Τι είναι ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό;

Ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό δεν είναι κάτι καινούργιο: ωστόσο, λόγω των πρόσφατων γεγονότων, είναι καλύτερα να είστε πλήρως ενημερωμένοι σχετικά με τη συγκεκριμένη νόσο. Για παράδειγμα, ένα στοιχείο για τον ιό αυτό είναι ότι μεταδίδεται μόνο με άμεση επαφή.
Τι είναι ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό;
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Στις 25 Αυγούστου 2016, ένας 62χρονος άνδρας από τη Μαδρίτη της Ισπανίας πέθανε. Αιτία θανάτου ήταν ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό (CCHF). Μετά από αυτό σήμανε συναγερμός.

Η είδηση έφτασε στα μέσα ενημέρωσης και ξαφνικά οι Ισπανοί ανακάλυψαν μια νόσο που σχεδόν κανένας δεν είχε ακούσει.

Ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε ότι ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό δεν είναι κάτι καινούργιο. Μάλιστα έχει εμφανιστεί ξανά στο παρελθόν στην Ισπανία.

Σήμερα υπάρχει ακόμα ένα κρούσμα αυτής της νόσου: η νοσοκόμα που φρόντισε τον 62χρονο ασθενή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κρίσιμη κατάσταση. Επιπλέον, η νοσοκόμα είναι σε καραντίνα. Μάλιστα, βρίσκεται σε ειδική μονάδα που διαθέτει τον καλύτερο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση αυτής της μολυσματικής νόσου, η οποία μεταδίδεται από τσιμπούρια.

Παρά τη σοκαριστική είδηση, οι ειδικοί λένε στους Ισπανούς να παραμείνουν ήρεμοι. Επιπλέον, αν και πολλοί συγκρίνουν αυτή τη νόσο με τον Έμπολα, δεν υπάρχει λόγος να καταλήξουμε σε αυτό το αδικαιολόγητο συμπέρασμα.

Καταρχάς, για να ηρεμήσουν οι Ισπανοί πρέπει να θυμούνται ότι η μία νόσος δεν έχει σχέση με την άλλη. Σε περιπτώσεις όπως αυτή, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να έχουμε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για να ξέρουμε τι να περιμένουμε. Περισσότερα στοιχεία για τα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού στην Ισπανία μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο των Astray-Mochales, J., Sánchez-Seco, M. P.

Παρακάτω θα σας δώσουμε τις πιο ακριβείς πληροφορίες για τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό, σε περίπτωση που εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες.

Τι είναι όμως ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ορίζει αυτή τη νόσο ως ένα είδος ιογενούς αιμορραγικού πυρετού με ποσοστό θνησιμότητας μέχρι και 40%.

Τι είναι ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό;

Γνωρίζουμε τις παρακάτω λεπτομέρειες για τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό:

 • Πρόκειται για ένα είδος ιού που προέρχεται από την οικογένεια των Bunyaviridae.
 • Μεταδίδεται από τσιμπούρια, κουνούπια, τρωκτικά, καθώς και μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα.
 • Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μόνο όταν υπάρχει άμεση επαφή με αίμα, σωματικές εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά του ασθενούς.

Η μετάδοση μέσω του αέρα έχει αποκλειστεί. Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται από απόσταση, αλλά μέσω υγρών. Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί η νοσοκόμα που φρόντισε το μολυσμένο ασθενή κόλλησε τον ιό.

 • Ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό είναι ενδημικός στην Ασία, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία.

Είναι κάτι συνηθισμένο σε χώρες που έχουν βόρειο γεωγραφικό πλάτος κάτω από 50 μοίρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα αυτής της νόσου;

Υπάρχει μια περίοδος επώασης τριών ημερών μετά το δάγκωμα ενός ατόμου από κάποιο τσιμπούρι, ή μετά την επαφή με αίμα ή άλλα υγρά ζώου που έχει μολυνθεί από τον ιό.

 • Στη συνέχεια το μολυσμένο άτομο αρχίζει να παρουσιάζει κόπωση, μυϊκό πόνο, πονοκεφάλους, ζάλη, δυσκαμψία στον αυχένα και ευαισθησία στο φως.
 • Άλλα συμπτώματα είναι το οίδημα στο συκώτι και στη σπλήνα (ηπατομεγαλία), που περιλαμβάνει επίσης οίδημα στους λεμφαδένες, αιμορραγία, υψηλό πυρετό και σύγχυση.

Όπως προαναφέρθηκε, το ποσοστό θνησιμότητας του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό είναι περίπου 40%. Πολλοί ασθενείς πεθαίνουν τη δεύτερη εβδομάδα μετά τη μόλυνση από τη νόσο. Όμως οι ασθενείς που παρουσιάζουν βελτίωση ήδη δείχνουν θετικά σημάδια ανάρρωσης μετά την ένατη μέρα.

Δυστυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της συγκεκριμένης νόσου. Όμως η νόσος εξελίσσεται πλήρως σε πολύ λίγες περιπτώσεις.

Τι συμπτώματα έχει ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό;

Θα πρέπει να ανησυχήσω;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Όπως μας λένε οι ειδικοί, ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό δεν μεταδίδεται εύκολα. Επιπλέον, δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε χώρες όπως η Ισπανία.

 • Για παράδειγμα, το 2011 το παθογόνο που ήταν παρόν στη συγκεκριμένη νόσο βρέθηκε σε έναν πληθυσμό ελαφιών στο Κάθερες της Ισπανίας.
 • Επιπλέον, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ιός αυτός αναπτύσσεται πλήρως μονάχα στους ανθρώπους και όχι στα ζώα. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα σε ζώα όπως τα ελάφια, οι αγελάδες, οι χοίροι, οι αρουραίοι κ.λπ..
 • Επομένως οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν αυτή τη νόσο είναι εκείνοι που δουλεύουν σε άμεση επαφή με ζώα.
 • Ωστόσο, δεδομένου ότι γίνονται κτηνιατρικοί έλεγχοι στα αγροκτήματα, ο συγκεκριμένος ιός δεν εξαπλώνεται πολύ μακριά.

Μάλιστα, κανένας από μας δεν έρχεται συχνά σε άμεση επαφή με σωματικές εκκρίσεις. Ωστόσο, οι επαγγελματίες της υγείας και οι εργαζόμενοι σε αγροκτήματα και σφαγεία αναμφίβολα διατρέχουν πιο μεγάλο κίνδυνο να μολυνθούν από αυτή τη νόσο.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι θα πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και απλώς να ενημερωθούμε για τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό.

Πώς έφτασε αυτός ο ιός στην Ισπανία;

Οι επαγγελματίες υγείας από το Νοσοκομείο Κάρλος ΙΙΙ στη Μαδρίτη, το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται η μολυσμένη από τον ιό νοσοκόμα, δηλώνουν ότι οι ιοί αποτελούν έναν κίνδυνο που ήδη αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Για παράδειγμα, τα ταξίδια σε άλλες χώρες, η εισαγωγή ζώων και η παγκοσμιοποίηση δημιουργούν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορούν να βρεθούν παθογόνα και μολυσματικοί παράγοντες από άλλες χώρες.

γιατρός με φάρμακα

Όμως οι ιατρικές αρχές έχουν προετοιμαστεί καλά για τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό.

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα και οι 190 άνθρωποι που πιθανώς έχουν έρθει σε επαφή με τη μολυσμένη ασθενή βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό;

Όπως επισημάνθηκε στην αρχή του άρθρου, δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού. Ωστόσο η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί.

 • Οι γιατροί χρησιμοποιούν ριβαβιρίνη για την αντιμετώπιση της λοίμωξης και τα αποτελέσματα ως τώρα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

Τέλος, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο ασθενής στον οποίο αναφερθήκαμε στην αρχή του άρθρου μας ίσως πέθανε λόγω κάποιας προηγούμενης πάθησης ή επειδή είχε πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Από όσο γνωρίζουμε, θα πρέπει να είστε ήρεμοι και ενημερωμένοι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.