άνθρωποι σχετίζουν συχνά την επιθυμία και τη στύση, με την τελευταία να είναι ο παράγοντας που διατηρείται μέχρι την εκσπερμάτωση.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους αυξάνεται η επιθυμία για σεξ το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι περισσότερες ώρες ήλιου επηρεάζουν τη σύνθεση των ορμονών και των μεσολαβητών, δίνουν ώθηση στη διάθεση, και κάνουν τους ανθρώπους να έχουν καλοκαιρινούς έρωτες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Brotto, L. A., & Smith, K. B. (2013). Sexual desire and pleasure. In APA handbook of sexuality and psychology, Vol. 1: Person-based approaches. https://doi.org/10.1037/14193-008
 • O., K., & L., V. (2013). [How does summer affect sexual desire?]. Duodecim; Lääketieteellinen Aikakauskirja129(13), 1375–1378. Retrieved from http://www.embase.com/search/results?subaction=viewrecord&from=export&id=L369646197
 • Tirabassi G, Sudano M, Salvio G, et al. Vitamin D and Male Sexual Function: A Transversal and Longitudinal Study. Int J Endocrinol. 2018;2018:3720813. Published 2018 Jan 8. doi:10.1155/2018/3720813

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.