Πόνος στις ωοθήκες κατά την εμμηνόπαυση: Συμπτώματα

Ο πόνος των ωοθηκών κατά την εμμηνόπαυση δεν είναι φυσιολογικός και μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελεί ένδειξη πιθανού όγκου.
Πόνος στις ωοθήκες κατά την εμμηνόπαυση: Συμπτώματα
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Οι γυναίκες βιώνουν πόνο στις ωοθήκες πολλές φορές στη ζωή τους, τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας ή της εμμήνου ρύσεως. Ωστόσο, μπορεί να επανεμφανιστεί κατά την εμμηνόπαυση, παρόλο που υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι τελειώνει με αυτό το στάδιο της ζωής μιας γυναίκας. Πόνος στις ωοθήκες κατά την εμμηνόπαυση: τι μπορεί να είναι;

Αυτό το είδος πόνου συμβαίνει στην κάτω κοιλιακή χώρα και μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονος, σταθερός ή με παλλόμενη αίσθηση. Όταν εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, συνήθως οφείλεται στη φλεγμονή των ωοθηκών κατά την ωορρηξία. Επομένως, δεν είναι φυσιολογικό να έχετε πόνο στις ωοθήκες κατά την εμμηνόπαυση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ωοθήκες δεν είναι πλέον ενεργές σε αυτό το στάδιο.

Στο σημερινό άρθρο, θα εξηγήσουμε γιατί μπορεί να έχετε πόνους στις ωοθήκες κατά την εμμηνόπαυση.

γυναίκα με εξάψεις

Οι γυναίκες συγχέουν συχνά την άφιξη της εμμηνόπαυσης. Δεν είναι περίεργο ότι πολλές γυναίκες σταματούν να έχουν την περίοδο τους και υποθέτουν ότι οφείλεται στην εμμηνόπαυση. Αυτό συνήθως είναι περιμηνόπαυση. Είναι ένα στάδιο μετάβασης στο οποίο μια γυναίκα δεν έχει κανονική περίοδο επειδή οι ωοθήκες εξακολουθούν να είναι ενεργές.

Πόνος στις ωοθήκες, εμμηνόπαυση και άνοια

Η ωορρηξία είναι η πρώτη αιτία του πόνου των ωοθηκών κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου. Εμφανίζεται επειδή οι ωοθήκες συνεχίζουν να λειτουργούν και διογκώνονται όπως έκαναν κατά τη διάρκεια του γόνιμου σταδίου. Οι εκτοπικές κυήσεις είναι ένας άλλος λόγος.

Επίσης, η πυελική φλεγμονώδης νόσος είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο στις ωοθήκες και συνήθως είναι μια επιπλοκή που προέρχεται από μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Έτσι, μπορεί να υπάρχει και άλλη δυσφορία εκτός από τον πόνο. Για παράδειγμα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μυρωδιά αίματος περιόδου και πόνο κατά την ούρηση.

Ωστόσο, οι όγκοι είναι η πιο κοινή αιτία και μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Όταν μια γυναίκα δεν έχει περίοδο περισσότερο από ένα χρόνο και αισθάνεται πόνο στις ωοθήκες, τότε είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για όγκο.

Άλλες πιθανές αιτίες είναι:

  • Ενδομητρίωση: Αυτή είναι μια παθολογία που εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου, αλλά μπορεί να παραμείνει μέχρι την εμμηνόπαυση.
  • Γαστρεντερική δυσφορία: Πολλές καταστάσεις μπορούν να προσομοιώσουν τον πόνο των ωοθηκών. Στην πραγματικότητα, τα αέρια ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συχνά συγχέονται με αυτό.
  • Κύστεις των ωοθηκών: Πρόκειται για κοιλότητες γεμάτες με υγρό. Στην πραγματικότητα είναι αρκετά συχνές και ασυμπτωματικές αλλά ενδέχεται να προκαλέσουν δυσφορία.

Άλλα συμπτώματα όγκου των ωοθηκών

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο πόνος στις ωοθήκες μπορεί να είναι σύμπτωμα όγκου σε αυτήν την περιοχή. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που μπορούν να σας προειδοποιήσουν για αυτήν την κατάσταση. Για παράδειγμα, οι γυναίκες μπορεί να έχουν δυσκολία στο να φάνε ή να αισθάνονται φουσκωμένες με πολύ λίγο φαγητό. Ομοίως, υπάρχουν συμπτώματα ούρησης, όπως η συνεχής επιθυμία να ουρήσουν.

Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλες ασθένειες. Τα συμπτώματα είναι συνήθως επίμονα ή πιο συχνά όταν αντιμετωπίζετε όγκο των ωοθηκών. Πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας οπωσδήποτε.

Επιπλέον, μπορεί να αισθάνεστε πιο κουρασμένες και να έχετε πόνο στην πλάτη ή να αισθανθείτε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Μπορεί ακόμη και να επηρεάσει το στομάχι σας και να οδηγήσει σε πρήξιμο και δυσκοιλιότητα. Η αιμορραγία είναι ένα ανησυχητικό σημάδι, ειδικά εάν δεν είχατε περίοδο για περισσότερο από ένα χρόνο.

πόνος στην πλάτη

Πόνος στις ωοθήκες και καρκίνος

Πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να μάθετε αν έχετε όγκο των ωοθηκών. Θα πρέπει να γνωρίζει ολόκληρο το ιατρικό σας ιστορικό, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού σας ιστορικού. Συνήθως ξεκινούν τη διάγνωσή τους με πυελική και κοιλιακή εξέταση.

Ένας γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μια σειρά συμπληρωματικών εξετάσεων για να το διαγνώσει. Αρχικά, θα ζητήσουν υπερηχογράφημα και, μαζί με αυτό, θα καθορίσουν εάν υπάρχει υπερβολικός ιστός στις ωοθήκες σας. Και αν υπάρχει, θα πρέπει επίσης να καθορίσουν αν είναι υγρός ή στερεός.

Εκτός από αυτό,  θα σας γράψουν να κάνετε και μια αξονική τομογραφία αντί για μαγνητική τομογραφία. Αυτό συμβαίνει επειδή τους βοηθά να διακρίνουν πιο καθαρά εάν υπάρχει όγκος ή όχι. Μπορούν επίσης να κάνουν βιοψία.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, ο πόνος των ωοθηκών κατά την εμμηνόπαυση δεν είναι φυσιολογικός και, όπως είπαμε, μπορεί να είναι ένα σημάδι όγκου. Επομένως, πρέπει να δείτε έναν γιατρό για να εξηγήσετε τα συμπτώματά σας και να κάνετε ερωτήσεις. Θα κάνουν οποιεσδήποτε σχετικές εξετάσεις για να αποκλείσουν έναν όγκο. Στην πραγματικότητα, όσο νωρίτερα κάνουν μια διάγνωση, τόσο το καλύτερο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.