Σύνδρομο της Ρεβέκκας: Ζήλια για τον πρώην

Το σύνδρομο της Ρεβέκκας αναφέρεται στη ζήλια που νιώθει ένα άτομο απέναντι στις/στους πρώην του/της. Πώς μπορείτε να το αναγνωρίσετε; Γιατί είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσετε; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε!
Σύνδρομο της Ρεβέκκας: Ζήλια για τον πρώην
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2022

Το σύνδρομο της Ρεβέκκας αναφέρεται στις καταστάσεις εκείνες όπου ένα άτομο βιώνει ζήλια προς τους/τις πρώην του συντρόφου του/της. Στην πραγματικότητα, αυτό το είδος συναισθήματος είναι πιο διαδεδομένο στις μέρες μας, σύμφωνα με ορισμένους ψυχολόγους.

Μπορεί να έχει πολλές αιτίες, που κυμαίνονται από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση μέχρι την επιτακτική ανάγκη να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλείται ακόμη και από έναν σύντροφο.

Ας κοιτάξουμε πιο βαθιά.

Από πού προέρχεται η ονομασία Σύνδρομο της Ρεβέκκας;

Το σύνδρομο αυτό φέρει το όνομα της ταινίας “Ρεβέκκα” του Άλφρεντ Χίτσκοκ, που κυκλοφόρησε το 1940 και βασίστηκε στο μυθιστόρημα Rebecca της Dame Daphne du Maurier.

Αυτή η καλτ ταινία αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής κυρίας που έχει σχέση με έναν χήρο εκατομμυριούχο και καταλήγει να τον παντρευτεί. Δυστυχώς για τη νέα νύφη, η οικονόμος και οι υπόλοιποι υπηρέτες του σπιτιού (ένα επιβλητικό αρχοντικό που ονομάζεται Manderley) είναι από την αρχή εχθρικοί απέναντί της.

Η νεαρή γυναίκα συγκρίνεται συνεχώς με την πρώην σύζυγο. Την καθαγιάζουν, τη δοξάζουν και τη θαυμάζουν όλοι και, σιγά-σιγά, η πρωταγωνίστρια αρχίζει να νιώθει την αυτοεκτίμησή της να χάνεται όταν αρχίζει να συγκρίνει τον εαυτό της με τη σχεδόν τέλεια εικόνα της αποβιώσασας γυναίκας.

Ως αποτέλεσμα, αρχίζει να αναπτύσσει ζήλια χωρίς λόγο, ιδίως όταν ανακαλύπτει ότι η σχέση του συζύγου της με την πρώην σύζυγό του κάθε άλλο παρά ευτυχισμένη και ειρηνική ήταν.

Τι είναι το σύνδρομο της Ρεβέκκας;

Jealousy is a behavior that can lead to predict failure in a relationship.

Ο συγγραφέας Peter Van Sommers εκθέτει τη δική του άποψη για αυτό το είδος της ζήλειας. Την κατατάσσει ως “αναδρομική” στο έργο του με τίτλο: “Η Ζήλεια”. Δηλαδή, προκαλείται από προηγούμενες σχέσεις του σημερινού συντρόφου.

Γι’ αυτό το λόγο ένα άτομο μπορεί να ζηλεύει ακόμα και έναν αποθανόντα πρώην του σημερινού του συντρόφου. Ο Βούλγαρος συγγραφέας Elias Canetti είχε πει επίσης στο παρελθόν το εξής:

“Θα έπρεπε να ταξινομήσει κανείς τη ζήλια ανάλογα με το τι μισεί κανείς περισσότερο: τους προηγούμενους, τους τωρινούς και τους μελλοντικούς αντιπάλους.”

Είναι σύνηθες για ένα άτομο με αυτό το σύνδρομο να φαντάζεται ευτυχισμένες καταστάσεις που βίωσε ο σύντροφός του με τον/την πρώην του/της.

Είναι επίσης σύνηθες για τα άτομα με αυτό το σύνδρομο να θεωρούν ότι οι πρώην είναι ή ήταν πιο έξυπνοι, όμορφοι ή πιο ελκυστικοί. Πιστεύουν δηλαδή ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν σχεδόν τέλειοι.

Αυτό οδηγεί σε μια αυτάρεσκη συμπεριφορά, αν και μπορεί να συμβεί και το αντίθετο και να νιώσουν ανώτεροι. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η κατάσταση επηρεάζει σοβαρά τη συνύπαρξη ως ζευγάρι, προκαλεί συγκρούσεις και μπορεί ακόμη και να καταστρέψει μια σχέση.

Σίγουρα θα σας αρέσει αυτό το άρθρο: Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν παραδέχονται τα λάθη τους;

Αιτίες του συνδρόμου της Ρεβέκκας

Όπως επισημαίνει αυτή η μελέτη των ερευνητών Scheinkman και Werneck, “η ζήλια είναι μια σύνθετη σχεσιακή εμπειρία. Είναι ένας ενστικτώδης φόβος απώλειας.”

Αυτή η αίσθηση περιλαμβάνει σκέψεις και συναισθήματα που προκαλούν πράξεις και αντιδράσεις που μερικές φορές φαίνονται ακατανόητες.

A woman with a broken mirror.
Το σύνδρομο της Ρεβέκκας συχνά προέρχεται από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ωστόσο, μπορεί επίσης να οφείλεται σε συγκρίσεις.

Οι καταστάσεις που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης αυτής της κατάστασης είναι:

 • Πρώτον, η χαμηλή αυτοεκτίμηση του ατόμου που πάσχει από το σύνδρομο
 • Επίσης, ο σύντροφος ή το περιβάλλον του υπενθυμίζει συνεχώς τον πρώην
 • Ο σύντροφος κάνει άμεσες συγκρίσεις μεταξύ των δύο
 • Επίσης, το άτομο που πάσχει από το σύνδρομο συνειδητοποιεί ότι μοιάζει με τον προηγούμενο σύντροφο του σημερινού σημαντικού άλλου, είτε σωματικά είτε στην προσωπικότητα
 • Τέλος, ο σύντροφος δεν έχει ξεπεράσει το στάδιο του πένθους και τα συναισθήματα και οι αναμνήσεις βρίσκονται στην επιφάνεια όταν είναι πρόσφατα χήρος

Υπάρχει θεραπεία;

Η βελτίωση της κατάστασης στην οποία επικρατούν παράλογοι φόβοι συχνά προϋποθέτει κάποιου είδους παρέμβαση, σύμφωνα με τον Dr. Cuesta. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να είναι απαραίτητο ο σύντροφος όσων πάσχουν από αυτό το σύνδρομο να λάβει ψυχολογική υποστήριξη.

Ορισμένες προτάσεις που μπορεί να βοηθήσουν είναι οι εξής:

 • Πρώτον, βελτιώστε την επικοινωνία με τον σημερινό σύντροφο.
 • Δεύτερον, ο σημερινός σύντροφος πρέπει να θυμηθεί γιατί είναι μαζί σας.
 • Επίσης, να αποφεύγει να κάνει υπερβολικές αναφορές στα προσόντα του πρώην συντρόφου ή να δίνει λεπτομέρειες.
 • Επιπλέον, επανεξετάστε τις πεποιθήσεις που έχει το ζηλόφθονο άτομο.
 • Επίσης, βελτιώστε την αυτοεκτίμηση του ατόμου με αυτό το σύνδρομο.
 • Τέλος, τροποποιήστε, μεταξύ άλλων, τις ελεγκτικές συμπεριφορές.

Είναι δυνατόν να αφήσετε πίσω σας τα συμπτώματα της ζήλιας και να αρχίσετε να απολαμβάνετε πραγματικά τη σχέση σας στο εδώ και τώρα με την υποστήριξη ενός ψυχολόγου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.