Οι ιδιότητες και τα οφέλη από το γάλα βρώμης

Το γάλα βρώμης είναι ένα ρόφημα με εξαιρετικό διατροφικό προφίλ που βοηθά στην πρόληψη μεταβολικών και πεπτικών διαταραχών.
Οι ιδιότητες και τα οφέλη από το γάλα βρώμης
Eliana Delgado Villanueva

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Το γάλα βρώμης είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή vegan ή χορτοφαγική. Είναι επίσης καλό για όσους δεν θέλουν να καταναλώνουν ροφήματα ζωικής προέλευσης ή υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη. Πράγματι, το γάλα βρώμης είναι μια εξαιρετική φυσική επιλογή. Είναι καλό ακόμη και για τα μικρά παιδιά του σπιτιού σας, λόγω της θρεπτικής του αξίας και των πλεονεκτημάτων που παρέχει. Ωστόσο, ίσως να αναρωτιέστε γιατί ονομάζεται γάλα βρώμης, όταν στην πραγματικότητα δεν είναι γαλακτοκομικό προϊόν.

Στην πραγματικότητα, η ονομασία του πιθανώς προέκυψε λόγω μιας διαφημιστικής καμπάνιας. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι τείνουν να το ταυτίζουν με το γάλα. Παρ’ όλα αυτά, η σωστή ονομασία του είναι ρόφημα βρώμης.

Οφέλη από το γάλα βρώμης

Διατροφικές πληροφορίες για το γάλα βρώμης

Σε 100 ml γάλακτος βρώμης θα βρείτε τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • 1 γρ. πρωτεΐνης.
  • 0,04 γρ. νατρίου.
  • 0 τοις εκατό χοληστερόλη.
  • 0 τοις εκατό λακτόζη.
  • 1,5 γρ. λιπών (42 τοις εκατό των οποίων είναι πολυακόρεστα).
  • 9,7 % φυτικές ίνες.

Λόγω των χαρακτηριστικών του, προσφέρει πολλά οφέλη στα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή που έχουν υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα τους. Επίσης, δεν έχει πρόσθετα σάκχαρα. Όπως αναμφίβολα γνωρίζετε, υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία.

Διατροφικές ιδιότητες από το γάλα βρώμης

A bowl of oats.
Η βρώμη είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πολλά οφέλη για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος.

Το γάλα βρώμης είναι ένα ρόφημα πλούσιο σε βασικά θρεπτικά συστατικά και μια μεγάλη ποικιλία ιδιοτήτων, ιδανικό για μια υγιεινή, ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή.

Φυτικές ίνες και γάλα βρώμης

Το γάλα βρώμης παρέχει καλές ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου σας. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση της γαστρεντερικής διέλευσης και στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Υδατάνθρακες

Είναι ένα ρόφημα που παρέχει ενέργεια και έχει υψηλή συγκέντρωση υγιεινών υδατανθράκων. Στην πραγματικότητα, 100 γραμμάρια γάλακτος βρώμης παρέχουν σχεδόν 10 γραμμάρια σύνθετων υδατανθράκων.

Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Το γάλα βρώμης ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες. Ωστόσο, σε σύγκριση με τα ροφήματα ζωικής προέλευσης, όπως το αγελαδινό γάλα, παρέχει πολύ λιγότερες. Παρόλα αυτά, ένα φλιτζάνι γάλα βρώμης εξακολουθεί να παρέχει δύο γραμμάρια πρωτεΐνης.

Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β

Το γάλα βρώμης είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β, απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού σας συστήματος.

Απαραίτητα αμινοξέα

Το γάλα βρώμης περιέχει απαραίτητα αμινοξέα. Αυτά βοηθούν τον οργανισμό σας να σχηματίσει νέους ιστούς και να διατηρήσει το μυϊκό και το νευρικό σας σύστημα.

Υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο

Αν και το ασβέστιο συνήθως συνδέεται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, γνωρίζατε ότι 100 γραμμάρια γάλακτος βρώμης περιέχουν 120 mg ασβεστίου; Αυτό το μέταλλο συμβάλλει στην υγεία των οστών σας, βοηθώντας την ανάπτυξή τους και διατηρώντας τα δυνατά και υγιή.

Health benefits of oat milk.

Μειώνει τη χοληστερόλη

Δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Επιπλέον, θεωρείται εξαιρετικό ρόφημα για να βοηθήσει τον οργανισμό σας να μειώσει τα υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα σας. Όχι μόνο της χοληστερόλης αλλά και των τριγλυκεριδίων.

Επιπλέον, όπως έχουν επιβεβαιώσει μελέτες, η τακτική κατανάλωση βρώμης προλαμβάνει την παχυσαρκία και μειώνει την κατανομή του λίπους στο στομάχι, όπως επιβεβαιώνεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plant Foods for Human Nutrition.

2. Βοηθά στον καθαρισμό του οργανισμού σας

Το γάλα βρώμης είναι καθαριστικό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδανικό για να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς και να καθαρίσετε τον οργανισμό σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αφού σας βοηθά να κόψετε τροφές που δεν χρειάζεστε.

3. Το γάλα βρώμης ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα

Το γάλα βρώμης διεγείρει τη δραστηριότητα του παγκρέατος και αποτελεί πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών που απορροφώνται αργά. Για το λόγο αυτό, είναι καλό για τους διαβητικούς που δεν εξαρτώνται από την ινσουλίνη για τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα τους. Η κατανάλωσή του στο πρωινό, για παράδειγμα, τους βοηθά να διατηρήσουν τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα τους.

4. Μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο

Ορισμένες μελέτες που διεξήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να συσχετίζουν την κατανάλωση γάλακτος βρώμης με κάποιο επίπεδο προστασίας από ορισμένους τύπους καρκίνου. Για παράδειγμα, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή που τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο αυξάνονται ετησίως.

5. Προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Πολλοί άνθρωποι με πεπτικό έλκος πίνουν καθημερινά γάλα βρώμης για να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους. Είναι επίσης χρήσιμο σε περιπτώσεις καούρας, γαστρίτιδας, δυσκοιλιότητας ή διάρροιας και μετεωρισμού.

Εντάξτε το γάλα βρώμης στη διατροφή σας

Τέλος, ελπίζουμε ότι αυτές οι πληροφορίες σας ήταν χρήσιμες. Προσπαθήστε να προσθέσετε αυτό το ρόφημα στη διατροφή σας, είμαστε σίγουροι ότι θα απολαύσετε τα πολλά οφέλη του γάλακτος βρώμης. Ωστόσο, αξίζει να θυμάστε ότι ο καλύτερος τρόπος για να συμπεριλάβετε τη βρώμη στη διατροφή σας είναι να την τρώτε στη φυσική της μορφή. Αν επιλέξετε το ρόφημα, να ελέγχετε πάντα την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει πρόσθετα σάκχαρα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Jensen T., Adelmalek MF., Sullivan S., Nadeau KJ., et al., Fructose and sugar: a major mediator of non alcoholic fatty liver disease. J Hepal, 2018. 68 (5): 1063-1075.
  • Burt LA., Billington EO., Rose MS., Raymond DA., et al., Effect of high dose vitamin D supplementation on volumetric bone density and bone strength: a randomized clinical trial. JAMA, 2019. 322 (8): 736-745.
  • Chang HC., Huang CN., Yeh DM., Wang SJ., et al., Oat prevents obesity and abdominal fat distribution, and improves liver function in humans. Plants Foods Hum Nutr, 2013.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.