Σύνδρομο καρκινοειδούς: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Τα κύρια χαρακτηριστικά για το σύνδρομο καρκινοειδούς είναι εξάψεις, ταχυκαρδία και διάρροια. Το σημερινό άρθρο θα εξηγήσει γιατί συμβαίνει και πώς το αντιμετωπίζει ο ογκολογικός τομέας.
Σύνδρομο καρκινοειδούς: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Το σύνδρομο καρκινοειδούς αναφέρεται σε ένα σύνολο σημείων και συμπτωμάτων που αποτελούν επιπλοκή των καρκινοειδών όγκων. Αυτοί εκκρίνουν συχνά χημικές ουσίες όπως η σεροτονίνη.

Αυτός δεν είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι όγκοι και το σύνδρομο καρκινοειδούς είναι αρκετά επιθετικοί. Επίσης, πολλοί άνθρωποι με αυτό παρουσιάζουν δύσπνοια και ακόμη και ταχυκαρδία.

Το σημερινό άρθρο θα σας μιλήσει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαταραχή και τον τρόπο αντιμετώπισης από τους γιατρούς.

Τι είναι το σύνδρομο καρκινοειδούς;

Αυτό το σύνδρομο είναι βασικά ένα σύνολο σημείων και συμπτωμάτων που οφείλονται στη δράση ορισμένων ουσιών που απελευθερώνονται από έναν όγκο. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Revista Médica de Costa Rica y Centroamerica, οι περισσότεροι καρκινοειδείς όγκοι αναπτύσσονται από νευροενδοκρινικά κύτταρα του γαστρεντερικού σωλήνα.

Στην πραγματικότητα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου το 50% όλων των καρκίνων του εντέρου είναι αυτού του τύπου. Ωστόσο, μπορούν επίσης να εμφανιστούν στον πνεύμονα, το πάγκρεας και το ήπαρ. Η αλήθεια είναι ότι το σύνδρομο καρκινοειδών επηρεάζει μόνο περίπου το 8% αυτών που πάσχουν από αυτούς τους όγκους.

Είναι στην πραγματικότητα πιο συχνό σε άτομα με εκτεταμένες μεταστάσεις στο ήπαρ. Ο όγκος απελευθερώνει ουσίες όπως σεροτονίνη, ισταμίνη και προσταγλανδίνες, και όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν πολλά μέρη του σώματος και να οδηγήσουν στα χαρακτηριστικά συμπτώματα.

Συμπτώματα από το σύνδρομο καρκινοειδούς

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η ερυθρότητα του δέρματος. Συνήθως επηρεάζει το πρόσωπο και το άνω στήθος. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές από τις χημικές ουσίες που αναφέρονται προκαλούν αγγειοδιαστολή.

Η ερυθρότητα εμφανίζεται απότομα και διαρκεί από λεπτά έως ώρες. Μερικές φορές προκαλείται από ορισμένους παράγοντες που παράγουν επίσης αγγειοδιαστολή, όπως άσκηση ή αλκοόλ. Υπάρχει επίσης υπόταση, ζάλη και κόπωση.

Η διάρροια είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα, ειδικά όταν ο όγκος απελευθερώνει σεροτονίνη. Αυτό συμβαίνει επειδή δρα στην εντερική κινητικότητα. Έτσι, τα κόπρανα είναι συνήθως υδαρή και μπορεί να υπάρχουν κράμπες στην κοιλιά.

Το σύνδρομο καρκινοειδών εκδηλώνεται επίσης με ταχυκαρδία και δύσπνοια. Είναι παρόμοιο με μια κρίση πανικού. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν μείωση στη σεξουαλική επιθυμία και παρατηρούν έξτρα ήχους στην αναπνοή.

γυναίκα με διάρροια
Η διάρροια που οφείλεται στο σύνδρομο καρκινοειδούς οφείλεται στην υπερβολική απελευθέρωση της σεροτονίνης που επηρεάζει την εντερική κινητικότητα.

Πιθανές επιπλοκές

Το σύνδρομο καρκινοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε πολλές επιπλοκές. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Revista Chilena de Cardiología, μία από τις πιο σχετικές είναι οι καρκινοειδείς καρδιακές παθήσεις. Συμβαίνει επειδή πλάκες ινώδους ιστού σχηματίζονται στις καρδιακές βαλβίδες.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι οι βαλβίδες της δεξιάς καρδιάς (τρικυψία και πνευμονική). Στην πραγματικότητα, αυτό οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια αργότερα.

Οι καρκινοειδείς κρίσεις είναι μια άλλη επιπλοκή. Αυτό συμβαίνει όταν το σύνδρομο επιδεινώνεται λόγω σκανδάλης που εντείνει τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείτε αναισθητικά για χειρουργική επέμβαση. Η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί κατά πολύ και να οδηγήσει σε απειλητικό για τη ζωή σοκ.

Η εντερική απόφραξη συγκαταλέγεται επίσης στις επιπλοκές του συνδρόμου καρκινοειδών. Ωστόσο, τείνει να είναι συνέπεια του ίδιου του όγκου. Οι βρόχοι του εντέρου μπορούν να περιστραφούν όταν φτάσει σε σημαντικό μέγεθος ή απλωθεί στους κόμβους.

Τι προκαλεί το σύνδρομο καρκινοειδούς;

Τα σημεία και τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το σύνδρομο καρκινοειδούς προέρχονται από τις χημικές ουσίες που παράγει ένας όγκος. Τα έχουμε ήδη αναφέρει παραπάνω, είναι σεροτονίνη, ισταμίνη, προσταγλανδίνες.

Η εξήγηση για το γιατί το καρκινοειδές σύνδρομο δεν εμφανίζεται σε όλους τους όγκους είναι ότι το ήπαρ συνήθως εξουδετερώνει αυτούς τους χημικούς παράγοντες προτού παράγουν τη δράση τους. Ωστόσο, το όργανο έχει υποστεί βλάβη σε εκείνους που έχουν πολλές ηπατικές μεταστάσεις.

Παράγοντες κινδύνου για μετάσταση του ήπατος

Ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι σαφώς ο καρκινοειδής όγκος. Ταυτόχρονα, ορισμένες περιστάσεις μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου.

Ο κύριος δείκτης έχει οικογενειακό ιστορικό του ίδιου τύπου όγκου. Επίσης, εάν υπάρχουν περιπτώσεις πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας 1 ή νευροϊνωμάτωσης τύπου 1 στην οικογένεια.

Καθώς οι καρκινοειδείς όγκοι συνήθως αναπτύσσονται στον πεπτικό σωλήνα, είναι σημαντικό να αναφέρουμε τα πράγματα που προωθούν την εμφάνισή τους. Μεταξύ αυτών είναι η κακοήθης αναιμία ή η ατροφική γαστρίτιδα.

Διάγνωση

Η διάγνωση του συνδρόμου καρκινοειδούς συνήθως γίνεται μέσω συμπτωμάτων. Ο ασθενής πρέπει να εξηγήσει όλες τις λεπτομέρειες στον θεράποντα γιατρό. Επίσης, μπορεί ήδη να γνωρίζουν την ύπαρξη ενός υποκείμενου όγκου.

Ωστόσο, το σύνδρομο καρκινοειδών είναι η πρώτη εκδήλωση καρκίνου σε ορισμένες περιπτώσεις. Επομένως, είναι σημαντικό να διεξάγετε μια σειρά συμπληρωματικών δοκιμών για να το επιβεβαιώσετε. Οι εξετάσεις αίματος και ούρων είναι χρήσιμες. Αυτό συμβαίνει επειδή καθιστούν δυνατό να διαπιστωθεί εάν κάποια ουσία υπερβαίνει τη συνήθη συγκέντρωσή της.

Η μαγνητική τομογραφία και η υπολογιστική τομογραφία αναλύουν την ύπαρξη ενός όγκου και τη θέση του. Υπάρχουν άλλοι, όπως το PET-CT, που βοηθούν στον εντοπισμό μεταστάσεων.

εξετάσεις καρκίνου
Μελέτες απεικόνισης μπορούν να εντοπίσουν τον όγκο που προκαλεί το σύνδρομο.

Θεραπεία για το σύνδρομο καρκινοειδούς

Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου καρκινοειδών, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί ο υποκείμενος καρκίνος. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Endocrinología y Nutrición  εξηγεί τους τύπους θεραπευτικών μέσων που διατίθενται σήμερα. Διαφέρουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του όγκου και, κυρίως, την παρουσία μεταστάσεων.

Η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή για να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε μέρος του όγκου ή ολόκληρο. Επίσης, συχνά χρησιμοποιούν βιολογικά φάρμακα, όπως η ιντερφερόνη-άλφα. Αυτό συμβαίνει επειδή διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα που προκαλεί τον καρκίνο.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τον εμβολιασμό της ηπατικής αρτηρίας εάν υπάρχουν μεταστάσεις στο ήπαρ. Με αυτόν τον τρόπο, διακόπτουν την κύρια ροή αίματος προς το όργανο και ο όγκος δεν μπορεί πλέον να αναπτυχθεί. Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη όπως και η κατάλυση ραδιοσυχνοτήτων.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να ανακουφίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου καρκινοειδών. Για παράδειγμα, η οκτρεοτίδη και η λανρεοτίδη είναι ανάλογα μιας ουσίας που είναι σημαντική για το πεπτικό σύστημα που ονομάζεται σωματοστατίνη. Στην πραγματικότητα, μπορούν να μειώσουν τη διάρροια και την έξαψη.

Το σύνδρομο καρκινοειδούς προέρχεται από έναν όγκο

Είναι σημαντικό να τονίσουμε εκ νέου ότι το σύνδρομο καρκινοειδών οφείλεται στη δράση ουσιών που δημιουργούνται από καρκινοειδή όγκο. Αυτοί οι όγκοι αναπτύσσονται στο γαστρεντερικό σωλήνα στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, μπορούν επίσης να εμφανιστούν στον πνεύμονα ή να μετασταθούν στο ήπαρ.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα αυτού του συνδρόμου, όπως εξάψεις, δύσπνοια και ταχυκαρδία. Τέλος, είναι πάντα απαραίτητο να αποκλείσουμε τα συμπτώματα που σχετίζονται με ένα νεόπλασμα όταν εμφανίζονται.

Εάν έχετε απορίες, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.