Πώς επηρεάζουν το σώμα οι ακραίες θερμοκρασίες

Η ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία, του επιτρέπει να ανταπεξέρχεται σε δυσμενή κλίματα. Ωστόσο, η συνεχής έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις.
Πώς επηρεάζουν το σώμα οι ακραίες θερμοκρασίες
Diego Pereira

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Diego Pereira.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες υγείας, ακόμη και στον θάνατο. Αυτά τα περιβάλλοντα υπάρχουν συνήθως σε χώρες με εύκρατο κλίμα, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ιδανική θερμοκρασία για το σώμα είναι περίπου στους 36ºC. Οτιδήποτε πάνω από 40ºC θεωρείται υπερθερμία και οτιδήποτε κάτω από 35ºC θεωρείται υποθερμίαΟι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να οδηγήσουν σε αυτά τα στάδια πολύ γρήγορα.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό το θέμα;

Σήμερα, σε αυτό το άρθρο, θα δώσουμε απαντήσεις στις απορίες σας.

Μπορεί το σώμα να αντέξει τις ακραίες θερμοκρασίες;

Οι άνθρωποι έχουν πολλούς βιολογικούς μηχανισμούς ρύθμισης της θερμοκρασίας. Αυτοί συμπληρώνονται από τη συνειδητή μας ικανότητα να δημιουργούμε αντικείμενα και να σχεδιάζουμε ρούχα προκειμένου ν’ αποτρέψουμε την απώλεια ή την αύξηση θερμότητας, ανάλογα την περίσταση.

Το σώμα έχει την ικανότητα να ανταπεξέρχεται σε δυσμενείς κλιματικές καταστάσεις χάρη στη δραστηριότητα πολλών οργάνων και συστημάτων, όπως του καρδιαγγειακού και του νευρολογικού.

Παραδείγματος χάρη, στον ζεστό καιρό υπάρχει εξάτμιση της θερμότητας και έτσι τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στην επιφάνεια του σώματος διαστέλλονται για να χάσουν υγρά με τη μορφή ιδρώτα. Το αντίθετο συμβαίνει στο κρύο, η κατανομή της ροής του αίματος κατευθύνεται προς τα ζωτικά όργανα.

Πώς αντιδρά το σώμα στην ακραία ζέστη;

Άνδρας υπερβολικά ιδρωμένος

Αυτό είναι ένα δυσμενές κλίμα στο οποίο οι θερμοκρασίες μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία αν παραμείνουν. Για την ακρίβεια, η θερμοκρασία διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Γι’ αυτό οι μηχανισμοί προσαρμογής εξαρτώνται από το περιβάλλον που ζει ένα άτομο.

Ακραία ζέστη υπάρχει όταν η θερμοκρασία παραμένει 10 βαθμούς πάνω από το μέσο ανώτατο όριο για τη συγκεκριμένη περιοχή. Φυσικά, αυτές οι συνθήκες θα πρέπει να παραμένουν σταθερές για εβδομάδες.

Συμπτώματα της έκθεσης σε ακραίες θερμοκρασίες και αντιδράσεις

Ορισμένες από τις σημαντικότερες κλινικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της ζέστης είναι:

 • Μυϊκός και κοιλιακός πόνος
 • Πονοκέφαλοι
 • Υπερβολική εφίδρωση
 • Κόπωση και λιποθυμία
 • Ναυτία
 • Αυξημένοι παλμοί

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι η φυσική συνέπεια της αφυδάτωσης. Έτσι, θα πρέπει να πάτε, όσο πιο σύντομα μπορείτε, στο κοντινότερο νοσοκομείο αν συμβούν.

Τρόποι ρύθμισης και αποτροπής

Σε περίπτωση υπερβολικής ζέστης, μπορείτε ν’ ακολουθήσετε ορισμένες συστάσεις για ν’ αποφύγετε τη βλάβη της υγείας σας. Το βασικό είναι να εγκαταστήσετε ένα κλιματιστικό και ανεμιστήρες, κάτι που ίσως απαιτεί μια απροσδόκητη οικονομική επένδυση.

Καλό είναι ν’ αγοράσετε ή να κατασκευάσετε εκτροπείς αν το σπίτι σας έχει πολλά παράθυρα. Μπορείτε να φτιάξετε εύκολα με χαρτόνι και αλουμινόχαρτο.

Να καταναλώνετε πολύ νερό και να φοράτε χαλαρά ρούχα. Αυτά είναι ορισμένα βασικά μέτρα για μέσα και έξω από το σπίτι. Να βρίσκετε δημόσια μέρη με κλιματισμό ή άμεση ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα όταν πρέπει να πάτε εκτός σπιτιού.

Ομάδες κινδύνου

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι επιρρεπείς σε ιατρικά προβλήματα σε ακραίες θερμοκρασίες. Επίσης, τα άτομα με χρόνιες ασθένειες, ειδικά όσα πάσχουν από καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις, θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο.

Πώς αντιδρά το σώμα στο ακραίο κρύο;

Άνδρας εκτός σπιτιού κρυώνει

Ο ορισμός του ακραίου κρύου είναι αντίθετος από της ακραίας ζέστης. Συνήθως, συμβαίνει σε εύκρατα κλίματα και μέσα σε χειμωνιάτικες καταιγίδες.

Συμπτώματα της έκθεσης σε ακραίες θερμοκρασίες και αντιδράσεις

Οι κύριες κλινικές εκδηλώσεις στην επικίνδυνη έκθεση σε ακραίο κρύο είναι:

 • Κρυάδες και μυϊκές κράμπες
 • Μυρμήγκιασμα
 • Μειωμένη συνείδηση
 • Αλλαγή χρώματος στα άκρα

Όλα αυτά τα συμπτώματα, ειδικά τα δύο τελευταία, απαιτούν αξιολόγηση από το κοντινότερο νοσοκομείο.

Τρόποι ρύθμισης και αποτροπής

Όπως συμβαίνει και με τη ζέστη, έτσι και εδώ μπορείτε ν’ αποτρέψετε τις αρνητικές επιπτώσεις του ακραίου κρύου στις περισσότερες περιπτώσεις. Ακολουθήστε απλώς τις παρακάτω συστάσεις:

 • Μη βγαίνετε έξω εκτός αν είναι απόλυτη ανάγκη
 • Να έχετε τα απαραίτητα εργαλεία για να απομακρύνετε το χιόνι
 • Να φοράτε αρκετά στρώματα ρούχων, συμπεριλαμβανομένων προστατευτικών για τα χέρια, τα πόδια, τα αυτιά, τον λαιμό, και το κεφάλι
 • Εγκαταστήστε εγκαίρως ένα σύστημα θέρμανσης
 • Δημιουργήστε ένα πλάνο έκτακτης ανάγκης για να πάτε σε ένα νοσοκομείο αν χρειαστεί
 • Να αποθηκεύσετε αρκετές κονσέρβες σε περίπτωση διακοπών ρεύματος

Ομάδες κινδύνου

Ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνιες παθήσεις είναι πιο επιρρεπείς στις αρνητικές αντιδράσεις του κρύου. Τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα θα πρέπει ν’ αποφεύγουν τις εξόδους από το σπίτι λόγω των εμποδίων που προκαλούνται από τη χιονόπτωση.

Δε βλάπτει να είστε προσεκτικοί στις ακραίες θερμοκρασίες

Η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες αφαιρεί χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, περισσότερες απ’ ό,τι οι φυσικές καταστροφές. Οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες με εύκρατο κλίμα έχουν κυβερνητικές στρατηγικές για τη μείωση των θανάτων λόγω θερμοκρασιών.

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε τον τοπικό Ερυθρό Σταυρό και συμβουλευτείτε έναν γιατρό αν έχετε αμφιβολίες για τα παραπάνω.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Flouris, A. D. (January, 2011). Functional architecture of behavioral thermoregulation. European Journal of Applied Physiology, 111(1), 1-8.
 • Johnson, J. M., & Kellogg, D. L. (2010). Local thermal control of the human cutaneous circulation. Journal of Applied Physiology, 109(4), 1229-1238.
 • López A. Actualidad en termorregulación. Pensar en Movimiento 2014;12(2):1-36.
 • Nakamura, K. (2011). Central circuitries for body temperature regulation and fever. American Journal of Physiology. Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 301(5), R1207-1228.
 • Organización Panamericana de la Salud. Ola de calor y medidas a tomar – revisión preliminar. Biblioteca sede OPS.
 • Schepers, R. J., & Ringkamp, M. (February, 2010). Thermoreceptors and thermosensitive afferents. Neuroscience and Biobehavioral Reviews, 34(2), 177-184.
 • Gómez A. Trastornos de la temperatura corporal. Offarm. 2007; 26(7): 48-53.
 • Soteras I, Subirats E, Reisten O. Hipotermia accidental. Medicina Clínica. 2011; 137 (4): 171-177.
 • Synder M. Los aspectos más escalofriantes de la hipotermia. Nursing. 2006; 24 (1): 25-28.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.