5 σημάδια ότι είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε μια νέα σχέση

Για να διαπιστώσετε αν είστε έτοιμοι για μια νέα σχέση, αναλύστε πώς αισθάνεστε και πόσο σας επηρεάζει το παρελθόν σας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές.
5 σημάδια ότι είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε μια νέα σχέση
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η απόπειρα ενός νέου ειδυλλίου μετά από έναν χωρισμό μπορεί να προκαλέσει ενθουσιασμό και ίλιγγο την ίδια στιγμή. Δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιορίσουμε πότε έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή και, για διάφορους λόγους, μπορεί να βιαστούμε, πληγώνοντας τον εαυτό μας και το άλλο άτομο. Για το λόγο αυτό, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικά σημάδια που δείχνουν ότι είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε μια νέα σχέση.

Είναι αλήθεια ότι ο καθένας είναι διαφορετικός και μπορεί να χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να ανακάμψει και να συνεχίσει την ερωτική του ζωή. Ακόμα και το είδος της σχέσης που έχουμε ζήσει και ο τρόπος με τον οποίο έγινε ο χωρισμός θα είναι καθοριστικά.

Υπάρχουν εκείνοι που χώρισαν συναισθηματικά πολύ πριν το κάνουν σωματικά και έχουν ήδη διανύσει ένα μέρος του δρόμου προς τα εκεί. Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που πρέπει να δούμε ώστε να επιστρέψουμε στον κόσμο των ραντεβού.

Πώς ξέρετε ότι είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε μια νέα σχέση;

Είναι σημαντικό να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε θεραπευτεί πριν ξεκινήσουμε μια νέα σχέση. Διαφορετικά, μπορεί να δημιουργήσουμε λανθασμένες ψευδαισθήσεις και προσδοκίες στο νέο σύντροφο και να τον πληγώσουμε.

Αλλά μπορεί ακόμη και να βυθιστούμε σε ένα σπιράλ σύγχυσης και αναγκαστικών συναντήσεων που μόνο αυξάνουν τη θλίψη και την αγωνία μας. Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε; Δώστε προσοχή!

1. Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε μια νέα σχέση όταν έχετε ξεπεράσει τη διαδικασία του πένθους σας

Το να βρείτε κάποιον για να ξεπεράσετε κάποιον άλλο, δεν είναι ο τρόπος για να προχωρήσετε. Είναι απαραίτητο να βιώσουμε τη διαδικασία του πένθους, να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να νιώσει την απώλεια, τη θλίψη, το θυμό και άλλα αρνητικά συναισθήματα που τη συνοδεύουν.

Πρέπει να ζήσουμε αυτό το στάδιο της ζωής μας και να αποδεχτούμε ότι έχει τελειώσει, προκειμένου να κλείσει ο κύκλος και να ανοίξει ο δρόμος για κάτι νέο.

Η διαδικασία του πένθους μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως μερικά χρόνια. Ωστόσο, θα ξέρουμε ότι έχουμε ολοκληρωθεί όταν δεν αισθανόμαστε πλέον οδύνη ή απόγνωση όταν σκεφτόμαστε τον πρώην σύντροφό μας ή όσα ζήσαμε.

Όταν η θλίψη δεν μας κυριεύει και δεν έχουμε πλέον την επιθυμία να ξαναρχίσουμε την παλιά σχέση, θα ξέρουμε ότι είμαστε έτοιμοι. Στην πραγματικότητα, όταν δεν υπάρχει πια αγανάκτηση ή μνησικακία.

Expareja espera una llamada sin hacer duelo.
Το πένθος είναι απαραίτητο με τους πρώην συντρόφους. Το να μην περιμένετε πια τον άλλο ή το να έχετε ξεπεράσει τη μνησικακία είναι καλά σημάδια.

2. Έχετε ωριμάσει και έχετε μάθει

Πολλοί άνθρωποι βγαίνουν από μια σχέση για να συνειδητοποιήσουν ότι αυτός ο νέος δεσμός που έχουν συνάψει είναι παρόμοιος με τον προηγούμενο. Επαναλαμβάνονται μοτίβα, επιλέγονται παρόμοιοι άνθρωποι και αντιμετωπίζονται τα ίδια προβλήματα και δυσκολίες. Αυτό συμβαίνει όταν δεν αφιερώνουμε χρόνο για να σκεφτούμε αυτά που ζήσαμε, να κάνουμε ενδοσκόπηση και να μάθουμε από αυτά.

Πριν ξεκινήσετε μια νέα σχέση, αναρωτηθείτε τι πήγε στραβά στην προηγούμενη. Αυτό δεν έχει να κάνει με την αναζήτηση ενόχων, αλλά με το να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη για να μπορέσουμε να χτίσουμε κάτι καλύτερο από εδώ και πέρα.

Ίσως επιλέξατε τον προηγούμενο σύντροφό σας από την έλλειψη άλλου διαθέσιμου συντρόφου ή εγκαταλείψατε την ατομικότητά σας. Ή αντίθετα, μπορεί να ήσασταν πολύ ψυχροί, απαιτητικοί ή ελεγκτικοί. Ακόμη και αν ο χωρισμός οφειλόταν σε απιστία από την άλλη πλευρά, μπορούν να αντληθούν πολύτιμα μαθήματα.

Μην παραλείψετε αυτό το βήμα. Η ποιότητα των επόμενων δεσμών σας θα εξαρτηθεί από τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξετε.

3. Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε μια νέα σχέση όταν αποδέχεστε και απολαμβάνετε τη μοναξιά

Ο φόβος της μοναξιάς είναι ένας από τους κύριους λόγους που μας οδηγούν να ξεκινήσουμε σχέσεις ενώ δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι. Επομένως, πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο για να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας, να εξασκήσουμε την αυτοφροντίδα και να χτίσουμε μια ζωή που μας ευχαριστεί και μας γεμίζει, χωρίς να χρειάζεται να έρθει κάποιος άλλος και να της δώσει νόημα.

Όταν νιώθετε άνετα στη μοναξιά, όταν αποδέχεστε και αγκαλιάζετε τη μοναξιά σας, όταν δεν φοβάστε ότι θα διαρκέσει για πολύ καιρό, γιατί δεν νιώθετε ελλιπής, θα ξέρετε ότι είστε έτοιμοι να μοιραστείτε την ευτυχία σας με κάποιον άλλο. Αντίθετα, αν φοβάστε ότι θα είστε μόνοι,  άδειοι ή δυστυχισμένοι, μπορεί να προσκολληθείτε σε οποιονδήποτε, χωρίς αυτός να είναι ο κατάλληλος για εσάς.

4. Έχετε επουλώσει τις πληγές σας και τους φόβους σας

Ένας χωρισμός δεν περιλαμβάνει μόνο το να ξεπεράσετε την απουσία του άλλου ατόμου, αλλά και να αντιμετωπίσετε την επίδραση που είχε πάνω μας αυτή η σχέση και το τέλος της. Είναι πιθανό να έχει πληγεί η αυτοεκτίμησή μας, να νιώθουμε εύθραυστοι, ανεπαρκείς ή άχρηστοι.

Μπορεί να έχουμε αναπτύξει ορισμένους φόβους, όπως ο φόβος ότι θα μας απατήσουν, θα μας κακομεταχειριστούν ή θα μας ακυρώσουν σε επόμενες σχέσεις, όπως συνέβη σε αυτή. Μπορεί ακόμη να έχουμε δημιουργήσει κάποιες δυσλειτουργικές πεποιθήσεις, όπως “όλοι οι άνθρωποι είναι άπιστοι και ψεύτες” ή “η αγάπη προϋποθέτει πόνο και θυσίες”.

Όλο αυτό θα αποτελέσει βάρος για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια νέα υγιή και ικανοποιητική σχέση. Και μπορεί να οδηγήσει σε αυτοσαμποτάζ.

Επομένως, πρέπει πρώτα να απελευθερώσουμε το βάρος. Ελέγξτε τις κυρίαρχες σκέψεις και τα συναισθήματά σας και θα συνειδητοποιήσετε αν αυτό ισχύει για εσάς.

Autoestima tras una ruptura.
Το να εξετάσουμε το επίπεδο της αυτοεκτίμησής μας είναι το κλειδί. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουμε ποιες είναι οι παρατεταμένες συνέπειες του χωρισμού.

5. Ξέρετε τι θέλετε

Τέλος, πριν ξεκινήσετε μια νέα σχέση, βεβαιωθείτε ότι ξέρετε τι θέλετε. Μερικές φορές, ασυνείδητα, τείνουμε να αναζητούμε ανθρώπους που μοιάζουν με τον πρώην σύντροφό μας ή, αντίθετα, είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι.

Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε ποιες είναι οι ανάγκες και οι προτεραιότητές μας σε μια σχέση. Τι ψάχνουμε και τι είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε; Έχοντας αυτό κατά νου, θα είναι πολύ πιο εύκολο για εμάς να κάνουμε τους δεσμούς μας να ευδοκιμήσουν.

Μπορείτε να ξεκινήσετε μια νέα σχέση όταν είστε έτοιμοι, όχι όταν είστε μόνοι

Εν ολίγοις, η μοναξιά δεν είναι ο μόνος λόγος που θα πρέπει να μας παρακινήσει να αναζητήσουμε έναν νέο σύντροφο. Αντιθέτως, είναι σημαντικό να περάσουμε από μια διαδικασία επούλωσης και αναστοχασμού, να ανακάμψουμε και να επανασυνδεθούμε πριν αρχίσουμε να μοιραζόμαστε τη ζωή μας με κάποιον άλλο.

Περιμένετε μέχρι να είστε έτοιμοι. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε δυσάρεστες και επώδυνες στιγμές που μπορεί να προκύψουν αν βιαστείτε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Peel, R., Caltabiano, N., Buckby, B., & McBain, K. (2019). Defining romantic self-sabotage: a thematic analysis of interviews with practising psychologists. Journal of Relationships Research10, e16, 1-9.
  • Morales, J. (2019). Proceso de duelo por ruptura de pareja. Ingenio Social8(VIII). Recuperado a partir de http://revistas.unachi.ac.pa/index.php/ingeniosocial/article/view/362
  • Verdesoto, J., Villacís, M. y Franco, X. (2019). Impacto emocional de la infidelidad en las relaciones de pareja. Importancia de su conocimiento para el psicólogo clínico. Opuntia Brava, 11(4), 349-361. Recuperado de http://200.14.53.83/index.php/opuntiabrava/article/view/883.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.