Σπερματοκήλη: Αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα αποτελείται από πολλαπλούς αγωγούς όπου σχηματίζεται και μεταφέρεται τόσο το σπέρμα όσο και το σπέρμα.
Σπερματοκήλη: Αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 13 Ιανουαρίου, 2023

Το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα αποτελείται από πολλαπλούς αγωγούς όπου σχηματίζεται και μεταφέρεται το σπέρμα. Όλοι αυτοί οι πόροι μπορεί να περιέχουν κυστικές ή νεοπλασματικές ανωμαλίες που αλλοιώνουν τη δομή τους. Θέλετε να μάθετε τι είναι η σπερματοκήλη; Διαβάστε παρακάτω!

Η σπερματοκήλη δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μαλακή και ανώδυνη κύστη που βρίσκεται στην επιδιδυμίδα. Η τελευταία είναι ένας αγωγός στο άνω και οπίσθιο τμήμα του όρχεως, στον οποίο ωριμάζουν και αποθηκεύονται τα νεοσχηματισμένα σπερματοζωάρια.

Πολλαπλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα, ιδίως στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, συνήθως δεν προκαλεί σχετικές κλινικές εκδηλώσεις και η διάγνωσή του γίνεται συνήθως τυχαία.

Αίτια

Η επιδιδυμίδα αποτελείται από μικροσκοπικούς σωλήνες που μεταφέρουν τα νεοσχηματισμένα σπερματοζωάρια. Είναι πιθανό η απόφραξη ενός από αυτούς τους αγωγούς να είναι η αιτία της σπερματοκήλης. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει την ακριβή προέλευση.

Μια άλλη πιθανή αιτία αυτού του τύπου κύστης σε ένα παιδί είναι οι γενετικές αλλοιώσεις, αν και πρόκειται για σπάνια δυσπλασία στα πρώτα χρόνια της ζωής. Οι παράγοντες κινδύνου για τη σπερματοκήλη δεν είναι επίσης απολύτως σαφείς.

Η χρήση ενός φαρμάκου που ονομάζεται διαιθυλστιλβεστρόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο. Το φάρμακο αυτό συνταγογραφούνταν για την πρόληψη αποβολών και άλλων επιπλοκών, αλλά η νόμιμη συνταγογράφησή του διακόπηκε το 1971 λόγω της συσχέτισής του με τον καρκίνο του κόλπου.

Σπερματοκήλη: Αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία
Συχνά οι κύστεις αυτές εντοπίζονται τυχαία, κατά τη διενέργεια υπερηχογραφήματος για άλλο λόγο.

Συμπτώματα από τη σπερματοκήλη

Οι σπερματοκήλες δεν προκαλούν εμφανείς κλινικές εκδηλώσεις στις περισσότερες περιπτώσεις. Πρόκειται για ανώδυνες κύστεις, οι οποίες διατηρούν σταθερό μέγεθος και δεν είναι καρκινικές.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι σπερματοκήλες αυξάνονται σημαντικά σε μέγεθος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν κάποια συμπτώματα, όπως τα ακόλουθα:

 • Πίεση στη βάση του πέους
 • Ερυθρότητα στο όσχεο
 • Πρήξιμο πίσω ή πάνω από τον όρχι
 • Δυσφορία ή πόνος στον προσβεβλημένο όρχι
 • Πιθανή διόγκωση του όσχεου
 • Αίσθημα βάρους στον προσβεβλημένο όρχι

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι μια σπερματοκήλη δεν προκαλεί συνήθως μεταβολές στην εκσπερμάτιση ή πόνο στο πέος. Επομένως, εάν υποφέρετε από αυτά τα συμπτώματα, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό το συντομότερο δυνατό.

Διάγνωση

Ο ευκολότερος και ταχύτερος τρόπος για να εντοπίσετε μια σπερματοκήλη είναι μέσω μιας φυσικής εξέτασης. Ο γιατρός θα πρέπει να αγγίξει καλά κάθε όρχι για να βρει την ανωμαλία. Αν και η κύστη δεν είναι επώδυνη, είναι πιθανό να νιώσετε κάποια δυσφορία κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Μόλις εντοπιστεί το εξόγκωμα στο όσχεο, ο γιατρός θα πρέπει να διατάξει κάποιες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει την αιτιολογία. Ορισμένες από τις απαραίτητες εξετάσεις είναι οι εξής:

 • Διαφανοσκόπηση: Ο ειδικός θα φωτίσει το όσχεο με άμεσο φως και θα παρατηρήσει την αλλοίωση. Η σπερματοκήλη θα διαγνωστεί όταν το φως δείξει ότι πρόκειται για κύστη με υγρό περιεχόμενο, αντί για συμπαγή όγκο.
 • Υπερηχογράφημα όρχεων: Το υπερηχογράφημα είναι μια χρήσιμη μέθοδος όταν η διαφανοσκόπηση είναι ασαφής. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την ανακατασκευή της εικόνας των όρχεων και την αξιολόγηση του εξογκώματος και των χαρακτηριστικών του.

Θεραπεία για τη σπερματοκήλη

Οι περισσότερες σπερματοκήλες συνεχίζονται ασυμπτωματικά, οπότε δεν δικαιολογούν κανενός είδους θεραπεία, σύμφωνα με τα πρόσφατα ερευνητικά πρωτόκολλα. Οι επώδυνες κύστεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ορισμένες διαδικασίες για την αφαίρεση της κύστης. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να επηρεαστεί η γονιμότητα, οπότε θα πρέπει να αξιολογήσετε προσεκτικά αν σκοπεύετε να αποκτήσετε παιδιά στο μέλλον.

Η πρώτη επεμβατική διαδικασία είναι η σπερματοκελεκτομή, η οποία δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη χειρουργική εκτομή της σπερματοκήλης. Πρόκειται για μια εξωνοσοκομειακή διαδικασία κατά την οποία γίνεται μια τομή στο όσχεο και αφαιρείται η κύστη που βρίσκεται στην επιδιδυμίδα.

Η άλλη διαθέσιμη θεραπεία για μια σπερματοκήλη είναι η αναρρόφηση με ή χωρίς σκληροθεραπεία. Ο γιατρός θα εισάγει μια ειδική βελόνα και θα αφαιρέσει το υγρό από την κύστη. Η σκληροθεραπεία χρησιμοποιείται για την ουλοποίηση του σάκου με μια ερεθιστική ουσία.

σπερμα που κολυμπα
Επηρεάζοντας τη διαδικασία παραγωγής και αποθήκευσης του σπέρματος, η θεραπεία θα μπορούσε να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα.

Διατήρηση της γονιμότητας

Και οι δύο θεραπείες μπορεί να βλάψουν την επιδιδυμίδα και τους σπερματικούς πόρους, επηρεάζοντας έτσι τη γονιμότητα. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα σε νεαρούς άνδρες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά.

Επομένως, είναι καλύτερο για τους νεαρούς άνδρες να υποβάλλονται σε συντήρηση σπέρματος προτού διατεθούν να υποβληθούν σε αυτού του είδους τη θεραπεία. Οι τράπεζες σπέρματος θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν μια επιλογή, αν και είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό σχετικά με τις διαθέσιμες μεθόδους.

Ένα πρόβλημα με λίγες επιπλοκές

Οι σπερματοκήλες είναι κύστεις με λίγες κλινικές εκδηλώσεις ή επιπλοκές. Ένας άνδρας μπορεί να περάσει όλη του τη ζωή με μία χωρίς καν να το καταλάβει. Επιπλέον, δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα σε καμία περίπτωση, παρά μόνο μετά από θεραπεία.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μεγαλώσουν και να δημιουργήσουν δυσφορία. Ανεξάρτητα από αυτό, το πιο ενδεδειγμένο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα στο όσχεο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει ακριβής διάγνωση και να δρομολογηθεί η σωστή προσέγγιση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Boscarelli A, Bellini T. Epididymal cyst in children. Eur J Pediatr. 2021 Sep;180(9):2723-2729.
 • Hikosaka A, Iwase Y. Spermatocele presenting as acute scrotum. Urol J. 2008 Summer;5(3):206-8.
 • Kliesch S. Hydrocele, spermatocele, and vasectomy: management of complications. Urologe A. 2014 May;53(5):671-5.
 • Lundström KJ, Söderström L, Jernow H, Stattin P et al. Epidemiology of hydrocele and spermatocele; incidence, treatment and complications. Scand J Urol. 2019 Apr-Jun;53(2-3):134-138.
 • Rioja J, Sánchez-Margallo FM, Usón J, Rioja LA. Adult hydrocele and spermatocele. BJU Int. 2011 Jun;107(11):1852-64.
 • Salama N, Hassan OS. A Post-Aspiration Giant Spermatocele in a Young Man: A Case Report and Literature Review. Clin Med Insights Case Rep. 2022 May 13;15:11795476221097218.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.