Ταοϊσμός: Προέλευση, Χαρακτηριστικά και Αρχές

Μία από τις θεμελιώδεις αρχές του Ταοϊσμού είναι να αφήσουμε τα πράγματα να ρέουν για να βρουν εκπλήρωση. Μάθετε περισσότερα για αυτήν τη φιλοσοφία.
Ταοϊσμός: Προέλευση, Χαρακτηριστικά και Αρχές

Τελευταία ενημέρωση: 16 Οκτωβρίου, 2021

Ο Ταοϊσμός είναι ένα κινεζικό φιλοσοφικό ρεύμα που προέκυψε μεταξύ του έκτου και του τέταρτου αιώνα π.Χ. από τα γραπτά του Λάο-Τσε. Οι διδασκαλίες αυτής της παράδοσης βασίζονται στο να ζούμε σε αρμονία με το σύμπαν και να αφήνουμε τα πράγματα να ακολουθούν τη φυσική τους πορεία, χωρίς καμία προσκόλληση.

Δεν γνωρίζουμε πολλά για τον Λάο-Τσε αλλά οι διδασκαλίες του αποτελούν τη βάση της ανατολικής σκέψης. Οι αρετές του περιλαμβάνουν τη συμπόνια, το μέτρο, την ταπεινότητα και τη φυσικότητα ως τρόπους για να ζήσετε μια ολοκληρωμένη ζωή.

Ταοϊσμός

Αυτή είναι μια από τις πιο διαδεδομένες φιλοσοφικές και θρησκευτικές παραδόσεις στην Κίνα. Η κυριολεκτική μετάφρασή του είναι η διδασκαλία του «τρόπου» (το ταό) και αναφέρεται στη ζωή σε αρμονία με αυτόν.

Από αυτή την άποψη, το ταό είναι η πηγή όλων των υπαρχόντων, η διαχρονική και απεριόριστη ενέργεια που κυβερνά το σύμπαν. Είναι, λοιπόν, απροσδιόριστο και οι αισθήσεις δεν μπορούν να το αντιληφθούν. Είναι επίσης αυτό που δημιουργεί όλα τα φαινόμενα στον κόσμο.

Το Wu Wei (αδράνεια) είναι μία από τις αρχές του Ταοϊσμού και συνεπάγεται να αφήνουμε τα πράγματα να ρέουν. Με αυτόν τον τρόπο το ταό δρα από μόνο του καθώς τα πράγματα ακολουθούν τη φυσική και αυθόρμητη πορεία τους.

Το κύριο κείμενο αυτής της φιλοσοφίας είναι το Tao Te Ching, που σημαίνει «τρόπος αρετής». Η συγγραφή αποδίδεται στον Λάο Τσε και δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία που το έγραψε.

Ναός της Ασίας.
Ο ταοϊσμός είναι περισσότερο μια φιλοσοφία ζωής που πρέπει να εφαρμόζεται στην καθημερινή ζωή, όχι μια θρησκεία, παρόλο που υπάρχουν ναοί αφιερωμένοι σε αυτόν.

Ταοϊσμός: Γενικά χαρακτηριστικά

Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά αυτού του φιλοσοφικού και θρησκευτικού κινήματος είναι:

 • Τονίζει αξίες όπως η συμπόνια, η καλοσύνη, η ευσέβεια, η δικαιοσύνη, η ενδοσκόπηση, η αρμονία με τη φύση, η ανιδιοτέλεια και η μεγαλοψυχία.
 • Υποστηρίζει την ανθρώπινη αρμονία με το ταό και πιστεύει στην αιθέρια πορεία των πραγμάτων.
 • Επίσης, υψώνει την ακινησία ως τρόπο επίτευξης αρμονίας.
 • Το σύμβολο του tao ονομάζεται Tajitu, που αποτελείται από yin και yang μέσα σε έναν κύκλο. Αντιπροσωπεύει τη δυαδικότητα (ζεστό-κρύο, ξηρό-υγρό, αρσενικό-θηλυκό) καθώς και τη συνεχή αλλαγή που διέπει το ταό. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, υπάρχουν τρεις δυνάμεις που αλληλεπιδρούν: το γιν, το γιανγκ και το ταό. Τα δύο πρώτα είναι συμπληρωματικά και ανταγωνιστικά, αλλά χρειάζονται το ένα το άλλο. Επιπλέον, το tao είναι μια ανώτερη δύναμη που περιέχει τις άλλες δύο.
 • Το ταό πιστεύει και αναζητά την αθανασία. Κάποιοι λένε ότι δεν πρέπει να καταλαβαίνετε την αθανασία κυριολεκτικά αλλά μάλλον ως επίτευξη μακροζωίας και απόλαυσή της στο έπακρο.

Ποιες είναι οι αρχές του Ταοϊσμού;

Οι ακόλουθες διδασκαλίες του Ταοϊσμού είναι οι πιο θεμελιώδεις αρχές του.

 • Η ευτυχία δεν είναι ίση με την κατοχή υλικών αγαθών
 • Για τον Ταοϊσμό, η ευτυχία δεν σχετίζεται με τον αριθμό των υλικών περιουσιών. Από αυτή την άποψη, ο Λάο-Τσε είπε ότι όποιος δεν ήταν ευχαριστημένος με τα λίγα, δεν θα ήταν ευχαριστημένος ούτε με πολλά άλλα.

Η επιθυμία γεννά πόνο

Ο δάσκαλος του Ταοϊσμού λέει ότι όσοι δεν επιθυμούν δεν απογοητεύονται. Και όσοι δεν απογοητεύονται, δεν μπορούν να υποτιμηθούν.

Έτσι, είναι σημαντικό να απαλλαγείτε από περιττά πράγματα και να σταματήσετε να θέλετε περισσότερα. Με αυτόν τον τρόπο θα περιμένετε σε ηρεμία και θα παρατηρήσετε πώς συμβαίνουν όλα. Δεν θα αφήσετε τις επιθυμίες να παρεμβαίνουν στην ειρήνη και την αρμονία που προσφέρει η φυσική πορεία των πραγμάτων.

Η αγάπη ως εργαλείο ανάπτυξης

Ο Ταοϊσμός επιδιώκει να ενθαρρύνει τη μη βία. Έτσι, υποθέτει την αγάπη ως δύναμη που μπορεί να βελτιώσει ένα άτομο. Στην πραγματικότητα, αυτοί που αγαπιούνται βαθιά είναι δυνατοί και αυτοί που αγαπούν βαθιά είναι θαρραλέοι, σύμφωνα με τον Λάο-Τσε.

Γου Γουέι

Η έκφραση Wu Wei σημαίνει να μάθουμε να ρέουμε με τη φύση των πραγμάτων και με ελάχιστη προσπάθεια. Έτσι, ο Ταοϊσμός σας καλεί να δείτε τα πράγματα όπως είναι, λαμβάνοντας υπόψη τις καλές, κακές και τακτικές πτυχές τους.

Το σημαντικό, σύμφωνα με τον Λάο-Τσε, είναι να παρατηρείς όλα τα θετικά πράγματα γύρω σου, έχοντας κατά νου όλα τα αρνητικά πράγματα που υπάρχουν.

Γνωρίστε τον εαυτό σας

Αυτή είναι ίσως μία από τις μεγάλες προκλήσεις της ζωής. Σίγουρα δεν θα μπορέσετε να το πετύχετε εντελώς. Ωστόσο, το ιδανικό είναι να εργάζεσαι καθημερινά για να καταλάβεις ποιος είσαι.

Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε πώς ανταποκρίνεστε σε δύσκολες συνθήκες και πώς μπορείτε να αλλάξετε κάποιες πτυχές του εαυτού σας. Όσον αφορά αυτή τη διδασκαλία, ο Λάο-Τσε επιβεβαίωσε ότι αυτοί που κυριαρχούν στους άλλους μπορεί να είναι ισχυροί, αλλά αυτοί που κυριαρχούν στον εαυτό τους είναι ακόμα πιο ισχυροί.

Στολισμένο άτομο.

Ταοϊσμός: Τρόποι εφαρμογής στην καθημερινή ζωή

Το Wu Wei είναι μια αρχή που μπορεί κανείς να εφαρμόσει στην καθημερινή ζωή για να βρει ειρήνη και εκπλήρωση. Τα παρακάτω είναι σημαντικά για να επιτευχθεί αυτό:

 • Αφήστε στην άκρη τις φιλοδοξίες και τις επιθυμίες και προσκολληθείτε περισσότερο στην απλότητα της ύπαρξής σας.
 • Μην ανησυχείτε καθώς αυτό σας κρατά αγκυροβολημένους στο παρελθόν και ανήσυχους για το μέλλον. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι ανησυχίες κατακλύζουν το μυαλό επειδή τους το επιτρέπετε. Ένας τρόπος για να μάθετε να τα αφήνετε όλα πίσω είναι μέσω του διαλογισμού.
 • Μάθετε να εκτιμάτε και να αποδέχεστε τις φυσικές αλλαγές και να τις αφήνετε να συμβαίνουν χωρίς να τους επιτρέπετε να παρεμβαίνουν στους στόχους και τις φιλοδοξίες σας.
 • Αποδεχτείτε ότι δημιουργείτε ενεργά τα δικά σας προβλήματα.
 • Μην ανησυχείτε για το πώς το μυαλό σας αντιπροσωπεύει τα προβλήματά σας. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να τα αφήσετε να διαλυθούν κατά τη διάρκεια της σκέψης.

Ζήστε με τον Ταοϊσμό

Τέλος, η φιλοσοφία του Ταοϊσμού μπορεί να είναι περίπλοκη. Ωστόσο, είναι ένας τρόπος ζωής που μπορεί κανείς να καλλιεργήσει μέσω της πρακτικής, με μικρές ενέργειες που προωθούν την απλότητα, την αρμονία με τη φύση και τη μη βία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.