Τα πάντα για τη σταφυλίτιδα και γιατί προκαλείται

Η σταφυλίτιδα προκαλείται συνήθως από βακτηριακές λοιμώξεις. Όμως, τραυματισμοί ή αλλεργικές αντιδράσεις είναι επίσης παράγοντες πρόκλησης. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τα πάντα για τη σταφυλίτιδα.
Τα πάντα για τη σταφυλίτιδα και γιατί προκαλείται

Τελευταία ενημέρωση: 21 Ιουνίου, 2021

Σταφυλίτιδα είναι η φλεγμονή της σταφυλής, ενός μικρού ατρακτοειδούς μυ που κρέμεται από την μαλακή παλέτα, ή το πίσω μέρος του ουρανίσκου.

Λοιμώδεις διεργασίες, αλλεργικές αντιδράσεις, τραυματισμοί έπειτα από ιατρικές παρεμβάσεις, ή κατανάλωση ακατάλληλων ουσιών, είναι αιτίες πρόκλησης της σταφυλίτιδας. Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα σχετικά με αυτή, συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου μας!

Τι είναι η σταφυλίτιδα;

Άτομο με πρησμένη σταφυλή
Η σταφυλίτιδα είναι η φλεγμονή της σταφυλής. Αυτό το πρήξιμο μπορεί να προκληθεί από λοιμώδεις ή μη λοιμώδεις διεργασίες.

Σύμφωνα με το National Cancer Institute (NCI)η σταφυλή είναι ένα μαλακό πτερύγιο ιστών το οποίο κρέμεται από το πίσω μέρος του ουρανίσκου. Παρότι οι ειδικοί συνήθιζαν να πιστεύουν ότι αυτή η δομή ήταν κατάλοιπο, ανακάλυψαν ότι έχει μια πολύ ξεκάθαρη λειτουργία: βοηθά στην αποτροπή της εισόδου των τροφών στη ρινική κοιλότητα.

Ο ιατρικός ιστότοπος Medigraphic ορίζει τη σταφυλίτιδα ως “μια οξεία κυτταρίτιδα της σταφυλής η οποία προκαλεί ερύθημα, οίδημα, πόνο, και πυρετό”. Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι, παρότι οι βακτηριακές λοιμώξεις ή οι ιογενείς λοιμώξεις είναι τα συχνότερα αίτια πρόκλησης, δεν είναι τα μοναδικά.

Ποια είναι τα αίτια;

Σύμφωνα με τη United States National Library of Medicineη σταφυλίτιδα προκαλείται κυρίως από μια λοίμωξη από τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου, μιας ομάδας βακτηριών τα οποία είναι παθογόνα για τους ανθρώπους. Έως και το 30% των περιπτώσεων οξείας φαρυγγίτιδας σχετίζονται με τον πυογόνο Στρεπτόκοκκο, μια ασθένεια που συνδέεται στενά με τη σταφυλίτιδα.

Άλλοι παθολογικοί μολυσματικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αυτή την κλινική εικόνα είναι ο Αιμόφιλος της Ινφλουέντζας τύπου Β και ο Στρεπτόκοκκος της πνευμονίας (πνευμονιόκοκκος). Επιπλέον, η λοιμώδης σταφυλίτιδα προκαλείται περισσότερο στα παιδιά σχολικής ηλικίας και είναι ιδιαίτερα εποχική, ειδικά σε εύκρατες περιοχές. Η λοίμωξη κορυφώνεται στις ηλικίες 5, 10, και 12 ετών.

Η λοιμώδης σταφυλίτιδα δεν είναι η μοναδική εκδοχή της πάθησης. Υπάρχει και μη μεταδοτικός τύπος που μπορεί να προκληθεί από τις ακόλουθες καταστάσεις:

 • Έναν τραυματισμό στο πίσω μέρος του λαιμού
 • Μια αλλεργική αντίδραση στη γύρη, τη σκόνη, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος των κατοικίδιων, ή σε συγκεκριμένες τροφές
 • Η ακούσια εισπνοή ή κατάποση συγκεκριμένων τοξικών στοιχείων
 • Χειρουργείο, όπως για την αφαίρεση των αμυγδαλών και άλλες ιατρικές επεμβάσεις, όπως μια ενδοσκόπηση
 • Κάπνισμα

Τα συμπτώματα της σταφυλίτιδας

Ο ασθενής θα πρέπει να υποψιαστεί αυτή την πάθηση λόγω της οξείας λοίμωξης όταν η σταφυλή είναι ιδιαίτερα πρησμένη σε σύγκριση με τον φάρυγγα, αν έχει και μικρό πυρετό. Ορισμένα από τα γενικά συμπτώματα είναι:

 • Πυρετός, σε περίπτωση που δεν προκαλείται από άλλη λοίμωξη
 • Αίσθημα ύπαρξης αντικειμένου στον λαιμό, το οποίο συνοδεύεται από αίσθημα πνιγμού
 • Βήχας
 • Επώδυνη κατάποση
 • Υπερβολική παραγωγή σάλιου
 • Ανορεξία

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Colgate Professional, αν τα συμπτώματα της σταφυλίτιδας δεν εξαφανιστούν μετά από μερικές ημέρες, ή εμφανιστούν λευκά σημάδια στο πίσω μέρος του λαιμού, ο ασθενής ίσως υποφέρει από πονόλαιμο λόγω στρεπτόκοκκου. Παρότι αυτό είναι πολύ συχνό στα παιδιά, μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες.

Σταφυλίτιδα – Διάγνωση και θεραπεία

Η ιατρική ιστοσελίδα Drugs.com δηλώνει ότι υπάρχουν αρκετές διαγνωστικές εξετάσεις για την ανίχνευση των αιτιών πρόκλησης της σταφυλίτιδας. Εδώ έχουμε ορισμένες από αυτές:

 • Αιματολογικές εξετάσεις. Ίσως είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση της υγείας του ασθενή και τον αποκλεισμό ορισμένων παθήσεων.
 • Καλλιέργεια λαιμού. Εδώ λαμβάνεται ένα δείγμα από τη στοματική βλεννογόνο και έπειτα καλλιεργείται σε ένα ειδικό μέσο. Αυτό επιτρέπει την ανίχνευση πιθανών μικροβίων τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σταφυλίτιδα, αν είναι λοιμώδης.
 • Εξέταση για αλλεργίες. Το πρήξιμο της σταφυλής μπορεί να οφείλεται σε κάποια αλλεργική διεργασία. Είναι σημαντικό να ανιχνευθεί το αλλεργιογόνο καθώς αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση της κλινικής εικόνας και την αποφυγή σοβαρότερων προβλημάτων, όπως ενός αναφυλακτικού σοκ.
 • Ακτινογραφία λαιμού. Ειδικά σε ασθενείς με δυσκολία στην κατάποση.

Όσον αφορά τη θεραπεία, αυτή θα εξαρτηθεί από την υποβόσκουσα αιτία. Αν ο ασθενής έχει βακτηριακή σταφυλίτιδα, ο γιατρός θα χορηγήσει συγκεκριμένα αντιβιοτικά για την καταπολέμηση του παθογόνου.

Από την άλλη, αν το πρόβλημα είναι μια αλλεργία, τότε θα χρησιμοποιηθούν αντιισταμινικά. Και τα στεροειδή μειώνουν το πρήξιμο.

Φροντίδα στο σπίτι

Φυσιολογική σταφυλή
Να πίνετε πολλά υγρά και να ξεκουράζεστε αρκετά προκειμένου να βελτιώσετε τα συμπτώματα της πάθησης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα UF Health, ο ασθενής θα πρέπει να λάβει ορισμένα μέτρα στο σπίτι για να βελτιώσει τα συμπτώματά του. Εδώ έχουμε ορισμένα από αυτά:

 • Να ξεκουράζεστε αρκετά. Η σταφυλίτιδα περνά από μόνη της ή με θεραπεία μετά από μια-δυο μέρες.
 • Να πίνετε πολλά υγρά και να κάνετε γαργάρες με ζεστό αλατούχο νερό για να μειώσετε το πρήξιμο.
 • Να χρησιμοποιείτε σπρέι για την ανακούφιση από τον ερεθισμό στον λαιμό.
 • Να λαμβάνετε παυσίπονα. Αυτά θα μειώσουν τον πόνο που προκαλεί το πρήξιμο της σταφυλής.
 • Να μην καπνίζετε και ν’ αποφεύγετε το παθητικό κάπνισμα καθώς αυτά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στον λαιμό.

Σταφυλίτιδα – Να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού

Όπως είδατε, η σταφυλίτιδα είναι σημάδι κάποιας άλλης, υποβόσκουσας πάθησης και δεν είναι από μόνη της μια ασθένεια. Τα αίτια του πρηξίματος της σταφυλής μπορεί να ποικίλουν και περιλαμβάνουν από λοιμώξεις έως αλλεργίες.

Γενικά, η πάθηση περνά με τη σωστή θεραπεία σε μια-δυο μέρες. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την υποβόσκουσα αιτία καθώς τα βακτήρια δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι αλλεργικές αντιδράσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.