Τα διαφορετικά στάδια των πληγών κατάκλισης και η θεραπεία τους

Τα στάδια των πληγών κατάκλισης, που προκαλούνται στο δέρμα από την πίεση ή την τριβή πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια, διαφέρουν σύμφωνα με τη σοβαρότητά τους.
Τα διαφορετικά στάδια των πληγών κατάκλισης και η θεραπεία τους
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 12 Αυγούστου, 2023

Η εξέλιξη των πληγών κατάκλισης εξαρτάται από τη σοβαρότητά τους. Σήμερα, θα σας εξηγήσουμε τα διαφορετικά στάδια των πληγών κατάκλισης, και θα σας μιλήσουμε για τη θεραπεία τους.

Οι πληγές κατάκλισης (ονομάζονται και έλκη πίεσης) είναι βλάβες του δέρματος και του υποκείμενου ιστού εξαιτίας της παρατεταμένης πίεσης ή τριβής σε μια σκληρή επιφάνεια. Προκαλούνται συχνά σε ασθενείς που είναι ξαπλωμένοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Επιπλέον, τα στάδια των πληγών κατάκλισης είναι πιο έντονα σε ηλικιωμένους, καθώς αυτά τα έλκη προκαλούν σοβαρά προβλήματα.

Είναι επώδυνες και προκαλούν πολλές τοπικές και γενικές λοιμώξεις. Εντοπίζονται στα πιο επιφανειακά σημεία του σώματος, στο ιερό οστό, στους τροχαντήρες (οστικές προεξοχές που βρίσκονται στο άνω άκρο ή επίφυση του μηρού), στις φτέρνες, στην ωμοπλάτη, και στην ινιακή περιοχή.

Η σοβαρότητά τους ποικίλει, από ερυθρότητα του δέρματος μέχρι απώλεια δέρματος και ίσως έκθεση του υποκείμενου οστού.

Τα στάδια των πληγών κατάκλισης

Άτομο κρατά το χέρι ξαπλωμένου ασθενή
Οι πληγές κατάκλισης μπορούν να μειώσουν την ποιότητα ζωής.

Οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν ένα σύστημα κατηγοριοποίησης για να περιγράψουν τη σοβαρότητα και τα στάδια αυτών των πληγών. Έτσι, έχουμε 4 κατηγορίες:

 • Στάδιο 1: Μια πληγή σταδίου 1 είναι ο πιο επιφανειακός τύπος αυτού του τραύματος. Η επηρεασμένη περιοχή εμφανίζεται αποχρωματισμένη και κόκκινη σε λευκούς ασθενείς και μελανιασμένη σε ασθενείς με σκούρο δέρμα. Σε πληγές κατάκλισης σταδίου 1, το δέρμα παραμένει ανέπαφο αλλά ίσως υπάρχει πόνος, κνησμός, και είτε είναι ζεστό και μαλακό, είτε σκληρό στο άγγιγμα.
 • Στάδιο 2: Στο στάδιο 2, η εξωτερική επιφάνεια του δέρματος, δηλαδή η επιδερμίδα, ή το εσωτερικό μέρος του δέρματος ή το χόριο στρώμα, υποφέρουν από τη ζημιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ιστού δέρματος. Το έλκος εμφανίζεται σαν μια ανοιχτή πληγή ή φουσκάλα.
 • Στάδιο 3: Σε αυτή την κατηγορία, η απώλεια δέρματος προκαλείται σε όλη την πυκνότητά του. Επιπλέον, υπάρχει βλάβη και στον υποκείμενο ιστό. Ωστόσο, δεν υπάρχει βλάβη στους μύες ή τα οστά. Αυτά τα έλκη εμφανίζονται ως μια βαθιά, κοίλα πληγή.
 • Στάδιο 4: Από τα τέσσερα στάδια των πληγών κατάκλισης, αυτό είναι το πιο σοβαρό. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει σοβαρή ζημιά στο δέρμα και ο παρακείμενος ιστός υποφέρει από νέκρωση, δηλαδή πεθαίνει. Επιπροσθέτως, ίσως υπάρχει και ζημιά στον υποκείμενο μυ ή το οστό. Οι ασθενείς με αυτού του είδους την πληγή κατάκλισης κινδυνεύουν περισσότερο από εμφάνιση σοβαρών λοιμώξεων.

Τα στάδια των πληγών κατάκλισης – Θεραπεία

Καθώς οι πληγές κατάκλισης είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα υγείας που προκαλείται από έναν αριθμό παραγόντων, τον ασθενή θα πρέπει να φροντίζουν διάφοροι τύποι επαγγελματιών. Ορισμένες τεχνικές και θεραπείες για τις πληγές κατάκλισης είναι οι ακόλουθες:

Αλλαγή θέσης

Η μετακίνηση του σώματος και οι τακτικές αλλαγές θέσης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την αποτροπή αυτών των τραυματισμών. Ανακουφίζουν από την πίεση σε πληγές κατάκλισης 1ου και 2ου σταδίου.

Στρώματα και μαξιλάρια

Ειδικό στρώμα για τις πληγές κατάκλισης
Όλα τα μέτρα μπορούν να φανούν χρήσιμα.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στρωμάτων και μαξιλαριών που ανακουφίζουν από την πίεση σε ευάλωτα σημεία του σώματος. Ασθενείς με πιο σοβαρές πληγές κατάκλισης χρειάζονται πιο εξειδικευμένα στρώματα ή ακόμη και ένα σύστημα κρεβατιού.

Παραδείγματος χάρη, υπάρχουν στρώματα τα οποία μπορείτε να συνδέσετε σε μια συνεχή ροή αέρα που ρυθμίζουν αυτόματα τη μείωση της πίεσης, όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Στάδια των πληγών κατάκλισης – Ντρέσινγκ

Ορισμένα παραδείγματα τέτοιων προϊόντων είναι:

 • Υδροκολλοειδή: Αυτά τα ντρέσινγκ περιέχουν ένα ειδικό ζελέ το οποίο προάγει την ανάπτυξη νέων κυττάρων του δέρματος.
 • Αλγινικά άλατα: Αυτά τα ντρέσινγκ παρασκευάζονται από φύκια και περιέχουν νάτριο και ασβέστιο. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης.

Παρασκευάσματα τοπικής χρήσης

Οι γιατροί μπορούν να χορηγήσουν, επίσης, κρέμες ή αλοιφές για την επιτάχυνση της επούλωσης. Ταυτόχρονα, αποτρέπουν την περαιτέρω βλάβη του δέρματος. Ένας τύπος χημικού γνωστός ως καθαριστές ελευθέρων ριζών, μπορεί να φανεί χρήσιμος στην αποτροπή της ζημιάς των κυττάρων σε γενετικό επίπεδο.

Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά είναι χρήσιμα για την αποτροπή βακτηριακών λοιμώξεων και, σαν μέτρο πρόληψης, μπορούν ν’ αποτρέψουν την εμφάνιση δευτερογενών λοιμώξεων.

Με τον ίδιο τρόπο, η απευθείας εφαρμογή μια αντισηπτικής αλοιφής μπορεί να καθαρίσει τα βακτήρια που πιθανόν υπάρχουν ήδη.

Χειρουργική επέμβαση

Ορισμένες φορές δεν είναι δυνατή η επούλωση των πληγών και οι γιατροί θα χρειαστεί να καταφύγουν στο χειρουργείο για να κλείσουν την πληγή και ν’ αποτρέψουν μεγαλύτερη ζημιά του ιστού. Η τοποθέτηση μοσχεύματος είναι η πιο συχνή τεχνική. Οι επαγγελματίες λαμβάνουν δέρμα και μόσχευμα μυών από ένα άλλο μέρος του σώματος και το χρησιμοποιούν για να σφραγίσουν το έλκος.

Πληγές κατάκλισης: Μια πολύπλοκη παθολογία

Όπως είδατε, οι πληγές κατάκλισης είναι πολύ συχνές, εμφανίζονται εύκολα, και, πάνω απ’ όλα, έχουν περίπλοκες θεραπείες. Οι ασθενείς με παράγοντες κινδύνου, κυρίως όσοι βρίσκονται ξαπλωμένοι εξαιτίας χρόνιων νοσημάτων, θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για να βελτιώσουν την πρόγνωση αυτών των πληγών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Anaslema, Fernando Moncayo. “ULCERA POR PRESIÓN: IDENTIFICACIÓN DEL GRADO Y TIPOS.: Unidad de cura avanzada del Hospital Abel Gilbert Pontón.” REVISTA FACULTAD DE CIENCIAS MÉDICAS 2.1 (2021): 1-8.
 • BoykoTatiana, V., T. LongakerMichael, and P. YangGeorge. “Review of the current management of pressure ulcers.” Advances in wound care (2018).
 • Cortés, Olga Lucía, et al. “Uso de apósitos hidrocoloides en la prevención de úlceras por presión en pacientes de alto riesgo: una cohorte retrospectiva.” Investigación y Educación en Enfermería 36.1 (2018).
 • Pedro, M. (2000). Escaras o Ulceras por presión. Manual geriatría y gerontología.
 • Rimareix, F., Delpit, X., Bauer, T., & Lortat-Jacob, A. (2009). Tratamiento quirúrgico de las escaras. EMC – Técnicas Quirúrgicas – Ortopedia y Traumatología. https://doi.org/10.1016/S2211-033X(09)71608-1
 • Zuñiga Carrasco, R. I., Mijangos Pacheco, M., & Puga Cahuich, C. (2015). El manejo de las úlceras por presión: intervenciones encaminadas a un oportuno manejo hospitalario. Artículo de revisión.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.