7 προειδοποιητικά σημάδια των ινομυωμάτων

Αν και τα ινομυώματα δεν είναι πάντα επικίνδυνα, είναι καλή ιδέα να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, έτσι ώστε να έχετε μια λεπτομερή κλινική εξέταση. 
7 προειδοποιητικά σημάδια των ινομυωμάτων
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τα ινομυώματα είναι σχηματισμοί που αναπτύσσονται μέσα στη μήτρα, παρόλο που μπορούν επίσης να δημιουργηθούν έξω από αυτή. Είναι συνήθως καλοήθη και συνήθως δεν σχετίζονται με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου. Εάν όμως μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, πρέπει να παρακολουθούνται από γυναικολόγο. Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια των ινομυωμάτων που μερικές φορές υποδεικνύουν πως κάτι πάει στραβά.

Τι είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα σχηματίζονται όταν τα κύτταρα της μήτρας αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, διαμορφώνοντας τελικά μια στερεή μάζα. Μπορούν να είναι τόσο μικρά ώστε να περνούν απαρατήρητα διά γυμνού οφθαλμού, ενώ μπορεί να μην προκαλούν δυσφορία.

Το πρόβλημα προκύπτει όταν μεγαλώνουν αρκετά ώστε να πιέζουν τη μήτρα ή ακόμα και το θώρακα. Σε αυτή την περίπτωση προκαλείται ενόχληση που αυξάνεται όσο περνά ο καιρός.

Τα προειδοποιητικά σημάδια των ινομυωμάτων εμφανίζονται συνήθως όταν έχουν συμβεί τα ακόλουθα:

  • Έχουν ήδη αναπτυχθεί πολλά ινομυώματα
  • Βρίσκονται σε πολύ ευαίσθητες περιοχές

Συνεπώς, όσο μεγαλύτερα είναι, τόσο πιο έντονα θα είναι τα συμπτώματά σας.

Ακολουθούν μερικές προειδοποιητικά σημάδια των ινομυωμάτων τα οποία δεν πρέπει να αγνοήσετε.

1. Προβλήματα με την ουροδόχο κύστη

7 προειδοποιητικά σημάδια των ινομυωμάτων
Το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι των ινομυωμάτων μπορεί να μην συνδέεται με τα ίδια τα ινομυώματα.

Όταν εμφανίζονται ινομυώματα στο εξωτερικό τοίχωμα της μήτρας κοντά στην ουροδόχο κύστη, μπορεί να πιεστεί το όργανο αυτό και να προκαλέσει μεγάλη ενούρηση.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η συχνότερη από το κανονικό επιθυμία για ούρηση. Τα ινομυώματα μπορούν ακόμη και να αποτρέψουν τελείως την ούρηση, ακόμη και όταν η κύστη είναι γεμάτη, γεγονός που συνιστά μια άβολη όσο και επικίνδυνη κατάσταση.

Αν παρατηρήσετε ότι πηγαίνετε στο μπάνιο πιο συχνά από ό,τι συνήθως, αλλά δεν αισθάνεστε αίσθημα πλήρους κένωσης στην ουροδόχο κύστη, πρέπει να κάνετε, εκτός των άλλων, έναν έλεγχο για ινομυώματα.

2. Πίεση στο ορθό

Ακριβώς όπως τα ινομυώματα μπορούν να πιέσουν την ουροδόχο κύστη σας, αυτό μπορεί να συμβεί και στο ορθό. Σε αυτή την περίπτωση, η πίεση αυτή θα σας κάνει να νιώθετε σαν να έχετε γεμάτο στομάχι.

Θα κάνει επίσης τις κινήσεις του εντέρου δύσκολες και είναι πιθανό να προκληθούν αιμορροΐδες.

Αν και άλλες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, είναι πάντα σωστό να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας εάν έχετε ιστορικό ινομυωμάτων.

3. Δυσφορία ή πόνος στην πυελική περιοχή

Προειδοποιητικά σημάδια των ινομυωμάτων - πόνος
Είναι πολύ συνηθισμένο τα μεγαλύτερα ινομυώματα να προκαλούν συναισθήματα δυσφορίας και πόνο στην περιοχή της πυέλου.

Για ορισμένες γυναίκες αυτό γίνεται πολύ αισθητό και άβολο, ιδιαίτερα όταν σκύβουν ή ξαπλώνουν.

Σε άλλες, όμως, τα συμπτώματα παρουσιάζονται περισσότερο σαν ένα βαρύ αίσθημα πληρότητας.

Μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν οξύ και σοβαρό πόνο στην περιοχή της πυέλου. Αυτό συμβαίνει επειδή το ινομύωμα σπάει, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες έως έναν μήνα.

Επιπλέον, τα ινομυώματα μπορούν να μολύνουν την κυκλοφορία του αίματός σας και τους περιβάλλοντες ιστούς, προκαλώντας πυρετό.

4. Σημάδια των ινομυωμάτων: πόνος στην πλάτη

Ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης είναι ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι των ινομυωμάτων.

Όταν το ινομύωμα βρίσκεται στο εξωτερικό τοίχωμα της μήτρας, μπορεί να πιέσει τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης ή των μυών της πλάτης.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο στην πλάτη που θα περιορίσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Επίσης, λόγω της θέσης του, ο πόνος στην πλάτη μπορεί να εμφανιστεί μαζί με άλλα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω.

Διαβάστε σχετικά: 6 προβλήματα υγείας που ευθύνονται για τον πόνο στην πλάτη

5. Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

Προειδοποιητικά σημάδια των ινομυωμάτων - πόνος στην επαφή
Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί σε μερικές γυναίκες και εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του ινομυώματος.

Μπορεί να αισθανθείτε δυσφορία ή πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, με διακύμανση έντασης ανάλογα με τη μέρα ή τη στάση που ακολουθείτε.

Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι να διατηρείτε καλή επικοινωνία με το σύντροφό σας, ώστε να γνωρίζει ότι δεν αποτελεί ο ίδιος την αιτία του προβλήματος.

6. Βαριά εμμηνόρροια

Ένα από τα πιο γνωστά προειδοποιητικά σημάδια των ινομυωμάτων είναι η βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντική ενόχληση, επειδή η ροή είναι μεγάλη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα επεισόδια, εκτός από το ότι μπορούν να σας τρομοκρατήσουν, είναι επίσης οδυνηρά. Μπορούν να προκαλέσουν εσωτερικές κράμπες ή πόνο που είναι δύσκολο να κατευναστεί.

Εάν η εμμηνόρροιά σας αυξάνεται ξαφνικά σε ποσότητα ή συνοδεύεται από έντονο πόνο, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες που έχουν βαριές περιόδους είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη αναιμίας, γεγονός που μπορεί να τις κάνει να αισθάνονται κουρασμένες, αδύναμες και να έχουν πονοκεφάλους.

Δείτε επίσης: Βαριά περίοδος: 5 φυσικές θεραπείες

7. Μεγάλες περιόδους εμμηνόρροιας ή λεκέδες αίματος ανάμεσα σε αυτά τα διαστήματα

Ακριβώς όπως με τη βαριά ροή της εμμήνου ρύσεως, τα ινομυώματα μπορεί να επηρεάζουν όχι μόνο την ποσότητα αλλά και τη διάρκεια της περιόδου.

Μπορούν να οδηγήσουν σε περιόδους που διαρκούν περισσότερο από επτά ημέρες ή στην εμφάνιση λεκέδων αίματος μεταξύ των περιόδων. Αυτό μπορεί επίσης να συνοδεύεται από κράμπες και έντονο πόνο.

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα είναι πιθανές προειδοποιητικές ενδείξεις των ινομυωμάτων και πρέπει να τους δώσετε προσοχή εφόσον τα παρατηρήσετε. Ιδανικά, πρέπει να επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας μία φορά το χρόνο. Εάν παρουσιάζετε, ωστόσο, κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας νωρίτερα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.