5 συμβουλές για να περνάτε περισσότερο ποιοτικό χρόνο ως ζευγάρι

Οι καθημερινές υποχρεώσεις καθιστούν δύσκολο να περάσετε ποιοτικό χρόνο ως ζευγάρι. Ωστόσο, αυτό αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ευτυχία. Δείτε πώς να το κάνετε!
5 συμβουλές για να περνάτε περισσότερο ποιοτικό χρόνο ως ζευγάρι
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όταν συναντάμε για πρώτη φορά κάποιον για τον οποίο είμαστε ενθουσιασμένοι, κάνουμε τα πάντα για να βρούμε κοινές στιγμές. Ωστόσο, στη συνέχεια έχουμε την τάση να χαλαρώνουμε, να θεωρούμε τη σχέση δεδομένη και να παραμελούμε τον δεσμό. Ωστόσο, η επισημοποίηση μιας σχέσης δεν σημαίνει ότι μπορούμε να την αγνοήσουμε και να την αφήσουμε να ακολουθήσει την πορεία της- αντίθετα, πρέπει να την καλλιεργήσουμε. Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να σας προτείνουμε ορισμένα κλειδιά για να περνάτε περισσότερο ποιοτικό χρόνο ως ζευγάρι.

Πρόκειται για θεμελιώδες στοιχείο για να ευημερήσει ο δεσμός και να είναι ικανοποιημένα και τα δύο μέλη. Επίσης, χάρη στον κοινό χρόνο δημιουργείται συναισθηματική εγγύτητα, ενισχύεται η οικειότητα και οι δύο άνθρωποι έρχονται πιο κοντά. Αυτές οι στιγμές μας συνδέουν και μας βοηθούν να είμαστε σε θέση να επιλύουμε προβλήματα και διαφωνίες.

Είναι πιθανό οι προσωπικές υποχρεώσεις του κάθε συντρόφου να δυσκολεύουν την εξεύρεση στιγμών μοναξιάς στην καθημερινότητά τους. Ακόμα και αν ζείτε και οι δύο μαζί, ο χρόνος που μοιράζεστε πιθανώς δεν είναι της ποιότητας που θα έπρεπε να είναι. Ωστόσο, ορισμένες συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν.

1. Αποφασίστε να περνάτε περισσότερο ποιοτικό χρόνο ως ζευγάρι

Αυτό είναι ένα θεμελιώδες πρώτο βήμα που συχνά παραβλέπουμε. Η δουλειά στη σχέση είναι μια καθημερινή απόφαση.

Αν αφήσουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από την αδράνεια, είναι πιθανό να μην βρούμε ποτέ χώρο στην ατζέντα μας για εκείνο το ραντεβού ή εκείνη τη συζήτηση που αναβάλλουμε. Επομένως, το κλειδί είναι να συνειδητοποιήσετε τη σημασία και την αναγκαιότητα του να περνάτε χρόνο μαζί.

Μόλις θέσετε τον σύντροφό σας και τη σχέση σας ως προτεραιότητα και συνειδητοποιήσετε ότι πρέπει να καλλιεργείτε αυτή την αγάπη καθημερινά, θα είναι πιο εύκολο να βρείτε το χρόνο να το κάνετε. Μην περιμένετε μέχρι η ρουτίνα να επιδεινώσει το δεσμό τόσο πολύ ώστε να είναι πολύ αργά.

Momento para compartir en pareja.
Ο χρόνος που μοιράζεστε ως ζευγάρι πρέπει να δημιουργείται και να επιδιώκεται και από τους δύο συντρόφους.

2. Δημιουργήστε ρουτίνες

Οι ρουτίνες μπορούν να γίνουν σπουδαίοι σύμμαχοι σε σχέση με τον προηγούμενο στόχο. Έτσι, αν ορισμένα σχέδια ή δραστηριότητες έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινή σας ρουτίνα, δεν θα είναι απαραίτητο να καταβάλλετε προσπάθεια για να βρείτε αυτή την κοινή στιγμή.

Έχετε κατά νου ότι παρόλο που μπορεί να επιδιώκουμε να περνάμε χρόνο μαζί, η ποσότητα είναι επίσης σημαντική. Η κοινή καθημερινότητα σφυρηλατεί και δυναμώνει τους δεσμούς και είναι πολύ καλό να γνωρίζετε πώς να εκμεταλλευτείτε αυτή τη δυνατότητα.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να αποφασίσετε να τρώτε μαζί κάθε μέρα ή να κάνετε μια χαλαρή κουβέντα για λίγο πριν πάτε για ύπνο. Ακόμα κι αν πρόκειται για λίγα λεπτά, τα αφιερώνετε ο ένας στον άλλον και αυτό θα κάνει τη διαφορά.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να βγαίνετε έξω ή να προγραμματίζετε ραντεβού τουλάχιστον μία ή δύο φορές το μήνα. Αυτές οι στιγμές θα πρέπει να έχουν σκοπό να διακόψετε τη ρουτίνα σας, να αποσυνδεθείτε από τις υποχρεώσεις σας και να συνδεθείτε με το σύντροφό σας. Ακόμη και αν έχετε παιδιά, προσπαθήστε να εκπληρώσετε αυτόν τον στόχο, γιατί είναι πολύ συχνό φαινόμενο η γονεϊκότητα να επηρεάζει και να αποξενώνει τα ζευγάρια.

3. Προσφέρετε προσοχή και παρουσία

Αν θέλετε να περνάτε περισσότερο ποιοτικό χρόνο ως ζευγάρι, υπάρχει ένα αξίωμα που πρέπει να ακολουθήσετε: όχι περισπασμούς. Όταν είστε μαζί, κλείστε την τηλεόραση, σιγήστε τα κινητά σας τηλέφωνα και εστιάστε όλη σας την προσοχή ο ένας στον άλλον. Είναι λυπηρό να βλέπεις τόσα πολλά ζευγάρια να τρώνε μαζί και να είναι κολλημένα στις οθόνες τους χωρίς να λένε ούτε μια λέξη ο ένας στον άλλον.

Σε αυτές τις συνθήκες, το μοίρασμα του χρόνου δεν είναι πολύ χρήσιμο, καθώς έχουμε ανάγκη να νιώθουμε ότι ο σύντροφός μας μάς βλέπει και μας ακούει. Ακόμη και αν δεν υπάρχει τίποτα να πούμε, το να προσφέρετε την παρουσία και την πλήρη προσοχή σας σε αυτή την κοινή στιγμή κάνει τη διαφορά. Μια ματιά, ένα χαμόγελο ή ένα χάδι είναι πολύ πιο πολύτιμα από αρκετές ώρες μαζί σε πλήρη συναισθηματική απόσταση.

4. Κάντε ποιοτικές συζητήσεις

Ακόμα κι αν περνούν όλη τη μέρα μαζί, πολλά ζευγάρια δεν αισθάνονται ότι έχουν συνδεθεί μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στην κακή ποιότητα των συζητήσεων που κάνουν.

Το να συζητάτε για τον καιρό, τα παιδιά και τι θα φάτε την επόμενη μέρα δεν είναι σημαντικό όταν πρόκειται για τη δημιουργία οικειότητας. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να υπάρχει αυτοαποκάλυψη και βάθος.

Αν θέλετε να έρθετε πιο κοντά με τον σύντροφό σας, μοιραστείτε τα όνειρα και τις επιθυμίες σας και τους φόβους και τις ανησυχίες σας. Μοιραστείτε τις προσδοκίες και τις απόψεις σας. Δείξτε τον εαυτό σας όπως είστε – τον πραγματικό σας εαυτό. Κάντε το αυτό ακόμα και αν αυτό σας φοβίζει.

Να είστε πρόθυμοι να γνωρίσετε, να κατανοήσετε και να αγκαλιάσετε την ουσία του άλλου. Ακούστε προσεκτικά, κάντε σχετικές ερωτήσεις και προσφέρετε υποστήριξη και επιβεβαίωση στα συναισθήματά τους.

Αυτή η δυναμική είναι που ενισχύει την αγάπη και σας επιτρέπει να κατανοήσετε, να διαπραγματευτείτε και να ενστερνιστείτε. Επομένως, αποφύγετε τα καθημερινά ρηχά θέματα και μη φοβάστε να εμβαθύνετε.

5. Επιλέξτε τις κατάλληλες δραστηριότητες για να περάσετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο ως ζευγάρι

Τέλος, καλό είναι να μην παραμελείτε τις δραστηριότητες στις οποίες θα επενδύσετε τον κοινό σας χρόνο. Οποιαδήποτε καθημερινή στιγμή (ένα δείπνο, μια κουβέντα ή απλά να πάτε για ψώνια μαζί), μπορεί να γίνει ένας ποιοτικός χώρος. Ωστόσο, καλό είναι τα σχέδια να είναι ποικίλα και διεγερτικά.

Έτσι, μπορείτε να κάνετε μαζί ένα σύντομο ταξίδι ή μια απόδραση, να γραφτείτε σε ένα μάθημα ή μια τάξη που σας ενδιαφέρει, να πάτε να ακούσετε ένα μουσικό συγκρότημα ή να αθληθείτε σε εξωτερικό χώρο. Όλα θα πρέπει να εξαρτώνται από τα γούστα και των δύο- φυσικά, πρέπει να υπάρχει χώρος και για τις δύο προτιμήσεις σας.

Όταν ο σύντροφός μας ενδιαφέρεται για τα χόμπι μας και μας ενθαρρύνει, αυτό μας κάνει να νιώθουμε ξεχωριστοί, πολύτιμοι και υπολογίσιμοι. Αντίστοιχα, όταν κάνουμε το ίδιο γι’ αυτόν, του δείχνουμε πόσο νοιαζόμαστε.

Κάνοντας διασκεδαστικές και ευχάριστες δραστηριότητες με τον σύντροφό μας, τον συνδέουμε με αυτά τα θετικά συναισθήματα. Ως εκ τούτου, η οικειότητά μας θα αυξηθεί και θα νιώθουμε όλο και περισσότερο ότι θέλουμε να περνάμε χρόνο μαζί του.

quality couple time
Το να μοιράζεστε δραστηριότητες που είναι ευχάριστες και για τους δυο σας είναι ένας τρόπος να ενισχύσετε το δεσμό σας.

Πάντα υπάρχει χρόνος για ποιοτικό χρόνο ως ζευγάρι

Εν ολίγοις, το να περνάτε περισσότερο ποιοτικό χρόνο ως ζευγάρι είναι μια απόφαση και ένας στόχος για τον οποίο πρέπει να εργαστείτε και οι δυο σας. Δεν θα είναι πάντα εύκολο, και μερικές φορές θα είναι δελεαστικό να αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από την αδράνεια.

Το λάθος να σκέφτεστε ότι “είμαστε μαζί και μόνο αυτό χρειαζόμαστε” είναι συνηθισμένο. Ωστόσο, η συνέχιση της καλλιέργειας του πάθους και της οικειότητας είναι η καλύτερη εγγύηση για μακροχρόνια ικανοποίηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Contreras, A. U., García, M. T. I., & González, R. A. M. (2019). Diseño y validación de la Escala del Tiempo Compartido en la Pareja (TCP). Psychology, Society & Education11(2), 165-175.
  • Domínguez Folgueras, M. (2012). La división del trabajo doméstico en las parejas españolas. Un
    análisis de uso del tiempo. Revista internacional de sociología, 70(1), 153-179. doi:
    10.3989/ris.2009.08.26
  • Sánchez, R. (2017). Auto-divulgación: Medición en la pareja mexicana. Revista Iberoamericana de Psicología: Ciencia y Tecnología10(2), 11-24. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6642553

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.