Το κυνήγι της ευτυχίας: 8 μαθήματα από αυτή τη σπουδαία ταινία

Σας λείπει η έμπνευση; "Το κυνήγι της ευτυχίας" είναι η κατάλληλη ταινία για εσάς. Πρόκειται για μια ιστορία που περιέχει πολλά μαθήματα για την επιμονή, την αυτοβελτίωση και τον αγώνα για τα όνειρά σας.
Το κυνήγι της ευτυχίας: 8 μαθήματα από αυτή τη σπουδαία ταινία
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Andrea de los Angeles Salas Suarez

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Το κυνήγι της ευτυχίας (The pursuit of happiness) είναι μια ταινία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα που αφηγείται την ιστορία του Chris Gardner. Πρόκειται για έναν άντρα που μένει άπορος και τον διώχνουν από το σπίτι του μαζί με τον γιο του. Ο πρωταγωνιστής παλεύει να πάρει μια θέση σε μια διάσημη χρηματιστηριακή εταιρεία με σκοπό να βελτιώσει τη ζωή και των δύο.

Η ταινία αυτή σκηνοθετήθηκε από τους Gabriele Muccino και Fabricio Samaniego και πρωταγωνιστεί ο Will Smith, ο οποίος υποδύεται τον Chris Gardner. Ο Jaden Smith υποδύεται τον γιο του. Οι Thandie Newton και Brian Howe συμμετείχαν επίσης στην ταινία.

Με τη σειρά τους, η αυτοβελτίωση, η υπομονή και η επιμονή είναι αξίες που υπάρχουν σε αυτήν την ταινία μέσα από ηθικές αξίες που χρησιμεύουν ως έμπνευση. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε μερικά από τα διδάγματα απόΤο κυνήγι της ευτυχίας”.

1. Ποτέ μην τα παρατάτε

Η επιμονή είναι το κλειδί για να ξεπεράσετε τα προβλήματα στη ζωή σας και να πετύχετε όλα όσα θέλετε.

Παρ’ όλα τα εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει ο Chris Gardner, όπως το να πρέπει να κοιμάται σε μοτέλ, ξενώνες, τρένα, ακόμα και σε δημόσιες τουαλέτες με τον γιο του, δεν το βάζει ποτέ κάτω. Αντίθετα, γίνεται παράδειγμα υπέρβασης των εμποδίων.

Με αυτή την έννοια, η ταινία έχει ένα σαφές δίδαγμα: όταν παρουσιάζεται ένα εμπόδιο, πρέπει να αναζητάς λύσεις και να το αντιμετωπίζεις. Πρέπει να συνεχίσεις, γιατί είναι στο χέρι σου να αλλάξεις την κατάσταση.

Superar los obstáculos.
Το ξεπέρασμα των δυσκολιών μιλάει για επιμονή. Η ζωή θα μας παρουσιάζει πάντα προκλήσεις.

2. Αν θέλεις, μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε βάλεις στο μυαλό σου

Ο Gardner πιστεύει στις γνώσεις του, στις δεξιότητες και στο ταλέντο που διαθέτει, τα οποία είναι απαραίτητα για την πορεία του προς την επιτυχία. Επομένως, αρχίστε να πιστεύετε στον εαυτό σας, στο τι είστε ικανοί να κάνετε και ότι τα όνειρά σας είναι δυνατόν να επιτευχθούν. Με αυτόν τον τρόπο, οι δυνατότητες θα είναι ατελείωτες!

3. Μην αφήνετε κανέναν να περιορίζει τη ζωή σας

Σε όλη σας τη ζωή, θα συναντήσετε ανθρώπους με κόμπλεξ στο προσωπικό ή εργασιακό περιβάλλον, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να σας κάνουν να πιστέψετε ότι είστε ακριβώς σαν κι αυτούς. Δηλαδή, μπορεί να προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι δεν είστε ικανοί να κάνετε αυτό που θέλετε.

Ωστόσο, “Το κυνήγι της ευτυχίας” δίνει ένα πολύ σημαντικό μάθημα και αυτό είναι να μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας πει ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε αν αυτό που θέλετε να κάνετε είναι εφικτό ή όχι.

“Αν οι άνθρωποι δεν είναι ικανοί να κάνουν κάτι, θα σας πουν ότι δεν μπορείτε να το κάνετε ούτε εσείς. Αν θέλετε κάτι, επιδιώξτε το. Τελεία και παύλα.”

Το κυνήγι της ευτυχίας

4. Πρέπει να ψάχνετε για ευκαιρίες

Η ευκαιρία του Chris Gardner να γίνει χρηματιστής δεν ήρθε από μόνη της. Έπρεπε να δουλέψει, να μελετήσει και να παλέψει για το όνειρό του κάθε μέρα.

Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό αν θέλετε κάτι, να αναζητάτε τις ευκαιρίες για να το πραγματοποιήσετε. Μην περιμένετε να φύγουν χωρίς καμία προσπάθεια.

5. Το κυνήγι της ευτυχίας: Χρησιμοποιήστε τους πόρους προς όφελός σας

Η ταινία αποδεικνύει επίσης ότι, αν έχετε την απαραίτητη εφευρετικότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πόρους τόσο απλούς όσο ένας κύβος του Ρούμπικ με μεγάλο αποτέλεσμα. Ένα παράδειγμα είναι ότι, όπως ακριβώς κάνει ο Gardner στην ταινία, έχετε τη δυνατότητα να αναδείξετε τις ικανότητές σας και αυτό σας οδηγεί πιο κοντά στους στόχους σας.

6. Μην αποθαρρύνεστε όταν λαμβάνετε ένα “όχι”

Υπάρχει μια σκηνή στην ταινία στην οποία ο Gardner θέλει να συναντήσει έναν πολύ σημαντικό πελάτη σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Ωστόσο, τα σχέδιά του δεν πάνε όπως τα περίμενε και παίρνει ένα “όχι ” ως απάντηση.

Αν και μπορεί να φαίνεται ατυχές, χάρη σε εκείνο το παιχνίδι έχει την ευκαιρία να γνωρίσει όχι μόνο έναν, αλλά πολλούς ανθρώπους που αργότερα έγιναν πελάτες του. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που δεν πάρετε αυτό που περιμένατε, δεν χρειάζεται να αποθαρρύνεστε- μπορεί να πάρετε κάτι καλύτερο από αυτό που ψάχνατε.

Είναι ακριβώς όπως λέει το ρητό: “όταν κλείνει μια πόρτα, ανοίγει μια άλλη”.

7. Πρέπει να δουλέψετε για να πετύχετε τους στόχους σας

Αν και μπορεί να λάβετε υποστήριξη από άλλους ανθρώπους στο δρόμο προς τα όνειρά σας, μόνο εσείς μπορείτε να πετύχετε αυτό που θέλετε στο τέλος. Αυτό είναι εφικτό μόνο όταν εργάζεστε σκληρά.

Γι’ αυτό, ακολουθώντας τα μαθήματα από “Το κυνήγι της ευτυχίας”, πρέπει να κατευθύνετε τις καθημερινές σας ενέργειες προς αυτό που θέλετε.

8. Το κυνήγι της ευτυχίας: Να δίνετε πάντα τον καλύτερό σας εαυτό

Προσπαθήστε να δίνετε το 100% του εαυτού σας και της προσπάθειάς σας σε κάθε περίσταση. Πιθανότατα δεν θέλετε να ζείτε με το αίσθημα ότι θα μπορούσατε να δώσετε περισσότερα και δεν το κάνατε. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να είστε ικανοποιημένοι και να ξέρετε ότι δώσατε τον καλύτερό σας εαυτό.

Οι στόχοι επιτυγχάνονται με σκληρή δουλειά. Δεν υπάρχουν μαγικές φόρμουλες!

Το κυνήγι της ευτυχίας: Είναι μια αληθινή και εμπνευσμένη ιστορία

Το κυνήγι της ευτυχίας” είναι μια ταινία από την οποία θα πάρεις σίγουρα έμπνευση. Μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τη ζωή διαφορετικά.

Σήμερα, ο Gardner είναι ομιλητής, συγγραφέας και ιδιοκτήτης της δικής του εταιρείας, Gardner Rich LLC. Με τη σειρά του, βοηθάει οικογένειες που περνούν μια παρόμοια κατάσταση με αυτή που πέρασε ο ίδιος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Maxwell J. El Mapa para alcanzar el éxito. Estados Unidos: Editorial Caribe, Inc. 2003.
  • Montoya L, Portilla L, Villa C. El desarrollo personal en el proceso de crecimiento individual. Scientia et Technica. 2008; (40): 117-119.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.