Σιλοσταζόλη: Πώς χρησιμοποιείται και ποιες είναι οι παρενέργειες;

Η σιλοσταζόλη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τις αντιαιμοπεταλιακές και αγγειοδιασταλτικές του ιδιότητες. Εξαιτίας αυτού, συνιστάται στη θεραπεία της διαλείπουσας χωλότητας.
Σιλοσταζόλη: Πώς χρησιμοποιείται και ποιες είναι οι παρενέργειες;
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 07 Αυγούστου, 2023

Η σιλοσταζόλη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τις αντιαιμοπεταλιακές και αγγειοδιασταλτικές του ιδιότητες. Εξαιτίας αυτού, συνιστάται στη θεραπεία της διαλείπουσας χωλότητας. Είναι ένα αγγειοδιασταλτικό που χαλαρώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων για να διευκολύνει τη διαστολή τους.

Επίσης, βελτιώνει την κυκλοφορία επειδή δεν επιτρέπει στα αιμοπετάλια, τα οποία είναι κύτταρα του αίματος, να συσσωματωθούν, σχηματίζοντας θρόμβο που λειτουργεί ως εμπόδιο στην κυκλοφορία του αίματός μας.

Διατίθεται στην αγορά με τη μορφή δισκίων των 100 χιλιοστογραμμαρίων και η συνιστώμενη δόση είναι ένα δισκίο κάθε 12 ώρες. Ωστόσο, δεν συνιστάται σε άτομα που πάσχουν από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Τι είναι η διαλείπουσα χωλότητα;

Σιλοσταζόλη: Πώς χρησιμοποιείται και ποιες είναι οι παρενέργειες;
Η διαλείπουσα χωλότητα μπορεί να σχετίζεται με άλλες αγγειακές παθήσεις.

Η διαλείπουσα χωλότητα, επίσης γνωστή ως αγγειακή χωλότητα, είναι ένα από τα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου, η οποία προκαλείται από απόφραξη των αρτηριών που τροφοδοτούν τα πόδια. Εκδηλώνεται με τη μορφή πόνου στα κάτω άκρα επειδή η ροή του αίματος είναι πολύ χαμηλή. Συνήθως εμφανίζεται, κυρίως, κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο όρος διαλείπουσα αναφέρεται στον πόνο που εκδηλώνεται στα κάτω άκρα. Ωστόσο, υπάρχει και ο όρος χωλότητα που αφορά τα χέρια. Επομένως, το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της πάθησης είναι ο πόνος που εμφανίζεται όταν διανύετε μια ορισμένη απόσταση.

Στην αρχή, μπορεί να παρατηρήσετε τον πόνο μόνο όταν αθλείστε. Αλλά, όταν αυτή η παθολογία επιδεινώνεται, μπορεί να αρχίσετε να τον αισθάνεστε ακόμη και όταν ξεκουράζεστε. Παρόλο που η διαλείπουσα χωλότητα θεωρείται μερικές φορές παθολογία, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι μάλλον ένα σύμπτωμα της περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Ευτυχώς, υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για την πάθηση αυτή – όπως η σιλοσταζόλη – που επιτρέπει στους ασθενείς να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και αυτό τους βοηθά να ζουν χωρίς πόνο.

Συμπτώματα

Μερικά από τα πιο συχνά περιγραφόμενα συμπτώματα της διαλείπουσας χωλότητας είναι τα εξής:

 • Διαλείπων πόνος: Εμφανίζεται και εξαφανίζεται καθώς ο ασθενής εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες.
 • Πόνος κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης: Αυτός εμφανίζεται συνήθως περισσότερο στα πόδια, τους μηρούς, τους γοφούς και τους γλουτούς. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι μπορεί να επηρεαστούν και τα χέρια, αν και η κατάσταση αυτή είναι λιγότερο συχνή.
 • Δερματικά προβλήματα: Μπορεί να εμφανιστούν κηλίδες ή έλκη στο δέρμα. Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών μπορεί να αποκτήσουν γαλαζωπό χρώμα.
 • Πόνος κατά την ανάπαυση: Αυτό το σύμπτωμα είναι χαρακτηριστικό όταν η κατάσταση αυτή είναι ήδη προχωρημένη. Συνήθως δεν εμφανίζεται στην αρχή.

Μηχανισμός δράσης: πώς επιδρά η σιλοσταζόλη στον οργανισμό;

Η σιλοσταζόλη οφείλει τις επιδράσεις της στην ικανότητά της να αναστέλλει ένα ένζυμο γνωστό ως φωσφοδιεστεράση 3.

Η φωσφοδιεστεράση 3 εμπλέκεται σημαντικά στη ρύθμιση του καρδιακού μυός, του αγγειακού λείου μυός και της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων. Ως εκ τούτου, όταν αναστέλλεται από τη δράση της σιλοσταζόλης, τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτές τις διαδικασίες βελτιώνονται σημαντικά.

Από την άλλη πλευρά, αξίζει να αναφερθεί ότι το φάρμακο αυτό έχει επίσης έναν άλλο μηχανισμό δράσης που είναι αρκετά διαφορετικός από αυτόν που περιγράφηκε παραπάνω. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για την αγγειοδιασταλτική του δράση.

Έχουν αναπτυχθεί αρκετές κλινικές δοκιμές οι οποίες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με σιλοσταζόλη και οι οποίοι υπέφεραν από τα συμπτώματα της διαλείπουσας χωλότητας είναι σε θέση να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις χωρίς πόνο.

Ανεπιθύμητες ενέργειες της σιλοσταζόλης

Σιλοσταζόλη: Πώς χρησιμοποιείται και ποιες είναι οι παρενέργειες;
Οι ταχυπαλμίες είναι μέρος των ανεπιθύμητων παρενεργειών αυτού του φαρμάκου.

Μεταξύ των πιο συχνών ήπιων ανεπιθύμητων παρενεργειών μπορούμε να αναφέρουμε τις ακόλουθες:

 • Ταχυκαρδία
 • Αίσθημα παλμών
 • Πονοκέφαλοι
 • Διάρροια και δυσφορία στο στομάχι

Εκτός από αυτές, άλλες ανεπιθύμητες αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν με τη θεραπεία με σιλοσταζόλη. Εάν υποφέρετε από κάποια από αυτές θα πρέπει να τις αναφέρετε στο γιατρό σας:

 • Αιματηρά ούρα
 • Δύσπνοια
 • Αίσθημα λιποθυμίας
 • Πυρετός, ρίγη και άλλα συμπτώματα γρίπης.

Επιπλέον, η σιλοσταζόλη δεν συνιστάται σε ασθενείς που πάσχουν από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, αυτές δεν είναι οι μόνες ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν από τη θεραπεία με αυτό το φάρμακο.

Πώς να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες παρενέργειες από τη σιλοσταζόλη

Συνοπτικά, η σιλοσταζόλη είναι ένα φάρμακο που αναστέλλει τη φωσφοδιεστεράση 3, ένα ένζυμο που εμπλέκεται σε διάφορες διεργασίες στο κυκλοφορικό σύστημα. Εξαιτίας αυτού, η σιλοσταζόλη έχει αγγειοδιασταλτική και αντιαιμοπεταλιακή δράση χρήσιμη για τη θεραπεία της διαλείπουσας χωλότητας.

Το φάρμακο αυτό, όπως και άλλα που κυκλοφορούν στην αγορά, έχει ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί, ρωτήστε το γιατρό σας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τη χρήση αυτού του φαρμάκου και ακολουθήστε πάντα τις οδηγίες που σας δίνει. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη ανεπιθύμητων παρενεργειών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Lee, S. W., Park, D. W., & Park, S. J. (2014). Cilostazol. In Antiplatelet Therapy in Cardiovascular Disease. https://doi.org/10.1002/9781118493984.ch14
 • Bedenis, R., Stewart, M., Cleanthis, M., Robless, P., Mikhailidis, D. P., & Stansby, G. (2014). Cilostazol for intermittent claudication. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003748.pub4
 • Liu, Y., Shakur, Y., Yoshitake, M., & Kambayashi, J. I. (2001). Cilostazol (Pletal®): A dual inhibitor of cyclic nucleotide phosphodiesterase type 3 and adenosine uptake. Cardiovascular Drug Reviews.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.