Πώς να σταματήσετε την εμμονή με τον πρώην σας

Η εμμονή με τον πρώην σας όχι μόνο προκαλεί μεγάλο πόνο, αλλά και σας εμποδίζει να προχωρήσετε. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτό.
Πώς να σταματήσετε την εμμονή με τον πρώην σας
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι περισσότεροι από εμάς αντιμετώπισαν έναν χωρισμό σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Όταν συμβεί αυτό, αισθανόμαστε ότι ολόκληρος ο κόσμος μας συντρίβεται. Η συναισθηματική επίδραση του τερματισμού μιας σχέσης είναι αναμφισβήτητη και αναπόφευκτη. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τη διαδικασία θλίψης και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς συμπεριφορές όπως η εμμονή με τον πρώην σας.

Η αδυναμία να σταματήσετε να δίνετε προσοχή στον πρώην σύντροφό σας τώρα που δεν αποτελεί πλέον μέρος της ζωής σας είναι σχετικά κοινή. Πολλοί άνθρωποι κολλάνε στις αναμνήσεις, ελέγχοντας συνεχώς τα προφίλ κοινωνικών δικτύων του πρώην τους ή αναζητώντας τους με την ελπίδα να αποκαταστήσουν τη σχέση.

Όλες οι παραπάνω καταστάσεις είναι επιβλαβείς για την αυτοεκτίμησή σας και σας εμποδίζουν να προχωρήσετε. Ωστόσο, μερικές φορές η επιθυμία φαίνεται ακατανίκητη. Η κατανόηση του γιατί συμβαίνει και η εφαρμογή ορισμένων οδηγιών θα σας βοηθήσει να βγείτε από αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Γιατί είναι τόσο συχνή η εμμονή με τον πρώην σας;

Η εμμονή με τον πρώην είναι κάτι που συμβαίνει συχνά όταν μια σχέση τελείωσε πρόσφατα. Δεν είναι θέμα αδυναμίας ή έλλειψης θέλησης. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ισχυρές σωματικές και ψυχολογικές αιτίες που την οδηγούν.

Αφενός, όταν είμαστε ερωτευμένοι, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ουσίες όπως ντοπαμίνη, σεροτονίνη και οξυτοκίνη. Αυτές ενεργοποιούν το νευρωνικό κύκλωμα ανταμοιβής μας και παράγουν ευχάριστα συναισθήματα ευφορίας και ικανοποίησης.

Όταν ο δεσμός σπάσει, αυτή η πλημμύρα ορμονών σταματά, δημιουργώντας ένα είδος συνδρόμου απόσυρσης. Επίσης, η κορτιζόλη (η ορμόνη του στρες) αρχίζει να ρέει μέσω του σώματος προκαλώντας υποκειμενική δυσφορία και ακόμη και προβλήματα υγείας. Είναι εύκολο να καταλάβετε ότι το σώμα αναζητά τα προηγούμενα επίπεδα νευροδιαβιβαστών, προτρέποντάς σας να αναζητήσετε επικοινωνία με τον πρώην σας.

Από την άλλη πλευρά, το τέλος της σχέσης συνεπάγεται επίσης την καταστροφή κοινών στόχων, προσδοκιών και μελλοντικών σχεδίων. Εάν η ταυτότητά μας ήταν στενά συνδεδεμένη με τον ρόλο μας ως σύντροφος κάποιου, η διάσπαση συνεπάγεται την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ποιοι είμαστε. Όλα αυτά μπορεί να είναι τρομακτικά και συντριπτικά, οπότε ανταποκρινόμαστε προσπαθώντας να ανακτήσουμε συναισθηματική ασφάλεια.

εμμονή με τον πρώην
Η εμμονή με τον πρώην σας είναι αναμενόμενη, σε κάποιο βαθμό. Όμως, όταν ξεπερνά ορισμένα όρια, γίνεται αντιπαραγωγική.

Πώς να σταματήσετε την εμμονή με τον πρώην σας

Όταν συμβαίνουν τα παραπάνω, δεν είστε ελεύθεροι να βιώσετε τα αρνητικά και δυσάρεστα συναισθήματα που συνοδεύουν τη θλίψη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε.

Η διακοπή της εμμονής στον πρώην σας είναι εν μέρει θέμα απόφασης και πειθαρχίας. Και, για αυτό, οι ακόλουθες οδηγίες μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες.

Αποδεχτείτε την πραγματικότητα

Το πρώτο στάδιο της θλίψης είναι συνήθως άρνηση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην παραμείνετε σε αυτήν την κατάσταση πολύ και να αποδεχτείτε ότι η σχέση έχει τελειώσει. Συνεχίζοντας να πιστεύουμε ότι ήταν απλώς μια στιγμή αδυναμίας, ότι υπάρχει μια λύση, ή ότι το άλλο άτομο θα επιστρέψει σε εσάς θα σας παγιδεύσει μόνο και θα σας κρατήσει δεμένο με κάποιον.

Μηδενική επαφή

Εάν η διάλυση είναι πρόσφατη, είναι φυσιολογικό να παραμείνετε σε επαφή με τον πρώην σύντροφό σας, για να μάθετε τι κάνουν. Ωστόσο, η άσκηση μηδενικής επαφής, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες, είναι απαραίτητη.

Αποφύγετε να βλέπετε αυτό το άτομο, να μιλάτε μαζί του και να έχετε οποιαδήποτε επαφή. Αλλά επίσης βεβαιωθείτε ότι δεν βλέπετε φωτογραφίες ή παλιές συνομιλίες ή δεν ελέγχετε τις κινήσεις τους στο διαδίκτυο.

Είναι θέμα να συνηθίσετε τον εγκέφαλό σας στην απουσία αυτού του ατόμου. Εάν συνεχίσετε να αναζητάτε τη φυσική ή συμβολική παρουσία τους, θα συνεχίσετε να τροφοδοτείτε και να ενισχύετε τις παλιές νευρικές συνδέσεις. Αφήστε τον εαυτό σας να βγει από το ορμονικό ρεύμα που παρήγαγε η σχέση.

Δώστε νέα σημασία στο τι συνέβη

Πολλές φορές, γινόμαστε εμμονικοί με έναν πρώην γιατί θεωρούμε άδικο το ότι η ενέργεια και τα χρόνια που επενδύθηκαν ήταν μάταια. Κανείς δεν θέλει να νιώσει ότι έχει αποτύχει.

Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τι συνέβη και να θυμόμαστε ότι κάθε εμπειρία που έχουμε μας εμπλουτίζει. Επομένως, όλα έχουν σημασία, παρόλο που η σχέση έχει τελειώσει.

γυναικα τσεκάρει κινητό
Το να ελέγχετε συνεχώς το προφίλ κοινωνικών μέσων του πρώην σας, ένα από τα σημάδια εμμονής

Εστιάστε στον εαυτό σας

Τέλος, εστιάστε στον εαυτό σας. Το πιο υγιές πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συνεχίσετε να φροντίζετε όλους τους άλλους τομείς της ζωής σας. Αυτό ισχύει ακόμη και όταν είστε σε σχέση. Ωστόσο, αυτό συχνά δεν συμβαίνει και τείνουμε να εστιάζουμε υπερβολικά ο ένας στον άλλο.

Όταν χάνουμε την εστίαση στον εαυτό μας, μπορούμε να νιώσουμε ένα κενό που δεν ξέρουμε πώς να το γεμίσουμε. Και η καλύτερη εναλλακτική λύση έγκειται πάντα στο να αρχίσουμε να αφιερώνουμε όλο αυτό το χρόνο και την προσοχή στον εαυτό μας. Επανασυνδεθείτε με το εγώ σας και φροντίστε τον εαυτό σας και τους στόχους σας.

Η προσπάθεια να σταματήσετε την εμμονή με το πρώην σας αξίζει τον κόπο

Η αποτροπή μιας εμμονής με έναν πρώην δεν είναι εύκολη, ειδικά όταν υποφέρουμε από χαμηλή αυτοεκτίμηση ή βρισκόμασταν σε μια συναισθηματικά εξαρτημένη σχέση. Ωστόσο, είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβουμε και να διατηρήσουμε για την ψυχική και συναισθηματική μας υγεία.

Το μόνο άτομο που θα μείνει μαζί σας για πάντα είναι αναμφίβολα εσείς. Έτσι, δώστε προτεραιότητα στην ευημερία σας και εστιάστε την ενέργεια και τους πόρους σας στην εργασία στον εαυτό σας. Να είστε ευγνώμονες για το χρόνο που αφιερώσατε με το άλλο άτομο, να συγχωρείτε και να ανοίξετε τον εαυτό σας στις νέες εμπειρίες και ευκαιρίες που θα έρθουν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Anguita Corbo, A. (2017). Propuesta de intervención para la dependencia emocional: superación de la dependencia tras la ruptura de la pareja (Master’s thesis).
  • Rangel, H. LA QUÍMICA DEL AMOR. Memorias Arbitradas de las IV Jornadas Científicas del Departamento de Ciencias Naturales, 15.
  • Burunat, E. (2016). AMOR: inicio y fin en el cerebro. RIDPSICLO1(1), 40.
  • Sandoval Rodríguez, A. L. La pérdida experimentada tras la finalización de una relación de pareja en el marco del enfoque sistémico.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.