Οι ξηροί καρποί φαίνεται ότι βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος

Η δυτική διατροφή έχει συσχετιστεί με προοδευτική μείωση της ποιότητας του σπέρματος. Πρόσφατες μελέτες προτείνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών θα μπορούσε να τη βελτιώσει.
Οι ξηροί καρποί φαίνεται ότι βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος
Maryel Alvarado Nieto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maryel Alvarado Nieto.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί μια προοδευτική μείωση στην ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες. Ως αποτέλεσμα, έχουν εμφανιστεί διάφορες θεωρίες που προτείνουν ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής ευθύνεται για το φαινόμενο αυτό. Μια ομάδα επιστημόνων προσπαθεί να αποδείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος.

Η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες που εμπλέκονται στις κυριότερες ασθένειες που πλήττουν τις βιομηχανικές κοινωνίες. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως φυσιολογικό να σκεφτούμε ότι η ίδια αυτή διατροφική ανεπάρκεια σχετίζεται και με την προέλευση προβλημάτων που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή.

Πώς μετράται η ποιότητα του σπέρματος;

Η μελέτη της ανδρικής υπογονιμότητας είναι αρκετά ευρεία και πολύπλοκη. Περιλαμβάνει μια διεπιστημονική προσέγγιση, καθώς τα αίτια είναι επίσης πολλαπλά. Ωστόσο, υπάρχει μια εργαστηριακή εξέταση που είναι κοινή και ειδική για τα προβλήματα γονιμότητας: το σπερμοδιάγραμμα.

Δειγματοληψία

Υπάρχουν καθολικές συστάσεις για τη συλλογή δείγματος σπέρματος. Καλό είναι να το λαμβάνετε με αυνανισμό, αφού πρώτα καθαρίσετε τα χέρια και τα γεννητικά όργανα.

Το δοχείο πρέπει να είναι αποστειρωμένο, ζεστό και να έχει ευρύ στόμιο για να μην χάνεται μέρος του δείγματος. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η σεξουαλική αποχή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 ημέρες, αλλά όχι περισσότερο από 7 ημέρες.

Είναι προτιμότερο η λήψη του δείγματος να γίνεται σε οικείο χώρο που παρέχεται για το σκοπό αυτό. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε κατά τη μεταφορά πρέπει να διατηρεί θερμοκρασία μεταξύ 20°C και 40°C.

Μακροσκοπικά χαρακτηριστικά του σπέρματος

Η αρχική αξιολόγηση πρέπει να πραγματοποιείται το συντομότερο δυνατό. Κατά την επιθεώρηση αυτή προσδιορίζονται τα ακόλουθα φυσικά χαρακτηριστικά του σπέρματος:

 • Υγροποίηση
 • Εμφάνιση
 • Ιξώδες
 • Όγκος
 • pH
A spermogram.
Το σπερμοδιάγραμμα είναι η τυπική εξέταση για να γνωρίζει κανείς την ποιότητα του σπέρματος.

Μικροσκοπικές πτυχές του σπερματικού υγρού

Η μελέτη των σπερματοζωαρίων περιλαμβάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, αλλά πρέπει επίσης να προσδιορίζεται η κινητικότητα, η ζωτικότητα και το ποσοστό των ζωντανών σπερματοζωαρίων. Η μορφολογία μπορεί να απεικονιστεί με διάφορες τεχνικές στο μικροσκόπιο.

Λαμβάνονται μικρές ποσότητες με πιπέτα. Επιπλέον, πρέπει να προσδιορίζονται άλλα κυτταρικά στοιχεία που υπάρχουν στο δείγμα και ο βαθμός συγκόλλησης.

Παράγοντες που μειώνουν την ποιότητα του σπέρματος

Η ανδρική υπογονιμότητα παραμένει δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί. Είναι, επομένως, απαραίτητο να προσδιοριστούν οι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που εμπλέκονται στα προβλήματα ανδρικής γονιμότητας.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ ορισμένων ανθυγιεινών, αλλά αρκετά συχνών, συνηθειών του τρόπου ζωής και της χαμηλής ποιότητας του σπέρματος. Επιπλέον, οι δυτικές κοινωνίες εκτίθενται σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες που έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο:

Θα μπορούσε το περιβάλλον να έχει αντίκτυπο στη γονιμότητα;

Η έκθεση σε φυσικούς παράγοντες και χημικές ουσίες έχει επίσης αντίκτυπο στην ποιότητα του σπέρματος. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που έχουν αντίκτυπο περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Ακτινοβολία και ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα κύματα που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα.
 • Η θερμότητα, καθώς προκαλεί βλάβες στα σπερματοζωάρια.
 • Οι μολυσματικοί παράγοντες, όπως τα φυτοφάρμακα και οι διαλύτες.
 • Έκθεση σε βαρέα μέταλλα, μεταξύ των οποίων τα πιο μελετημένα είναι ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, καθώς προκαλούν βλάβες στο DNA του σπέρματος.

Καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα: Είναι οι ξηροί καρποί καλοί για την ανδρική γονιμότητα;

Οι ξηροί καρποί είναι τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία, αν και η σύνθεσή τους διαφέρει ανάλογα με το είδος του συγκεκριμένου ξηρού καρπού. Είναι πλούσιοι σε λιπαρά οξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Ως εκ τούτου, η τρέχουσα σύσταση είναι η τακτική κατανάλωσή τους. Ωστόσο, οι επιδράσεις στη γονιμότητα δεν είχαν επαρκείς βάσεις για να συνδεθούν άμεσα με την αύξηση της ποιότητας του σπέρματος.

Τα λιπαρά οξέα σχετίζονται με διάφορες σημαντικές λειτουργίες, καθώς αποτελούν μέρος της ίδιας της κυτταρικής δομής. Η ποικιλία ακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως τα ωμέγα-3, έχει ευεργετική επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος.

Πώς διεξήχθη η μελέτη σχετικά με την ποιότητα του σπέρματος;

Η έρευνα ξεκίνησε με ένα δείγμα υγιών ανδρών ηλικίας 18 έως 35 ετών. Αυτό που είχαν όλοι κοινό ήταν ότι έκαναν δυτική διατροφή.

Χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα δόθηκαν 60 γραμμάρια ξηρών καρπών κάθε μέρα για 14 εβδομάδες. Η δεύτερη ομάδα χρησίμευσε ως ομάδα ελέγχου.

Η δυτική διατροφή έχει διατροφικά ελλείμματα. Εξαιτίας αυτού, η συμπλήρωση με τροφές πυκνές σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι ξηροί καρποί, φάνηκε λογική στους ερευνητές.

Χρησιμοποίησαν ένα μείγμα από 30 γραμμάρια καρύδια, 15 γραμμάρια αμύγδαλα και 15 γραμμάρια φουντούκια, δίνοντας συνολικά 60 γραμμάρια, που αντιστοιχούν σε δύο χούφτες ξηρών καρπών την ημέρα.

Δείγματα ελήφθησαν στην αρχή της έρευνας και μετά από 14 εβδομάδες. Τα σπερματοζωάρια συλλέχθηκαν επίσης μετά από 3 ημέρες σεξουαλικής αποχής. Πραγματοποιήθηκαν επίσης μελέτες για την απομόνωση του DNA του σπέρματος.

Some nuts.
Για την έρευνα αυτή χρησιμοποιήθηκαν δύο χούφτες ξηροί καρποί την ημέρα, φτάνοντας τα 60 γραμμάρια την ημέρα.

Βελτιώσεις στο σπερμοδιάγραμμα

Μετά από 14 εβδομάδες από την έναρξη της μελέτης, ήταν εμφανής μια σημαντική διαφορά στις παραμέτρους του σπερμοδιαγράμματος. Στους άνδρες που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, καθώς και βελτίωση της κινητικότητας και της μορφολογίας.

Μεθυλίωση του DNA και ποιότητα του σπέρματος

Η μελέτη έδειξε μια μικρή αλλά σημαντική διαφορά στη μεθυλίωση 36 γονιδιωματικών περιοχών στην ομάδα των ανδρών που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς. Αυτό δείχνει ότι οι εξωτερικοί παράγοντες έχουν την ικανότητα να τροποποιούν τη γονιδιακή έκφραση.

Αυτές οι τροποποιήσεις με την πάροδο του χρόνου έχουν αντίκτυπο στη γονιμότητα. Ως εκ τούτου, ο υγιεινός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής, αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της σεξουαλικής υγείας.

Η έρευνα αυτή είναι μόνο η αρχή

Η έρευνα έχει ορισμένους περιορισμούς και ένας από αυτούς είναι το γεγονός ότι αναλύθηκε μόνο μια μικρή ομάδα δείγματος. Ως εκ τούτου, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων.

Ωστόσο, λόγω των πολλαπλών οφελών της κατανάλωσης ξηρών καρπών στη γενική υγεία, η ενσωμάτωση ξηρών καρπών στη διατροφή σε τακτική βάση είναι πάντα μια θετική επιλογή. Ειδικά αν προσφέρει το πρόσθετο όφελος της βελτίωσης της ποιότητας του σπέρματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Salas-Huetos, A.; James, E.; Salas-Salvadó, J.; Bulló, M.; Aston, K.; Carrell, D.; Jenkins, T.; Sperm DNA Methylation Changes after Short-Term Nut Supplementation in Healthy Men Consuming a Western-Style Diet; Andrology; 9: 260 – 268; 2020
 • Salas-Huetos, A.; Blanco, J.; Anton, R.; El Consumo de Frutos Secos Mejora la Calidad del Semen; Universitat Autònoma de Barcelona; UABDivulga; 2019
 • Giraldo, A.; La Fertilidad Masculina, el Zinc y los Ácidos Grasos; Universidad de Valladolid; 2017
 • Villaverde, V.; Epidemiología de la Esterilidad. Influencia de los Factores Ambientales; Revista Iberoamericana de Fertilidad; 31: 31 – 37; 2014
 • Rivera, M.; Factores y Tratamiento Nutricional para Fertilidad Humana Masculina; Universidad de Valladolid; 2017
 • Balitán, C.; Blanco, D.; Cabrera, A.; Hernández, Y.; Factores Asociados a la Baja Calidad del Esperma; Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua; Revista Universidad y Ciencia; 8(12): 13 – 26; 2015
 • Lane, A. R., Magallanes, C. A., & Hackney, A. C. (2019). Disfunción reproductiva por entrenamiento físico: el” hipogonadismo masculino producto del ejercicio”. Arch. med. deporte, 319-322.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.