Ανεπάρκεια ψευδαργύρου: Ποια είναι τα συμπτώματα

Ο ψευδάργυρος έχει μεγάλη σημασία για τις λειτουργίες του σώματος. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια, πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από γιατρό.
Ανεπάρκεια ψευδαργύρου: Ποια είναι τα συμπτώματα
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητες ενώσεις για τη ζωή, καθώς συμμετέχουν σε όλες σχεδόν τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού. Ο ψευδάργυρος είναι ένα από αυτά και βρίσκεται στα κύτταρά μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει ανεπάρκεια ψευδαργύρου.

Τα συμπτώματα της έλλειψης ψευδαργύρου διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο ήπια, όπως η τριχόπτωση, έως και πιο σοβαρά, όπως η γνωστική εξασθένιση και η καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αλλαγή της διατροφής είναι απαραίτητη για την αναπλήρωση του ψευδαργύρου. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε την ανεπάρκεια αυτού του μικροθρεπτικού συστατικού και ποιες τροφές πρέπει να τρώμε για να ανακτήσουμε τα βέλτιστα επίπεδα.

Τι είναι ο ψευδάργυρος;

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για να είμαστε υγιείς. Είναι το δεύτερο πιο σημαντικό ιχνοστοιχείο σε ποσότητα μετά τον σίδηρο και το 95% αυτού βρίσκεται μέσα στα κύτταρά μας.

Οι μύες, μαζί με τα οστά, είναι οι ιστοί που περιέχουν τον περισσότερο ψευδάργυρο. Μια από τις κύριες λειτουργίες του είναι ότι βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει βακτήρια και ιούς.

Τι κάνει ο ψευδάργυρος;

Μια ομάδα ειδικών αναφέρει ότι οι λειτουργίες είναι οι εξής:

 • Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα: Ο ψευδάργυρος δεσμεύει τους ιούς για να τους εμποδίσει να εισέλθουν στα κύτταρά μας. Με αυτόν τον τρόπο, εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους. Προωθεί επίσης την επούλωση των πληγών και την αποκατάσταση των ιστών.
 • Διευκολύνει τις βιοχημικές αντιδράσεις: Ο ψευδάργυρος κινεί πολλές μεταβολικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, είναι συμπαράγοντας για περισσότερα από 200 ένζυμα.
 • Προωθεί την ανάπτυξη και την εξέλιξη: Η κυτταρική διαίρεση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτεί ψευδάργυρο. Εκτιμάται ότι πάνω από το 80% των εγκύων γυναικών στον κόσμο δεν λαμβάνουν τη συνιστώμενη δόση του μικροθρεπτικού συστατικού.
A fetus.
Η ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτεί κατάλληλες δόσεις ψευδαργύρου.

Συμπτώματα από την ανεπάρκεια ψευδαργύρου

Τα συμπτώματα από την ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να ποικίλουν σε ένταση. Για παράδειγμα, όταν υπάρχει σημαντική έλλειψη του θρεπτικού συστατικού στα κύτταρα, ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει νέα κύτταρα για την αντικατάσταση των ιστών.

Τα ήπια συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

 • Πυρετός
 • Διάρροια
 • Παραμορφωμένα νύχια
 • Απώλεια της όρεξης
 • Δερματικά εξανθήματα
 • Αποδυναμωμένη γεύση ή οσμή
 • Χαμηλή λίμπιντο στους άνδρες
 • Κακή επούλωση πληγών

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Συχνές λοιμώξεις λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Υπογοναδισμός στους άνδρες λόγω χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης .
 • Καχεκτική ανάπτυξη σε παιδιά και εφήβους.
 • Σημαντικές δερματικές αλλοιώσεις.
 • Γνωστική εξασθένιση.

Παράγοντες κινδύνου από την ανεπάρκεια ψευδαργύρου

Τα άτομα που ακολουθούν μακροχρόνια χορτοφαγική ή vegan διατροφή μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Τα λαχανικά περιέχουν ουσίες που εμποδίζουν την καλύτερη απορρόφηση ορισμένων μετάλλων. Για το λόγο αυτό συνιστάται στους χορτοφάγους να προσλαμβάνουν 50% περισσότερο ψευδάργυρο από ό,τι όσοι τρώνε και κρέας.

Βρέφη ηλικίας άνω των 6 μηνών που πίνουν μόνο μητρικό γάλα μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας. Ωστόσο, αν ενσωματωθούν νέες τροφές με βάση το κρέας ή αν συμπεριληφθούν βρεφικά παρασκευάσματα εμπλουτισμένα με ψευδάργυρο, η ανεπάρκεια αποτρέπεται.

Οι αλκοολικοί είναι επίσης ευάλωτοι. Το αλκοόλ μειώνει την ποσότητα του ψευδαργύρου που απορροφάται από τον οργανισμό και αυξάνει την απώλεια στα ούρα.

Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η χειρουργική επέμβαση για την απώλεια βάρους στο γαστρεντερικό σύστημα, και διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως η ελκώδης κολίτιδα, μπορούν να προωθήσουν τον κίνδυνο ανεπάρκειας ψευδαργύρου από τη μια στιγμή στην άλλη.

Πώς διαγιγνώσκεται η ανεπάρκεια ψευδαργύρου στο εργαστήριο;

Δεν μπορεί να γίνει ακριβής διάγνωση της ανεπάρκειας ψευδαργύρου με οποιαδήποτε εξέταση αίματος. Τα συμπτώματα βοηθούν, αλλά χρειάζονται εξετάσεις για να υποστηριχθεί η διαδικασία.

Αναζητήστε τα επίπεδα ψευδαργύρου στο πλάσμα αίματος, στα ούρα ή σε μια τούφα μαλλιών. Η έλλειψη αυτού του μετάλλου μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλης διαταραχής, για παράδειγμα, εντερικής δυσαπορρόφησης.

Θεραπεία της έλλειψης ψευδαργύρου

Μόλις διαγνωστεί η αιτία της έλλειψης ψευδαργύρου, μπορεί να συστηθούν διαιτητικές αλλαγές ή χορήγηση συμπληρωμάτων. Ας δούμε τις επιλογές.

Διατροφικές αλλαγές

Όταν η έλλειψη ψευδαργύρου οφείλεται σε σημαντική έλλειψη στα τακτικά γεύματα, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν νέες τροφές που συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων του μετάλλου σε ενδοκυτταρικό επίπεδο. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βρίσκονται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Ο παρακάτω κατάλογος παρουσιάζει τις κύριες πηγές ψευδαργύρου για μια πλήρη διατροφή:

 • Πουλερικά: Οι τιμές ψευδαργύρου κυμαίνονται μεταξύ 1,8 και 3 χιλιοστογραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.
 • Κόκκινο βοδινό κρέας: Παρέχει μεταξύ 3 και 4,7 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια.
 • Εντόσθια: Περιέχει μεταξύ 4 και 6 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.
 • Ψάρια: Τα θαλασσινά αποτελούν καλή πηγή ψευδαργύρου. Παρέχουν μεταξύ 0,5 και 5,2 χιλιοστόγραμμα.
 • Στρείδια: Όταν είναι ωμά, παρέχουν 33 χιλιοστόγραμμα σε 85 γραμμάρια τροφής. Είναι μία από τις κύριες πηγές ψευδαργύρου στο ζωικό βασίλειο.
 • Καβούρια: 10 χιλιοστόγραμμα σε 134 γραμμάρια μαγειρεμένου καβουριού.
 • Αστακός: Αυτό το καρκινοειδές περιέχει 3,53 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια.

Σε μικρότερο βαθμό, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά συνιστώνται για την αύξηση του ψευδαργύρου αλλά οι τιμές τους είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες τροφές.

Εάν είστε χορτοφάγος, τότε θα πρέπει να δώσετε προσοχή στη διατροφή σας. Ορισμένοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι σπόροι και τα όσπρια αποτελούν πηγή φυτικού οξέος. Αυτό το μόριο αποθηκεύει τον φώσφορο και παγιδεύει τον ψευδάργυρο μαζί με άλλα μέταλλα, εμποδίζοντας τη βιοδιαθεσιμότητά του στο έντερο.

Από την άλλη πλευρά, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν επίσης να μειώσουν τη διαθεσιμότητα των μετάλλων. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστώνται συμπληρώματα που βοηθούν στην ενσωμάτωση του ψευδαργύρου.

Πηγές ψευδαργύρου από φυτικές πηγές που δεν είναι 100% βιοδιαθέσιμες είναι τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, ο αρακάς, οι ξηροί καρποί, το άγριο ρύζι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φύτρα σιταριού, οι σπόροι και τα κάσιους. Στην περίπτωση των οσπρίων, θα πρέπει να μουλιάζουν για να μειωθεί το φυτικό οξύ.

Some vegetables.
Οι φυτικές ίνες μειώνουν τη διαθεσιμότητα του ψευδαργύρου στο έντερο. Οι χορτοφάγοι θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό.

Συμπληρώματα ψευδαργύρου

Εάν η έλλειψη ψευδαργύρου είναι πολύ έντονη, είναι πιθανό να χρειαστούν συμπληρώματα με μοναδικό στοιχείο τον ψευδάργυρο ή σε συνδυασμό με άλλα μέταλλα και βιταμίνες. Η δοσολογία όταν υπάρχουν ελλείψεις είναι 2 έως 4 φορές η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.

Το μέγιστο επίπεδο για έναν ενήλικα είναι 40 χιλιοστόγραμμα την ημέρα και 4 χιλιοστόγραμμα την ημέρα για τα βρέφη. Η πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά, το συκώτι ή το στομάχι.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο ψευδάργυρος αλληλεπιδρά με τα φάρμακα αρθρίτιδας, τα διουρητικά και τα αντιβιοτικά.

Διαβάστε επίσης: Οι απίστευτες ωφέλειες της σπιρουλίνας για την υγεία

Τι να κάνετε για την έλλειψη ψευδαργύρου

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε έλλειψη ψευδαργύρου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν υποφέρετε από ζαλάδες, ναυτία ή πονοκεφάλους για αρκετές ημέρες.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης με υποψία έλλειψης ψευδαργύρου, θα πρέπει να ενημερώσετε τον ειδικό. Αυτό το ιχνοστοιχείο είναι απαραίτητο για το μωρό.

Συμπτώματα όπως η απώλεια μαλλιών, η αργή επούλωση, τα δερματικά εξανθήματα και τα στοματικά έλκη, μεταξύ άλλων, μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια. Μόλις διαγνωστεί, θα πρέπει να αυξηθούν οι τροφές ζωικής προέλευσης με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Τα κρέατα, τα εντόσθια, τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα πουλερικά αποτελούν την καλύτερη πηγή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Rubio C., González Weller D., Martín-Izquierdo R. E., Revert C., Rodríguez I., Hardisson A.. El zinc: oligoelemento esencial. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2007  Feb [citado  2022  Feb  20] ;  22( 1 ): 101-107. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112007000100012&lng=es.
 • Daniel López de Romaña, Carlos Castillo D, Doricela Diazgranados. EL ZINC EN LA SALUD HUMANA – I. Rev Chil Nutr Vol. 37, Nº2, Junio 2010. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/pdf/rchnut/v37n2/art13.pdf
 • Martínez Domínguez Beatriz, Ibáñez Gómez Mª Victoria, Rincón León Francisco. Acido fítico: aspectos nutricionales e implicaciones analíticas. ALAN  [Internet]. 2002;  52( 3 ): 219-231. Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222002000300001&lng=es.
 • Claudia Restrepo Caro, María Del C. Coronell, Julia Arrollo, Gisela Martínez, Lucia Sánchez Majana, Luz Adriana Sarmiento-Rubiano. La deficiencia de zinc: un problema global que afecta la salud y el desarrollo cognitivo. ALAN, 2016, 66, 3. Disponible en: https://ve.scielo.org/pdf/alan/v66n3/art02.pdf
 • Y James Kang  , Zhanxiang Zhou. Zinc prevention and treatment of alcoholic liver disease. Mol Aspects Med. Aug-Oct 2005;26(4-5):391-404. doi: 10.1016/j.mam.2005.07.002.
 • Begoña Olmedilla Alonso, Rosaura Farré Rovira, Carmen Asensio Vegas, Mercedes Martín Pedrosa. Papel de las leguminosas en la alimentación actual. Vol. 14. Núm. 2. páginas 72-76 (Abril 2010).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.