Ποιοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στη ζέστη;

Στο σημερινό μας άρθρο θα μάθετε περισσότερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και ορισμένα μέτρα πρόληψης που θα πρέπει να λαμβάνουν.
Ποιοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στη ζέστη;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στη ζέστη, είτε εξαιτίας του σωματότυπού τους, είτε λόγω προβλημάτων υγείας. Αυτές οι ομάδες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές αναφορικά με την προστασία τους το καλοκαίρι.

Φυσικά, όλοι/ες μας θα πρέπει να λαμβάνουμε ορισμένα βασικά μέτρα για τη ζέστη. Παραδείγματος χάρη, θα πρέπει να φορούμε τα σωστά ρούχα, να παραμένουμε ενυδατωμένοι/ες και να αποφεύγουμε τον ήλιο τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Ωστόσο, όσοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στη ζέστη θα πρέπει να μεγιστοποιήσουν αυτά τα μέτρα.

Οι ομάδες αυτές είναι:

  • Τα παιδιά κάτω των 5 ετών
  • Οι άνθρωποι άνω των 65 ετών
  • Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις
  • Όσοι/ες ασκούνται ή εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους

Άνθρωποι που είναι πιο ευάλωτοι στη ζέστη

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη ζέστη

Παιδί στην παραλία φορά καπέλο

Τα παιδιά, ειδικά τα πολύ μικρά, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη ζέστη. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα τους χάνει υγρά πιο γρήγορα. Έτσι, αφυδατώνονται πιο εύκολα. Ομοίως, τα παιδιά παράγουν θερμότητα ταχύτερα εξαιτίας του μεγέθους τους. Έτσι, θα πρέπει να τα προστατεύετε από την απευθείας έκθεση στον ήλιο όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες και να προσέχετε για υπερκόπωση λόγω φυσικών δραστηριοτήτων.

Να θυμάστε πως τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τα πρώτα σημάδια της αφυδάτωσης, ούτε την επίδραση της ζέστης στο σώμα τους. Εσείς θα μπορέσετε να τα αναγνωρίσετε επειδή είναι πιο ευέξαπτα απ’ ότι συνήθως.

Ηλικιωμένοι

Άλλη μία ομάδα ιδιαίτερα ευάλωτη στη ζέστη είναι οι ηλικιωμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή το κέντρο ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος βρίσκεται στον υποθάλαμο, μία περιοχή του εγκεφάλου η οποία ρυθμίζει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. Δυστυχώς, αυτή η λειτουργία επιβραδύνεται όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος.

Επίσης, τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την ομάδα δε μπορούν ν’ αντιληφθούν τη δίψα όσο γρήγορα συνήθιζαν. Έτσι, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης. Να τους θυμίζετε να πίνουν υγρά πού και πού.

Επιπλέον, τα ηλικιωμένα άτομα ιδρώνουν λιγότερο από τα νέα άτομα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συγκρατούν περισσότερη θερμοκρασία του σώματος. Ακόμη, αν το περιβάλλον τους έχει υγρασία, τότε η λειτουργία του ιδρώτα αναστέλλεται ακόμη περισσότερο και αυξάνεται ο κίνδυνος θερμοπληξίας.

Άτομα με υπέρταση

Η υπερβολική ζέστη διαστέλλει τις αρτηρίες και οδηγεί σε αφυδάτωση. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα αρνητικά για τα άτομα με υπέρταση. Συμβουλευτείτε τον/η γιατρό σας σχετικά με το πώς να ρυθμίσετε τη φαρμακευτική αγωγή σας τους ζεστούς μήνες.

Κάτι επίσης πολύ συχνό είναι να χαμηλώνει την πίεση η ζέστη. Γι’ αυτό, η δράση των συνηθισμένων φαρμάκων ίσως να μην είναι επαρκής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να κάνετε ιατρικές εξετάσεις ώστε να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ασθενείς με καρδιά και παχύσαρκα άτομα

Παχύσαρκος άνδρας εξετάζεται από γιατρό

Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν και την καρδιαγγειακή υγεία. Φυσικά, αυτό είναι πιο σοβαρό για άτομα με προβλήματα καρδιάς. Ο λόγος είναι πως η καρδιακή ανεπάρκεια περιορίζει την ικανότητα του σώματος να δροσίζεται. Όπως βλέπετε, υπάρχει κίνδυνος υπερφόρτωσης της καρδιάς.

Επίσης, συχνά οι καρδιακοί ασθενείς χρησιμοποιούν διουρητικά φάρμακα για να αποβάλλουν το νερό από το σώμα τους και αυτό μειώνει την ικανότητα εφίδρωσης. Έτσι, γίνονται πιο ευάλωτοι στην αφυδάτωση.

Τα παχύσαρκα άτομα αντιμετωπίζουν και αυτά προβλήματα με τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Συνήθως, ιδρώνουν υπερβολικά όταν έρχονται αντιμέτωπα με υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, χάνουν εύκολα υγρά και άλατα, και συχνά αφυδατώνονται. Ομοίως, καθώς τα υπέρβαρα άτομα έχουν μεγαλύτερο όγκο λίπους, αλλοιώνεται η ρύθμιση της θερμοκρασίας. Γι’ αυτό, είναι πιο ευάλωτα στη θερμοπληξία.

Αθλητές και άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους είναι ευάλωτοι στη ζέστη

Τέλος, όσοι εκτελούν φυσικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο ευάλωτοι στη ζέστη. Η απευθείας έκθεση στον ήλιο αυξάνει τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών. Έτσι, τόσο η έκθεση στον ήλιο, όσο και οι δραστηριότητες που εκτελούν, αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Όλες αυτές οι ομάδες θα πρέπει να προστατεύονται επαρκώς και, αν είναι εφικτό, να περιορίζουν τις δραστηριότητές τους σε ώρες της ημέρας όπου δεν είναι δυνατός ο ήλιος. Επίσης, θα πρέπει να παραμένουν ενυδατωμένοι και να πίνουν τη διπλάσια ποσότητα υγρών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ballester, F. (2008). El impacto del calor extremo en la salud: nuevos retos para la epidemiología y la salud pública.
  • Botas, I., Ferreiro, A., & Soria, B. (2011). Deshidratación en niños. Anales Medicos Mexico.
  • Álvarez-Calatayud, G., Taboada, L., & Rivas, A. (2006). Deshidratación: etiología, diagnóstico y tratamiento. Anales de Pediatria Continuada. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(06)73627-7

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.