Επιδράσεις του κλιματιστικού στην υγεία σας: μάθετε 6 από αυτές

Αν και το κλιματιστικό μπορεί να μοιάζει με τον καλύτερο φίλο σας το καλοκαίρι, μπορεί να έχει μερικές βλαβερές επιδράσεις στην υγεία σας, αν δεν είστε προσεκτικοί.
Επιδράσεις του κλιματιστικού στην υγεία σας: μάθετε 6 από αυτές

Έχει γραφτεί από Óscar Dorado

Τελευταία ενημέρωση: 11 Αυγούστου, 2022

Σήμερα βρίσκουμε κλιματιστικά στα γραφεία, στα αυτοκίνητα, ακόμα και στα σπίτια των ανθρώπων στις ζεστές χώρες. Ωστόσο τα κλιματιστικά έχουν αρνητικές συνέπειες. Στο παρακάτω άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά στις αρνητικές επιδράσεις του κλιματιστικού στην υγεία σας.

Πέρα από τον συνηθισμένο πονόλαιμο και το κρυολόγημα, η υπερβολική χρήση κλιματιστικού μπορεί να επηρεάσει την ευεξία σας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι ένα υπερβολικά ξηρό περιβάλλον δεν είναι καλό για την υγεία σας. Επομένως πρέπει να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό υπεύθυνα έτσι ώστε να συνεχίσει να είναι ο καλύτερος φίλος σας το καλοκαίρι.

6 επιδράσεις του κλιματιστικού στην υγεία σας

Στη συνέχεια θα ρίξουμε μια ματιά στις κύριες αρνητικές επιδράσεις του κλιματιστικού στην υγεία σας.

1. Αναπνευστικά προβλήματα

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι οποιαδήποτε δραστική αλλαγή στη θερμοκρασία βλάπτει το αναπνευστικό σας σύστημα. Επομένως, το πέρασμα από τη ζέστη στο κρύο στο γραφείο ή στο σούπερ μάρκετ μπορεί να προκαλέσει μερικά πραγματικά αναπνευστικά προβλήματα.

Λόγω της κυκλοφορίας του αέρα, το κλιματιστικό σάς κάνει επίσης πιο ευάλωτους σε αναπνευστικές μολύνσεις. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως φαρυγγίτιδα ή λοιμώξεις στον λαιμό.

Μάλιστα, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κλιματιζόμενους χώρους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων στον λαιμό και στη μύτη. Επομένως, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν παθήσεις στη μύτη, όπως ρινίτιδα.

2. Ιογενείς λοιμώξεις

Οι επιδράσεις του κλιματιστικού

Μια πολύ συνηθισμένη επίδραση του κλιματιστικού είναι η εξάπλωση ιογενών λοιμώξεων λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε ένα κλιματιζόμενο περιβάλλον ο παλιός αέρας ανακυκλώνεται συνεχώς, ενώ ο φρέσκος αέρας δεν εισέρχεται στον χώρο. Ως αποτέλεσμα, ο παλιός αέρας μεταφέρει μικρόβια κρυολογήματος και γρίπης, καθώς και άλλα βακτήρια, από το ένα άτομο στο άλλο.

Επομένως, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να κολλήσετε κάποια ιογενή λοίμωξη σε ένα κλιματιζόμενο περιβάλλον παρά σε ένα δωμάτιο χωρίς κλιματισμό.

3. Αφυδάτωση, από τις επιδράσεις του κλιματιστικού

Οι άνθρωποι που περνούν πολλές ώρες σε κλιματιζόμενους χώρους προφανώς είναι περισσότερο επιρρεπείς στην αφυδάτωση. Επειδή το κλιματιστικό απορροφά πολλή υγρασία και οι άνθρωποι συχνά δεν πίνουν αρκετό νερό, αφυδατώνονται.

Αυτό είναι δυνατόν να συμβεί παρόλο που η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή, επειδή το σώμα δεν ζεσταίνεται και επομένως δεν διψάει. Επιπλέον, ένα πιο δροσερό περιβάλλον σημαίνει ότι το σώμα αισθάνεται λιγότερο την ανάγκη να μετακινείται.

4. Πονοκέφαλοι

Χωρίς αμφιβολία οι πονοκέφαλοι αποτελούν μία από τις πιο συνηθισμένες επιδράσεις του κλιματιστικού στην υγεία. Σίγουρα, αν κάνετε κατάχρηση του κλιματιστικού, μπορεί εύκολα να πυροδοτήσετε έναν πονοκέφαλο ή ακόμα και ημικρανία, όταν η ποιότητα του αέρα μειώνεται.

Προφανώς ο κίνδυνος αφυδάτωσης επίσης αυξάνει τις πιθανότητες για πονοκέφαλο. Η αφυδάτωση συχνά αγνοείται, παρά το ότι πυροδοτεί άλλα προβλήματα υγείας.

 

 

5. Ξηροφθαλμία, από τις επιδράσεις του κλιματιστικού

Οι επιδράσεις του κλιματιστικού

Το κλιματιστικό μπορεί να επιδεινώσει την ξηροφθαλμία, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε πόνο και κνησμό. Φυσικά ο κλιματισμός δεν αποτελεί άμεση αιτία της ξηροφθαλμίας, όμως οπωσδήποτε δεν βοηθάει τους ανθρώπους που ήδη αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Απλώς χειροτερεύει τα πράγματα. Έτσι, αν πάσχετε από ξηροφθαλμία, είναι καλύτερα να μένετε μακριά από κλιματιζόμενους χώρους.

6. Μειώνει την ικανότητα ανοχής απέναντι στη ζέστη, από τις επιδράσεις του κλιματιστικού

Αν περνάτε μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κλιματιζόμενους χώρους, μπορεί να αναπτύξετε δυσανεξία στη ζέστη. Αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο το καλοκαίρι.

Να θυμάστε ότι το σώμα σας μπορεί να βιώσει στρες όταν περνάτε από το δροσερό γραφείο στον ζεστό καλοκαιρινό αέρα. Αυτή η ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σας.

 

 

Περιληπτικά θα λέγαμε ότι το κλιματιστικό μπορεί να έχει μερικές σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Επομένως, είναι σημαντικό να το χρησιμοποιείτε υπεύθυνα και όχι υπερβολικά.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • American Society of Heating Refrigerating and Air Conditioning Engineers. (2009). Indoor environmental health. In ASHRAE Applications Handbook.
  • Garcia, G. J. M., Bailie, N., Martins, D. A., & Kimbell, J. S. (2007). Atrophic rhinitis: A CFD study of air conditioning in the nasal cavity. Journal of Applied Physiology103(3), 1082–1092.
  • Jones, A. P. (1999). Indoor air quality and health. Atmospheric Environment.
  • Yu, B. F., Hu, Z. B., Liu, M., Yang, H. L., Kong, Q. X., & Liu, Y. H. (2009). Review of research on air-conditioning systems and indoor air quality control for human health. International Journal of Refrigeration.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.