Τι σημαίνει το γκρι χρώμα για την ψυχολογία σας;

Το γκρι χρώμα έχει ερμηνευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στην κοινωνία σε όλη την ιστορία. Μάθετε τι σημαίνει αυτό το χρώμα σε αυτό το άρθρο!
Τι σημαίνει το γκρι χρώμα για την ψυχολογία σας;

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το γκρι είναι ένα χρώμα που οι περισσότεροι άνθρωποι το συνδέουν με τη θλίψη και την αδιαφορία. Είναι ένα χρώμα που μπορεί να βρει κανείς σε ορισμένα ζώα (ελέφαντες, ρινόκερους, λύκους και πολλά άλλα), στα σύννεφα (ειδικά τα σωρευτικά σύννεφα), καθώς και στη στάχτη, το ασήμι και τον μόλυβδο. Στο επόμενο άρθρο, θα εξηγήσουμε την έννοια του γκρι χρώματος.

Από οπτική άποψη, το γκρι είναι το αποτέλεσμα της ένωσης του μαύρου και του λευκού. Στην πραγματικότητα, αντιλαμβανόμαστε τους πιο σκούρους τόνους του γκρι κοντά στο μαύρο και τους πιο ανοιχτούς ως κοντά στο λευκό. Το γκρι θεωρείται συχνά ως αχρωματικό, επιτρέποντάς του έτσι να ταξινομηθεί ως ουδέτερο.

Στα αγγλικά η χρήση της λέξης «grey» καταγράφεται από το 700 μ.Χ., ενώ στα ισπανικά η λέξη gris χρησιμοποιείται από τον 12ο αιώνα.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά πιο διασκεδαστικά γεγονότα για αυτό το χρώμα.

Χαρακτηριστικά από το γκρι χρώμα

El significado del color gris e elegancia
Το γκρι δεν είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χρώματα, αλλά μπορεί να είναι πολύ ελκυστικό εάν χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο.

Πιστεύουμε ότι θα σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς να αυξήσετε τον φωτισμό στον χώρο εργασίας σας

Αν και συχνά πιστεύουμε ότι το γκρι είναι ένα οριακό χρώμα, στην πραγματικότητα, αν το αναλύσουμε λίγο, θα ανακαλύψουμε ότι είναι ακριβώς το αντίθετο. Είναι ένα χρώμα που συμπληρώνει το μαύρο και το άσπρο, οπότε το βλέπουμε σχεδόν πάντα δίπλα σε αυτά τα δύο. Οι γκρι τόνοι μπορούν επίσης να ληφθούν συνδυάζοντας πορτοκαλί και μπλε, κόκκινο, πράσινο και μπλε και κυανό, ματζέντα, κίτρινο και μαύρο.

Γενικά, οι ειδικοί ταξινομούν συνήθως δύο τύπους γκρι: ζεστό και κρύο. Φυσικά και οι δύο περιέχουν εκατοντάδες αποχρώσεις. Σε ορισμένα πλαίσια, είναι ένα χρώμα που αποφεύγεται στα σπίτια, καθώς μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά διασκεδαστικά στοιχεία για το γκρι χρώμα:

 • Τα μαλλιά μας γκριζάρουν καθώς μεγαλώνουμε επειδή σταματά η παραγωγή της χρωστικής μελανίνης. Μάλιστα, τα μαλλιά μας γκριζάρουν καθώς ξεκινά η διαδικασία και μετά σταδιακά ασπρίζουν.
 • Δεν είναι συνηθισμένο χρώμα στη βεξιλολογία (σημαίες). Λίγες σημαίες έχουν το γκρι χρώμα, ειδικά όταν μιλάμε για σημαίες περιοχής, πολιτειών ή χωρών (ωστόσο, υπάρχουν μερικές στην Κολομβία).
 • Το γκρι χρώμα έχει χρησιμοποιηθεί τόσο από συντηρητικά όσο και από φιλελεύθερα κόμματα, ειδικά στη Γερμανία. Είναι επίσης ένα χρώμα που συνδέεται με τον Φρανκισμό στην Ισπανία.
 • Γενικά, τα σύννεφα φαίνονται γκρίζα λόγω του βάθους τους, της σκιάς και του μεγέθους τους.

Ακόμα μερικά στοιχεία για το γκρι χρώμα

 • Το γκρι είναι το πιο σπάνιο χρώμα ματιών στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι λιγότερο από το 1% του πλανήτη έχει γκρίζα μάτια.
 • Είναι ένα χρώμα που συνδέεται με την κομμουνιστική αρχιτεκτονική.
 • Στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες ή βίντεο, το γκρι είναι στην πραγματικότητα το κύριο χρώμα.
 • Η φαιά ουσία του εγκεφάλου είναι στην πραγματικότητα γκρίζα. Ωστόσο, υπάρχει και το αντίστοιχο: η λευκή ουσία είναι ένα άλλο μέρος του εγκεφάλου.
 • Οι διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι ήταν απαραίτητες στη βιομηχανία της μόδας. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τη σημασία του γκρι επαγγελματικού κοστουμιού!
 • Πολλά κοσμήματα είναι γκρι.
 • Μερικά ζώα έχουν γκρίζα γούνα για να καμουφλάρουν την παρουσία τους. Αυτό αλλάζει συχνά σε λευκό κατά τη διάρκεια του χειμώνα (όπως συμβαίνει με τους λαγούς, τις αλεπούδες και ούτω καθεξής).

Αν και οι παραλλαγές αυτού του χρώματος δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές των βασικών χρωμάτων, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα χρώμα που περνά απαρατήρητο. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί από την άποψη της ψυχολογίας, την οποία θα αναλύσουμε στην επόμενη ενότητα.

Η έννοια του γκρι χρώματος στην ψυχολογία

Δεδομένου ότι είναι ένα ουδέτερο χρώμα, το γκρι αντανακλάται στην προσωπικότητα, τη συμπεριφορά ή τις διαθέσεις των ανθρώπων. (Τουλάχιστον, είναι πολύ εύκολο να μαντέψει κανείς τι σημαίνει σε σύγκριση με άλλα χρώματα). Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το γκρι σχετίζεται με την παθητικότητα (αδράνεια) και με αρνητικές πτυχές σε ορισμένα πλαίσια.

Πράγματι, φαίνεται να είναι ένα χρώμα που συγκεντρώνει το χειρότερο από το μαύρο και το άσπρο για πολλούς ανθρώπους. Αυτό είναι απλώς μια γενίκευση, βέβαια, αφού τα γούστα του καθενός μπορούν να υπαγορεύουν την αποδοχή του.

Έχοντας αυτό υπόψη, θα θέλαμε να μοιραστούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την έννοια του γκρι χρώματος στην ψυχολογία:

 • Η υπερβολική χρήση γκρι μπορεί να μας δώσει ένα ήπιο αίσθημα μοναξιάς και κενού. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι μπορεί ακόμη και να αισθάνονται έτσι όταν το φορούν.
 • Επίσης, το γκρι χρώμα μπορεί να συνδυαστεί με ένα ανέμελο στυλ. Δεδομένου ότι περιπλανιέται ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο, δύο χρώματα με επίσημη παράδοση, μπορεί να αποδώσει απλότητα.
 • Είναι ένα χρώμα που τείνει να αρέσει σε εσωστρεφείς ανθρώπους. Τείνουν να αποφεύγουν να τραβούν την προσοχή στον εαυτό τους σε καθημερινά κοινωνικά πλαίσια (εν τω μεταξύ, οι εξωστρεφείς προτιμούν συχνά το κόκκινο, το κίτρινο ή το μπλε).
 • Επίσης, πολλοί άνθρωποι μπορεί να συνδέουν το γκρι με το γήρας.
 • Με πολύ γενικούς όρους -και χωρίς να πέφτουμε σε στερεότυπα- το γκρι θεωρείται πολύ αδύναμο για να είναι «αντρικό» χρώμα και πολύ τραχύ για να είναι «θηλυκό». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ένα από τα λιγότερο επιλεγομένα χρώματα όταν πρόκειται για τα αγαπημένο χρώμα των ανθρώπων.
 • Επειδή πολλοί συσχετίζουν αυτό το χρώμα με την ηλικία, μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει τη σοφία, την εμπειρία ή την εξουσία.

Όλες αυτές οι ενώσεις αποδεικνύουν ότι, σε ένα κατάλληλο μέτρο, το γκρι έχει ένα ψυχολογικό αντίκτυπο στους ανθρώπους. Φυσικά, μπορεί επίσης να συσχετιστεί με θλίψη ή ψυχρότητα, εν μέρει επειδή είναι ένα χρώμα που ταυτίζουμε με τη χειμερινή περίοδο.

Πιστεύουμε ότι αυτό το άρθρο μπορεί να σας φανεί ενδιαφέρον: 8 συνηθισμένα λάθη στο εσωτερικό του σχεδιασμού

Η έννοια του γκρι χρώματος σε διαφορετικούς πολιτισμούς

Σημαντικό χρώμα που περιλαμβάνει την αίσθηση της τριστέας
Λόγω της συσχέτισής του με ορισμένα φυσικά φαινόμενα, το γκρι χρώμα τείνει να χρησιμοποιείται σε περιβάλλοντα μελαγχολίας ή προβληματισμού.

Σας έχουμε ήδη πει πολλά για το γκρι χρώμα. Ωστόσο, θα θέλαμε να σας αφήσουμε μερικά στοιχεία που μπορεί να σας ενδιαφέρουν σχετικά με αυτό το χρώμα:

 • Στην αρχαιότητα, το γκρι ήταν το χρώμα που χρησιμοποιούσαν περισσότερο οι φτωχοί (φορούσαν άβαφο μαλλί ως ρούχα).
 • Μερικοί μοναχοί το χρησιμοποιούσαν ως σύμβολο ταπεινότητας.
 • Στην Καθολική θρησκεία, το γκρι συνδέεται με τη στάχτη, επομένως είναι ένα χρώμα πένθους.
 • Επίσης, ορισμένοι Ταοϊστές ιερείς φορούν συχνά γκρι. Μερικοί βουδιστές μοναχοί στην Ιαπωνία φορούν επίσης γκρι ή μαύρες ρόμπες.
 • Το γκρι χρώμα ήταν ένα σχετικά μοντέρνο χρώμα μεταξύ των ζωγράφων από τον 17ο αιώνα και μετά.
 • Στην Ευρώπη, το γκρι ήταν ένα μοντέρνο χρώμα για τις γυναίκες στα μέσα του 18ου αιώνα.
 • Επίσης, ήταν ένα χρώμα που χρησιμοποιήθηκε σε διάφορους στρατούς σε όλο τον κόσμο. Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο Συνομοσπονδιακός στρατός κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.
 • Τέλος, το γκρι ήταν το χρώμα της επιλογής για την εκβιομηχάνιση μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Ελπίζουμε ότι βρήκατε ενδιαφέροντα τα διασκεδαστικά στοιχεία που αναφέραμε και σας βοήθησαν να κατανοήσετε καλύτερα την έννοια του γκρι χρώματος. Είναι αλήθεια ότι δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο άλλα χρώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό χρώμα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Adams, F. M., & Osgood, C. E. A cross-cultural study of the affective meanings of color. Journal of cross-cultural psychology. 1973; 4(2), 135-156.
 • Qi, J. D., He, B. J., Wang, M., Zhu, J., & Fu, W. C. Do grey infrastructures always elevate urban temperature? No, utilizing grey infrastructures to mitigate urban heat island effects. Sustainable Cities and Society. 2019; 46, 101392.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.