Μάθετε τι είναι το T-DM1 και σε τι χρησιμεύει

Το 18-20% των μεταστάσεων των καρκίνων του μαστού είναι HER-2+. Με άλλα λόγια, έχουν μια υπερβολική έκφραση του ογκογονίδιου HER2. Οι ειδικοί έχουν αναπτύξει ένα νέο φάρμακο που ονομάζεται T-DM1 γι' αυτά τα είδη καρκίνου. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τα πάντα γι' αυτό.
Μάθετε τι είναι το T-DM1 και σε τι χρησιμεύει
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το T-DM1 είναι ένα νέο, μοναδικό, και επιλεκτικό φάρμακο-αντίσωμα το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων για τη θεραπεία του προχωρημένου HER2-θετικού καρκίνου του μαστού. Μπορείτε να το βρείτε στη αγορά με το όνομα Kadcyla.

HER2 είναι η πρωτεΐνη “επιδερμικός παράγοντας ανάπτυξης του υποδοχέα 2” η οποία διευκολύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Το T-DM1 αποτελείται από δύο ενώσεις. Η πρώτη είναι γνωστή ως το φάρμακο τραστουζουμάμπη, η οποία είναι ένα αντί-αντίσωμα HER2. Το άλλο στοιχείο είναι ένα κυτταροτοξικό μόριο αντιμικροσωληνίσκου: DM1. Το κυτταροτοξικό μόριο αντιμικροσωληνίσκου αναφέρεται στην ικανότητα παρεμπόδισης της σύνθεσης μικροσωληνίσκων στη διάσπαση των κυττάρων. Θα μιλήσουμε στη συνέχεια γι’ αυτόν τον μηχανισμό.

Η αποτελεσματικότητα του T-DM1

Γυναίκα ετοιμάζεται να πάρει χάπια

Το 18-20% των μεταστατικών καρκίνων του μαστού είναι HER2-θετικοί. Δηλαδή, έχουν μια υπερβολική έκφραση του ογκογονίδιου HER2. Πριν την ανάπτυξη συγκεκριμένων αντι-HER2 θεραπειών, η πρόγνωση των ασθενών με όγκους HER2-θετικό ήταν σημαντικά χειρότερη από τους υπόλοιπους ασθενείς. Ογκογονίδιο είναι ένα γονίδιο το οποίο, χάρη στην ικανότητά του να προκαλεί μετάλλαξη ή μετατροπή, οδηγεί στον σχηματισμό καρκίνου σε ένα κύτταρο.

Ωστόσο, με την ανάπτυξη της τραστουζουμάμπης, που εγκρίθηκε το 2000, η κακή πρόγνωση για τους καρκίνους του μαστού HER2-θετικό αντισταθμίστηκε με αυτή των HER2-αρνητικό. Το 2014, ένα δεύτερο αντι-HER2 φάρμακο ήρθε στην αγορά: η περ-τουζουμάπη. Αυτό το φάρμακο επεκτείνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες επιβίωσης στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του προχωρημένου καρκίνου του μαστού HER2-θετικό.

Η δεύτερη γραμμή αντιμετώπισης γι’ αυτό το είδος καρκίνου ήταν η μόνη που είχε έγκριση μέχρι τότε, και αυτή ήταν ένας συνδυασμός χημειοθεραπείας με καπεσιταβίνη και λαπατινίμπη, αναστολείς κινάσης τυροσίνης HER2/EGFR.

Μία μελέτη με την ονομασία EMILIA σύγκρινε τη θεραπεία με T-DM1 με τη θεραπεία με λαπατινίμπη και καπεσιταβίνη σε ασθενείς με αυτό το είδος καρκίνου που προηγουμένως αντιμετωπιζόταν με τραστουζουμάμπη και μία ταξάνη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν μια αύξηση της επιβίωσης χωρίς πρόοδο, μία αύξηση της γενικής επιβίωσης, και ένα προφίλ καλύτερης ανοχής στις παρενέργειες και μια σημαντική καθυστέρηση των συμπτωμάτων μέχρι την έναρξη της θεραπείας με T-DM1.

Πώς επιδρά το T-DM1 στο σώμα

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το T-DM1 είναι ένας συνδυασμός δύο φαρμάκων: της τραστουζουμάμπης και του DM1. Το T-DM1 συνδυάζει τους μηχανισμούς δράσης των δύο αυτών φαρμάκων:

 • Όπως η τραστουζουμάμπη, το T-DM1 μπορεί να δεθεί στο HER2 και να αναστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
 • Επίσης, παρουσιάζει τον μηχανισμό δράσης του DM1, γι’ αυτό μπορεί να δεθεί με την τουμπουλίνη.

Καθώς αναστέλλει την τουμπουλίνη, δεν επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να διασπαστούν, κάτι που οδηγεί στον θάνατο αυτών των κυττάρων με απόπτωση. Τα αποτελέσματα κυτταροτοξικότητας in vitro (σε δοκιμαστικό σωλήνα) έδειξαν ότι το DM1 είναι 20 με 200 φορές πιο ισχυρό από τις ταξάνες και τα αλκαλοειδή της βίνκα.

Οι παρενέργειες του T-DM1

Στήθος γυναίκας με το σήμα κατά του καρκίνου

Παρενέργειες είναι οι ανεπιθύμητες και ακούσιες ενέργειες που περιμένει ένας ασθενής όταν ξεκινά μια θεραπεία με ένα φάρμακο.

Οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί περισσότερο γι’ αυτό το φάρμακο είναι η ναυτία, η κόπωση, και ο πονοκέφαλος. Άνω του 25% των ασθενών έχει υποφέρει από αυτές. Έτσι, οι ειδικοί αξιολόγησαν την ασφάλεια του T-DM1 σε 1871 ασθενείς με καρκίνο του μαστού σε διαφορετικές κλινικές δοκιμές.

Ανακάλυψαν ότι οι πιο συχνές σοβαρές αντιδράσεις ήταν:

 • Αιμορροΐδες
 • Δύσπνοια
 • Πόνος στα οστά και τους μυς
 • Κοιλιακός πόνος
 • Θρομβοπενία
 • Εμετός

Συμπέρασμα

Τα δεδομένα των μελετών έδειξαν ότι το T-DM1 είναι μια πολύ σημαντική πρόοδος στη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού HER2-θετικό. Βελτιώνει την επιβίωση των ασθενών οι οποίοι λάμβαναν τραστουζουμάμπη προηγουμένως.

Ωστόσο, παρά την πρόοδο, ο καρκίνος HER2-θετικό δεν έχει θεραπεία ακόμη. Έτσι, είναι απαραίτητο να βρεθούν νέες, με καλύτερη ανοχή, και πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να συνεχίσει η έρευνα για τον καρκίνο του μαστού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Verma, S., Miles, D., Gianni, L., Krop, I. E., Welslau, M., Baselga, J., … Blackwell, K. (2012). Trastuzumab emtansine for HER2-positive advanced breast cancer. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1209124
 • Barok, M., Joensuu, H., & Isola, J. (2014). Trastuzumab emtansine: Mechanisms of action and drug resistance. Breast Cancer Research. https://doi.org/10.1186/bcr3621
 • Junttila, T. T., Li, G., Parsons, K., Phillips, G. L., & Sliwkowski, M. X. (2011). Trastuzumab-DM1 (T-DM1) retains all the mechanisms of action of trastuzumab and efficiently inhibits growth of lapatinib insensitive breast cancer. Breast Cancer Research and Treatment. https://doi.org/10.1007/s10549-010-1090-x

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.