Τι είναι η καλλιέργεια κοπράνων; Μάθετε εδώ!

Οι γαστρεντερικές παθήσεις εμφανίζουν συμπτώματα όπως διάρροια, κοιλιακό πόνο, ή αίμα στα κόπρανα. Η καλλιέργεια κοπράνων είναι μια εξέταση μέσω της οποίας ανακαλύπτουμε τα παθογόνα που τις δημιουργούν.
Τι είναι η καλλιέργεια κοπράνων; Μάθετε εδώ!

Τελευταία ενημέρωση: 07 Απριλίου, 2021

Η καλλιέργεια κοπράνων είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την αναγνώριση νόσων του πεπτικού συστήματος που σχετίζονται με λοιμώξεις. Αποτελούν ακόμη και συχνό μηχανισμό διεξαγωγής διάφορων επιστημονικών ερευνών που συμπεραίνουν την παρουσία βακτηρίων και παράσιτων στο έντερο.

Πολύ συχνά μολυνόμαστε με παράσιτα, ιούς, και βακτήρια, πράγματα που προκαλούν διάφορα συμπτώματα εντερικής δυσφορίας. Επίσης, ορισμένες παθήσεις εκδηλώνονται με αιμορραγία στα κόπρανα, όπως η κολίτιδα, ο καρκίνος του εντέρου, και τα έλκη στομάχου. Γι’ αυτό, μια καλλιέργεια κοπράνων είναι μια απαραίτητη εξέταση.

Μικροβιολογικές καλλιέργειες

Μια μικροβιολογική καλλιέργεια είναι μια μέθοδος που βασίζεται στον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών σε ένα αποστειρωμένο μέσο,  κυρίως βακτηρίων, προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η ανίχνευση της αιτίας της ασθένειας. Εν ολίγοις, προσφέρει στους μικροοργανισμούς το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξή τους.

Τα βιολογικά δείγματα από έναν ασθενή προέρχονται από πτύελο, κομμάτια δέρματος, και κόπρανα. Οι επιστήμονες τα τοποθετούν σε μικρά δοχεία που ονομάζονται τρυβλία Πετρί. Μέσα σε αυτά υπάρχει μια στερεή ουσία που περιέχει αγάρ-αγάρ.

Πολλά παθογόνα έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για να αναπτυχθούν, έτσι κάθε καλλιέργεια είναι εξειδικευμένη ανάλογα με τον μικροοργανισμό που καλείται να ελεγχθεί, όπως αναφέρει αυτή η δικτυακή πύλη που ειδικεύεται στην ανοσολογία. Ορισμένες παράμετροι είναι οι εξής:

 • Διαθεσιμότητα κατάλληλων θρεπτικών ουσιών για τη βακτηριακή καλλιέργεια
 • Παρουσία ή απουσία οξυγόνου και άλλων αερίων
 • Επαρκείς συνθήκες υγρασίας
 • Φως περιβάλλοντος
 • Οξύτητα ή αλκαλικότητα
 • Θερμοκρασία
 • Στειρότητα περιβάλλοντος

Ανάλογα με τους μικροοργανισμούς που θέλετε να βρείτε, οι συνθήκες στο μέσο καλλιέργειας θα πρέπει να είναι διαφορετικές. Μόλις υπάρξει ανάπτυξη στον δίσκο, οι ειδικοί απομονώνουν τα δείγματα στο μικροσκόπιο ώστε ν’ αναγνωρίσουν τα είδη που προκαλούν την ασθένεια.

Όπως υποδεικνύουν αρκετές επιστημονικές πηγές, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι χρώσης για την αναγνώριση των βακτηρίων. Οι ειδικοί τοποθετούν μια βαφή στο στίγμα του μικροοργανισμού και έτσι αλλάζει το χρώμα του. Η πιο καθιερωμένη μέθοδος είναι η χρώση κατά Γκραμ.

Γιατρός κρατά τρυβλίο Πετρί
Τα τρυβλία Πετρί είναι τα μέρη όπου αναπτύσσονται οι μικροοργανισμοί στα εργαστήρια.

Τι είναι μια καλλιέργεια κοπράνων;

Μια καλλιέργεια κοπράνων δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια μικροβιολογική καλλιέργεια που βασίζεται στη συλλογή κοπράνων ενός ασθενή. Πάνω απ’ όλα, χρησιμοποιείται για τον έλεγχο περιπτώσεων επίμονης ή επαναλαμβανόμενης διάρροιας με άγνωστη αιτία.

Όπως δηλώνει αυτό το ιατρικό άρθρο, η συλλογή δείγματος κοπράνων είναι απαραίτητη στις λοιμώδεις εντερικές παθήσεις που δεν υποχωρούν μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες. Ορισμένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί οι οποίοι μπορούν ν’ αναγνωριστούν από τις καλλιέργειες κοπράνων είναι η Σαλμονέλλα, το Καμπυλοβακτήριο, το Ελικοβακτήριο, η Σιγκέλλα, η Υερσίνια, το Κλωστηρίδιο το δύσκολο, και ο Σταφυλόκοκκος.

Συλλογή δείγματος

Για τη συλλογή του δείγματος για την καλλιέργεια κοπράνων ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

 1. Ο ασθενής παρέχει ένα δείγμα σε ένα πλατύ δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Το ελάχιστο βάρος θα πρέπει να είναι δύο με τέσσερα γραμμάρια για στερεά κόπρανα και πέντε με 10 ml για υγρά.
 2. Δείγματα τα οποία έχουν εκτεθεί στο περιβάλλον για πάνω από δύο ώρες, ή έχουν μολυνθεί με ούρα ή υπολείμματα χαρτιού υγείας, δεν είναι έγκυρα.
 3. Οι επιστήμονες λαμβάνουν ένα πολύ μικρό δείγμα από τα κόπρανα του ασθενή και το τοποθετούν στο κατάλληλο μέσο καλλιέργειας.
 4. Αν το πρώτο δείγμα δεν ανιχνεύσει εντεροπαθογόνα, είναι απαραίτητο να συλλεχθούν δύο ακόμη δείγματα σε διαφορετικές μέρες.
 5. Μόλις αναγνωριστούν τα παθογόνα βακτήρια, τότε συνταγογραφείται η κατάλληλη αντιβίωση.

Τι παρατηρείται σε μια καλλιέργεια κοπράνων;

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τις μικροβιολογικές καλλιέργειες για ν’ αναγνωρίσουν διάφορες παθήσεις μέσω της αναγνώρισης των βακτηρίων, με την τοποθέτηση του δείγματος κοπράνων και την επακόλουθη χρώση. Επίσης, ελέγχουν για πιθανά υπολείμματα ή αβγά παράσιτων.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)τα παράσιτα που είναι γνωστά ως ταινίες μπορούν ν’ αναγνωριστούν από την καλλιέργεια κοπράνων, καθώς τα αβγά τους είναι ορατά στα κόπρανα του ασθενή. Ομοίως, αν δεν εντοπιστεί αμέσως αίμα κρυμμένο στα κόπρανα, θα το εντοπίσει ένας βιοχημικός.

Περιορισμοί στην καλλιέργεια κοπράνων

Δεν είναι όλα ιδανικά στον κόσμο των μικροβιολογικών καλλιεργειών. Δεν έχουμε πάντα αποτελέσματα και αυτά εξαρτώνται κατά πολύ από την ποιότητα του δείγματος. Όπως αναφέρουν επιστημονικές πηγές, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι στην αναγνώριση ασθενειών μέσω καλλιέργειας κοπράνων.

Αρχικά, οι επιστήμονες δε μπορούν να ψάχνουν συνέχεια για όλα τα εντεροπαθογόνα. Επειδή το μέσο καλλιέργειας είναι συγκεκριμένο βάσει του μικροοργανισμού που θέλουμε να εντοπίσουμε, κάποιοι πιο σπάνιοι, όπως το Βακτηριοειδές το εύθραυστο, η Edwarsiella tarda, ή το Εσερίχια Αλμπερτί ίσως να μην αναπτυχθούν.

Επίσης, υπάρχουν άγνωστα παθογόνα των οποίων οι βιολογικές απαιτήσεις είναι άγνωστες σε εμάς. Γι’ αυτό, ίσως να μην πολλαπλασιαστούν καθώς δεν έχουν τις κατάλληλες συνθήκες για κάτι τέτοιο. Αυτό ξεπερνά τη στιγμή μιας κλινικής κατάστασης, κατά την οποία στόχος είναι να ελεγχθούν οι πιο κοινές ασθένειες.

Άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι η καλλιέργεια κοπράνων είναι ακατάλληλη για άτομα που νοσηλεύθηκαν για πάνω από τρεις ημέρες. Ο λόγος είναι πως η διάρροια δεν οφείλεται σε παθογόνα του εντέρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η καταλληλότερη μέθοδος είναι η τεχνική ανίχνευσης PCR, η οποία αναγνωρίζει συγκεκριμένα γονίδια ενός μικροοργανισμού σε δείγμα κοπράνων.

Γυναίκα σε νοσοκομείο
Στις νοσηλείες, η καλλιέργεια κοπράνων έχει περιορισμούς στη χρήση και την αποτελεσματικότητά της.

Καλλιέργεια κοπράνων: Τι να θυμάστε

Αυτές οι μικροβιολογικές καλλιέργειες χρησιμεύουν στην αναγνώριση παθογόνων βακτηρίων του εντέρου, παράσιτων, και αίματος στα κόπρανα. Όμως, λόγω του υψηλού κόστους και της καθυστέρησης της διαδικασίας, μπορούν να την κάνουν μόνο ασθενείς με συγκεκριμένα επιδημιολογικά ζητήματα.

Ωστόσο, αν πρέπει να δώσετε ένα δείγμα κοπράνων στο νοσοκομείο, μην ανησυχείτε. Οι γιατροί θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν με ακρίβεια την αιτία της γαστρεντερικής πάθησης ώστε να σας χορηγήσουν το σωστό φάρμακο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Vila, J., Gómez, M. D., Salavert, M., & Bosch, J. (2017). Métodos de diagnóstico rápido en microbiología clínica: necesidades clínicas. Enfermedades Infecciosas Y Microbiología Clínica35(1), 41-46.
 • Los medios de cultivo, microinmuno. Recogido a 27 de junio en http://www.microinmuno.qb.fcen.uba.ar/SeminarioMedios.htm.
 • López-Jácome, L. E., Hernández-Durán, M., Colín-Castro, C. A., Ortega-Peña, S., Cerón-González, G., & Franco-Cendejas, R. (2014). Las tinciones básicas en el laboratorio de microbiología. Investig. en discapacidades3(1), 10-18.
 • Cultivo (microbiología), wikipedia. Recogido a 27 de junio en https://es.wikipedia.org/wiki/Cultivo_(microbiolog%C3%ADa)
 • Cuesta, F. S., López, F. R., González, A. I., & Díaz, M. L. (2002). Indicaciones y valoración clínica del coprocultivo. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado8(61), 3273-3275.
 • Blu, A., León, E., Román, J. C., Chanqueo, L., & García, P. (2005). Evaluación del rendimiento del coprocultivo en pacientes hospitalizados. Revista chilena de infectología22(1), 58-62.
 • Teniasis diagnóstico, CDC. Recogido a 27 de junio en https://www.cdc.gov/parasites/taeniasis/es/diagnostico.html.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.