Τα πρώτα και βασικά συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης

Τα πρώτα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης είναι μια σειρά από ξαφνικές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας. Επομένως, πρέπει να τους γνωρίζετε και να επισκεφτείτε έναν γυναικολόγο, εάν είναι απαραίτητο.
Τα πρώτα και βασικά συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η εμπειρία για τα πρώτα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης δεν σημαίνει ότι η ζωή σας έχει τελειώσει, αλλά ότι έχετε εισέλθει σε ένα νέο στάδιο. Αλλά ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης;

Πρώτον, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της εμμηνόπαυσης και της γυναικείας κλιμακτηριακής φάσης (περιεμμηνόπαυση) – μερικές γυναίκες τις συγχέουν. Μοιάζουν πολύ αλλά είναι διαφορετικές. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για αυτό.

Εμμηνόπαυση και κλιμακτήριος

Η εμμηνόπαυση είναι η οριστική εξαφάνιση της εμμήνου ρύσεως μετά από μια περίοδο περίπου δώδεκα μηνών. Είναι το αποτέλεσμα της διακοπής της λειτουργίας των ωοθηκών. Είναι πρώιμη εμμηνόπαυση εάν συμβεί πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Αντίθετα, η κλιμακτήριος είναι η περίοδος μετάβασης από την αναπαραγωγική στη μη αναπαραγωγική ζωή, τουλάχιστον σύμφωνα με ιατρική έρευνα. Αυτή η βιβλιογραφία υπογραμμίζει επίσης άλλες κατευθυντήριες γραμμές για να τις διαφοροποιήσει:

 • Η εμμηνόπαυση λαμβάνει χώρα δώδεκα μήνες μετά την τελευταία αυθόρμητη εμμηνόρροια και σηματοδοτεί το τέλος της γόνιμης ζωής μιας γυναίκας
 • Η κλιμακτήριος είναι η περίοδος μείωσης της αναπαραγωγικής ικανότητας σε άνδρες και γυναίκες, με αποκορύφωμα την εμμηνόπαυση στην περίπτωση των γυναικών

Πρόωρη εμμηνόπαυση και τα πρώτα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης

Οι ορισμοί της πρόωρης εμμηνόπαυσης συγχέονται συχνά από ορισμένες γυναίκες. Αυτό συμβαίνει πιθανώς επειδή η ιατρική κοινότητα δεν φαίνεται να συμφωνεί με έναν συγκεκριμένο όρο. Ορισμένες μελέτες χρησιμοποιούν την «πρόωρη εμμηνόπαυση» και την «ανεπάρκεια των ωοθηκών» εναλλακτικά και τις ορίζουν ως:

«Η διακοπή της ωορρηξίας και των ενδοκρινικών ωοθηκών λειτουργεί σε γυναίκες κάτω των 40 ετών».

Σημειώστε ότι ο όρος «ανεπάρκεια των ωοθηκών» επινοήθηκε το 1942 από τον Fuller Albright – που θεωρείται ο πατέρας της ενδοκρινολογίας. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος ανέφερε αυτό το φαινόμενο. Άλλα επιστημονικά περιοδικά αναφέρουν επίσης διάφορους όρους που αναφέρονται στο κλείσιμο των ωοθηκών.

Σύμφωνα με τον Muntané, ερευνητή υγείας, μπορούμε να πούμε ότι η «προεμμηνόπαυση» είναι:

«Η περίοδος ζωής πριν από την εμμηνόπαυση, στην οποία οι γυναίκες υφίστανται βιολογικές αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν σε μια σειρά διαταραχών. Η απουσία εμμηνόρροιας είναι μία από τις εξωτερικές εκδηλώσεις αυτών των μεταβολικών αλλαγών. Εσωτερικά, είναι το τέλος της ωορρηξίας.»

Παρόλο που οι όροι δεν είναι πολύ ακριβείς, είναι ακόμα δυνατό να αναγνωρίσουμε κάποια σημάδια για να προσδιορίσουμε εάν ένα άτομο αντιμετωπίζει προ-εμμηνόπαυση ή όχι.

γυναίκα χαμογελά
Η εμμηνόπαυση είναι η στιγμή που τελειώνει το γόνιμο στάδιο μιας γυναίκας. Συνοδεύεται από φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές λόγω των ορμονικών διεργασιών.

Τα συμπτώματα τα περιεμμηνόπαυσης

Κάποιος δεν μπορεί να πει ότι υπάρχει εμμηνόπαυση εκτός αν η περίοδος μιας γυναίκας απουσιάζει για 12 συνεχείς μήνες, τουλάχιστον. Ωστόσο, πιθανότατα αντιμετωπίζετε προεμμηνόπαυση εάν παρατηρήσετε ορισμένα από τα συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω. Συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν ναι.

 • Ανώμαλοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι. Εάν η εμμηνόρροια σας έχει καθυστερήσει περισσότερο από επτά ημέρες ή τελειώσει νωρίς, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας
 • Είναι συνηθισμένο να έχετε ανισορροπίες ύπνου μαζί με εξάψεις, αϋπνία ή εφίδρωση σε αυτό το στάδιο. Μπορεί να είναι απλώς συνέπεια μιας ορμονικής διαταραχής.
 • Φυσικές αλλαγές όπως αύξηση βάρους, αίσθημα φουσκώματος στην κοιλιά, πόνος στο στήθος, πονοκεφάλους ή ναυτία. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με το PMS.
 • Η διάθεση αλλάζει ως προϊόν ορμονικής αλλοίωσης. Ίσως είστε πιο ευερέθιστοι από το συνηθισμένο και έχετε μια πιο αρνητική προοπτική για τη ζωή γενικά. Σκέφτεστε συχνά ότι τα πράγματα θα πάνε άσχημα.
 • Ενδέχεται να υπάρχει διαρροή ούρων όταν φτερνίζεστε και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το πυελικό σας δάπεδο.
 • Η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας σχετίζεται επίσης με ορμονική ανισορροπία. Μπορεί επίσης να υπάρχει κολπική ξηρότητα, έλλειψη λίπανσης και κολπικός κνησμός, μεταξύ άλλων.
γυναίκα με εμμηνόπαυση
Υπάρχουν αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική ευεξία μιας γυναίκας. Περιλαμβάνουν αλλαγές στη διάθεση, αύξηση βάρους και απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας εκτός από τις τυπικές εξάψεις.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα πρώτα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης;

Το να είστε στην προεμμηνοπαυσιακή περίοδο μπορεί να είναι δύσκολο. Ωστόσο, αυτή είναι μια φυσική διαδικασία και δεν πρέπει να φοβάστε. Αυτό συμβαίνει επειδή εισέρχεστε απλώς σε ένα νέο στάδιο στο οποίο υπάρχει λιγότερη πίεση. Υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την υγεία που αξίζει να φροντίσετε μετά την ηλικία των 40, όπως:

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό όταν παρουσιάσετε τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης καθώς μπορούν να κάνουν μια ισορροπημένη ανάλυση του οικογενειακού σας ιστορικού και να καθορίσουν την καλύτερη θεραπεία για εσάς. Μπορούν επίσης να ανακουφίσουν οποιαδήποτε δυσφορία. Ίσως το μόνο που χρειάζεστε είναι μια νέα εξατομικευμένη διατροφή.

Σε κάθε περίπτωση, αν καπνίζετε, προσπαθήστε να σταματήσετε και να υιοθετήσετε υγιείς συνήθειες. Επίσης, πάρτε συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου και αφιερώστε τουλάχιστον λίγα λεπτά την ημέρα στη σωματική δραστηριότητα της επιλογής σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Baena Antequera, M. J., & Vázquez Ramos, F. J. (2003). La actividad física y la menopausia precoz. Lecturas: Educación Física y Deportes.
 • Gomez Fernandez, J. (2008). Hemorragia uterina disfuncional: diagnóstico y tratamiento. Clases de Residentes.
 • López Villaverde, V., Flores Aznar, E., & Romeu Sarrió, A. (2015). INSUFICIENCIA OVÁRICA PRIMARIA (IOP) E INSUFICIENCIA OVÁRICA OCULTA (IOO). Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia.
 • Piñeiro Chousa, F., Donís Otero, M., Ramos Ruiz, P. (1999). Menopausia y Climaterio. Protocolos de Obstetricia y Ginecología Para Atención Primaria.
 • Rodríguez, R., Emilio, Z. D., Payá, B., & Obstetricia Y Ginecología, S. (2000). ASPECTOS PSICOLÓGICOS DEL CLIMATERIO. Jornadas Ginecologicas Del Levante Almeriense.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.