Αλλεργία στα εσπεριδοειδή: Συμπτώματα, θεραπείες, και συστάσεις

Τα εσπεριδοειδή φρούτα χαρακτηρίζονται για το αντιοξειδωτικό, φυτοθρεπτικό τους περιεχόμενο. Όμως, είναι πιθανό να αναπτύξετε μια αλλεργία στα εσπεριδοειδή.
Αλλεργία στα εσπεριδοειδή: Συμπτώματα, θεραπείες, και συστάσεις
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η αλλεργία στα εσπεριδοειδή φέρνει συνήθως μια τυπική συμπτωματολογία που απλουστεύει τη διάγνωση. Παρότι είναι ένα σπάνιο πρόβλημα, μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή του ατόμου. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτά τα φρούτα μπορούν να σας προμηθεύσουν με σημαντικές θρεπτικές ουσίες, όπως με βιταμίνη C.

Στην ομάδα των εσπεριδοειδών βρίσκουμε έναν μεγάλο αριθμό φρούτων με σημαντική συγκέντρωση κιτρικού οξέος. Παραδείγματος χάρη, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, και πορτοκάλια. Έχουν σπουδαία αντιοξειδωτική δύναμη και οι ειδικοί συνιστούν την τακτική τους κατανάλωση.

Αλλεργία στα εσπεριδοειδή – Αιτίες

Το φαινόμενο που γνωρίζουμε ως αλλεργία στα εσπεριδοειδή προκαλείται επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα εκλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτεΐνες, οι οποίες δρουν σαν αντιγόνα, ως βλαβερές. Από την πρώτη έκθεση, το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί μια αμυντική αντίδραση με διάφορα συμπτώματα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ίσως υπάρχει ένα γενετικό στοιχείο το οποίο καθορίζει την εμφάνιση της αλλεργίας. Παρότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η υπερβολική υγιεινή ή η χαμηλή έκθεση σε αυτά τα προϊόντα, παίζουν επίσης ρόλο. Για την ακρίβεια, οι ειδικοί λένε ότι τα υπερβολικά μέτρα καθαρισμού αυτών των φρούτων ίσως να είναι μία από τις υποκείμενες αιτίες.

Πολλά πορτοκάλια και λεμόνια
Τα εσπεριδοειδή περιέχουν βιταμίνη C, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που θα πρέπει να υπάρχει στη διατροφή σας, εφόσον δεν έχετε αλλεργία.

Τα συμπτώματα της διαταραχής

Μετά την κατανάλωση εσπεριδοειδών φρούτων, το αλλεργικό άτομο αρχίζει να εμφανίζει χαρακτηριστικά συμπτώματα. Σε αυτά περιλαμβάνεται η εμφάνιση ερυθρών σημαδιών στο δέρμα ή κνησμός. Αν συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να λάβετε αντισταμινικό φάρμακο συνταγογραφημένο από γιατρό. Αυτό θα μειώσει τη δυσφορία που προκαλεί η αλλεργία.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κατανάλωση ενός φαγητού που προκαλεί αλλεργική αντίδραση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα διάρροια, κοιλιακό πόνο, αέρια, ακόμη και εμετό. Αν και αυτά τα σημάδια θα εξαρτηθούν από την ένταση της αντίδρασης.

Αλλεργία στα εσπεριδοειδή – Διάγνωση

Η διάγνωση της αλλεργίας περιλαμβάνει την έκθεση στο τρόφιμο και την επακόλουθη μέτρηση των ανοσοσφαιρίνων στο αίμα. Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και η απλή επαφή με το τρόφιμο μπορεί να είναι αρκετή καθώς προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα.

Ωστόσο, ορισμένες φορές είναι απαραίτητη η κατανάλωση ενός μικρού δείγματος από το άτομο. Ο λόγος είναι πως έτσι θα αξιολογηθεί ο τρόπος με τον οποίο αλλοιώνονται ορισμένες βιοχημικές παράμετροι που σχετίζονται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εναλλακτικές για τα εσπεριδοειδή φρούτα

Μόλις γίνει η διάγνωση, το άτομο θα πρέπει να αποφεύγει αυτά τα φρούτα. Σε διαφορετική περίπτωση, θέτει σε κίνδυνο την υγεία του. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσει την πρόσληψη αντιοξειδωτικών. Έρευνες αποκάλυψαν ότι αυτές οι ενώσεις εξουδετερώνουν τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών.

Είναι σημαντικό ν’ αποφεύγετε την κατανάλωση σαλτσών και ντρέσινγκ καθώς πολλές περιέχουν λεμόνι ή πορτοκάλι. Μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με βινεγκρέτ ή σπιτικά ντρέσινγκ τα οποία δεν περιέχουν εσπεριδοειδή.

Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η πρόσληψη βιταμίνης C είναι ικανή να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients.

Για να είστε σίγουροι ότι πληρείτε τις ημερήσιες απαιτήσεις, θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη πιπεριών ή να καταφύγετε σε συμπληρώματα, αν είναι απαραίτητο.

Βιταμίνη C και πορτοκάλι κομμένο
Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται στη διατροφή σας. Σε περίπτωση αλλεργίας στα εσπεριδοειδή, πρέπει να εξεταστεί η χρήση συμπληρωμάτων.

Αλλεργία στα εσπεριδοειδή – Θεραπείες

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία που να εξουδετερώνει αυτή την αλλεργία. Με φαρμακευτική βοήθεια, είναι δυνατός ο έλεγχος των συμπτωμάτων. Όμως, αυτό δεν αποτελεί λύση καθώς μπορεί να προκληθεί εσωτερική βλάβη.

Σήμερα, δοκιμάζονται διάφορες θεραπείες που βασίζονται στην ανοσοθεραπεία με στόχο να βρεθεί λύση στο μέλλον. Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό και βρίσκονται σε πειραματική φάση.

Η αλλεργία στα εσπεριδοειδή είναι μια σπάνια πάθηση

Ευτυχώς, αυτό το είδος αλλεργίας είναι αρκετά σπάνιο. Όμως, είναι μια παθολογία που περιορίζει τη διατροφή και δεν υπάρχει λύση γι’ αυτή ακόμη.

Σε περίπτωση διάγνωσης, είναι απαραίτητη η διασφάλιση της πρόσληψης βιταμίνης C. Έτσι, τα άτομα που επηρεάζονται θα πρέπει ν’ αυξήσουν την πρόσληψη πιπεριών ή να δουν έναν ειδικό ο οποίος θα αξιολογήσει τη συμπλήρωση με ένα προϊόν που περιέχει αυτή τη θρεπτική ουσία.

Συμπερασματικά, η ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει μια δυσλειτουργία στο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης και προβλήματα στην απορρόφηση σιδήρου από το έντερο. Γι’ αυτό, αν υποψιάζεστε ότι ίσως υποφέρετε από αλλεργία στα εσπεριδοειδή, πηγαίνετε σε έναν ειδικό για να κάνετε τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ege MJ. The Hygiene Hypothesis in the Age of the Microbiome. Ann Am Thorac Soc. 2017
  • Sharma GN, Gupta G, Sharma P. A Comprehensive Review of Free Radicals, Antioxidants, and Their Relationship with Human Ailments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr. 2018;28(2):139-154.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.