Τι είναι η συναισθηματική διακόσμηση

Γνωρίζατε ότι υπάρχει ένα είδος διακόσμησης που επιδιώκει να σας κάνει να αισθάνεστε χαρούμενοι και άνετοι; Μάθετε πώς να το εφαρμόσετε στο σπίτι σας σε αυτό το άρθρο.
Τι είναι η συναισθηματική διακόσμηση
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Maria Fernanda Ramirez Ramos

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να επιστρέφουμε σπίτι, να νιώθουμε ευτυχισμένοι και να περιβαλλόμαστε από χώρους που μας βοηθούν να νιώθουμε θετικά, ζωτικά και χαρούμενα. Υπό αυτή την έννοια, η διαμόρφωση των χώρων μέσω των χρωμάτων, των αντικειμένων, της κατανομής, του φωτισμού, της διακόσμησης και άλλων παραγόντων παίζει καθοριστικό ρόλο. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τα πάντα για τη συναισθηματική διακόσμηση και πώς να τη χρησιμοποιήσετε στο σπίτι σας.

Αν και δεν το συνειδητοποιούμε πάντα, όλα τα έπιπλα, τα χρώματα και η διακόσμηση, γενικά, μεταφέρουν συναισθήματα, όπως ηρεμία, γαλήνη, χαρά, ασφάλεια ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο θετικό συναίσθημα. Ωστόσο, ο χώρος μας μπορεί επίσης να μεταφέρει συναισθήματα ανησυχίας, άγχους, ψυχρότητας ή αρνητικότητας. Για το λόγο αυτό,το να δημιουργήσουμε χώρους που προάγουν την ευημερία είναι μια πολύ καλή ιδέα.

Στη συνέχεια, θα εξηγήσουμε γιατί η συναισθηματική διακόσμηση είναι τόσο σημαντική στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων και γιατί μπορεί να παίξει βασικό ρόλο στο να νιώθουμε καλά.Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δώσετε μια πινελιά αρμονίας, ηρεμίας και ευτυχίας στους χώρους που κατοικείτε.

Τι είναι η συναισθηματική διακόσμηση;

What is emotional decoration?
Δώστε προσοχή στα χρώματα, τα έπιπλα, ακόμη και τις μυρωδιές κάθε γωνιάς του σπιτιού σας και βεβαιωθείτε ότι όλα σας κάνουν ευτυχισμένους.

Η συναισθηματική διακόσμηση είναι ένα είδος διακόσμησης που έχει ως στόχο τη μετάδοση και τη δημιουργία θετικών συναισθημάτων μέσω της διαρρύθμισης των χώρων. Η ιδέα είναι να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή άνεση και ασφάλεια μέσα στους χώρους που κατοικούμε, ώστε να έχουμε την αίσθηση της γαλήνης, της χαράς και των καλών δονήσεων.

Έτσι, οι χώροι πρέπει να συμμορφώνονται με άλλες λειτουργικότητες ώστε να αποφέρουν οφέλη στη σωματική και συναισθηματική υγεία και να είναι αισθητικά ευχάριστοι. Στην πραγματικότητα, βασίζεται στη σχέση μεταξύ ψυχολογίας και χώρου.

Σχετικά με αυτό, μια δημοσίευση του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνών της Λατινικής Αμερικής UCAL αναφέρει ότι “η ψυχολογία και η αρχιτεκτονική είναι δύο επιστήμες που πάντοτε συμβαδίζουν, σε σχέση με το θέμα του εσωτερικού σχεδιασμού… Ο σχεδιασμός είναι πολύ σημαντικός για την προώθηση, την ανάπτυξη ή την επιρροή της καλής διάθεσης στους ανθρώπους.”

Το να έχετε σπίτι σας ό,τι είναι στη μόδα δεν είναι απαραίτητο. Πολλές φορές, όταν μπαίνουμε σε ένα κατάστημα επίπλων και διακόσμησης με σκοπό να ανακαινίσουμε το σπίτι μας, παρασυρόμαστε από τις τάσεις.

Ωστόσο, αν και δεν είναι λάθος να γνωρίζουμε τις τελευταίες τάσεις στη διακόσμηση, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις προτιμήσεις και την άνεση κάθε μέλους του νοικοκυριού.

Όταν πρόκειται για συναισθηματική διακόσμηση, δεν υπάρχουν κανόνες. Το σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε έναν φιλικό και ευχάριστο χώρο όπου μπορούμε να νιώσουμε ότι είμαστε πραγματικά σαν στο σπίτι μας. Ομοίως, η ο τόπος πρέπει να μεταφέρει θετικά συναισθήματα έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε καλές εμπειρίες όταν βρισκόμαστε μέσα σε αυτόν.

Πώς να εφαρμόσετε τη συναισθηματική διακόσμηση στο σπίτι σας

Παρόλο που πολλοί σχεδιαστές και αρχιτέκτονες είναι σήμερα ειδικοί στη συναισθηματική διακόσμηση, πρόκειται επίσης για μια πολύ διαισθητική και προσωπική διαδικασία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κοινοί παράγοντες όταν πρόκειται για τη δημιουργία χώρων που δημιουργούν ευεξία. Θα πρέπει να τους λαμβάνετε υπόψη όταν αρχίζετε να ανανεώσετε το σπίτι σας.

Από την άποψη αυτή, η διάσημη Ισπανίδα σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Susana Cots δήλωσε σε συνέντευξή της στο La Vanguardia ότι “ο συναισθηματικός εσωτερικός σχεδιασμός, όταν είναι καλά δουλεμένος, μπορεί να γίνει ένας θεραπευτικός εσωτερικός σχεδιασμός, ο οποίος μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα και μας φέρνει ηρεμία και γαλήνη”. Η ειδικός επισημαίνει ότι κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική και ότι τα σπίτια πρέπει να θεωρούνται ζωντανά όντα, δηλαδή εξελίσσονται και μπορούν να μεταμορφωθούν.

Ακολουθούν ορισμένοι βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν εφαρμόζετε συναισθηματική διακόσμηση στους προσωπικούς ή εργασιακούς σας χώρους. Είστε έτοιμοι;

Διακοσμήστε νιώθοντας τα συναισθήματα που εκπέμπει κάθε χώρος

Αυτή είναι η βασική αρχή της συναισθηματικής διακόσμησης. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να καθίσετε για λίγο σε κάθε δωμάτιο, χώρο ή γωνιά του σπιτιού σας και να κάνετε μια εκτίμηση του τι μεταδίδει ο χώρος. Αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει και δείτε τι συναίσθημα σας μεταφέρει ο κάθε χώρος.

Ξεκινήστε εξετάζοντας θέματα όπως το αν είναι τακτοποιημένος ή όχι. Αυτή είναι μια θεμελιώδης πτυχή που μπορεί να δημιουργήσει γαλήνη ή, αντίθετα, μια αίσθηση χάους. Επίσης, ελέγξτε αν είναι σκοτεινό ή φωτεινό το δωμάτιο και αν σας αρέσει το άρωμά του. Όλα αυτά τα συναισθήματα που βιώνουμε μιλούν από μόνα τους και μπορούν να μας καθοδηγήσουν σχετικά με το αν είναι απαραίτητο να κάνουμε αλλαγές.

Αν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε ένα βαρύ περιβάλλον, είναι σίγουρα καιρός να κάνετε κάποια αλλαγή. Μερικές φορές, η απομάκρυνση κάποιων παρωχημένων αντικειμένων είναι αρκετή για να κάνει το περιβάλλον να αισθάνεται πιο φρέσκο και λιγότερο βαρύ.

Μπορείτε επίσης να βάψετε έναν τοίχο, να τοποθετήσετε ένα φυτό ή να αλλάξετε έναν πίνακα. Το σημαντικό είναι ότι μετά από μια τέτοια αλλαγή, έχετε μια θετική αίσθηση που σας επιτρέπει να αισθάνεστε πιο άνετα στο χώρο.

Συναισθηματική διακόσμηση: Επιλέξτε τα σωστά έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα

What is emotional decoration?
Αναζητήστε έπιπλα και αντικείμενα που σας κάνουν ευτυχισμένους και σας επιτρέπουν να απολαμβάνετε το σπίτι σας. Αυτή είναι η συναισθηματική διακόσμηση.

Όταν επιλέγουμε κάθε έπιπλο και αντικείμενο που θα διακοσμήσει το σπίτι μας, πρέπει να είμαστε σίγουροι για το τι μας μεταδίδει. Έτσι, για να κάνουμε τη σωστή επιλογή, είναι απαραίτητο να δώσουμε προτεραιότητα στα έπιπλα που παρέχουν άνεση, ασφάλεια και αρμονία με το υπόλοιπο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, θα εγγυηθούμε ότι κάνουμε μια καλή επένδυση.

Αν για κάποιο λόγο λάβατε ένα αντικείμενο ως δώρο ή κληρονομιά που δεν σας αρέσει καθόλου, δεν πρέπει να το κρατήσετε μόνο και μόνο επειδή νιώθετε ότι πρέπει. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να το δωρίσετε ή να το ανταλλάξετε. Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε φωτογραφίες για να διακοσμήσουμε που θυμίζουν χαρούμενες και διασκεδαστικές στιγμές. Τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αναμνηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα που μας θυμίζουν ταξίδια ή αγαπημένα πρόσωπα.

Από την άλλη πλευρά, τα βιβλία συμβάλλουν στη συναισθηματική διακόσμηση, καθώς είναι πηγές σοφίας και ομορφιάς. Με αυτή την έννοια, είναι καλοί σύμμαχοι και μπορούμε να τα έχουμε σε διάφορους χώρους. Για παράδειγμα, ένα βιβλίο ποίησης ή φωτογραφίας που δημιουργεί ηρεμία όταν το ανοίγουμε είναι μια εξαιρετική διακόσμηση. Το σημαντικό είναι να τοποθετούμε κομμάτια που μας βοηθούν να ενισχύσουμε τη θετικότητα.

Έχετε κατά νου τη φύση όταν διακοσμείτε

Τα λουλούδια και τα φυτά είναι φανταστικά για τη δημιουργία θετικών συναισθημάτων και τη δημιουργία περιβαλλόντων που είναι φρέσκα και γεμάτα ζωή. Είναι ζωντανά όντα που μεταδίδουν χαλαρωτικές εμπειρίες με τη μαγεία, τα όμορφα χρώματα και τα αρώματά τους. Ωστόσο, η σύσταση είναι να χρησιμοποιείτε ζωντανά φυτά και όχι τεχνητά.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiological Anthropology αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ των φυτών εσωτερικού χώρου και της μείωσης του στρες. Τα ευρήματα αναφέρουν ότι “η ενεργή αλληλεπίδραση με τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να μειώσει το σωματικό και ψυχολογικό στρες σε σύγκριση με την πνευματική εργασία. Αυτό επιτυγχάνεται με την καταστολή της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης και την προώθηση άνετων, ήρεμων και φυσικών συναισθημάτων.”

Αποφύγετε να έχετε σπασμένα ή ακατάστατα πράγματα

Μια άλλη σύσταση είναι να αποφεύγετε τα χαλασμένα και σπασμένα αντικείμενα. Είναι καλύτερο να τα αντικαταστήσετε, καθώς και τα αντικείμενα που δεν δημιουργούν θετικά συναισθήματα. Αυτή η συμβουλή είναι θεμελιώδης όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι. Αν φοβούνται ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, για παράδειγμα, ίσως είναι καλύτερα να μην το χρησιμοποιείτε.

Από την άλλη πλευρά, αν οι τοίχοι είναι σε κακή κατάσταση, θα πρέπει να τους βάψετε. Αν η βρύση χαλάσει, θα πρέπει να επισκευαστεί το συντομότερο δυνατό. Αυτή είναι μια σύσταση που πρέπει να ισχύει για όλο το σπίτι, γιατί όταν όλα λειτουργούν καλά, νιώθουμε καλά.

Συναισθηματική διακόσμηση: Διατηρήστε τους χώρους τακτοποιημένους

Η τάξη είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές όταν μιλάμε για την εφαρμογή συναισθηματικής διακόσμησης. Μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα έπιπλα και αξεσουάρ στο σπίτι μας- ωστόσο, αν ο χώρος μας είναι ακατάστατος ή βρώμικος, θα δημιουργήσει χάος και άγχος στη ζωή μας.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να διατηρούμε το σπίτι μας καθαρό, με ευχάριστο άρωμα και τα πάντα στη θέση τους. Είναι σημαντικό να έχουμε αποθηκευτικούς χώρους για εποχιακά αντικείμενα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται τα Χριστούγεννα.

Μάθετε για την ψυχολογία του χρώματος και του φωτισμού

Ο φωτισμός στο σπίτι και τα χρώματα που ντύνουν τους τοίχους και τους χώρους μας είναι πολύ σημαντικά για τα συναισθήματα που νιώθουμε. Πριν επιλέξετε το χρώμα που θα “ντύσει” το σπίτι σας, θα πρέπει να διαβάσετε για την ψυχολογία του χρώματος και για το πώς κάθε τόνος προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα.

Από την πλευρά του, ο φωτισμός έχει επίσης σημαντική συμβολή στη διάθεσή μας. Στην πραγματικότητα, ένα καλά φωτισμένο σαλόνι φέρνει μια αίσθηση γαλήνης, ηρεμίας και χαράς. Κατά την επιλογή του φωτισμού, είναι σημαντικό να επιλέξετε τον σωστό τύπο λαμπτήρων, επειδή ο ζεστός και ο ψυχρός φωτισμός πρέπει να χρησιμοποιούνται σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Υπό αυτή την έννοια, το ζεστό φως δημιουργεί μια αίσθηση καλωσορίσματος και ασφάλειας.

Φροντίστε τις αισθήσεις σας

Όσον αφορά το θόρυβο, είναι σημαντικό να ζείτε σε έναν ήσυχο χώρο και όσο το δυνατόν πιο μακριά από αυτοκινητόδρομους ή θορύβους της πόλης. Ευτυχώς, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε τζάμια που απομονώνουν τους δυσάρεστους θορύβους. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πολύ πιο εύκολο να απολαμβάνετε την ηρεμία και την ησυχία στο σπίτι.

Είναι επίσης απαραίτητο να δίνετε προσοχή στα αρώματα του σπιτιού σας. Έννοιες όπως η αρωματοθεραπεία έχουν δείξει ότι οι μυρωδιές επηρεάζουν και τη διάθεσή μας. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν αόρατος παράγοντας, η παρουσία τους στο περιβάλλον είναι απαραίτητη για να νιώθετε άνετα. Το ίδιο ισχύει και για τις υφές. Για παράδειγμα, δεν είναι το ίδιο να βρίσκεστε με μια μαλακή κουβέρτα που ευνοεί τον ύπνο με μια βαριά που προκαλεί φαγούρα.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πέντε ιδέες για να διακοσμήσετε το σαλόνι σας με ανακυκλωμένα υλικά

Φροντίστε καλά τον εαυτό σας!

Όπως μόλις διαβάσατε σε αυτό το άρθρο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην καλή διαβίωση στο σπίτι. Να θυμάστε ότι κατά την εφαρμογή της συναισθηματικής διακόσμησης, το σημαντικό είναι να αισθάνεστε καλά στο σπίτι σας, όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι αυτό.

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε να λαμβάνετε υπόψη τις απόψεις όλων των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι, επειδή ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις. Για το λόγο αυτό, η επίτευξη συμφωνιών και η εύρεση μιας μέσης γραμμής όπου όλοι θα αισθάνονται εξίσου άνετα είναι σημαντική.

Τέλος, μια καλή επιλογή είναι να προσλάβουμε έναν ειδικό σχεδιαστή ή διακοσμητή που θα μας βοηθήσει με την κατανομή του χώρου, την επιλογή χρωμάτων, επίπλων και αντικειμένων. Ωστόσο, αν αυτό δεν είναι μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού, των αναγκών ή των προτιμήσεών σας, υπάρχουν και άλλες επιλογές.

Συνιστούμε να κοιτάξετε βιτρίνες διακόσμησης, να επισκεφτείτε σελίδες εσωτερικής διακόσμησης και να αναζητήσετε έμπνευση στα κοινωνικά δίκτυα ή τα περιοδικά. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να εντοπίσετε ποιες υφές, υλικά και χρώματα σας δημιουργούν τα πιο ευχάριστα συναισθήματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.