5 στρατηγικές αντιμετώπισης του άγχους σε 15 ημέρες

Η φυσική σωματική άσκηση και ο διαλογισμός μπορούν να αποτελέσουν δύο σημαντικούς πυλώνες στην καταπολέμηση του άγχους, χαρίζοντας την πολυπόθητη ηρεμία του πνεύματος. Μάθετε περισσότερα και ακολουθήστε τα βήματα για να αυτορρυθμίσετε το άγχος σας σε μόλις δύο εβδομάδες!
5 στρατηγικές αντιμετώπισης του άγχους σε 15 ημέρες
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Το άγχος, όπως κι αν εκδηλώνεται, περιγράφεται από τους ασθενείς ως μια έντονη, καταστροφική και απρόβλεπτη συναισθηματική εμπειρία. Γι’ αυτόν το λόγο είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις σωστές στρατηγικές διαχείρισης και αντιμετώπισης του άγχους.

Ορισμένοι το αντιμετωπίζουν ως αδυσώπητο “τέρας”, που παλεύουν μαζί του. Σίγουρα, πρόκειται για έναν ανεπιθύμητο επισκέπτη, που εμφανίζεται στο μυαλό μας, ενίοτε για να το αναστατώσει και να ελέγξει το πώς αντιμετωπίζουμε τα πράγματα γύρω μας.

Επιπλέον, είναι απόλυτα ικανό να μας κόψει την ανάσα, να διαταράξει την ισορροπία μας, να μειώσει το αίσθημα ικανοποίησης σε οτιδήποτε κάνουμε.

Συνολικά, το άγχος είναι εκεί για να μας θυμίζει ότι οι ίδιες μας οι σκέψεις, μερικές φορές, είναι ο μόνος πραγματικός εχθρός.

Αυτό μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε ήδη από την ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας. Ωστόσο και ως ενήλικες, το μυαλό μας μπορεί να νιώθει σαν μπάλα που αναπηδά ανάμεσα σε στιγμές ηρεμίας και στιγμές που βρισκόμαστε λίγα βήματα πριν από το χείλος του γκρεμού.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση να κυριαρχήσουμε ή να εμποδίσουμε τις στιγμές που το μυαλό μας λαμβάνει απειλητικά ερεθίσματα και πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις λόγω της έκρηξης της αδρεναλίνης.

Αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, ταχυκαρδία, κρύος ιδρώτας, αρνητικότητα και καταστροφικές σκέψεις είναι τα συνηθέστερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του άγχους.

Σήμερα, θα προτείνουμε πέντε στρατηγικές για να σας βοηθήσουμε να διαχειριστείτε και να αντιμετωπίσετε το άγχος σας.

Είναι εύκολο να τις εφαρμόσετε και το μόνο που χρειάζεται από τη μεριά σας είναι μια ισχυρή δόση θέλησης και αρκετή υπομονή. Εντούτοις, αν τις ακολουθήσετε, θα δείτε τα πρώτα αποτελέσματα μετά από 15 ημέρες.

Τρόποι αντιμετώπισης του άγχους

1. Δημιουργήστε καινούργιες συνήθειες

αντιμετώπισης του άγχους
Οι νέες συνήθειες είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης του άγχους αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις του. Βοηθούν στο να νιώσουμε περισσότερο ασφαλείς και να προετοιμαστούμε για ό,τι αναπάντεχο μπορεί να συμβεί. Μα, πάνω από όλα, μας βοηθούν να κατανείμουμε το χρόνο μας σωστά ανάμεσα στις ώρες δουλειάς και στις ώρες που χαλαρώνουμε.

Γενικά, ορισμένες από τις πιο κρίσιμες στιγμές για τους ανθρώπους που βιώνουν το άγχος, είναι μέσα στην ημέρα και κάθε ημέρα. Πρόκειται δηλαδή για το χρονικό διάστημα που έρχονται αντιμέτωποι με το σύνολο των ευθυνών και των υποχρεώσεών τους.

Για καλύτερη λοιπόν διαχείριση των καθημερινών υποχρεώσεων, βοηθά πολύ να ξεκινάμε την ημέρα κάνοντας διαλογισμό ή ασκήσεις γιόγκα. Είναι πραγματικά ένας υπέροχος τρόπος να ηρεμήσουμε και να χαλαρώσουμε το πνεύμα μας.

Στην καθημερινή μας ρουτίνα, θα βοηθούσε να προσθέσουμε μερικές ακόμη ώρες στην ανάπαυσή μας, προκειμένου να χαλαρώσουμε στο τέλος της ημέρας. Είναι ιδανικό να πάμε για έναν περίπατο, να κολυμπήσουμε, ή απλώς να χρωματίσουμε ένα περίτεχνο μοτίβο, τύπου μάνταλα, ή και να ξεφυλλίσουμε τις σελίδες του αγαπημένου μας βιβλίου.

2. Εκλογικεύστε τους φόβους σας, από τους τρόπους αντιμετώπισης του άγχους

στρατηγικές διαχείρισης και αντιμετώπισης του άγχους
Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους φόβους του εάν δεν γνωρίζει ποιοι ακριβώς είναι.

Είναι πολύ σημαντικό να διαθέσουμε χρόνο για ευρύτερο προβληματισμό και ενδοσκόπηση του εαυτού μας. Σε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να κατονομάσουμε τις φοβίες μας, να προσδιορίσουμε αυτό που διαταράσσει την εσωτερική μας γαλήνη και μας αποσυντονίζει.

Σκεφτείτε ότι μερικές φορές τα αυθεντικά προβλήματα κρύβονται πίσω από προσκείμενα συναισθήματα, σε μια χαοτική και μπερδεμένη σφαίρα συναισθημάτων. Διαβάστε το άρθρο των Δρ. Aly et. al. για τον φόβο εδώ.

Συναισθήματα του τύπου “νιώθω οργή, φοβάμαι, είμαι θυμωμένος με τους πάντες” μπορεί να κρύβουν προβλήματα, όπως: δεν είμαι ικανοποιημένος με το σώμα μου, μια κακή σχέση με πλήγωσε, ή τα τραυματικά παιδικά μου χρόνια συνεχίζουν να με στοιχειώνουν.

Είναι, καθώς καταλαβαίνετε, αναγκαίο να σκοπεύσετε στην καρδιά του προβλήματος. Για να το πετύχετε, ξεκινήστε να κρατάτε ημερολόγιο και να σημειώνετε τις καθημερινές σκέψεις και ανησυχίες σας. Αργότερα, μπορείτε στις σελίδες του να ανακαλύψετε ποιες σκέψεις και ανησυχίες επαναλαμβάνονται ως στερεότυπα.

3. Μιλήστε σε κάποιον, από τους τρόπους αντιμετώπισης του άγχους

στρατηγικές διαχείρισης και αντιμετώπισης του άγχους
Όλοι νιώθουμε την ανάγκη να μιλήσουμε σε κάποιον, να ξεσπάσουμε και, κυρίως, να νιώσουμε πως κάποιος μάς άκουσε και κατάλαβε το πρόβλημά μας.

Είναι βέβαια πολύ σημαντικό να προσέχουμε σε ποιον επιλέγουμε να μιλήσουμε κάθε φορά που το  “τέρας” του άγχους αρχίζει να μας περικυκλώνει.

Αναζητήστε κάποιον που δεν θα σας κρίνει. Σιγουρευτείτε ότι θα είναι κάποιος που δεν θα κάνει το συνηθισμένο λάθος να σας πει “Το πρόβλημα είναι ότι μεγαλοποιείς τα πράγματα, ότι υπερβάλλεις…

Σε καμιά περίπτωση δεν έχετε ανάγκη να σας κρίνουν ή να ενισχύσουν περαιτέρω τα αρνητικά σας συναισθήματα.

Το ζητούμενο είναι ηρεμία, γαλήνη και ισορροπία, προκειμένου να εκλογικεύσετε και να αιτιολογήσετε τις ανησυχίες, τις φοβίες και τις έμμονες ιδέες σας.

4. Επίγνωση για όσα συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή

στρατηγικές διαχείρισης και αντιμετώπισης του άγχους
Η ενσυνειδητότητα είναι ένα είδος διαλογισμού, που προέρχεται από τις φιλοσοφίες της Ανατολής.

Ωστόσο, καλύπτει περισσότερες πτυχές που μας βοηθούν να διαχειριστούμε το άγχος μας με θετικό τρόπο.

Μας διδάσκει να ζούμε περισσότερο την παρούσα στιγμή και να επικεντρώνουμε την προσοχή μας μόνο στις τρέχουσες ανάγκες μας.

Αποτελεί το συνδετικό κρίκο με την πραγματικότητα, με το “εδώ και τώρα”. Εκεί που δεν υπάρχουν προσδοκίες για πράγματα που δεν έχουν ακόμη γίνει, όπως συμβαίνει με το άγχος.

Η ενσυνειδητότητα προτείνει να ζούμε και να διατρεφόμαστε καλύτερα, χωρίς το μυαλό μας να αποσπάται από άλλα ερεθίσματα.

Μας διδάσκει πώς να χαλαρώνουμε και να πετυχαίνουμε τη σύζευξη πνεύματος και σώματος. Ακόμη, μας μαθαίνει να αρπάζουμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται, χωρίς όμως να σκεφτόμαστε και να αναλύουμε υπερβολικά τα πράγματα.

Με αφορμή αυτό το άρθρο, αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την ενσυνειδητότητα και ανακαλύψτε τρόπους για να την εντάξετε στη ζωή σας.

5. Απλές φράσεις αντιμετώπισης του άγχους

στρατηγικές διαχείρισης και αντιμετώπισης του άγχους
Μια εξαιρετική στρατηγική για να διαχειριστούμε το άγχος μας και να αποκτήσουμε ψυχική ισορροπία είναι ένα σύνολο φράσεων που μπορούμε να χρησιμοποιούμε καθημερινά για να επικεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε κάθε στιγμή.

Ας δούμε μερικά απλά παραδείγματα:

  • Τα έχω όλα υπό έλεγχο. Τίποτα άσχημο δεν πρόκειται να συμβεί. Το μυαλό μου είναι ήρεμο και η καρδιά μου χτυπά αργά και σταθερά. Την νιώθω ήρεμη και χαλαρή.
  • Όλα είναι καλά και εγώ είμαι ήρεμος. Κυριαρχώ στο μυαλό μου. Δημιουργώ ο ίδιος τα συναισθήματά μου και διαφεντεύω την καρδιά μου: τίποτα δεν θα μπορέσει να με καταβάλει.
  • Νιώθω θαυμάσια, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να μου στερήσει την εσωτερική μου γαλήνη. Είμαι σημαντικός. Αγαπώ και σέβομαι τον εαυτό μου. Και το μόνο που χρειάζομαι τώρα είναι να πάρω βαθιές ανάσες και να χαλαρώσω.

Μη διστάσετε να θέσετε σε εφαρμογή τις παραπάνω συμβουλές. Θα σας βοηθήσουν πραγματικά πολύ! Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του άγχους!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.