Πρώτες Βοήθειες: τι να κάνετε στο καρδιακό επεισόδιο

Η γνώση του τρόπου απόκρισης σε ένα καρδιακό επεισόδιο κατά την αναμονή για ιατρική βοήθεια, είτε πρόκειται για έμφραγμα του μυοκαρδίου είτε για ξαφνική καρδιακή ανακοπή, μπορεί να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα τελειώσει.
Πρώτες Βοήθειες: τι να κάνετε στο καρδιακό επεισόδιο
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Ένα καρδιακό επεισόδιο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος. Είναι καλό να μάθετε γι’αυτό και τους κινδύνους του, αλλά γενικά να ξέρετε πως είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψετε τα γεγονότα.

Με το γρήγορο ρυθμό ζωής σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην εργασία. Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες ένα καρδιακό επεισόδιο να συμβεί στο χώρο εργασίας είναι αρκετά υψηλές.

Τα έκτακτα καρδιακά επεισόδια συμβαίνουν συχνότερα από ό, τι θέλουμε να παραδεχτούμε.

 • Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει κάθε 34 δευτερόλεπτα.
 • Στην Ισπανία, υπάρχουν 30.000 θύματα ετησίως από αιφνίδιο θάνατο και έως 20.000 προσπάθειες ανάνηψης.

Διαφορές μεταξύ καρδιακής προσβολής και αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής

Οι καρδιακές προσβολές και η ξαφνική καρδιακή ανακοπή είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

 • Στην πρώτη περίπτωση, συνήθως υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου για να αντιστραφεί το πρόβλημα.
 • Σε αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, ένα άτομο θα μπορούσε να πεθάνει μέσα σε λίγα λεπτά.

Καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα του μυοκαρδίου

Πρώτες Βοήθειες: τι να κάνετε στο καρδιακό επεισόδιο

Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η ροή του αίματος σε κάποιο μέρος της καρδιάς μειώνεται ή διακόπτεται εντελώς λόγω, στις περισσότερες περιπτώσεις, της ρήξης της πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες. Μπορεί επίσης να προκληθεί από έναν φραγμένο θρόμβο αίματος ή έναν σπασμό μιας στεφανιαίας αρτηρίας. Μια καρδιακή προσβολή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η καρδιά σταματά να χτυπάει.

Το κύριο σύμπτωμα σε ένα τέτοιο καρδιακό επεισόδιο είναι ένας ξαφνικός και πολύ έντονος πόνος στο στήθος, ο οποίος μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως τα χέρια, τους ώμους, τη γνάθο και το λαιμό.

Μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως:

 • Κούραση
 • Ζάλη
 • Δυσκολία αναπνοής
 • Ναυτία
 • Εφίδρωση
 • Καούρα
 • Ξαφνική απώλεια συνείδησης

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα συμπτώματα δεν είναι τα ίδια σε όλες τις περιπτώσεις. Μερικές φορές, τα καρδιακά επεισόδια εμφανίζονται χωρίς το άτομο που επηρεάζεται να αντιληφθεί κάποια από αυτά τα προειδοποιητικά σήματα ή μπορεί να τα συγχέει με κάτι άλλο και να τα αγνοεί.

Ξαφνικό καρδιακό επεισόδιο


Τι να κάνετε στο καρδιακό επεισόδιο

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή συμβαίνει όταν η καρδιά παραλύει τελείως και με αιφνίδιο τρόπο. Ο εγκέφαλος και τα υπόλοιπα όργανα του σώματος στερούνται ροής αίματος και οξυγόνου.

Συχνά ο ξαφνικός καρδιακός θάνατος είναι τόσο ξαφνικός που δεν δίνει στο άτομο τη δυνατότητα να λάβει βοήθεια. Όταν σταματήσει η καρδιά, ξαφνικά το άτομο λιποθυμά, χάνοντας εντελώς τις αισθήσεις του. Η αναπνοή μπορεί επίσης να σταματήσει. Μόνο σε μικρό αριθμό περιπτώσεων το άτομο παρατηρεί ζάλη πριν λιποθυμήσει.

Πρώτες βοήθειες για καρδιακό επεισόδιο έκτακτης ανάγκης

Πρώτες βοήθειες για καρδιακό επεισόδιο έκτακτης ανάγκης
 • Καλέστε αμέσως τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και ζητήστε βοήθεια.
 • Για καρδιακή προσβολή, καθίστε το άτομο σε έναν καναπέ όσο πιο άνετα γίνεται, προσπαθώντας να παραμείνετε ήρεμοι.
 • Είναι ζωτικής σημασίας το άτομο που πάσχει να προσπαθήσει να αναπνεύσει κανονικά. Βγάλτε τη ζώνη τους και ξεκλειδώστε το πουκάμισό τους.
 • Σε περιπτώσεις αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, πρέπει να ελεγχθούν οι σωματικές λειτουργίες (αναπνοή και παλμός).

Εάν δεν υπάρχει απάντηση, θα πρέπει να ξεκινήσετε αμέσως καρδιακό μασάζ ή καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR):

 • Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε και τα δύο χέρια στο στέρνο του ασθενούς και πιέστε προς τα κάτω, κρατώντας τα χέρια σας εκτεταμένα.
 • Το στέρνο πρέπει να ωθείται τουλάχιστον 4 εκατοστά κάτω, με συχνότητα τουλάχιστον 100 συμπιέσεων ανά λεπτό.
 • Κρατήστε τον ρυθμό κανονικό και με όσο το δυνατόν λιγότερες διακοπές.
 • Η στοματική εμφύσηση πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από άτομα που γνωρίζουν την τεχνική. Διαφορετικά, δεν είναι χρήσιμο.
 • Εάν είναι διαθέσιμος ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (AED), θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας της καρδιάς. Αυτές οι συσκευές δεν απαιτούν ειδική εκπαίδευση. Είναι απλές στη χρήση και έχουν τις οδηγίες πάνω τους.

Όσο πιο γρήγορα ενεργήσετε, τόσο πιο θετικό θα είναι το αποτέλεσμα. Για την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι απαραίτητη μια ακόμα ταχύτερη απόκριση. Για κάθε λεπτό που περνά, οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται κατά 10%, οπότε μετά από 10 λεπτά θα είναι στο μηδέν. Εάν οι άνθρωποι γύρω από το άτομο που πάσχει δεν ενεργούν και απλώς περιμένουν ένα ασθενοφόρο, οι πιθανότητες για ένα τραγικό αποτέλεσμα φτάνουν το 95%.

Προετοιμαστείτε.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.