10 πιθανές αιτίες πρόκλησης πόνου στο σώμα

Οι πόνοι στο σώμα είναι ένα σύμπτωμα που μπορούν να προκαλέσουν πολλές παθήσεις. Από προσωρινή δυσφορία μέχρι χρόνια αυτοάνοσα νοσήματα, είναι ικανά να προκαλέσουν δυσφορία και να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής του ατόμου.
10 πιθανές αιτίες πρόκλησης πόνου στο σώμα
Karina Valeria Atchian

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karina Valeria Atchian.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν πολλές αιτίες πρόκλησης πόνου στο σώμα. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα συχνό σύμπτωμα που μπορεί να αποδοθεί σε οποιαδήποτε, σχεδόν, ασθένεια. Επίσης, αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς λόγους για επίσκεψη στον/η γιατρό.

Οι πόνοι στο σώμα είναι μια υποκειμενική εμπειρία με συναισθηματικές επιπτώσεις και επιδεινώνει την ποιότητα ζωής του ατόμου. Αυτό είναι ακόμη πιο έκδηλο στις χρόνιες περιπτώσεις. Πολλές φορές, οι πόνοι είναι οξείς, όπως οι λοιμώξεις, και αυτοπεριορίζονται. Από την άλλη, κάποιες φορές, μπορούν να είναι παρατεταμένοι, ακόμη και χρόνιοι.

Σήμερα, θα σας μιλήσουμε για 10 πιθανές αιτίες πρόκλησης πόνου στο σώμα οι οποίες είναι αρκετά συχνές στον γενικό πληθυσμό.

Οι 10 πιο συχνές αιτίες πρόκλησης πόνου στο σώμα

Γυναίκα με γρίπη
Η γρίπη είναι πολύ συχνή και προκαλεί γενική δυσφορία. Για την ακρίβεια, μπορεί να σας καθηλώσει στο κρεβάτι για μέρες.

1. Η γρίπη

Η γρίπη είναι μια οξεία αναπνευστική ασθένεια και συμβαίνει κυρίως τον χειμώνα. Προκαλείται από τους ιούς ινφλουέντζα Α ή Β. Επηρεάζει ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η λοίμωξη είναι αυτοπεριοριστική και απλή. Ωστόσο, συνδέεται με μεγάλους αριθμούς θνησιμότητας σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα άτομα που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις και τα ανοσοκατεσταλμένα. Οι ειδικοί συνιστούν ετήσιο προληπτικό εμβολιασμό σε αυτές τις ομάδες.

Η απλή ινφλουέντζα μπορεί να διαρκέσει μία ή παραπάνω εβδομάδες. Προκαλεί αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βλέννες, πονόλαιμο, και βήχα μαζί με πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγία (μυϊκό πόνο), και αδυναμία. Επίσης, φλεγμονή, ιδιαίτερα στον λαιμό, το στήθος και τους πνεύμονες, και μπορεί να είναι πολύ επώδυνη.

2. Ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι η πιο συχνή αιτία μυοσκελετικού πόνου. Επηρεάζει το 2% με 8% του πληθυσμού. Ο πόνος προκαλεί επίσης κόπωση, προβλήματα μνήμης, και διαταραχές ύπνου. Η πραγματική της προέλευση είναι ακόμη άγνωστη.

Επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες ηλικίας 22 με 55 ετών. Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο/η επαγγελματίας υγείας δεν ανιχνεύει ανωμαλίες, συνήθως, πέραν της εκτεταμένης ευαισθησίας των μαλακών ιστών. Οι εργαστηριακές και ακτινολογικές εξετάσεις ίσως εμφανιστούν φυσιολογικές.

Έτσι, ο στόχος της θεραπείας είναι να μειωθούν τα κύρια συμπτώματα της διαταραχής. Γι’ αυτό, ο/η γιατρός θα καταφύγει σε μια ποικιλία φαρμακευτικών και μη, θεραπειών. Συνεδρίες αποκατάστασης, μασάζ, εναλλακτικές θεραπείες όπως ο βελονισμός είναι επίσης χρήσιμα.

3. Αιτίες πρόκλησης πόνου στο σώμα – Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Στη συνέχεια, έχουμε το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, μία ακόμη ασθένεια με άγνωστη προέλευση. Είναι χρόνια και επηρεάζει μεγάλο μέρος του σώματος. Έτσι, πρόκειται για μία ασθένεια που ακινητοποιεί τον/ην ασθενή και περιορίζει δραματικά τις δραστηριότητές του.

Αυτή η πάθηση διαγιγνώσκεται δύσκολα εξαιτίας της έλλειψης έρευνας. Τα άτομα που υποφέρουν από αυτή έχουν πονοκεφάλους, μυϊκό πόνο, και πόνο στις αρθρώσεις.

Όμως, η Εθνική Ακαδημία Επιστημών ανέπτυξε μια σειρά διαγνωστικών κριτηρίων για τη διευκόλυνση της διάγνωσης. Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια:

  • Θα πρέπει να υπάρχει σημαντική μείωση ή απώλεια στην ικανότητα εκτέλεσης εργασιακών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών, ή προσωπικών δραστηριοτήτων στα επίπεδα πριν την ασθένεια.
  • Το πρόβλημα θα πρέπει να επιμένει για πάνω από έξι μήνες και να συνοδεύεται από κόπωση.
  • Αυτό, με τη σειρά του, είναι συχνά νέο και δεν είναι αποτέλεσμα συνεχόμενης εξάντλησης.
  • Τέλος, ο πόνος δεν καταπραΰνεται με την ξεκούραση.

4. Λύκος

Ο λύκος είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα (το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ίδιους τους ιστούς του) και η αιτιολογία του είναι άγνωστη. Για την ακρίβεια, μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε όργανο και δεν επικεντρώνεται σε κάποιο συγκεκριμένο σύστημα. Εξαιτίας της βλάβης και της φλεγμονής που προκαλεί, οι πόνοι στο σώμα είναι αρκετά συχνοί.

Επίσης, οι ασθενείς ίσως υποφέρουν από κόπωση, εξανθήματα, τυχαίο πυρετό, πρήξιμο, ή κοκκινίλα γύρω από τις αρθρώσεις, επιληπτικές κρίσεις, και ευαισθησία στο φως του ήλιου. Η θεραπεία είναι πολύπλοκη επειδή η απόκριση των ασθενών στα φάρμακα διαφέρει.

5. Η νόσος του Lyme (Βορρελίωση)

Η νόσος του Lyme είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια. Χαρακτηριστικό της είναι η εμφάνιση εξανθημάτων υπό τη μορφή κόκκινων σημαδιών. Επίσης, προκαλεί μεγάλο πόνο στις αρθρώσεις, κόπωση, πονοκέφαλο, και μυϊκό πόνο (τσιμπιές).

6. Αιτίες πρόκλησης πόνου στο σώμα – Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr (EBV). Αυτή η νόσος είναι γνωστή και με το όνομα “ασθένεια του φιλιού” καθώς μεταδίδεται με το σάλιο.

Προκαλεί πυρετό, φαρυγγίτιδα, κόπωση, πρησμένους αδένες, πονοκεφάλους, γενική δυσφορία, και πόνους στο σώμα. Αν και είναι αυτοπεριοριστική, εξαντλεί τους ασθενείς. Κατά τη διάρκεια της πιο ενεργής περιόδου της είναι αδύνατο για τους ασθενείς να εκτελέσουν βασικές λειτουργίες.

7. Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια, συστημική διαταραχή άγνωστης αιτιολογίας. Αν και γνωρίζουν οι ειδικοί ότι η υποβόσκουσα αιτία είναι αυτοάνοση, πολλές διαφορετικές καταστάσεις μπορούν να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα.

Επηρεάζει κυρίως τις αρθρώσεις συμμετρικά, και οδηγεί στην καταστροφή τους προκαλώντας ανωμαλίες. Πέραν από τον πόνο, οι ασθενείς υποφέρουν από κόπωση, μυαλγία, πυρετό, απώλεια βάρους, και κατάθλιψη. Το γεγονός ότι είναι χρόνια και εξελίσσεται σε οξεία επεισόδια καθιστά δυσκολότερη τη θεραπεία της.

8. Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας μία απομυελινωτική ασθένεια. Με άλλα λόγια, προκαλεί βλάβη στο στρώμα μυελίνης των νευρώνων. Είναι αυτοάνοσο νόσημα και το πιο συχνό από τις παθολογίες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οι ασθενείς ίσως να υποφέρουν από πόνο, μυρμήγκιασμα, και άλλες ανωμαλίες στις αισθήσεις τους. Άλλα συμπτώματα είναι η αδυναμία, η εξάντληση, η θολή όραση, η προσωρινή ή μόνιμη τύφλωση, η δυσκολία στο περπάτημα ή στην παραμονή σε όρθια στάση, και οι διαταραχές μνήμης.

9. Αιτίες πρόκλησης πόνου στο σώμα – Αφυδάτωση

Στη συνέχεια, αφυδάτωση προκαλείται όταν το σώμα χάνει περισσότερο νερό απ’ αυτό που παίρνει μέσω των ροφημάτων ή των τροφών. Εμετός, διάρροια, υψηλός πυρετός, ή φάρμακα με διουρητική ιδιότητα είναι κάποιες από τις αιτίες πρόκλησης. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή.

Το νερό είναι σημαντικό στοιχείο για την ομαλή λειτουργία του σώματος. Έτσι, η αφυδάτωση προκαλεί πολλά συμπτώματα, όπως υπερβολική δίψα, λίγα ούρα, ξηροστομία, σκασμένα χείλια, σύγχυση, και κόπωση. Ο λόγος που προκαλεί πόνο στο σώμα είναι πως όταν αφυδατώνονται οι μύες, παράγουν τοξικές ουσίες οι οποίες ερεθίζουν τις νευρικές απολήξεις.

Γιατρός εξετάζει άνδρα με πόνο στην πλάτη
Γενικά, οι πόνοι στο σώμα μπορούν να προκληθούν από πολλές παθήσεις, από αυτοάνοσα νοσήματα έως μυοπάθειες από φάρμακα.

10. Μυοπάθειες που προκαλούνται από φάρμακα

Τέλος, πολλά φάρμακα, συνήθως συνταγογραφούμενα, και η κατάχρηση φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε αυτές τις παθήσεις. Οι εκδηλώσεις τους εκτείνονται από έναν ήπιο μυϊκό πόνο και αδυναμία, έως σοβαρούς χρόνιους τραυματισμούς και νεφρική ανεπάρκεια.

Γενικά, ορισμένα παραδείγματα φαρμάκων που προκαλούν μυοπάθειες είναι το αλκοόλ, η κοκαΐνη, τα γλυκοκορτικοειδή, οι στατίνες, τα αντιψυχωσικά, η κολχικίνη, και τα αντιρετροΐκά. Δεν εμφανίζονται πάντα παρενέργειες. Όμως, θα πρέπει να προσέχετε όταν τα λαμβάνετε.

Οι αιτίες πρόκλησης πόνου στο σώμα είναι πολλές

Εν ολίγοις, οι αιτίες πρόκλησης πόνου στο σώμα διαφέρουν τόσο πολύ ώστε είναι αδύνατο να τις αναφέρουμε όλες! Σήμερα, αναφέραμε τις πιο συχνές και αυτές που επηρεάζουν περισσότερο τον γενικό πληθυσμό.

Αν έχετε επίμονο πόνο τον οποίο δε μπορείτε να εξηγήσετε και επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας, θα πρέπει να δείτε έναν/μία γιατρό. Είναι σημαντικό ν’ αναγνωρίσετε τις αιτίες ώστε να λάβετε τη σωστή θεραπεία βάσει των αναγκών σας. Αποφύγετε την αυτοθεραπεία και κλείστε ένα ραντεβού με τον/η γιατρό σας για να εκδηλώσετε οποιαδήποτε ανησυχία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.