7 συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να πάρει βάρος

Γιατί το παιδί σας δεν παίρνει βάρος; Μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα ή να μην μπορεί να φάει. Σας λέμε πώς να το βοηθήσετε με διάφορους τρόπους.
7 συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να πάρει βάρος
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαΐου, 2023

Στο παιδίατρο, είναι σύνηθες να ακούει κανείς “χρειάζομαι κάποιες συμβουλές για να βοηθήσω το παιδί μου να πάρει βάρος”. Πολλοί γονείς δείχνουν μεγάλη ανησυχία όταν τα μικρά τους δεν αναπτύσσονται όπως νομίζουν ότι θα έπρεπε.

Υπό αυτή την έννοια, ο Dr. Rupal Gupta τονίζει ότι η αύξηση του βάρους και του ύψους στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού πρέπει να είναι γρήγορη και σταθερή.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα ανάπτυξης. Μιλάμε εδώ για παιδιά που δεν παίρνουν βάρος σύμφωνα με τις τυπικές στατιστικές ανάπτυξης, με το ύψος τους να επηρεάζεται επίσης. Σε ακραίες περιπτώσεις, η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και διανοητική εξασθένιση, όπως αναφέρεται στο MedlinePlus.

7 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να πάρει βάρος

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αδυναμία ενός παιδιού να πάρει βάρος. Μπορεί να υπάρχει ανεπαρκής διατροφή, ασθένειες και έλλειψη κινήτρων, μεταξύ άλλων. Το σημαντικό είναι να εντοπίσετε την αιτία και να τα βοηθήσετε.

Αν αισθάνεστε ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει με το παιδί σας, τότε διαβάστε παρακάτω μερικές σημαντικές συμβουλές. Ελέγξτε τις και εφαρμόστε τις στην οικογένειά σας!

1. Επικεντρωθείτε στις αιτίες

Ως γονέας, θα πρέπει να διερευνήσετε τις πιθανές αιτίες της απώλειας βάρους του παιδιού σας. Ορισμένα ψυχολογικά προβλήματα οδηγούν σε χαμηλό ενδιαφέρον για το φαγητό και ορισμένες ασθένειες εμποδίζουν την πρόσληψη τροφής.

Για παράδειγμα, οι γαστρεντερικές διαταραχές ή οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν απώλεια βάρους. Οι πιέσεις των συνομηλίκων στο σχολείο οδηγούν επίσης σε διατροφικές διαταραχές. Λάβετε υπόψη ότι η υπερκινητικότητα καίει εύκολα θερμίδες.

Πιστεύουμε ότι θα σας αρέσει επίσης να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Αμφίσημη προσκόλληση: Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη;

2. Επιλέξτε τροφές ισορροπημένες σε θρεπτικά συστατικά και θερμίδες για να πάρει το παιδί βάρος

Η Ισπανική Ένωση Παιδιατρικής αναφέρει ότι η διατροφή των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας πρέπει να είναι ποικίλη, ισορροπημένη και εξατομικευμένη. Αλλάξτε την ποσότητα του φαγητού ή τον τρόπο παρασκευής του.

Συνδυάστε σύνθετους υδατάνθρακες από ζυμαρικά, ψωμί και άλλα δημητριακά με μια μερίδα φρούτων και μια μερίδα λαχανικών. Συνοδεύστε το γεύμα με κάποια πρωτεΐνη, όπως αυγά, κρέας, τυρί ή γάλα. Ενώ ανακτούν το βάρος μην προσθέτετε πολλές φυτικές ίνες, καθώς, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Montse Vilaplana, τους αφαιρούν την πείνα και μπορεί να παγιδεύσουν κάποια θρεπτικά συστατικά.

Παιδί κοιτά σαλάτα
 Η δυνατότητα να εφαρμόζετε ποικιλία στην προετοιμασία των πιάτων είναι μια στρατηγική που διεγείρει την όρεξη.

3. Προσέξτε την ποιότητα των θερμίδων που καταναλώνουν

Το θέμα δεν είναι η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουν, αλλά η ποιότητα. Φυσικά, ένας διατροφολόγος μπορεί να σας πει πόσες πρέπει να τρώνε ημερησίως.

Αποφύγετε τα αναψυκτικά, το γρήγορο φαγητό, τα γλυκά, τις καραμέλες και τα παγωτά. Θα παρέχουν μόνο κενές θερμίδες που θα γεμίσουν το στομάχι του παιδιού σας χωρίς να το βοηθήσουν να χτίσει μυϊκή μάζα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διατροφής της Κεντρικής Αμερικής και του Παναμά, το 90% των ενεργειακών αναγκών του παιδιού σας πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες από δημητριακά και μόνο το 10% από απλά σάκχαρα, όπως φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα και σακχαρόζη.

Συνιστώνται ακόρεστα λιπαρά, όπως λιναρόσπορος, ελαιόλαδο, κανόλα, καλαμπόκι, σόγια, φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί. Τα έλαια μπορούν να προστεθούν στις σαλάτες, στα κρέατα ή να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή μαγιονέζας ή σπιτικών σαλτσών.

Τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να γίνουν σύμμαχοί σας. Εκτός από λίπος και θερμίδες, έχουν και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για το παιδί. Συνιστούμε 2 ή 3 ποτήρια την ημέρα για παιδιά από 2 έως 5 ετών.

4. Συμπεριλάβετε σνακ για να πάρει το παιδί σας βάρος

Μια ομάδα παιδίατρων προτείνει να ενθαρρύνετε τον μεγαλύτερο αριθμό γευμάτων στο σπίτι. Το 15% έως το 20% της θερμιδικής πρόσληψης θα πρέπει να αφορά τα σνακ.

Κατά την προετοιμασία τους θα πρέπει να τα εξισορροπήσετε σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Προωθήστε την κατανάλωση φρούτων, δημητριακών, σπιτικών σνακ, τυριών και λαχανικών.

5. Θα πρέπει να πίνουν νερό και υγρά τη σωστή στιγμή

Το νερό πρέπει να συνοδεύει όλα τα γεύματα. Αλλά ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι η καλύτερη στιγμή για να το πίνουν είναι μετά το φαγητό.

Εξηγήστε τους ότι δεν μπορούν να πίνουν νερό πριν από ένα γεύμα, επειδή γεμίζει το στομάχι τους. Μόνο λίγες γουλιές θα επιτρέπονται για να τους βοηθήσουν να καταπιούν με ασφάλεια και άνεση.

Μεταξύ άλλων υγρών, θα μπορούσατε να εξετάσετε ορισμένα παρασκευάσματα που υποδεικνύει ο διατροφολόγος, όπως αυτά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και θερμίδες, τα smoothies φρούτων, τα milkshakes και το πλήρες γάλα. Μπορούν να ταιριάξουν καλά ως σνακ ή μετά το γεύμα.

6. Αλλάξτε τη διατροφική συμπεριφορά

Η διατροφική συμπεριφορά αποτελεί επίσης μέρος των συμβουλών μας για να βοηθήσετε το παιδί σας να πάρει βάρος. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι ο αριθμός των γευμάτων ανά ημέρα. Ένα παιδί έχει μικρό στομάχι και θα πρέπει να κατανέμετε τις θερμίδες σε 5 ή 6 γεύματα την ημέρα.

Γίνετε πιο ενθουσιώδεις με το φαγητό, χωρίς να το κάνετε να το βλέπει ως τιμωρία ή κάτι αρνητικό. Δεν μπορείτε να τα αναγκάσετε να τρώνε τα πάντα αν δεν θέλουν. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να κλείσετε την τηλεόραση ή οποιαδήποτε παιχνίδια που μπορεί να τους αποσπάσουν την προσοχή.

Εσείς και η υπόλοιπη οικογένεια θα πρέπει να είστε το πρότυπο στο τραπέζι. Συμπεριλάβετε υγιεινές συνήθειες, ενσωματώστε νέες τροφές και εξαλείψτε τις ανθυγιεινές. Μην αγοράζετε fast food όταν βγαίνετε έξω.

Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να ενθαρρύνετε την τακτική άσκηση, ειδικά στα μεγαλύτερα παιδιά. Σύμφωνα με το περιοδικό Archives of Sports Medicine, μια ρουτίνα σωματικής δραστηριότητας θα βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας και στην αύξηση του βάρους. Αναφέρεται ότι η άσκηση μπορεί επίσης να διεγείρει την όρεξη.

7. Ναι, μην τα αναγκάζετε να τρώνε

Ούτε με το ζόρι. Σερβίρετέ τους αυτό που πραγματικά χρειάζονται, αλλά αν περνούν μια περίοδο έλλειψης όρεξης, σερβίρετε λιγότερο από αυτό που έχουν συνηθίσει. Αν θέλουν περισσότερο, θα το ζητήσουν. Αν δεν το φάνε όλο, πάρτε το πιάτο μακριά. Αν αλλάξουν γνώμη και ζητήσουν το πιάτο πίσω, δώστε τους το πίσω.

Αν σας ζητήσουν να τους βοηθήσετε να φάνε, κάντε το! Αλλά μην προσφέρετε πρώτα, αφήστε τα να αποφασίσουν τι θα κάνουν, χωρίς πίεση, εξαναγκασμό, απειλή τιμωρίας ή εκβιασμό, όπως ότι δεν έχει γλυκό αν δεν φάνε. Μην κρατάτε το φαγητό τους από το μεσημεριανό γεύμα για να το σερβίρετε στο δείπνο αλλά αφήστε τα να φάνε αυτό που τρώνε όλοι οι άλλοι για δείπνο.

Δεν πρέπει ποτέ να συνδέουν οτιδήποτε σχετίζεται με το φαγητό με κάποια μορφή τιμωρίας.

Αν δεν τρώνε τις ώρες που συνήθως τρώει η οικογένεια, θέλουν να τρώνε ανάμεσα στα γεύματα. Είναι σημαντικό, σε αυτές τις περιπτώσεις, να έχετε πρόχειρη μια μερίδα θρεπτικής τροφής, ώστε να μην ικανοποιούν την πείνα τους μόνο με λιχουδιές. Μια μπανάνα, ένα γιαούρτι ή ένα σπιτικό σνακ θα αναπληρώσουν αυτή την κρίση αφαγίας, η οποία είναι συνήθως προσωρινή.

Αυτές και άλλες συστάσεις γίνονται από τον παιδίατρο Carlos Gonzalez στο βιβλίο του Mi niño no come, consejos para prevenir y resolver el problema (Το παιδί μου δεν τρώει, συμβουλές για την πρόληψη και την επίλυση του προβλήματος ). Στο βιβλίο αυτό, ζητά από τους γονείς να εξοπλιστούν με κάποιες ζυγαριές που θα τους βοηθήσουν να παρακολουθούν το βάρος του παιδιού τους. Προτείνει το ακόλουθο πείραμα:

1. Ζυγίστε το παιδί σας στη ζυγαριά.
2. Μην αναγκάζετε το παιδί σας να τρώει με το ζόρι.
3. Ζυγίστε ξανά το παιδί σας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
4. Εάν δεν έχει χάσει ούτε ένα κιλό, συνεχίστε χωρίς να το αναγκάσετε να φάει και επιστρέψτε στο βήμα 2.
5. Εάν έχει χάσει ένα κιλό, το πείραμα τελειώνει.

Ο Gonzalez λέει ότι, αν το πείραμα πετύχει, τότε η ζωή σας, η ζωή του παιδιού σας και η ζωή ολόκληρης της οικογένειάς σας θα αλλάξει.

Υγιεινές διατροφικές συνήθειες για να πάρει βάρος το παιδί σας

Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών στα παιδιά μας θα τα βοηθήσει να αναπτυχθούν ανάλογα με την ηλικία τους. Ας δούμε λοιπόν μερικές συνήθειες που θα ενθαρρύνουν την καλή διατροφική ανάπτυξη:

 • Προσφέρετε ένα καλό πρωινό: Το πρωινό είναι το γεύμα που εισάγει ενέργεια για να ξεκινήσει η μέρα. Συνηθίστε τα να τρώνε το σωστό πρωινό με γάλα, χυμούς φρούτων, γιαούρτι και δημητριακά.
 • Μην αφήνετε τη διαφήμιση να επιλέγει τα σνακ τους: Αποφύγετε κάθε είδους βιομηχανικά προϊόντα που βλέπουν στις διαφημίσεις.
 • Διδάξτε τους ότι το καλύτερο φαγητό είναι το σπιτικό: Το σπιτικό φαγητό παρασκευάζεται με καλά επιλεγμένες τροφές που βοηθούν την ανάπτυξη και την εξέλιξη.
 • Αφήστε τη διασκέδαση και τη δημιουργικότητα να μπουν στην κουζίνα: Είναι καλό για το παιδί σας να αισθάνεται ότι έχει δημιουργήσει το πιάτο που πρόκειται να φάει. Αφήστε τα να μαγειρεύουν διασκεδάζοντας, ιδίως γαρνίροντας με φρούτα και λαχανικά.
 • Τρώτε αργά: Το καλό μάσημα της τροφής βοηθά στην πέψη.
 • Μοιραστείτε τα γεύματα ως οικογένεια: Η συλλογική πράξη του φαγητού ως οικογένεια είναι ένας τρόπος για να κοινωνικοποιηθεί το παιδί σας, μαθαίνοντας διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και νέους τρόπους να σχετίζεται με τους άλλους.

Υγιεινές τροφές που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας για να πάρει βάρος

Ανάμεσα στις συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να πάρει βάρος, θα σας δείξουμε μερικές τροφές που θα βοηθήσουν το παιδί σας να αναπτυχθεί υγιεινά. Κρατήστε τη λίστα πρόχειρη για να ξέρετε τι να μαγειρέψετε στο σπίτι και με ποια υλικά.

Αυγά, άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για να ανακτήσει το παιδί σας το χαμένο βάρος. Τα αυγά είναι πολύ θρεπτικά, καθώς περιέχουν όλα τα αμινοξέα που σχηματίζουν τους μυϊκούς ιστούς. Είναι πολύ ευπροσάρμοστα για μαγείρεμα και μπορούν να καταναλώνονται 5-6 ημέρες την εβδομάδα.

Τα άπαχα κρέατα, το κοτόπουλο και τα ψάρια προσφέρουν πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Το τυρί, το γιαούρτι και το πλήρες γάλα είναι τα αγαπημένα των περισσότερων παιδιών. Περιέχουν πολύ ασβέστιο και φώσφορο για την ενίσχυση των οστών και των δοντιών.

Γαλακτοκομικά προϊόντα πάνω σε τραπέζι 7 συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να πάρει βάρος
 Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν καλή συγκέντρωση ασβεστίου που συμβάλλει στην υγεία των οστών και των δοντιών στα αναπτυσσόμενα παιδιά.

Όσπρια και δημητριακά

Τα φασόλια διαφόρων χρωμάτων, ο αρακάς, οι φακές, το ρύζι, τα ζυμαρικά, το ψωμί, η βρώμη και το κριθάρι πρέπει να συνδυάζονται για να συμπληρώνουν τις πρωτεΐνες. Ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φώσφορο.

Ξηροί καρποί

Ξηροί καρποί όπως τα φουντούκια, τα καρύδια, τα φιστίκια και τα αμύγδαλα παρέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνες, μέταλλα και άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά. Μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ, σε σαλάτες ή ως μέρος ενός κύριου πιάτου. Το γάλα αμυγδάλου αποτελεί εξαιρετική επιλογή για παιδιά με δυσανεξία στη λακτόζη.

Φυστικοβούτυρο και αβοκάντο

Το φυστικοβούτυρο είναι μια νόστιμη πηγή ενέργειας που το παιδί σας δεν θα αρνηθεί. Περιέχει 52% φυτικά λιπαρά και 22% πρωτεΐνες. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ενέργεια μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη των παιδιών μας. Ταιριάζει υπέροχα ως επάλειψη σε φρυγανιές ή κράκερ.

Το αβοκάντο είναι μια άλλη πηγή λίπους που χρησιμοποιείται για την παρασκευή επαλείψεων που λατρεύουν τα παιδιά. Επιπλέον, ορισμένοι ερευνητές δηλώνουν ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Φρούτα

Τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, όπως οι φράουλες, τα βερίκοκα και ο ανανάς, μεταξύ άλλων, παρέχουν φρουκτόζη, σακχαρόζη και γλυκόζη που απορροφώνται πολύ γρήγορα ως πηγή ενέργειας. Μπορείτε να ετοιμάσετε νόστιμες μαρμελάδες ή επιδόρπια και να τα αναμείξετε με γάλα για να έχετε ένα ενεργητικό smoothie.

Υπάρχουν διάφορες φόρμουλες για να βοηθήσετε το παιδί σας να πάρει βάρος

Με αυτές τις συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να πάρει βάρος, σας υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε τον παιδίατρο για να αξιολογήσει την ανάπτυξή του και να σας καθοδηγήσει στο πρόγραμμα διατροφής. Επίσης, να θυμάστε ότι η ανάπτυξη των μικρών είναι υπόθεση όλης της οικογένειας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria. El plato saludable. Diciembre 2020.
 • Carbajal Azcona A. Manual de Nutrición y Dietética. Universidad Complutense de Madrid.
 • Gomez-Campos Rossana, Arruda Miguel, Luarte-Rocha Cristian, Urra Albornoz Camilo, Almonacid Fierro Alejandro, Cossio-Bolaños Marco. Enfoque teórico del crecimiento físico de niños y adolescentes. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética . 2016 ; 20 (3): 244-253.
 • González, C. (2005). Mi niño no me come. Consejos para prevenir y resolver el.
 • González-Gross M, Gutiérrez A, et al. La nutrición en la práctica deportiva: adaptación de la pirámide nutricional a las características de la dieta del deportista. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. Diciembre 2001. 51 (4).
 • Hirsch L. Retraso en el crecimiento. Nemours Kids Health. Febrero 2020.
 • Medline Plus. Crecimiento y desarrollo normales. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Febrero 2022.
 • Muzzo B Santiago. Crecimiento normal y patológico del niño y del adolescente. Revista Chilena de Nutrición. 2003,  30 (2): 92-100.
 • Organización Mundial de la Salud. La alimentación del Lactante y del niño pequeño. 2010. 110 paginas. Disponible en: https://www.paho.org/hq/dmdocuments/2010/IYCF_model_SP_web.pdf
 • Pérez Rosales, R., Villanueva Rodríguez, S., Cosío Ramírez, R.,  El aceite de aguacate y sus propiedades nutricionales. e-Gnosis. 2005; (3):p. 0. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=73000310
 • Raab Ch. Retraso del crecimiento. MSD Manuals. Abril 2021.
 • Raya, J y Martínez, M. Métodos de entrenamiento y aspectos nutricionales para el aumento de la masa muscular: una revisión sistemática. Archivos de Medicina del Deporte. 2019; 36 (6): 376-385
 • Sociedad Argentina de Pediatría. Guía de alimentación para niños sanos de 0 a 2 años. 2001. 53 páginas. Disponible en: https://www.sap.org.ar/docs/publicaciones/alim_0a2.pdf
 • U. S. Department of Agriculture and U. S Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans. 2020-2025. 9a edición. Diciembre 2020.
 • Zeratsy K. Underweight? See how to add pounds healthfully. Mayo Clinic. Agosto 2020.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.